Липсата на реални политически усилия, колебливата и в някои случаи направо противоречива позиция на изпълнителната власт от 2020 г. са основната пречка България и до днес да не е част от Еврозоната. Това показва анализът на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, който той направи на международната конференция  „Еврозоната в България – кога?“.

Събитието се организира от Асоциацията на почетните консули в България, Българската CFA асоциация (Chartered Financial Analyst, Сертифициран финансов аналитик) и Асоциацията на банките в България и събра бивши премиери, министри, водещи политици от еврозоната като Волфганг Шусел (бивш канцлер на Австрия), Джоузеф Мускат (бивш министър-председател на Малта), Адриан Нъстасе, (бивш министър-председател на Румъния), много дипломати, включително посланиците на държавите от ЕС и САЩ у нас.

Първата по рода си конференция, посветена на следващите стъпки на България към еврото, ще обсъди политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, като ще бъдат анализирани успешни примери на европейски държави, вече въвели единната валута.

„Преди всичко друго, ние се нуждаем от ясно установена, устойчива, проевропейска политическа конструкция. Това е нещо, което липсваше след присъединяването ни към Европейския валутен механизъм и Банковия съюз. На по-ранния етап на политическата криза изпълнителната власт демонстрираше силно колеблива позиция по отношение на Еврозоната. Например, отне близо една година на правителството да приеме плана, изготвен от координационния съвет, за въвеждане на еврото, като шест министри гласуваха против, а един се въздържа. Включително министри с ключово значение за процеса“, направи равносметката си за пречките, довели до забавянето на приемането на еврото у нас, Димитър Радев.

Той изтъкна, че за разлика от по-ранния период на политическата криза, последното правителство е стъпило на ясно изразена проевропейска платформа, но е останало крайно неустойчиво.

Именно от политиците и тяхното поведение зависи и дали България ще приеме еврото през 2025 г. стана ясно от думите на Радев. Той формулира първия приоритет в тази насока така: Възстановяване на политическите контакти по темата на най-високо равнище, не трябва да забравяме, че в крайна сметка става въпрос за политически процес и политическо решение. За съжаление през последните години контактите по тази тема бяха по-скоро протоколни, а не съдържателни.

Втората стъпка за финализиране на присъединяването е връщането на пътя на фискалната консолидация. Третата е да се приеме възможно най-бързо на Законът за въвеждане на еврото, който ще даде законови гаранции за бизнеса и домакинствата за това, което предстои. И последната е да се ускори работата по оставащите условия и техническата подготовка.

По думите на Димитър Радев става дума за адаптирането на системи на държавата и общините, тъй като БНБ и банките ще са готови за въвеждане на еврото преди края на годината.

„Ако този сценарий се материализира възможно най-скоро след изборите, шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 г. остават силни и напълно реалистични“, каза управителят на БНБ.

И обобщи актуалната ситуация така: „В резултат на политическата криза през последните години загубихме както инициативата, така и лидерството в процеса на присъединяване към Еврозоната, независимо от това нашата готовност остава висока. За да финализираме успешно процеса, се нуждаем от устойчива проевропейска политическа конструкция“.

Равносметката на гуверньора е, че от лидер при последното разширяване на Еврозоната, какъвто България беше през 2018 г., сега изостава от Хърватска, която тръгна по този път година след нас.

Може да се припомни, че по времето на българското председателство на Европейския съвет се в София се проведе среща на тогавашния премиер Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов с президента на Франция Еманюел Макрон и бившия канцлер на Германия Ангела Меркел, на която принципно беше договорено приемането на България в Еврозоната.

„Хърватска ясно дефинира присъединяването си към Еврозоната като водещ приоритет и мобилизира целия си, преди всичко политически и експертен капацитет за нейното постигане. В същото време у нас започна политическата криза, която продължава и до момента, Резултатите са известни на всички – Хърватска е в еврозоната от 2023 г., а България, за съжаление, продължава да се лута в лабиринта на политическата криза“, каза Радев.

Димитър Радев отчете, че с приемането на новия Закон за БНБ на практика е приключен процесът на правна конвергенция. Логистичната и техническата подготовка са в много напреднал стадий.

„Приключихме процеса по подготовка за отсичане на българските евро монети. И преминаваме към тестово отсичане на 8 милиона броя монети – по един милион от всеки номинал. Осигурили сме необходимите площи за процеса на обмяна в София, Пловдив и Варна“, каза той.

Данните на БНБ показват, че общото количество на банкноти и монети, само в процеса на обмяната, възлиза на около 12 300 тона или около 620 тира и за целта са необходими десетки бронирани автомобили.

„Изпълняваме всички критерии, с изключение на този за инфлацията, при това със значителен положителен марж. Отрицателната разлика по критерия ценова стабилност се намалява, но се очертава да не изпълнява критерия към момента на оценката, която ще бъде направена към края на май“, отчете Димитър Радев.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Янка
Янка
15 май 2024 12:13
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Анонимен
Анонимен
16 май 2024 15:17
Гост

Ако въведем еврото, ще отслабвате безплатно.

