Върховният административен съд (ВАС) потвърди разпореждането на Административен съд София – град безусловно да бъдат прекратени действията на Столичната община по въвеждане на нова постоянна организация на движението по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „проф. Фритьоф Нансен“ чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.м.

Т.е. ако все още има неизвършени действия по въвеждането на новата организация, общината не може да ги извърши. Съдът обаче не разпорежда връщане на предишната организация.

Основният мотив на съда е липсата на актуален генерален план за организация на движението за въпросния участък, както и за цялата община. След като няма такъв и според АССГ, и според ВАС е налице неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация на движението.

Съдебният състав е установил, че не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението. Не е изпълнено и изискването окончателният проект на плана да е одобрен от общинския съвет по предложение на кмета.

ВАС сочи, че действително по изключение се допуска съгласуване и одобряване по реда на съответната общинска наредба за организиране на движението на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места, който частично не съответства на действащия генерален план за движение, стига да не е в противоречие с основните му схеми. Това изключение обаче е приложимо само когато се касае за частично несъответствие с действащия генерален план, какъвто се каза по-горе, че няма, следователно тази възможност е напълно неприложима, обясняват върховните съдии.

Последният Генерален план на Столичната община е приет на 8 март 2012 г. и периодът му на действие е изтекъл.

„Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване“, пише ВАС.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 16:15
Гост

И сега още дълги години ще се чака да се построи отново бул. Христо Ботев и трамвайната линия там, където гербаджийската корупция е виновна да е опасно трасето и трамваите да приличат на лодки, а не на трамваи. Поредното доказателство, че ГЕРБ е едно обикновено ОПГ. Йорданка е корумпе и нищо повече. Поредният излишен живот….

4apricot
4apricot
21 юни 2024 13:03
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Македонче пък общ. съветник?
Македонче пък общ. съветник?
21 юни 2024 10:36
Гост

Гледах по телевизията едно момченце ей такова едно всички се сещате, та това нещо се държи нахално и нагло дори безобразно и напада съда. та нали уж всички искахме върховенство на правото е та това е върховенството- да приемаме и уважаваме и изпълняваме съдебните решения. Сега не ни е угодно и скачаме. нали Коституционните промени бяха за независимост на съдиите, а сега едно македонче напада съда???? Та това момче дори не говори правилен български иска да наложи своето на цял 2 млн. град. Въпросът ми е как е станал общински съветник този младеж- комсомолец и дали това е удачно, правилно?… Покажи целия коментар »

провалени изначало са си
провалени изначало са си
21 юни 2024 10:28
Гост

То май няма тема или процедура до която да се докоснат и да не лъсне некомпетентността им. За целесъобразност и обществен интерес да не говорим. Една мини група от несъстоятелни и налудничави хора искат да наложат своето без да вземат предвид, че огромната част от хората не искат. Те искат да решават вместо нас. Но нали от това се мъчихме да се отървем- от болшевишкия диктат. Никой не им е искал тротинетките и НПО-тата. Искахме свобода, а това не свобода, а диктатура

Оставка, некадърници
Оставка, некадърници
20 юни 2024 20:30
Гост

Това е тежък провал на кмета Терзиев и зам.-кмета по транспорта и показва, че тези хора нямат представа от градоустройство.

София е град с множество наследени проблеми, някои от които невъзможни за решаване. Това още повече изисква компетентни, решителни и смели хора. Вместо това имаме напълно неадекватен кмет, заобиколен от кресливи и истерични момченца.

Зам.-кметът по транспорта трябва веднага да бъде уволнен. А Терзиев трябва да извади от собствения си джоб изхарчените общински средства за незаконната реорганизация на движението. Защото няма причина ние да плащаме за некомпетентността на разни партийни парашутисти.

Пеналист
Пеналист
21 юни 2024 16:18
Гост

Това не е провал на г-н Терзиев, а на гербаджийската корумпирана пасмина и лично на слугинчето на банкянската тиква – Йорданка. ГЕРБ е просто едно обикновено ОПГ… Моят град, по-добър кмет от Васил Терзиев не е имал от 81 години насам. Ние сме си виновни, че не изгонихме Йорданка с камъни, а оставихме циганските махали с купения вот да си я преизбират…

Еврогей
Еврогей
20 юни 2024 20:11
Гост

Хубава работа! Сега аз и моите 5-6 приятели от НПО къде ще караме тротинетки и ел. велосипеди?

