Очаквано Народното събрание избра главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той беше подкрепен от 165 депутати от ГЕРБ, БСП „Обединени патриоти“, ДПС, независими и „Воля“. Гласовете „против“ бяха 30, а трима се въздържаха.

За другия кандидат – народния представител от „Воля“ Симеон Найденов, гласуваха 12 депутати, 42 бяха против, а 136 се въздържаха.

БСП обяви, че няма да подкрепи нито един от двамата кандидати, защото процедурата се развива по „мъртвороден закон“. Според левицата председателят трябва да се избира от президента. Въпреки това, 27 от депутатите подкрепиха Цацаров за поста.

Дискусията в пленарна зала обаче не се съсредоточи само върху качествата на кандидатите, а бяха замесени и съдебната система, и изтребителите.

Още в началото от името на БСП Крум Зарков обяви, че левицата няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов. „Ако човек съди за интензитета за борбата с корупцията по дневния ред на Народното събрание, то в този 44-и парламент тя достигна истински апогей. Практически от конституирането си досега непрекъснато се занимаваме с корупцията или с прословутата КПКОНПИ. То не беше нов закон, то не бяха поправки в закона, то не беше отлагане на текстове. Не беше закон, който виси, приет на първо четене и чака второ. Пък избор на председател, пък оставка на председателя и така до днешната процедура. Резултатите от тази трескава активност досега се измерват предимно в скандали„, започна изказването си Крум Зарков.

Позовавайки се на изследвания на общественото мнение, той поясни, че корупцията у нас остава на челно място на проблемите, които българите идентифицират като най-остри в държавата. За това, по думите му, имало три причини – политически, институционални и индивидуални. И се спря на всяка от тях. „Г-н Сотир Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от Народното събрание. Крайно неудачно решение, защото води до неоспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи за корупционни прояви – проверяваният си избира проверяващ. Законът дава възможност на същото това мнозинство днес да прекрати предсрочно мандатът, ако председателят не си върши добре работата“, посочи Крум Зарков.

И добави, че изборът от НС прави всякаква състезателност напълно илюзорна. Той напомни, че под кандидатурата на Цацаров са се подписали представители на мнозинството, което пък води до това процедурата да е с предизвестен край. „Изслушванията, препитванията, предаването онлайн всъщност са церемония по встъпване в длъжност. Изборът от НС може, според обстоятелствата, да официализира или да прикрива намесата на изпълнителната власт при определяне на председателя на КПКОНПИ. Официализира я, понеже правителството и мнозинството работят в симбиоза. Съвсем спокойно премиерът може да обясни, че е помогнал за избора на Цацаров, защото вие сте неговото мнозинство. Сега е по-ясно, отколкото когато обяснява за избора на председател на Върховния касационен съд, където инструментите са по-неясни“, посочи още Крум Зарков.

И напомни, че БСП отдавна предлага председателят на КПКОНПИ да се избира от президента, за да се отдалечи комисията от изпълнителната власт. И това била институционалната причина левицата да не подкрепи нито един от двамата кандидати.

Зарков напомни всички предишни комисии и органи, които през годините бяха създавани за борба с корупцията като БОРКОР например. Някои от тях бяха закрити, други се вляха в КПКОНПИ, но това беше и аргументът му да посочи, че сегашната антикорупционна комисия се движи в същата посока. „С който и да е председател, тя ще продължи натам. Съдбата ѝ е заложена в закона, който децентрализира производства, допускайки местните власти да преценяват кога има конфликт на интереси и кога не. Декларациите са толкова много, че или няма кой да ги проверява, или се проверяват на случаен принцип. Комисията бързо запорира, но бавно отнема и това се дължи на закона, който в специалната си част – за борбата с корупцията и нейното противодействие като СРС, оперативно-издирвателни дейности и други способи, изцяло зависи от прокуратурата, която г-н Цацаров оглавява през последните седем години. Не смятам, че въпреки положените усилия, страната ни постига задоволителни резултати. Затова са необходими промени“, заключи Зарков.

Христиан Митев („Обединени патриоти“) му отговори, че има логика да се мисли дали членовете на КПКОНПИ или поне част от тях да се посочват от президента, но председателят трябва да се избира от парламента. Не се съгласи обаче, че вотът днес е институционален, напротив, бил индивидуален.

След него думата взе Георги Марков (ГЕРБ) и измести дебата в съвсем друга посока, изцяло извън избора на председател на КПКОНПИ. Марков заяви, че има проблеми в правозащитната система, която „ври от скандали“.

Големият проблем днес са невероятните скандали на върха на тази правосъдна система. Ужасяващо е, че 30 години от демокрацията, се докарваме до тук – заседание на Висшия съдебен съвет да се предава 10 часа по телевизията и настървени, мразещи се съдии и прокурори да говорят един срещу друг. В коя друга страна има такова нещо. Хората ме питат – ония какво се джанкат, ония са ВСС. Може да си представите в очите на хората докъде е стигнала съдебната система„, каза Марков.

