Президентът Румен Радев призова обществото да преосмисли отношението си към съдиите в България, защото в момента има остра нужда от тяхната човешка съвест и гражданска смелост. Това послание той отправи на 60-годишнината на Софийския градски съд (СГС), която беше тържествено отбелязана в Съдебната палата.

На церемонията присъстваха конституционни съдии, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати, преподаватели и гости.

Конституционните съдии Павлина Панова и Красимир Влахов.

„Осъзнавам колко е трудно в днешното динамично и противоречиво време да бъдеш съдия. И какво означава да вземеш решение в случай, когато безкомпромисното придържане към закона и отстояването на правдата, изисква лична смелост и гражданска отговорност. Не трябва да забравяме, че най-важното за нашето бъдеще е да имаме силен, компетентен и независим български съд.

Имаме остра нужда от справедливост, от вашата всеотдайност, компетентност и мъдрост. И най-вече от вашата човешка съвест и гражданска смелост. Затова трябва като общество и държава да преосмислим своето отношение към българския съд и да го подкрепяме. В мое лице имате подкрепа. Бъдете здрави и непреклонни“, обърна се президентът Радев към съдиите в градския съд, като изрично отбеляза натоварената им работа и трудното постигане на баланс между срочност и качество на правораздаването.

„Няма спор, че това е ковачницата на кадрите в България. Казвам го, защото съм горд, че работя със съдии от този съд. Когато беше възстановен Върховният административен съд (ВАС) и преди да бъдат създадени административните съдилища, кадрите, които дойдоха бяха административното отделение на Софийския градски съд“, каза пък председателят на ВАС Георги Чолаков и добави, че продължава да работи с тези колеги.

„Пожелавам ви все така да бъдете еталон за правораздаване в България“, заяви още Чолаков.

Правосъдният министър Данаил Кирилов припомни, че е имало време, когато градските съдилища са създавани със заповед на министъра.

„Това време отдавна е минало. Радвам се, че понастоящем съдебната власт е отвоювала своята независимост, радвам се, че на съдебната карта на България, Софийският градски съд има едно достойно място, което съответства на вложените професионални усилия от всички магистрати и работещи в този съд“, каза Кирилов и пожела на съдиите да бъдат ревниви в прилагането на закона. Министърът подчерта, че си дава сметка какво усилие и колко лишения коства на съдиите да работят качествено и в срокове да решават делата си.

Председателят на съда Алексей Трифонов пък отбеляза, че за изминалите 60 години, СГС е устоял на много предизвикателства, преминал е през трудни моменти, а дълго е бил и във фокуса на общественото внимание.

„Но през цялото време съдиите в този съд продължаваха да правораздават в името на законността и най-вече в името на хората. Доказахте, че да си добър съдия не е достатъчно единствено да си добър юрист, но трябва да си човек със свободен дух и силно чувство за справедливост, за което ви благодаря“, каза Трифинов и изрично подчерта, че в градския съд работят 147 съдии, които средно разглеждат по 40 000 дела годишно.

Съдия Евгени Георгиев беше кандидат за председател на СГС и сега оспорва избора на Трифонов, но също уважи церемонията.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 12:25
Гост

Колко хубави думи от председателя на СГС… Но са само думи на принципа не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря. Защото по делото му пред ВАС с цялото си поведение демонстрира точно обратното на това, което е казал на годишнината на СГС.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 10:25
Гост

Честит празник!

Magda
Magda
13 декември 2019 8:19
Гост

Много грозна проява е отсъствието на Панов. Той е председател на ВКС и дори да не уважава Трифонов, следва да изрази не своето, а на институцията, която представлява уважение към друга институция.

Полина
Полина
13 декември 2019 10:43
Гост

Много важно, че Лозан не е бил. И без това авторитетът му сред колегите е толкова незначителен.
Важното е, че президентът беше. Това показва колко много този съд се цени. И неговият председател , независимо колко това не се харесва на розовата гвардия 🙂

Иван адвокат
Иван адвокат
12 декември 2019 21:59
Гост

Трудна е съдийската работа но нека се замислим адвокатският труд – при безумното решение да се разделят съдилищата на отделни сгради, в различни квартали. А агенция вписването извън всякаква черта на града. Кадастърьт на минералните води на Княжево. Гражданско отделение – СРС – в ГУСВ. На Скобелев – без паркинг и дори без пешеходна пътека, наказателното. И все пак се справяме с преписки и резолюции. А масово нямаме обучен персонал, ползваме роднини, ползваме приятели. Ами когато театърът на бойните действия е и в Прованс, няма лошо впрочем, в Бяла Слатина правят най-хубавата чорба по сватбарски, Монтана има разкошно старомодно капанче… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 21:01
Гост

Еталон за качество е, че им иззеха функции. Все пак да им е честито.

Абе,
Абе,
12 декември 2019 20:59
Гост

Барни не мина ли пътьом да види как джуркат и делата?

просто питам
просто питам
12 декември 2019 20:50
Гост

Къде бай Лизан, бе?

Просто предполагам
Просто предполагам
12 декември 2019 20:56
Гост

Може да помага за писането на делата във ВКС, че много окъсняха.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 10:24
Гост

Придава фасони. А и проявява неуважение по този начин.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 20:49
Гост

Президентът този път е в десетката

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 10:24
Гост

И Дани също.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 20:47
Гост

Поздравления за едни ит най-добрите съдии в България! Честит празник!

sirius
sirius
12 декември 2019 20:45
Гост

Градският съд наистина винаги е бил еталон, с изключение на времето, когато в ръководство му бяха двете каки – една червена и една руса, на една ит снимките 😉

Ппп
Ппп
12 декември 2019 20:57
Гост

И стига да не слугуват на някои батки.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 10:22
Гост

Това да не са ти спецсъдилищата.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 20:08
Гост

Животът може да бъде много ироничен. СГС посрещна юбилея си начело с предсдател, който… не може да бъде български съдия, защото няма българско гражданство.

ЕVO
ЕVO
12 декември 2019 20:58
Гост

Да изчакаме ковачите от ВАС да се произнесат…

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 10:20
Гост

Ще видим изхода от делото.