Смях в залата
Смях в залата
20 юни 2024 17:30
Гост

E поредната порция „компетентност“ в стил ППДБ СС, тези хора са дълбоко „навътре“ в материята, коментират решенията на съд, не са доволни винаги, но иначе реват за правова държава. Тъжно е как Хр.Иванов – „конституционалист“ номер едно се покри, е нали 10 години това му беше мантрата, Славов няма какв да се коментира, те хората му отредиха мястото за „реформата“ му, да гледа НС отвън, ама поне да поемат отговорност, не да се крият като мишки! Има цял ЗСВ да се приема от тях, заради техните промени. Заради тях ГЕРБ имат служ министър, заради реформите им, че и СС същото… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
20 юни 2024 19:29
Гост

Ти пък, имаш ли законодателен опит, да си следил обществените потребности, наясно ли – какво е обществото, как променя нагласите си – имаш ли понятие, очевидно – нямаш, знаеш ли как се работеше навремето – примерно – трябваше да се въведе нов Семеен кодекс, 1985, тогава нямаше интернет – даже радиото беше оскъдно. Но – в някои популярни – предимно седмичници – се даваше право на така наречените – читателски писма – това беше навремето – редакция и читатели. Изданието – пускаше темата – за промените в Семейният кодекс85 (тоест - отмяната на СК68), като детайлно имаше дискусия – може… Покажи целия коментар »

Лелелей
Лелелей
20 юни 2024 20:22
Гост

Ти пък – имаш ли представа – че има Закон за здравето- очевидно не- прочети чл.57 и нататък- спри да спамиш с глупости – центовете свършиха – още тирета до откат- прекрасна писмена реч – Путин е виновен- 100%

Смях в залата
Смях в залата
20 юни 2024 21:17
Гост

Никой не оспорва, че трябва да има реформи, но тези хора просто си нямат хабер какво да направят, защото просто нямат един ден стаж като някакви, а са просто хора с диплома по право, занимаващи се с проапганда, изхранващи се с грантове. Отворете становищата под делото в КС, 80 процента са негативни, така не се прави, не може да си бил в НПО, да нямаш хал хабер, да не си ходил на конкурс и да претендираш 10 години, че ти си човека и като ти дойде момента, да се окаже,че всичко е било пропаганда! И накрая да се скриеш като… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 юни 2024 17:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иван Иванов
Иван Иванов
20 юни 2024 19:32
Гост

Това е модерно – да обидиш някой, че е гей, човекът си е избрал да се „бута“ по политиката и – си постига целите.

Доста смислени неща предлага, така или иначе – властта е един вид – наша.

Властта е наша – останалото е ваше.

Бонев добре направи това, това е отсечка за разходки, булевардите – и двата и Патриарха и Витошка – са за забава, не за – скоростни упражнения.

Диана Русинова
Диана Русинова
20 юни 2024 17:05
Гост

Няколко пъти започвам да пиша този пост и честно казано не зная точно как да определя безобразията и лъжите, които сътвориха Столична община с организацията на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Ф. Нансен“. Да, днес излезе най-после Решение №7678/2024 г. на ВАС по заведеното от ЕЦТП дело срещу СО за незаконосъобразната нова постоянна организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Ф. Нансен“. Странно, но два месеца слушах как аз съм била „псевдо експерт“ и нищо не разбирам, пришиваха сдружението към няколко политически партии, защото на тези неграмотни и некомпетентни хора,… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
20 юни 2024 19:39
Гост

Шофьорите нямате място в областта на НДК – това е крайно неудачно изобщо да минават автомобили. Но няма как. Ще минават някак си. Това е притегателен център за разходки – в момента е като – в блокада от фучащи автомобили – например – пешеходната пътека на ъгъла на – на завоя на сегашните трамваи е – правилното, много пъти – човек бърза и му трябва – пресечка – пешеходеца не е приятно да слиза по подлези. Другото е – тротоарите около НДК са пригодени за разходки – не за велоалеи. Да – наистина е трябвало да има такава визия –… Покажи целия коментар »

Комунисти, сър
Комунисти, сър
20 юни 2024 16:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иван Иванов
Иван Иванов
20 юни 2024 19:46
Гост

София е миниатюрен град, можеш да се придвижиш и пеша, употребата на автомобили е – бутафорна, след 20 маневри – стигаш за същото време – относно кратки разстояния. Да – комфортно е – наистина – но е глупаво – но както и да е.

По тези малки улички – освен това – зареждат и с едни огромни бусове – то половината му – празен.

Благодарение на по-пешеходните зони – става все по-приятно.

Реванш на автомобилистите – не се очаква, особено с тези – 20 годишни „брички“.