Той призова в парламента да направи дебат за състоянието на съдебната власт. „Ние не сме съдебна, а парламентарна република и когато виждаме, че съдът излиза извън територията си и политизира, да излезем с резолюция. ВКС стана политическа партия, обслужваща интересите на „Демократична България“. Как така председателят на ВКС ще казва да се разследва премиера и главния прокурор. Кой си ти, господинчо? Да си налягаш парцалите. Ти ли ще ги съдиш или ще бъдеш свидетел“, така Георги Марков се обърна към Лозан Панов като отново отправи упреци към него, че е виновен за липсата на инвестиции у нас.

После пък се обърна към Българския хелзинкски комитет с думите да не награждава съдии. И още: „БХК да гледа чистотата на тоалетните, да гледа дали има хлебарки и да не се занимава с това кой е добър и кой е лош“. Накрая призова фокусът на дискусиите да не бъде само върху прокуратурата, но и върху съда, като отново за това с каква съдебна власт разполага България. „Бог да пази България, ако така ще я караме“, приключи изказването си Марков.

Павел Шопов („Атака“) му отговори, че каквато е прокуратурата, такъв е и съдът. По думите му проблемът не е в това, че във ВСС имало 2-3 съдии, които били „на другата страна и гласуваха противоположно“, а това, че цялото общество и разни „всичколози“ направили един човек „Съдия №1“. Няма такова нещо, заключи Шопов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък засегна темата за предложенията на ГЕРБ за въвеждане на т.нар. „независим“ прокурор в НПК, който да разследва главния прокурор. По думите ѝ по въпроса ще има спорове и дебати за това доколко идеята е конституционосъобразна. Тя обаче видя и нещо положително – че се отваря темата за разговор за мястото на прокуратурата.

Нинова обясни, че БСП има виждане за това как работата на държавното обвинение да стане по-ефективна. „Смятаме, че единственият независим орган, който може да контролира актове на главния прокурор, е съдът. Вие предлагате друго – да има независим прокурор, който да контролира главния прокурор. Тук ще почне спор дали това е конституционно, дали не. Ще има различни мнения. Единственото хубаво е, че отваряме разговора за мястото на прокуратурата, за ефективността на съдебната система, че има различни предложения. Надявам се да има разум и от тези най-различни предложения да се избере най-доброто с една цел – хората да знаят, че има справедливост в държавата“, каза лидерката на БСП.

Що се отнася до антикорупционната комисия, Нинова заяви, че тя е създадена преди две години, но повечето хора я свързват с незаконно придобитата тераса на Пламен Георгиев. По думите ѝ, тази комисия не е заспала, а е мъртвородена. „Тя е такава, защото няма разследващи функции. „За противодействие на корупцията“ е само заглавие. Същността на работата ѝ е, че няма борба с корупцията. От БСП предлагаме председателят да се избира от президента. Но по-важно е, че ние предлагаме други функции и други правомощия, а не формално подаване на декларации за публичност на имущество“, заяви Нинова и обясни, че предлагат принципно решение на въпроса – разделение на властите и взаимен контрол.

Тя отговори на критиките, че левицата не е издигнала свой кандидат за поста така: „Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не признаваме този закон, смятаме тази комисия за мъртвородена и в същото време да предложим председател“.

Симеон Симеонов (ДПС) се опита да върне дебата към избора на председател на КПКОНПИ измежду Цацаров и Найденов. Той заяви, че ДПС ще подкрепи Цацаров, когото определи като брилянтен юрист, голям интелект и ерудит. Изтъкна, че е имал успешен мандат като главен прокурор и би бил много полезен като председател на КПКОНПИ.

Бившият кмет на Пловдив и сегашен депутат от „Обединените патриоти“ Славчо Атанасов също каза, че групата ще подкрепи Цацаров. Но той отправи и призив към главния прокурор – да започне проверките от родния си град, където щял да попадне на интересни неща. Например на големи играчи, които строят цели квартали, а не барбекюта и незаконни тераси. Атанасов отправи и друг апел към Цацаров – да хване едрите риби, а не дребосъците. „Орелът не лови мухи“, заключи Атанасов.

Спас Гърневски (ГЕРБ) защити работата на антикорупционната комисия, като напомни, че до момента е запорирано имущество за над 3 млрд. лева. Каза, че там работят отлични специалисти, които от над 7000 подадени декларации, открили несъответствия в 700 като сред тях били министри, заместник-министри, шефове на агенции, кметове, председатели на общински съвети, главни архитекти, шефове на болници и т.н. От цялата палитра на управлението и от всички политически сили, заключи Гърневски.

Лош закон, но закон“, заяви на свой ред Явор Нотев („Атака“). Според него няма нищо по-страшно от това при лош закон да бъде избран за председател човек, който няма никакъв опит да управлява и да прилага инструментариума му. Заради това в сегашната ситуация Сотир Цацаров е идеален кандидат. Нотев обеща подкрепа за новия председател при бъдещи предложения за промяна на антикорупционния закон.

