Гражданите на Франция ще бъдат защитавани вече от закон, който им дава „право да грешат“ в отношенията си с правителството, вместо да бъдат автоматично санкционирани. Това съобщава „Гардиън“, като посочва, че законът е приет във вторник вечерта от френските депутати.

Новият текст е бил гласуван с вдигане на ръце и представен като „крайъгълния камък“ на Закон за държава в услуга на заслужаващо доверие общество, са съобщили от правителството.

Законът е един от ангажиментите за реформи на президента Еманюел Макрон по време на кампанията му за президентските избори. В нея той говори за възможността да се позволи на гражданите да направят добросъвестна грешка в отношенията си с властите и да не бъдат наказвани винаги. С новите правила администрацията ще трябва да докаже, че лицето е действало недобросъвестно, за да му наложи санкция при първо нарушение.

„Това е революция в отношенията между администрацията и хората“, обяви в една от социалните мрежи министър Жерал Дерманен, веднага след приемането на закона.

В началото на дебата той е заявил, че правителството се е вслушало в гласа на „французите, които харесват обществените услуги, но не и администрацията“, като цитирал писмо с такова оплакване на гражданин. Ограничаването на опрощаването на грешките до една е прието по настояване на противниците на промените.

Законодателите ще трябва да обмислят и десетки допълнителни текстове относно степента на правото да правят грешки. Правото на грешка няма да се прилага в редица случаи, като например общественото здраве.

Коментирайте

avatar