Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да плати на Симеон Сакскобургготски рекордно обезщетение от над 3,2 млн. лв. (1 635 875 евро) заради наложения преди почти 14 години мораториум не само да се разпорежда, но и да експлоатира върнатите му имоти (пълния текст на решението виж тук). Сумата е за неосъществения в продължение на тези години, одобрен от горското стопанство, дърводобив в над 16 000 дка рилски гори, за чиято собственост още тече спорът между държавата и царя (делото тази година беше обявено за решаване от първата инстанция – Софийския окръжен съд).

През септември 2021 г. съдът в Страсбург призна, че държавата е нарушила правото на собственост и на справедлив процес на Сакскобургготски и даде 6 месеца на правителството и царя да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени (повече за решението виж тук). Това обаче така и не се случи и затова днес ЕСПЧ определи компенсацията на бившия премиер и на практика уважава изцяло претенциите му.

В основата на проблема, довел до осъждането на държавата, е мораториумът (какво предвижда виж тук), който действа от 2009 г. и все още не е отменен. Той засяга всички т. нар. царски имоти, които бяха върнати на Сакскобургготски и семейството му след падането на комунистическия режим.

Имотите на практика са отнети от наследниците на Борис III и Фердинанд още през 1946 г., когато царското семейство е принудено да напусне България. Година по-късно е приет Закон за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). С него се обявяват „за собственост на Народната Република България всички движими и недвижими имоти, находящи се на територията на България и принадлежащи на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, лично придобити и наследени”.

През 1998 г., по време на правителството на Иван Костов и на парламентарното мнозинство на ОДС, тогавашният главен прокурор Иван Татарчев атакува в Конституционния съд (КС) конфискационния закон от 1947 г. Искането му ЗОДСИСБЦ да бъде „отменен“ е подкрепено от всички държавни институции, дали становища по конституционното дело. Така през 1998 г. КС единодушно обявява закона от 1947 г., с който са отнети всички имоти на наследниците на бившите царе, за противоконституционен.

Въз основа на решението на КС Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза подават искания за възстановяване на собствеността им съответно до областни управители, кметове, общински служби по „Земеделие и гори“ и поземлени комисии. Това става още по времето на правителството на Костов, като за някои имоти процедурите приключват при управлението на ОДС, за други реституционните административни процедури продължават и след 2001 г., когато на власт идва НДСВ с лидер Симеон Сакскобургготски.

В продължение на от 7 до 10 години той и сестра му необезпокоявано от държавата ползват имотите. Междувременно след журналистически публикации от 2003 г. започва да се поставя под съмнение дали те действително са били на царското семейство, или са държавни. През 2006 г. е създадена временна парламентарна комисия, която констатира, че имотите са реституирани на основание на решението на КС от 1998 г.

На власт идва ГЕРБ и на 18 декември 2009 г. парламентът налага мораториум върху ползването на дворците и горите до „приемането на специален закон“. Почти 14 години по-късно такъв никога не е бил обсъждан.

Държавата завежда и дела срещу Сакскобургготски за връщането на дворците „Врана“, „Царска Бистрица“, „Ситняково“, „Саръгьол“ и за 16 500 дка рилски гори.

Царят загуби с влезли в сила решения „Ситняково“, „Кричим“ и „Саръгьол“. И така докато спорът за „Царска Бистрица“ не стигна до Върховния касационен съд (ВКС). По това дело върховните съдии решиха да сложат край на споровете сред юристите и политиците какъв е ефектът от решението на КС от 1998 г., като питат самия Конституционен съд. До тогава най-общо ВКС приемаше, че решението на КС действа занапред и след като няма специален закон за реституцията на царските имоти, те не могат да бъдат възстановени на основание решението на КС.

Конституционният съд излезе с основополагащо тълкувателно решение (повече виж тук). С него той придаде обратно действие на решенията си, с които се обявяват за противоконституционни т. нар. формални закони и постанови, че те са невалидни от момента на приемането им. А когато са били приети преди влизането в сила на действащата Конституция – от 1991 г. В случая с царските имоти това означава, че законът за конфискацията им от 1947 г. е невалиден от 1991 г. Освен това КС посочи, че актът му, с който е обявен за противоконституционен законът за одържавяването на царските имоти, има отношение само към преките последици, а по всички останали съдилищата се произнасят „съобразно Конституцията, принципите и правилата на съответното отраслово право“. Т.е. няма нужда от специален закон за реституцията на царските имоти.