Адвокатче
Адвокатче
14 май 2024 15:48
Гост

И като е голямата кирия еврото, Полша, Чехия, Унгария (мога и още да изброя, но вярвам, че аудиторията е достатъчно образована) защо си стоят на националната валута? И защо гърците изпищяха от еврото, а хърватите продължават да пищят?

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 16:08
Гост

Полша, Чехия и Унгария не са във валутен борд, те имат право на избор между европейската валутна политика и собствената си. Ние нямаме – със или без евро, Европа управлява нашите пари. Гърция не е ревала от еврото, а фалира, защото не можеше повече да обслужва външните си дългове поради разточителните си политики. Хърватска не е ревала от еврото, а допусна грешки при въвеждането му, които доведоха до спекулативно нарастване на инфлацията с 0,2%.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 19:15
Гост

Вие кога последно бяхте в Хърватска? Знаете ли какво казват хърватите- да не се набутваме с еврото? 0,2% казвате, тая цифра от посолството ли я спуснаха 🙂
Ние също имаме право на избор- да си запазим лева, или да ни засмучат в еврото. И понеже мнозинството у нас не желае второто, ей ви статии, колко е хубаво с евро. А другите го недолюбват.
„Политика“ е в единствено число, въпреки навлязлото покрай някои политици „политики“. Канадски изказ 🙂

Аман от пропаганда.
Аман от пропаганда.
14 май 2024 13:09
Гост

Спасяват ни тези политици. Евро не ни е нужно. Във валутен борд сме.Който иска евро – да върви да си напазура от чейнджа.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 15:41
Гост

Валутният борд е спасителен механизъм за държави, които не могат да водят собствена валутна политика, затова някой друг трябва да им я води. Ние не искаме да сме в еврозоната като останалите членове на ЕС, но искаме да продължаваме да сме напълно зависими от еврото, за което е вързан левът. Защо? Защото надписът „лева“ на хартийките е нашата национална идентичност.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 16:30
Гост

Да бе да – Франция и Германия да не би да си загубиха националната идентичност като въведоха еврото!

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 11:57
Гост

Да,загубиха я тотално

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 13:00
Гост

Досега вече над 30 г. всички политици без изключение влизат в политиката само за да вземат подкупи и да имат власт и не мислят за страната си. Затова и не можем да влезем в Еврозоната и висим на опашките на сухопътните ни граници. Румъния беше зад нас, но се справи с корупцията и вече дишаме праха й. Тя е стана по-богата от всичките си съседи, а и по-богата и от нашите съседи!

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 12:53
Гост

Двама от чуждестранните бивши министър председатели не бяха от ЕНП, т.е. не бяха свързани по никакъв начин с ГЕРБ. Не знам кой измисля тези тъпотии за политическа обвързаност на конференцията. Да не би присъстващите Станишев и царя да са от ГЕРБ? Явно на управителя на БНБ вече му е прекипяло от бездействието и безхаберието на политиците и им го каза. Браво!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 май 2024 12:42
Гост

Нормално е политиците да са колебливи просто защото същите те не позволиха да се проведе референдум за приемане на еврото не от друго, а от страх, че народът ще ги принуди да се обясняват в Брюксел и това ще попречи на аспирациите на повечето от тях да израстнат кариерно в европейските институции.

Нали има решение на КС, законът очевидно е на тяхна страна, от какво се плашат тогава, а?

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 15:29
Гост

Плашат се от това, че знайни и незнайни експерти и анализатори успяха да втълпят на българския народ, че приемането на еврото ще доведе едва ли не до Виденова зима – ръст на инфлацията, заплати в лева, цени в евро и пр. глупости, които направиха приемането на еврото непопулярен ход. В България непопулярни политически решения се взимат само тихомълком, което в случая е невъзможно. Та затова минаваме на другия изпитан български метод за справяне с непопулярните въпроси, известен като „другият път ще го видим“.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 12:39
Гост

Нямаше политическо присъствие на конференцията. Нито един началник от ГЕРБ не присъстваше. След 2020 управляваха всякакви правителства и нито едно от тях не ни придвижи към еврозоната.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 11:59
Гост

С тези шарлатани на снимките не ни чака нищо добро. Това е истината. Заглушиха гласа на нормалните и млади хора в политиката с истерични крясъци. Толко му трябваше на простия българин за да залитне пак към бай Тошовия модел на управление.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 11:59
Гост

Много европейско е Борисов цяла година да трупа „мазнинки“ в бюджета, които накрая на годината, за коледен подарък, да раздаде на едни наши фирми. Това е пътят към еврозоната сигурно.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 11:58
Гост

Истината е, че имаше кръгове в България, които не искат да се приеме Еврото. И това са бизнес кръгове и бизнесмени, които не искат еврото, а в същото време имат лобисти в Парламента. Затова и ГЕРБ толкова години се моткаше с изпълнение на условията за приемане в Еврозоната. Защото обслужват бизнес кръгове. Цялата партия е създадена с тази цел. Затова нямаме и магистрали, нямаме промишленост, имаме само кухи обещания.

