Трима юристи – проф. дюн Атанас Семов, проф. дюн Иван Русчев и проф. дюн Георги Пенчев, са допуснати в конкурса за член-кореспонденти на Българската академия на науките (БАН).

Местата за представителите на обществените науки, сред които е правото, са две. И за тях се борят не само юристи, но и представители на социологическите и икономическите науки.

Кандидатите са общо 11. Така Русчев, Семов и Пенчев, освен помежду си, като представители на правните науки, се конкурират и с шестима социолози (проф. дсн Светла Колева, проф. дпн. Георги Манолов, проф. дпн. Филип Узунов, проф. дсн Божидар Ивков, проф. дфн Тодор Танев и проф. д.ист.н Щелиан Щерионов) и двама икономисти (проф. д.икон.н Росица Чобанова-Ковачева и проф. дн Марин Паунов).

За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които не са навършили 65 години към датата на обявяване на конкурса, обогатили са науката с важни постижения, получили са известност и признание в страната и в чужбина с две активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение и имат активна изследователска и експертна дейност.

По закон академиците и член-кореспондентите могат да работят на щатна длъжност до навършването на 70-годишна възраст, след което за тях се запазват условия за научна дейност и подготовка на научни кадри. Освен това получават допълнително пожизнено месечно възнаграждение. За академиците сумата е равна на депутатската заплата, а член-кореспондентите получават 30 на сто от нея.

Проф. дюн Атанас Семов е на 51 години. Той е професор по Право на ЕС от 2017 г., а доктор на юридическите науки от 2012 г. Същата година получава от Европейската комисия титлата „Катедра „Жан Моне”. От ноември 2018 г. е съдия в Конституционния съд.

Проф. дюн Иван Русчев тази година ще навърши 64 години. Той е професор по гражданско и семейно право от 2008 г. Арбитър в Арбитражния съд при Българската стопанска камара. Дългогодишен преподавател по облигационно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. дюн Георги Пенчев също предстои да навърши 64 години. Той е професор по екологично право и доктор на юридическите науки в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Става професор през 2009 г. с хабилитационния труд „Сближаване на българското с европейското право по опазване на околната среда в нейната цялост”.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
10 ноември 2021 20:56
Гост

Новоизбрани член-кореспонденти на БАН ( сряда, 3 ноември 2021 г. ) Събранието на академиците избра днес нови член-кореспонденти в областите „Хуманитарни науки“, „Обществени науки“ и „Аграрни и лесовъдни науки“. Обществени науки Член-кореспондент Иван Русчев Русчев Роден е през 1957 година. Научната му работа се отличава с аргументирането на оригинални тези във връзка с абстрактни теоретични понятия, от които се правят редица задълбочени изводи с приносен характер и значение за развитието на юридическата практика. Проф. Иван Русчев участва в ръководството на международни разработки – програми, вкл. програми на Европейския съюз, договори, проекти, съвместни изследвания. Той е изграден учен в областта на… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
26 юни 2021 16:08
Гост

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да и противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
Който от тримата професори- юристи даде правилното / от гледна точка на българската правна система/ юридическо тълкуване на този конституционен текст в светлината на правото на ЕС и какво ТОЧНО означава той в йерархията на нормативните актове в Р.България, нека той стане член- кореспондент в БАН. На когото този конституционен текст не му изнася, да си гледа ПЕС и пак да се кандидатира за адвокат в СЕС…

Анонимен
Анонимен
26 юни 2021 17:38
Гост

В тази жега , май сте се размечтали Вие да изпитвате професорите. Пийнете една студена вода , с това ще си останете.

адвокат
адвокат
26 юни 2021 17:57
Гост

До “Анонимен 26 юни 2021 17:38“ Този професор, който стане член-кореспондент на БАН, би следвало първо, второ и трето, да знае йерархията на нормативните актове в Р.България и да не застъпва противоконституционното за нашето национално право становище, че съюзните правни норми имат примат над конституционните ни норми. Ако много му се иска да стане фактор в ЕК, да влезе в някоя европейска политическа партия като нейн член, да кандидатства за избраната от него позиция в ЕК и да се приключва с въпроса. Само, че- това не трябва да се случва в условия на изкривяване на йерархията на нормативните актове в… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
28 юни 2021 7:51
Регистриран