Така през октомври 2020 г. ВКС за първи път възприе тезата, че няма нужда от специален закон и постанови, че „Царска Бистрица“ е на Сакскобургготски и сестра му (повече виж тук). След това ВКС призна и собствеността им върху двореца във Врана (повече виж тук). Висящо, както стана ясно, е само делото за 16 500 гори в Рила.

През цялото време докато текат делата, действа мораториумът за разпореждане, ползване и строителство във всички царски имоти. Същевременно с него царят и сестра му са задължени да се грижат като добри стопани за тях. Още след налагането му тогавашният омбудсман Гиньо Ганев го атакува в КС, но съдът не се произнесе по искането му, тъй като прие, че той не може да оспорва конституционосъобразността на решения на Народното събрание.

„Скандалното е, че държавата не отмени мораториума и след решението на съда в Страсбург от 2021 г., според което той противоречи на конвенцията. Ако държавата не беше проявила такова противоправно упорство, демонстрирайки арогантност и незачитане на решението на ЕСПЧ, това обезщетение би било много по-малко, най-малкото защото нарушението щеше да е преустановено“, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Сакскобургготски и сестра му пред ЕСПЧ.

 

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
EddieCThomas
EddieCThomas
30 март 2024 12:11
Гост

Discovering buc ee’s in alabama locations is made easy with Gas Stations Near Me. Their platform offers comprehensive information on the expanding presence of Buc-ee’s across Alabama, ensuring you never miss out on their famous snacks and clean facilities during your travels.

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 16:23
Гост

Пропусната е малка подробност – съгласно решението, ако царят и сестра му загубят националното дело за горите (което е висящо пред Софийски окръжен съд), те трябва да върнат тези милиони на държавата (параграф 47 от решението).

Стоян
Стоян
04 май 2023 15:11
Гост

Защо явлението „Симеон Сакскобургготски“ в пълния му вид се разви тука в БГ. Защо в една Гърция това не се случи. Там също населението чрез референдум отхвърли монархията. Тука обаче „лизачите“ се оказаха доста силни. Случиха се абсурдни неща, немислими в съседната ни държава

666
666
04 май 2023 8:08
Гост

Защо се внасят правно пробити искове и обвинителни актове? Адвокати и прокурори на Марс ли учат право? Куцо, кьораво и сакато ОСЪДИ държавата в ЕСПЧОС. На прокуратурата и МВР бюджета не им стига да плащат обезщетеншя. ТОВА СА НАШИТЕ ПАРИ НАШИТЕ ПЕНСИИ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НИ.
Имам предложение -който внесе куц ОА, необосвован иск и всякаква щуротия, ДА ПЛАТИ ОТ ДЖОБА СИ 20%.
ЕТО ВИ СЪДЕБНА РЕФОРМА.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 11:50
Гост

Уж правен сайт, а чета само коментари какъв бил Симеон Сакскобургготски, какви били баща му и дядо му. България не е осъдена за това. България е осъдена заради това, че е признала правото на собственост на един човек, a след това в продължение на 23 години му е забранила да го упражнява „до второ нареждане“, каквото и до ден днешен няма, нито е отменено „първото нареждане“. Дали става въпрос за бившия цар на България или за бай Иван от Слатина, правните последици за държавата от подобно действие са едни и същи – то е незаконно и на засегнатото лице се… Покажи целия коментар »

Здравка и Йонко
Здравка и Йонко
03 май 2023 11:12
Гост

Много скъп тоя дърводобив бе …..3 200 000 лева.
Ако е пич, ще ги дари за някаква добра кауза. Но….говорим за хазартен тип, измамник, прайдоха, лъжец….за 800 дни мисля че ще ги профука. А Царю Честити …така ли е ? Или ще опровергаеш тези думи, с добри дела…да откупиш мошеническата си дърта душица….

666
666
04 май 2023 8:14
Гост

Хазартът, е привилегия на благородниците и аристократите. Гащниците могат да си позволят само 20 лв. онлайн Божков. Сайбия на чужда пара не ставай. Не гората, цялата държава е негова. За сведение на драскачите, България де юре е ЦАРСТВО.
Учете и четете.
Голното обаче не е за всеки.

