Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата на вътрешния министър от 2015 г., по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки, показа проверка на „Лекс“ (решението виж тук).

Наредбата беше променена за последно преди две години, когато беше изменено заглавието ѝ, но полицаят Владимир Алексиев поиска тя да бъде изцяло отменена, като твърди, че още първоначалните мотиви към нея са били непълни, а проектът на подзаконовия нормативен акт не е бил публикуван за обществено обсъждане преди обнародването му в Държавен вестник през август 2015 г.

С тази наредба се определят условията и редът, по който полицаите получават безплатна храна, чай, кафе и енергийни напитки. Право на тях имат служителите, които работят в по-тежки условия – в среда на йонизиращи лъчения, под въздействие на биологични и химически агенти, шум, вибрации, тежки метали, както и екипажите на кораби, водолазите, лекарите и операционните екипи в МВР-болница. Според наредбата безплатна храна и напитки се полагат и на служителите, които зимно време работят при средна температура от -10 градуса, а лятото – при температура от 30 градуса.

От МВР са категорични, че са спазили всички изисквания, но признават, че поради технически причини не могат да представят доказателства за публикувани нормативни актове преди 2017 г. Становището на прокуратурата пък е, че жалбата на Алексиев е основателна.

Съставът на ВАС с председател и докладчик Виолета Главинова първо отхвърля довода за непубликувания проект за наредбата и мотивите към него в Портала за обществени консултация на МВР, тъй като такова задължение в Закона за нормативните актове (ЗНА) е въведено едва през 2016 г.

Съдът обаче приема, че не са били изпълнени всички изисквания на чл. 28, ал. 2 от ЗНА и конкретно в мотивите да се посочат необходимите финансови и други средства за прилагане на новата уредба, както и очакваните резултати, включително финансови, ако има такива.

По тези въпроси ВАС пише, че изцяло липсват данни в мотивите към наредбата. В проекта било записано само едно изречение, в което се казвало, че издаването на наредбата не е свързано с необходимост от допълнително финансиране и не предполага въздействие върху държавния бюджет.

„Така формулираното изявление не може да се възприеме като изпълнение на законовото изискване за посочване на финансовите средства, които ще са необходими за прилагане на оспорения подзаконов нормативен акт, тъй като без всякакво съмнение осигуряването на визираните в Наредбата продоволствия е свързано с разходване на бюджетни средства“, пише съдът и припомня, че именно според наредбата разходите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки са за сметка на бюджета на МВР.

В решението си ВАС заявява още, че безспорно създаването на организация по места за предоставяне на храни и ободряващи напитки ще струва пари и за това трябва да бъдат предвидени разходи от бюджета на министерството.

„Следователно, в процеса на прилагане на атакувания подзаконов нормативен акт ще бъдат необходими съответни финансови средства, като именно техният прогнозен размер и всички останали средства, необходими за обезпечаване приложението на Наредбата, следва да бъдат посочени и обоснови в мотивите към предложения за издаване нормативен акт. В настоящия случай липсва посоченото съдържание на мотивите съгласно чл. 28, ал. 2, т. 3 от ЗНА, което съставлява съществено нарушение на административнопроизводствените правила при изработване и оповестяване на проекта за процесната Наредба“, пише съдът.

На следващо място ВАС посочва и пропуска да бъдат отразени очакваните резултати, включително и финансови, от прилагането на наредбата. Съдът отбелязва, че прилагането ѝ предполага „някакво финансово изражение на резултатите“ от правото на определена категория служители да получават безплатна храна и напитки.

„В случая не са изпълнени изискванията за мотивираност по чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, с което са допуснати нарушения на императивни правила, регламентиращи издаването на процесната Наредба. Нарушенията са съществени по своя характер и като такива се отразяват пряко върху материалната законосъобразност на акта, тъй като не дават възможност да се извърши ефективен контрол за съответствие с относимите законови разпоредби“, заключва съдът и приема, че наредбата е незаконосъобразна заради липсващи мотиви.

Тъй като е била нарушена процедурата по приемане на основния ѝ текст, това води до незаконосъобразност и на последвалите изменения и допълнения на наредбата, отбелязва още ВАС. В заключение съдът допълва, че дори и да нямаше нарушения при първоначалното изработване на наредбата, последвалите изменения също не отговарят на изискванията на закона. Става дума за промените, с които храните и напитките не се предоставят в натура, а в левовата им равностойност. Те обаче също са били приети без мотиви за това колко ще струват и какви са очакваните резултати.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Милена
Милена
04 септември 2022 8:39
Гост

Не ги ли досрамява ,пари за закуски кафета и глезотии ,когато има хора ,които работят в много по- тежки условия и нямат такива привилегии.Сега остава да се оплачат ,че и заплатите не им стигат. Достатъчно охранени са за да бият протестиращите по митингите. А пътните полицаи си подремват в колите скатани до някой храст. Няма контрол на пътя ,няма глоби има катастрофи и смърт. Това е България! Ако законът биеше през ръцете и полицията беше на мястото си, нещата щяха да изглеждат по друг начин.

Ибан Ибаноб
Ибан Ибаноб
02 септември 2022 12:29
Гост

Т.Е. УЖ ИМ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ-ДВА И СЕГА ПАК ГИ СМЪКНАХА С ЛИШАВАНЕ ОТ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ХРАНА, ЦИРКЪТ Е ПЪЛЕН 😀

Кой продаде на медиите снимки на жертва на изнасил
Кой продаде на медиите снимки на жертва на изнасил
01 септември 2022 5:52
Гост

Кой милиционер продаде на медиите снимки на жертва на изнасилване, и защо боклукът не е арестуван?

https://www.mediapool.bg/plovdivska-mediya-e-osadena-za-publikuvane-na-snimki-na-zhertva-na-prestaplenie-news339332.html

Жертва на изнасилване се обръща към полицията с имейл, в който прилага снимки на тялото си, със следи от престъпление. Снимките са разпространени в медиите, мевере не е опазило тайната на жертвата на изнасилване.