Уау, това е онзи спор,който се води отдавна в СУ между професорите.Чл.5 е от 1991 г.А ПЕС – от 2007 г.Има съвместимост и за това не съществува никакво съмнение.Може ли по- полека, по- така и по- спокойно. Можем го.Не е важен текста сам по себе си, а защо съдиите не искат да прилагат ПЕС

дитирамбите за Русчев са напразни
дитирамбите за Русчев са напразни
26 юни 2021 15:52
Гост

Виждам голямото хвалене за Русчев…
Този въздух под налягане, на който най-доброто творение е беше абсолвентската му реч.
Аз на първо четене се сещам за 2-ма академици в правото – Стефан Павлов (който е написал трудове с начало 50-те години на миналия век, които са актуални и ненадминати и днес; и които в най-тоталитарната власт са били съобразен с Европейската конвенция за правата на човека) и Любен Василев (написал неостаряващи и днес учебници по гражданско право, по вещно право и прочие, които са актуални и днес)….
На тоя фон Русчев с какво блести, освен с неадекватното си отношение към студентите…

Анонимен
Анонимен
26 юни 2021 17:35
Гост

С цялото ми уважение към Вас , Вашите спомени и споменатите академици, от които сме и се учим, нали сте наясно , че изборът е между живите? В допълнение – не смятам, че е редно да ги сравняваме, най-малкото, защото средата е била различна. Не знам дали по адрес на покойните академици се е изливала толкова жлъч от недоволни комплексари, каквато се излива по адрес на действащите професори в ЮФ на СУ, особено по тези, които преподават и пишат, а не се занимават основно със собствените си извънакадемични кариери.

Tinker bell
Tinker bell
26 юни 2021 15:31
Гост

Успех на проф. Русчев

Доброжелателен гост
Доброжелателен гост
26 юни 2021 12:42
Гост

Респект,
Уважение,
Успех
Проф. РУСЧЕВ!

Доброжелателен гост
Доброжелателен гост
26 юни 2021 12:15
Гост

За съжаление в Българската академия на науките наистина липсва представителство от квотата на юристите…(един чл. кореспондент не е достатъчен, виждайки общия брой) В този конкурс има шанс това положение да се промени, защо дори да не се изберат двама от кандидатите… Едва ли е невъзможно? – БАН само би спечелила….сега член-кореспонденти, след две години защо не и академици юристи в БАН…. с пожелание за успех!!!

гост
гост
25 юни 2021 18:05
Гост

Русчев е юрист, а Семов има малко общо с правото освен че няма длъжност за която да не се натяга

---
---
26 юни 2021 6:22
Гост

Семов е ниво. Това, че някой не го разбира/оценява е проблем на неразбиращия, а не на Семов.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2021 15:40
Гост

Марианската падина , също е ниво. Не ми е ясно какво точно има сложно за разбиране, проф.Русчев е блестящ юрист и дългогодишен преподавател в най-добрия юридически факултет на най-добрия университет в България, а другият е нещо друго. Нещо друго в посока встрани и надолу, мнооого встрани и мнооого надолу. Поне според мен такава е позицията в координатната система на човек започнал и продължил живота и кариерата си с връзки и зависимости, който се прочу с добрия си финансов усет и съвсем не е на почит сред студентите в ЮФ, най-меко казано. Та така, някак не е уместно да бъде избран… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
28 юни 2021 8:36
Регистриран

Проф.Атанас Семов е блестящ Юрист,обаятелен Човек, изискан в словото си и безупречен в моралното си поведение.И освен това, е обичан от всички студенти неслучайно.Неговото становище,че ПЕС има примат над националното право е защитено и се извлича от ДЕС и ДФЕС, с които договори отказват да се съобразяват доста политици , подкрепени от юристи ,които в нравствено отношение не бихме ги поставили на завиден връх : изразено поведение в нихилизъм и достигащо до отрицание на самото ни членство в ЕС( в НС творят закони, противоречащи на КРБ без никакво притеснение).А е толкова ясно,че придобитите права са реципрочни на петите задължения за… Покажи целия коментар »

Теменужка
Теменужка
28 юни 2021 21:34
Гост

Не знам каква китка сте уважаема госпожо Виолета, но приписваното от Вас становище за примата на правото на Европейския съюз над националното право е становището на Съда на ЕС , изразено в решения, които са връстници на Атанас Семов. Фактът, че си мислите, че това
е лично негово становище , негов принос така да се каже, говори много за знанията Ви и за преподавателските умения на възпетия от Вас Човек.