Отклоняваме темата с политически многословия. Това не работи добре за авторитета на парламента, на комисията и на г-н Цацаров. Докато бях министър на културата работихме като партньори с прокуратурата. Никога не сме работили толкова добре с нея, отколкото по време на г-н Цацаров. Всички сме свидетели на неговите професионални качества и докато беше главен прокурор, демонстрира надпартийност и вдигна много високо летвата на авторитета на прокуратурата“, коментира на свой ред Вежди Рашидов (ГЕРБ). И заключи, че желанието на Цацаров било да върне авторитета на антикорупционната комисия.

Последва гласуване, от което стана ясно, че наред с управляващите, независимите и „Воля“, и  27 депутати от БСП подкрепиха Цацаров. Против бяха 30 народни представители от левицата, трима от тази партия се въздържаха.

Още днес ще депозирам оставката си като главен прокурор. Това заяви Сотир Цацаров след избора си за председател на КПКОНПИ. „От моя страна ще бъде подадена оставка. Тя ще бъде депозирана във Висшия съдебен съвет още днес след обяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на Пленума на ВСС. Всъщност днес следобед би следвало да председателствам за последен път Прокурорската колегия“, посочи Цацаров. Обясни, че решението на ВСС има характер на предложение до президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаването му като главен прокурор.

Бъда ли освободен, няма каквато и да е пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, заключи Цацаров.

Малко по-късно днес на заседанието на Прокурорската колегия стана ясно, че оставката му ще бъде внесена за гласуване на утрешното заседание на Висшия съдебен съвет. Даниела Машева уточни, че молбата за освобождаване от длъжност на Цацаров е депозирана днес и ще бъде изпратена на Пленума на ВСС за разглеждане на заседанието на 12 декември.

Същевременно по предложение на кадровици, колегията отличи Цацаров с „личен почетен знак първа степен – златен“. Мотивите са членовете на ПК на ВСС са за висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и за високи нравствени качества. Решението за отличаването на Цацаров бе гласувано единодушно.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Май май
Май май
13 декември 2019 11:22
Гост

Май е време гражданското общество в България да се вдигне и да спука балона на номенклатурната мафия, която върти едни и същи морално опорочени хора от една на друга позиция.

Отврат
Отврат
13 декември 2019 11:20
Гост

Цялата мафия… пардон, Мара втасала. Видяхме сега кой кой е в НС. Всъщност всички са едно и също. Тези хора не представляват нашите интереси. Тези хора са корумпирани, преследват личните си интереси и не са реална опозиция на властта.

Сомелиерь
Сомелиерь
11 декември 2019 13:29
Гост

Веждичката какво и колко ли е пил? Цацаров и надпартийност, моля Ве! Да вземат да им раздават наколенки, че ще си протъркат панталоните от такова приклякване.

Маrkов
Маrkов
11 декември 2019 13:24
Гост

Бог да пази България!

Маг
Маг
11 декември 2019 13:20
Гост

Браво на Крум Зарков! Естествено, че тази процедура беше с предизвестен край. Също като другата за избор на нов Главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 12:10
Гост

БСП нямало да подкрепят никого, ама… половината от тяхната група подкрепили Цацаров. Опозиция са те, ама не и на управляващите.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:53
Гост

Дами и господа! Със 165 гласа може да се измени Конституцията! Браво на г-н Цацаров – това е изключително сериозна подкрепа от всички политически сили. А вие си плюйте на воля

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:45
Гост

През цялото време се чудя мюрето от „Воля“ какво или колко е взел. Скоро ще си проличи – я някъде консул, я зам. министър, я шефче на агенцийка…

Стойчо
Стойчо
11 декември 2019 11:36
Гост

Статията завършва с „Очаквайте подробности.“, но съжаление мисля, че няма нужда от подробности. Всичко е ясно, няма нужда от допълнителни писания по темата …

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:34
Гост

Направо да обединят ПРБ, КПКОНПИ и бъдещия супер прокурор в една структура и да е ясно и официално кой коли, кой беси.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:36
Гост

Може да се кръстят Денонощна служба за тотална справедливост (без върховенство на закона).

Дани
Дани
11 декември 2019 11:19
Гост

Какво ново начало за КПКОНПИ под шефството на ПРБ. Или обратно. Няма значение. И двамата си ги избра Боко по свой образ и подобие.

Дядо Коледа
Дядо Коледа
11 декември 2019 11:13
Гост

Хайде сега Цаци ще си празнува спокойно. Какъв по-добър подарък от това.

Снежанка
Снежанка
11 декември 2019 11:14
Гост

Не забравяйте и Гешев. Да ни е честит! Радост, слънце за нас в тези мрачни и студени дни.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:13
Гост

Браво на БСП за позицията им.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 11:43
Гост

Чакай, чакай, 27 червени са гласували за Цацаров. Егати мекотелите.

Мишок
Мишок
11 декември 2019 11:44
Гост

Дезертьори! 🙂