Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати декларация до Висшия съдебен съвет (ВСС), в която го призовава да вземе конкретно отношение срещу медийни атаки към съдия Иво Хинов. Той е председател на състава на Специализирания наказателен съд, който гледа делото за подкуп срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Миналата седмица съдия Хинов постанови Иванчева и Петрова да бъдат незабавно пуснати под „домашен арест“, но прокуратурата протестира и се чака окончателно определение на Апелативния спецсъд. Два дни след това обаче в медиите се появиха публикации, насочени срещу съдията, в които изрично е посочено, че е пуснал Иванчева от ареста. В едната се твърди, че той е в център на „афера за 200 млн. долара“, но от текста става ясно, че случаят е отпреди 12 години и е за едно от делата, водени тогава срещу торент тракерите, което е било внесено в съда от прокуратурата с предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Изчисленията за 200 млн. долара пък са за предполагаемите според разследващите щети от разпространението на пиратски филми. В друга публикация името на съдия Хинов е цитирано в статия за магистрати с нередовни декларации, без да се казва, че той е един от тях.

„Обезпокоени сме и от това, че поредното пряко посегателство срещу съдия, който очевидно е взел решение, което не се одобрява от една от страните по делото, от част от медиите или от техните издатели, освен че създава незаслужени неудобства на конкретния съдия, може да се превърне в поредното средство за укрепване на толерираната от другите власти чрез бездействието им култура на недопустим натиск върху съда. Създава се впечатление, че от съдиите, за да не бъдат поругавани, се очаква да постановяват решения, които се харесват на страната, която е държавна институция, на политическата власт и на влиятелни икономически фигури, разполагащи със значително медийно въздействие“, посочват от ССБ.

В декларацията си до ВСС те пишат още, че негативната кампания срещу съдия по неприключило дело е опасна и поради това, че може да бъде дискредитиран крайният изход от него. От съсловната организация припомнят, че всички институции, които имат правомощия да бранят независимостта на съда, са длъжни да покажат адекватна защита. Затова съдиите искат от ВСС да не отговаря с общи декларации, а с конкретни и разбираеми факти.

„Ето защо се обръщаме към съдийската колегия на ВСС с искане да изрази конкретно отношение по посочения от нас случай, като даде пълноценна защита на нападнатия съдия. Адекватната защита означава да се опровергаят неверните факти, да се разграничат ясно фактите от манипулативните оценки и да се покаже ясно и на разбираем език истината за всеки случай на несправедливо атакуван съдия. Общите декларации и уверения в защита на принципите на правовата държава не са в състояние да осигурят пълноценна реализация на независимостта и безпристрастността на засегнатия съдия“, пише в декларацията, в която от ССБ настояват и за съвместно създаване на работещ механизъм за защита на съдиите в случаите, когато те са обект на публични атаки заради работата им.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 ноември 2018 14:25
Гост

Добре, след като ВСС изрази конкретно отношение по случая, това няма да спре атаките. Или ще започнат с нови срещу друг магистрат.

Минко
Минко
22 ноември 2018 14:22
Гост

А не може ли съдията сам да направи изявление, или ССБ трябва да е постоянно зад гърбовете на магистратите?

Anonimen
Anonimen
22 ноември 2018 14:23
Гост

Tova im e rabotata.

Човек
Човек
22 ноември 2018 14:21
Гост

Поздравления за ССБ. Съдийската професия е пълна с перипетии и такива необосновани нападки са недопустими.