адвокат
адвокат
25 юни 2021 16:51
Гост

Амиии- моите лични предпочитания са да не бъде Семов. Не мога да приема за член-кореспондент на БАН професор, според който съюзните правни норми имат примат над конституционните ни норми- това е. И никога няма да го приема за адекватно на юридическата ни действителност. Каквато и практика да има СЕС, България е субект, а не обект на ПЕС, така, че- позоваването на националната ни конституционна идентичност особено по отношение на запазване на хетеробрака и неприемането на еднополовите връзки, би следвало да се зачете от СЕС.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 16:27
Гост

Успех на Русчев и на Семов, другия професор не съм го чувал…

срам
срам
25 юни 2021 16:25
Гост

В България в момента няма нито един юрист академик! Това е срам за нас. Как е възможно?! Справка в БАН показва, че единственият член-кореспондент е Цанка Цанкова.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 16:26
Гост

https://www.bas.bg/%d1%81%d0%b0%d1%87%d0%ba/
лесовъди, химици, физици
явно бяха прави по байтошово време, че правото е отмираща дисциплина

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:05
Гост

Явно да. Като зная колко йористи бълват всяка година ВУЗ-овете.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:03
Гост

Прекрасен човек и професионалист.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2021 0:13
Гост

Колкото и да е срамно, е много лесно обяснимо. Да бъдеш академик не е като да попълниш едно свободно място в някакво щатно разписание. Много са малко личностите от юридическата общност, които едновременно да имат изявена академична кариера и дух, който да води поколения юристи напред. Какво имам предвид – вярно е, че писането на учебник не е съществен академичен принос. Но в областта на наказателно-процесуалната наука например, повече от 45 години никой след академик Стефан Павлов, не се осмели да напише един смислен учебик по наказателен процес. И каквото и да говорим за времето и неговите превратности и условности,… Покажи целия коментар »

---
---
26 юни 2021 6:26
Гост

Толкова е дълго, че прилича на лекция и се губи интерес от четене на нещо, което няма връзка с конкретиката. Успех на Семов!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 16:02
Гост

Да си кажа личния фаворит – Русчев. Винаги съм го оприличавал на кактус, опак човек, няма как да ти е любимият преподавател с мили усмивки, но е желязо. Желая му успех!

???????
???????
25 юни 2021 16:03
Гост

а онзи случай с момчето, дето го прати да мие чинии в англия и не го взе за докторант? и след него ли те кефи?

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:08
Гост

Няма спор, че това беше много долна постъпка.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2021 15:44
Гост

Лично мен ме кефи и заради това , че има смелост да си стои зад думите. Освен това що за докторант по право ще тръгне като някаква недарена сватя да се жали на измекярските медии. Правилно го е усетил Русчев и добре , че го е отсвирил.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:07
Гост

Така си е. Но характерът в случая няма никакво значение.

Красимира
Красимира
25 юни 2021 15:41
Гост

Според мен конкуренцията ще е между Русчев и Пенчев. Семов е млад, ще има и други шансове

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:47
Гост

Ти не гледай само годините. И други фактори играят. Но е истина, че това е последна възможност за Русчев и Пенчев.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:10
Гост

Това няма никакво значение.

12345
12345
25 юни 2021 15:40
Гост

Брех, какви заплатки давали на академиците. Сега разбрах защо е този наплив

питанка
питанка
25 юни 2021 15:43
Гост

А ако депутатите си намалят заплатите или замразят техния размер, това ще се отрази ли на възнаграждението на академиците

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 15:57
Гост

И още как. А както знаем традиция е изобилието на популисти в НС

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 18:11
Гост

Те за това отиватжщ там. А не да защитават интересите на народа.

---
---
26 юни 2021 6:27
Гост

Заслужени са такива заплати. Аман от гледащи само в паниката на другия!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 10:17
Гост

Не заслужават такива доживотни възнаграждения! Конкурсите за член-кореспонденти и академици на БАН от години са на базата на шуробаджанащина, връзкарство, печелбарство и ченгеджийски стил и метод на провеждане! Вижте настоящия списък с номинирани кандидати за член-кореспонденти и академици, пебликуван на сайта на БАН (2021) и ще видите, че една значителна част от тях нямат нищо като учени, а разчитат да бъдат избрани на базата на цитираните по горе лоши академични практики и принципи, които са станали традиционни в конкурсите на БАН, а не на авторитетните си публикации, цитирания и иновативни научни постижения в реномирани международни импактни издания. Направете справка в… Покажи целия коментар »