Бобчев
Бобчев
14 май 2024 11:57
Гост

Понеже гледам, че бая гербери са се събрали на това иначе „не политическо“ събитие, та да питам Митко Радев смята ли, че е удачно 7 дни преди изборите да се повишават предизборно пенсиите на хората? Това е много европейско поведение от аватарите на Борисов, които са в служебен кабинет, нали? И това рязко ще ни придвижи към еврозоната, нали?

Кръстев
Кръстев
14 май 2024 11:55
Гост

ЛЕКС, само да ви питам по каква причина отразявате предизборната кампания на ГЕРБ? Може ли да очакваме утре включване и от предизборната кампания на Асен Василев? На мен ми е по-интересно той какво ще каже, защото все пак той беше човекът заради когото може и да ни приемат в еврозоната. И дори не броя високото покачване на минимална заплата и пенсия, които се неглижират и дори усмиват от ГЕРБ, защото не им изнася.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 12:37
Гост

Нищо гербаджийско нямаше на събитието. Нито един началник от ГЕРБ не присъстваше. След 2020 управляваха всякакви правителства и нито едно от тях не ни придвижи към еврозоната.

Chuck
Chuck
14 май 2024 11:54
Гост

Основната пречка пред влизането в Еврозоната е инфлацията, а не някаква политическа пасивност.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 11:55
Гост

Не сте прав, защото от политиците зависи овладяването на инфлацията – чрез силни регулатори и ограничаване на предизборни харчове.

Костов
Костов
14 май 2024 11:59
Гост

Като говорим за инфлация банките, начело с БНБ имат най-голяма вина, защото я помпат чрез ниските лихви и милиардите кредити, които раздават, а БНБ кротко наблюдава този процес и не се съобразява с ЕЦБ за вдигане на лихвите.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 12:00
Гост

Да не забравяме, че преди въвеждане на еврото винаги има едно пране на пари, най-вече чрез купуване на имоти.

Йорданова
Йорданова
14 май 2024 11:54
Гост

Само да отбележим, че на снимките виждаме проваления финансов министър Влади Горанов, който срещу хубав апартамент от Артекс, подарен му от братя Домусчиеви, опрости на последните 50 милиона данъци. Виждаме и Мария Габриел също неуспял министър-председател. Виждаме едно политическо събрание.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 13:06
Гост

Виждаме и двама бивши премиери от ЕС, които не от ЕНП, виждаме царя, Станишев и всякакви други разцветки. Даже от Възраждане имаше. Еврото е национален интерес, а не повод за политическа агитка.

Минчев
Минчев
14 май 2024 11:52
Гост

Ти от коя партия беше? От ГЕРБ. Ааа, ясно ясно. Говориш поредните глупости.

Кънчев
Кънчев
14 май 2024 11:48
Гост

Ха ха Д. Радев лееко се е объркал с датите и годините. Ясно е, че целта е да се оплюе ПП/ДБ. Все пак цялостната кампания на Борисов е да ходи из страната и да обяснява как ПП/ДБ са обрали хората, да им се кара, че са ги допуснали до управлението. Но какво ще прави самото ГЕРБ ако пак управлява? Не се казва. Защото реално той няма и грам политическа визия тая държава аграрна ли ще е, туристическа ли ще е, каква ще е.

Анонимен
Анонимен
14 май 2024 11:47
Гост

ГЕРБерско събитие. На което се плюе по усилията на Василев да ни вкара в еврозоната. Предизборна агитация на някакво различно ниво. Но да не забравяме, че до преди 3 месеца ОПГ ГЕРБ обясняваха как Василев имал фетиш за 3% дефицит и съсипвал държавата. А тоя дефицит беше точно за да ни приемат в Евро зоната. Явно им връзва – народа масово не използва главата си за да мисли.

Мавродиев
Мавродиев
14 май 2024 11:50
Гост

Слабото образование ражда идиоти. Не забравяйте, че така по-лесно се управляват масите. Ако не умеят да мислят. Нямат критично мислене. Нескончаеми критики и обвинения как всички други освен Борисов, Пеевски и партиите им са пълни аматьори и некадърници. Това е цялата предизборна кампания на ГЕРБ. И на масата и харесва да я баламосват с общи приказки. Но реална програма и идеи за развитие на страната няма от същите тези хора и партии.

Ставрев
Ставрев
14 май 2024 11:52
Гост

Имайте предвид, че голяма част от българите не са научени от най-ранна детска възраст да мислят критично. Да търсят причинно-следствените връзки. Да сравняват казаното им от един и от друг човек или партия. На база на тези липси те правят избора си занимавайки се с това кой е красив, говори добре, силовак е, кой е гей, кой е „евроатлантик“, подобни малоумщини. Защо смятате има цели региони, като Тополовградския, където има почит към Руската федерация и се смята, че Путин е най-добрият управник в света?

Мавродий
Мавродий
16 май 2024 15:21
Гост

50 цента, конграчулейшънс!