Дачо
Дачо
04 май 2023 18:38
Гост

Не знаех, че комарджиите са със синя кръв…А сайбия на тия пари е държавата, т.е. данъкъплатците

Адвокат
Адвокат
03 май 2023 1:46
Гост

Цар Борис Трети има съществени заслуги – не трябва да го подминаваме като личност, по-спорно е Фердинанд – не случайно няма и 1 улица, кръстена на негово име и т.н, защото хазартно проиграва доста – направо – всичко.

При Симеон Втори се забелязва една добра визия, за жалост – го надвихме с нашите си бай Ганьовски маниери, така и стана.

Нямам против да си върне и имоти и всичко – но – дано се отрази и на останалите все пак – не е лоша идеята да имаме приятели и в чужбина макар.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 18:46
Гост

Цар може да е наследникът на Батенберг. Батенберг абдикира под руски натиск, тоест актът на абдикация е правно нищо, нищожен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 22:09
Гост

Батенберг няма преки наследници.

Условието
Условието
02 май 2023 18:41
Гост

„ако съдът реши, че горите в Рила или част от тях са на държавата, то той ще трябва да върне тази сума или част от нея.“

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14363419

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 18:39
Гост

В кв Мусагеница на дядо ми е отчужден имот. Не успях да го получа по реституция, въпреки,че отчуждителното мероприятие не е проведено.

Тоест имот за 1 млн лева(1200 кв метра земя в Мусагеница струват минимум толкова) са иззети , и не бяха реституирани.

Ето това е двоен аршин пред закона.

Да не коментирам, и че преподавателят по Вещно право по БНР също каза,че не е успял а си реституира имотите.

аз съм
аз съм
02 май 2023 18:25
Гост

е то това е схема – делата се водят , за да бъдат загубени по най унизителен начин , … той АЕЦ-а затвори , па нек’ви гори ще му се опрат – хората , които не работят за хляба си , само дивотии и машинации … единственото смущаващо нещо е, че всичко разбираме постфактум и се чудим … деге …

Бетер Гьобелс
Бетер Гьобелс
02 май 2023 17:58
Гост
Анонимен
Анонимен
02 май 2023 17:23
Гост

Ще има пара за покер и рулетка. От нашите данъци, но ще има. Благодарим на ЕСПЧ и дедо ви Шорош

Трезвомислещ
Трезвомислещ
02 май 2023 17:07
Гост

Чуждестранната лисица, представяща се за цар, от лакомия ще се задави.
Дано милиоите му стигнат за свещи!

Ех Царю
Ех Царю
02 май 2023 14:56
Гост

Пак да ги изпука на хазарт…

Виц за Вълко Червенков
Виц за Вълко Червенков
02 май 2023 14:46
Гост

Някога, в тъмните и ранни времена на комунизма, генералният секретар на ЦК на БКП-Вълко Червенков чул, че някой много говорил вицове за него. Събрал агентите на ДС и им наредил да обърнат цялата държава, но да намерят човека, който разтягал вицовете. Не след дълго го открили. Оказал се манго, мръсен, бос, със скъсани дрехи. Завели го в партийния дом при Червенков. Влиза манго в кабинета на Червенков, гледа голям червен килим в средата и зад него -самият Вълко Червенков. Стои манго неподвижен. Казал му Вълко Червенков: -Ела, манго, приближи се. Манго заобиколил килима и отишъл до бюрото на Червенков. -Защо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 14:06
Гост

Какъв цар, бе? България е от 80 години република.
Слепците дано сега схванат защо тоя човек без ясно образование и доходи, се натика тук преди години.
Всички вносни са същото – Кирчовци, Асенчовци, всички живеещи на широко, без да е ясен доходът им.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 13:25
Гост

Този, уж щеше да ни спасява, а ни забатачи с години…дойде, изкраде всичко и дим да го няма. Те правилно БКП го изпратиха в изгнание и не му даваха да припари той и неговата рода в България.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
02 май 2023 15:20
Гост

Като се вземе предвид, че дядо му на тоя прошляк е дошъл само с голия си гъз и с дрехите на гърба си в България, тия гори няма как да са негови или на наследниците му.

