Ако управници упорито отказват да изпълняват мерки за чистотата на въздуха и по този начин нарушават правото на Европейския съюз (ЕС), то те могат да бъдат и арестувани, стига това да е крайна мярка и тя да е законодателно уредена.

Това е постановил Съдът на ЕС в Люксембург по заведено дело от екоорганизацията Deutsche Umwelthilfe срещу провинция Бавария. До него се е стигнало, след като властите в Бавария от 7 години отказват да изменят плана за подобряване на качеството на въздуха в провинцията, въпреки че три пъти са осъдени да го направят, включително и да ограничат движението на дизелови автомобили. През 2017 г. Бавария била осъдена и на 4000 евро глоба, която тя платила, но пак не изпълнила мерките.

Затова от Deutsche Umwelthilfe подали нова жалба с искане за налагане на още една глоба, но и за арест министъра на околната среда и защитата на потребителите, а евентуално и на министър-председателя.

Искането първо е отхвърлено, но Върховният административен съд на Бавария потвърдил новата глоба и решил да отправи питане до Съда в Люксембург за евентуално задържане на управляващите като принудителна мярка.

Съдът в Германият е констатирал, че глобите за провинция Бавария не са в състояние да доведат до изпълнение на съдебните решения, защото не водят до никаква имуществена загуба, тъй като се осчетоводяват като приходи. В същото време обаче, вътрешното право на Германия изключва като мярка задържането под стража в подобни случаи.

От СЕС е поискано да установи дали правото на ефективни правни средства за защита, гарантирани от Хартата на основните права на ЕС, позволява или дори задължава държавите да приемат такава мярка.

От Съда на ЕС обявиха днес, че за пръв път се произнасят по подобен казус. В решението се казва, че принудителната мярка може да бъде постановена, ако тя е ясно регламентирана във вътрешното право, не води до произвол и е спазен принципът на пропорционалност.

Съдът изрично посочва, че държавите членки са длъжни да гарантират зачитането на правото на ефективна съдебна защита и особено в областта на околната среда.

„Посоченото право е още по-важно, тъй като неприемането на изискваните в Директива 2008/50 мерки би могло да изложи на опасност здравето на хората. Национално законодателство, водещо до положение, при което решението на дадена юрисдикция е неефективно, обаче пренебрегва същността на това право и го лишава от ефективност“, посочва СЕС и добавя, че всяка страна е длъжна да тълкува така националното си право, че то да съответства на европейското. В противен случай, страните членки са длъжни да не прилагат националните си разпоредби, които противоречат на правото на ЕС с директен ефект.

В решението на СЕС обаче е уточнено, че не трябва да се нарушава и правото на свобода, поради което е нужно основните права да бъдат претеглени, съгласно Хартата на ЕС. В този смисъл съдът постановява, че тъй като задържането е крайна мярка, водеща до лишаване от свобода, тя може да се налага само ако не съществува друга по-малко ограничителна мярка (например по-високи глоби, налагани многократно през кратък период, които не постъпват в бюджета, от който се плащат).

„Само ако се стигне до извода, че извършеното ограничаване на правото на свобода поради постановяването на принудителна мярка задържане, е в съответствие с тези условия, правото на Съюза не само би допуснало, а би изискало прилагането на такава мярка, с уточнението обаче, че неспазването на Директива 2008/50 може освен това да бъде установено от Съда в рамките на производство по иск за установяване на неизпълнение на задължения или да доведе до ангажирането на отговорността на държавата за настъпилата от това вреда“, посочват в заключение от съда в Люксембург.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 22:50
Гост

Добре де – нали го няма прословутото Кремиковци. Кво точно става. Има остарял автопарк – усмивки от старите ленти. Това казано подигравателно – но – общо взето – за най-бедната страна в Европа – то друго няма.

А иначе властта – бълха я ухапала и в ареста да ги вкарат – все тая.

Супер
Супер
19 декември 2019 16:53
Гост

Ей ако НК включи и тоя състав, Фандъкова и Нено Димов ще имат пандизчийски истории да разказват на внуците.

Иначе казано
Иначе казано
19 декември 2019 16:52
Гост

Е, какво е казал СЕС – може, ако го пише в закона. С други думи – не може.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:50
Гост

Туй министър-председателят трудно ще го осъдят.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:49
Гост

Не в краен случай, а по принцип трябва да се арестуват. Какъв въздух дишаме в София!

Petyr
Petyr
19 декември 2019 14:51
Гост

Фандъкова веднъж като си ги извади от джоба, после няма да говори само, а ще вземе мерки.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:52
Гост

Тя нали уж беше казала, че ще иска планове от столичните кметове. Но явно е забравила.

Някой
Някой
19 декември 2019 14:28
Гост

И кой да арестуват в Бг – кмета ли, общинския съвет ли, районния кмет, шефа на инспектората?

Възмутен
Възмутен
19 декември 2019 14:26
Гост

Съдът също не си върши работата, защото екопрестъпленията се наказват много меко. Софийската община беше задължена да информира и да мие улици, голям праз…

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:24
Гост

Ми какво чакаме в България, нали промениха НК?

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:21
Гост

Не е нужно да бъдат арестувани управляващи, това е почти невъзможно, просто трябва да има по-различни наказания за нарушителите, защото сегашните глоби например са несъбираеми.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:23
Гост

Вярно е, на циганина нищо не можеш да му вземеш и кел файда от всякакви глоби. Обаче, ако има арести, малко ще се постреснат.

без страх
без страх
19 декември 2019 21:36
Гост

Нещата ще се оправят едва когато законодателно бъде уредена материята за ЛИЧНА административно правна отговорност!

Колективната отговорност – У лЕво!

Решението е в хората
Решението е в хората
19 декември 2019 14:15
Гост

Въпрос и на обществени приоритети. Ако хората са толкова недоволни от тези управляваши, щяха да ги сменят на избори именно с подобни аргументи, за да не може пък следващите да ги претворят.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 14:47
Гост

Хората пробват и искат да ги сменят, обаче не се получава. Явно фалшифицират резултатите от изборите.

Petrow
Petrow
19 декември 2019 14:53
Гост

Съгласен! Последните избори за кмет-факт!

Хахах
Хахах
19 декември 2019 14:08
Гост

Значи баварците отиват направо към арест, щом глобите, колкото и да са големи, се връщат в тези, които ги плащат.

Vito
Vito
19 декември 2019 14:11
Гост

Ами не, първо трябва да го уредят законодателно, защото в момента явно не може.

Миризливци
Миризливци
19 декември 2019 14:02
Гост

Тук има да чакаме години за съдебни решения и още десетилетие, за да стигнем до казус като техния.

AirTrans
AirTrans
19 декември 2019 14:00
Гост

Ние затова ли обменяме опит с Бавария…