Иван Иванов
Иван Иванов
20 юни 2024 15:45
Гост

Това съдът произнася само буквите на закона, но това не значи – че трябва да има някакво връщане на старите порядки – безумно шофиране. Правилно е – Центъра да е съвсем накратко разстояние – какви са тези „огромни“ пространства. „Витошка не е скоростна отсечка, това е глупаво. Тази част е – от едната страна – градинката на НДК, парк, няма за какво да паркираш, от другата – навремето имаше някакви сладкарници – „Магура“, „Рожен“, сега са 2-3 бутика на кръст, както и да е. Живущите – са купили апартаментите си – без паркинги и без гаражи, съответно – какво –… Покажи целия коментар »

Сладкий хлеб
Сладкий хлеб
20 юни 2024 15:06
Гост

Опростачиха държавата за пакет вафли и кутия прах за пране, да мечтаели и да си представяли разни неща. Доживотни присъди за всички които са ходили на Балкана. Няма тайни

Тити
Тити
20 юни 2024 13:48
Гост

Очаквано решение.

Рики
Рики
20 юни 2024 13:48
Гост

Как може да не е проведена съгласувателна процедура на предварителния проект на Генерален план за организация на движението?

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 13:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Незабавна оставка
Незабавна оставка
20 юни 2024 13:27
Гост

Оставката на зам. кмета по транспорт е минимумът, който трябва да последва!

Мики
Мики
20 юни 2024 13:49
Гост

Би било добре! Ама надали ще се случи.

Великите “юристи” от ППДБСС
Великите “юристи” от ППДБСС
20 юни 2024 13:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Kalinka
Kalinka
20 юни 2024 13:24
Гост

Кое юристче в община не разтълкува правилно кога се прилага изключението, м?! Или ВАС пак смая с тълкование (случвало се е и преди).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 юни 2024 13:23
Гост

И ко стана, „експертите“ от Столична община воглаве с шефа на правния отдел, оня, който е учил в пижбина, с едва наболата брада, се оказа, че окъкаха съгласувателната процедура и оттам цялата реорганизация.

П.С. Дайте на Бончев право на отговор, искам да прочета аргументите му, как всичко е нормативно издържано.

Ali
Ali
20 юни 2024 13:21
Гост

Мммм аматьорска грешка е това, макар, е вероятно е имало някаква вратичка, която съда не е приел или взел под внимание

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 13:20
Гост

Провал пореден за Васко Маслото и за Държавна сигурност. СРАМ!

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 13:22
Гост

А кака Даца и пасмината й с хиени са повече от чудесни

Велемир
Велемир
20 юни 2024 13:14
Гост

Цялата протестна драма, на мен ми показа, че гласоподавателите на ПП-ДБ (жълтопаветните соеви комсомолци) май не живетя в центъра, а по-скоро в Манастирски ливади, а пък реститутите в центъра не им минават тия номера

надувайте платната и с 200 към банкя и плевен
надувайте платната и с 200 към банкя и плевен
20 юни 2024 13:27
Гост

София на Софиянци
Провинциални столичани, като се качвате в трамвай се събувайте

Кики
Кики
20 юни 2024 13:50
Гост

Е, то София стана България.

Мирела
Мирела
20 юни 2024 13:12
Гост

Новият екип на СО веднага да започва работа по актуализацита. ПУГМ имат, не виждам какво се бавят с генералния план. Сега в общината са доста по-разумни хората, да се съберат с живущите и да измислят компромисно решение, така че следващата оганизация на движението да не предизвиква такива адикални изяви.

Алек
Алек
20 юни 2024 13:08
Гост

Пуст зор в центъра на София да е пълно с коли! Много е важно да са навсякъде… по-булеварда най-добре. Но не им стига акъла на живущите, че този мръсен въздух от 7-те коли на всеки реститутски калпак в центъра те го дишат най-много!

Елена
Елена
20 юни 2024 13:07
Гост

А сега кой ще е „виновен“, че нали все трябва да има! Старите или новите?

Данчето
Данчето
20 юни 2024 13:06
Гост

Кака Данче Фандъкова 12 години не й стигнаха за актуален генерален план за организация на движението в София?! И сега за награда в парламента…

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 13:11
Гост

Лошото е, че кака Данче Фъндъкова все повече прилича на гений в сравнение с уникалното неможене на сегашния кмет, който изглежда безпомощен като пиле в кълчища. Краденето и далаверите са друга тема и предстои да видим дали в тази област Терзиев няма да я победи с голяма преднина.

Велемир
Велемир
20 юни 2024 13:18
Гост

След 15 години ГЕРБ на Московска (и околията) всеки ще е безпомощен… работил съм там, включително в края на последния им мандат, така се бяха омотали в „нашите“ и „вашите“ и кое ще изглежда добре и кое не чак толкова и „пука ли ми, ние няма да спечелим изборите“, че клетия Терзиев му трябва един мандат да свали върха на айсберга. Няма как да обявиш някой за неможещ без да е имал шанс да поработи – никой се не е родил научен, камо ли на това как се рине след ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
20 юни 2024 13:04
Гост

ВАС днес са във вихъра си