Чисто юридически как ЕСПЧ разбра, че някой не може да се ползва от собствеността си, ако тая собственост не е негова? И какво ще се случи, ако тоя изсече горите, а после съдът признае горите за държавни? Май ще трябва да се запорират сметките на ЕСПЧ за удържане на щетите.

aла бала
aла бала
02 май 2023 13:17
Гост

ами като се избира за премиер някакъв мошеник от мадридските казина, мн.ясно – че не може ли да се сетите за какво идва този – не за да ви оправи за 800 дни, а да оправ себе си

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 23:29
Гост

Историята се повтаря. Отново ни спуснаха анонимници популистки от чужбина, за да ни „оправят“. Много сме късо паметни и доверчиви.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 13:12
Гост

Този по разни интервюта, филми, се прави на голям мъдрец, философ и политик, един такъв шербетен, мазен, кротък, сиропен, а всъщност това е един мръсниик, един лапач за пари, даже и мафиот!

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 14:08
Гост

Този дори не може да говори свързано.
Колко трябва да е зле човек, че да гласува за такова. Също като Киро и останалите американски марионетки.

ГЕШЕВ ПОЗОР!
ГЕШЕВ ПОЗОР!
03 май 2023 10:15
Гост

Най-добре си гласувайте за късопишковата руZка марионетка

Лазар
Лазар
02 май 2023 13:09
Гост

И за какво са му тези земи? Та той си е в Испания.

Гери
Гери
02 май 2023 13:10
Гост

Какъв е този въпрос! Ей така да си има.

Пепи
Пепи
02 май 2023 13:08
Гост

Поредните каши на герберастите.

Адв.
Адв.
02 май 2023 13:04
Гост

Не го ли е срам този! Бива наглост, ама чак такава! Типична царска наглост! Ама така е, като няма силна и юридическа страна! Когато по тези дела -грубо казано-адвокат на държавата беше проф. Петров (Владо Бойлера) не можеше да я пипне! Не можа да я осъди! А сега?! И такъв срам с този нищо и никакъв цар!

Лозан
Лозан
02 май 2023 13:04
Гост

Каза, че ще „оправи“и си удържа на думата си.

Красимир
Красимир
02 май 2023 13:07
Гост

И за това сега ние ще плащаме.

aла бала
aла бала
02 май 2023 13:01
Гост

Ами докато се търпи на дедо ви Шорош частната фирма за съдебни поръчки, дет’ за по-интересно я е кръстил “съд“, така ще е – отиваш там, с предварително намерени контакти, и хоп – готово. Айде да го пробва тоз номер за Англия – там на тоз “съд“ му викат презрително
“small claim court“, и въобще не му цепят басма. За Русия – видяхте, ама Турция, САЩ и кой ли не, освен еврочиновниците, мечтатели за прави краставици.

ИСТИНИ
ИСТИНИ
02 май 2023 12:39
Гост

При управлението на баща му- Борис Трети, България беше модерна за времето си държава, прозападно ориентирана, с много силни връзки с държави като Англия, Италия, Франция, САЩ. Пращали са хора да специализират в тези страни. Изучавало се е английски език в училищата още от началните класове. Право на частна собственост, изградена модерна търговска и данъчна система. Изведнъж идва “хубави” комунизъм и България се превръща в примитивна страна, с типичното примитивно съветско мислене. Както казва бележитият юрист Никола Долапчиев – “черен мрак обви българската просвета и наука”.

aла бала
aла бала
02 май 2023 12:56
Гост

При управлението на баща му- Борис Трети, България без малко да стане с територията на Люксембург, така са бяха наострили Англия, Франция и САЩ, с които е имал “силни връзки“ 🙂

Адвокат
Адвокат
02 май 2023 18:22
Гост

Гладували са – Вие не знаете – какво е глад – по 4-5 дни.

Единствената асфалтирана отсечка е – била около 2 километра.

Не е имало електричество.

Изостанала е била България – не е виновен точно Царя.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 11:32
Гост

Какъв благ и невинен поглед има само Царят, чак да ти стане мъчно за индивидуалните трудности, през които е преминал покрай репресирането му от държавата преди и след 1989г., дано имотите компенсират поне мъничко преживените от него страдания.

Мразим комунисти
Мразим комунисти
02 май 2023 11:44
Гост

Трупът на баща му е изровен от гроба му, параклиса му е взривен и днес не се знае какво се е случило и къде е погребано тялото му. Чичо му е застрелян от незаконен съд и хвърлен в общ безимен гроб. Леля му е изтезавана в Бухенвалд. Дядо му е пратен в изгнание в Германия и никога не успява да се запознае с внука си. На 6-години е изгонен от дома му. Вашият баща къде е погребан? Вашият дядо колко пъти сте го виждали? Вашият чичо жив ли е? Завистта е отровата на българската душа. Затова сме провалена държава от… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
02 май 2023 12:15
Гост

МОЛЯ?! Дядо му виновен за национална катастрофа и загуба на толкова български земи, позорно изгонен, защото ни е набутал в убийствена война?!
А запитахте ли се къде са гробовете на българите посечени в Тракия?
Отделно тези имоти не са придобити от тяхната фамилия. По наследство ли са ги получилиот дядо си, забран в едно казино и виновен за национална катастрофа на България?
Всички имоти са му подарени наготово от народа на България. Той и неговото семейство грам не са се погрижили да ги придобият.
Грозно беше да додйат с обещания за по-добър живот на българите, а да оправят единствено себе си.

Крумов
Крумов
02 май 2023 11:21
Гост

Дето се вика можеха да се разберат за толкова години министри с Царя да му дадат имотите и после той да ги даде на държавата, като дарение или нещо такова. Или да остави държавата да ги стопанисва, като музей или каквото там са.

Мразим комунисти
Мразим комунисти
02 май 2023 11:46
Гост

ДЪРЖАВАТА ДА СТОПАНИСВА ДВОРЕЦ???? ДЪРЖАВАТА? ДА СТОПАНИСВА? Фандъкова? Борисов? НЕ, БЛАГОДАРЯ! Що за идиотщина…

Йордан
Йордан
02 май 2023 11:20
Гост

Глупости

Бръмбъри
Бръмбъри
02 май 2023 11:20
Гост

Аз не съм изненадан от това. В това отношение ГЕРБ се държеше, като комунистическата партия спрямо успелите и заслужили хора. Сега колко царя е заслужил и колко не е по презумпция да си ги има тия имоти е друга тема

Юрисконсулт от запаса
Юрисконсулт от запаса
02 май 2023 11:16
Гост

Човек без ВИСШЕ образование, като този тук, стана министър-председател на България от дома си. Това и в Африканските държави го няма. Сабу си пантофите и веднага стана премиер на България! Човек без никакъв управленски опит! Като че ли му беше бащиния тази длъжност. Да не говорим, че на другото отгоре промени престъпно закона, с всичките му там слагачки, оряза много дървесина и я изнесе, за да трупа капитал за фамилията си в чужбина. И сега пак се държи с България, като че ли му е бащиния.

Борков
Борков
02 май 2023 11:16
Гост

Ако някой не е разбрал – ще плащаме отново луди пари поради „компетентното“ управление на ГЕРБ!

Владимиров
Владимиров
02 май 2023 11:15
Гост

Ох, тя държавата защото много добре ще се грижи за тия терени. Как не.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 11:15
Гост

Аз като казах, че Дедо Масонина има рептилски връзки в цяла Европа, за да получи всичко, което си поиска, не ми вярвахте.

Иванов
Иванов
02 май 2023 11:15
Гост

Нищо изненадващо. Тоя мораториум е тотал щета.

Рубева
Рубева
02 май 2023 11:14
Гост

Позорно решение на държавата, което имаше единствено за цел ГЕРБ да се хареса на избирателите си. Като решението да се отнемат царските имоти е на комунистическаа власт, а с идванвто на ГЕРБ отново се отнемат. Което говори много за генезиса на ГЕРБ и мисловния процес в тази партия. Която впрочем много се разграничаваше, поне в началото, от комунистите и Борисов събираше гласове, като плюеше по БКП. А реално прави същото, като тях.

Политолог
Политолог
02 май 2023 11:19
Гост

Ама вие имате ли си представа примерно в голяма Столична община за какъв вид комунизъм става дума? Не си говорят по отелите, това се толерира от ръководителите, Фандъкова я крият да не се показва никъде и да не подписва ако може нищо. Демек купол над нея. Ако нещо се окепази е възможно да се махнат най-качествните кадри в един отдел, които реално работят и са от малкото там. Но виж някой, който до съвършенство е изградил умението да не прави нищо, ако му се даде работа да се скатава, да прехвърля отговорност на други, винаги други да са виновни, но… Покажи целия коментар »

Елисавета
Елисавета
02 май 2023 11:12
Гост

Ами има си някакви правила в Европа, които обаче роден Ганьо много мрази да спазва и поради тая причина руптае против ЕС и законите там и иска да се маха от съюза.

Панов
Панов
02 май 2023 11:12
Гост

Тоест трябва да платим 3 милиона на цяря заради ГЕРБ?