Защо няма разследване кой продаде снимките?

Защо се стигна до подобни парадокси?
Защо се стигна до подобни парадокси?
31 август 2022 9:20
Гост

Понеже Боко Тикварски е любим психовъзпитател от полите на Витоша на подобни типажи. Сикаджийски мутри наричани за благозвучие милиционери.

Боко разчиташе на тях да му пазят дебелия насран гъз. Понеже няма армия и за селекция за тях всяка забравете … мат’риала е кофти. В огледалото де! По чий образ и подобие?

въпрос
въпрос
30 август 2022 22:25
Гост

Абе кажете какво стана с тефтерът Златанов?

Какво стана със случая с отряд Сигма?

Също какво стана със случая Радко с отвертката?

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/1924487

статия за отряд сигма от 2016г
статия за отряд сигма от 2016г
30 август 2022 22:27
Гост
статия за отряд сигма от 2016г
статия за отряд сигма от 2016г
30 август 2022 22:28
Гост
Дичо
Дичо
30 август 2022 15:46
Гост

И какви са тези технически причини, та не могат да представят доказателства за публикувани нормативни актове?

Михаил
Михаил
30 август 2022 15:47
Гост

Само оправдания.

факт-нашата милиция ни мрази
факт-нашата милиция ни мрази
30 август 2022 9:37
Гост

Че откъде накъде милицията следва за получава порционни пари за храна? Всички други професии си купуват храната от заплатата, като за сравнение-професор от БАН получава по-ниска заплата от най-ниската длъжност в милицията за среднисти. Която заплата, за другите професии -преди това е силно обложена и с данъци и осигуровки. Милицията осигуровки не плаща-това малка привилегия ли е,че това им спестява около 14 процента от заплата, сума, която другите професии си плащат. Правителството поиска да въведе осигуровки за милицията, но по време на милиционерския метеж от 3 и 4 ноември 2015 г милицията принуди властта да променят легитимно взето решение. Не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 11:53
Гост

Така е като в полицията се влиза с връзки. Съпругата на тоя, сина на оня, любовницата на третия…Не се залъгвайте с някакви други обяснения. Затова е толкова ниско нивото.

Мингов
Мингов
30 август 2022 15:49
Гост

На всякъде е така. Министерства, съдилища, учреждения.

Запознат
Запознат
30 август 2022 17:12
Гост

Малоумник само преди няколко дни двама полицаи платиха с живота си твоето спокойствие в жалкия ти живот, за да можеш да хвърляш още помия по тях, неблагодарник

до запознат
до запознат
30 август 2022 21:34
Гост

Абе дебил, през 2012г милиционерска сган уби Ива на 25 г от Ловеч.Разстреля я. Толкова по въпроса за нашата милиция. Часове преди да бъде убита, тя подаде жалба,че милиционер я преследва и заплашнва и не беше защитена. И до ден днешен не са арестувани нещастниците от РПУ-Ловеч, които не защитиха Ива от милиционера-убиец, въпреки подадена жалба. Не е забравена и смъртта на Елеонора на 16 г-убита от милиционер. Не е забравена и Мария от Асеновград-убита от милиционер. Да не коментираме за случая във Варна-когато бивш милиционер взриви цял жилищен блок, и загинаха няколко човека. Не е забравена и Едит от… Покажи целия коментар »

Айредин Мустафов,убит от милиционери не е забравен
Айредин Мустафов,убит от милиционери не е забравен
30 август 2022 21:46
Гост

до запознат.

Това го кажи на близките на спортиста Айредин Мустафов на 19 г. Убит от милиционер(и) през 1998г. Един от ,убииците е осъден, другите стреляли -отървани.

Дори осъдения не е в затвора-избяга и се укри, а мевере не полага никакви усилия да открие милиционерът-убиец.

Ето този случай http://burgas-podlupa.com/бий-за-да-те-уважават

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 21:39
Гост

Нищо не са платили. Самоубиха се. И хоп герои. А бе има ли емигрирал милиционери извинете полицай.

Витомир Съръиванов
Витомир Съръиванов
30 август 2022 18:23
Гост

В частните фирми получават купони за храна. И то в пъти повече от сумите на полицаите. Какво точно те притеснява?

До господин Съръиванов
До господин Съръиванов
30 август 2022 19:45
Гост

Кои са тези частни фирми?

Милена
Милена
04 септември 2022 8:47
Гост

Власт имащите ги толерират, охранват ги добре, станали са като бичета не вървят а се търкалят, охранват ги за да бият протестиращите и неудобните, дори убиват в името на парите ,привилегиите които са им дадени и то в много случаи неправомерни.
Те не защитават народа и не заслужават дори заплати.

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
30 август 2022 9:17
Гост

Нашата полиция ни мрази!

И какво толкова „съществено“ е трябвало да бъде нормативно уредено? Кафетата на полицията.

С наредба?! Колко ни излиза цялото законодателстване на олигофрените?! С наредба.

ПЪЛНИ ИДИОТИ СЪР, ПЪЛНИ!

Леля Гинче
Леля Гинче
30 август 2022 8:39
Гост

Полицай да не си в България е положението

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 22:20
Гост

Че в полицията се отива с връзки или по наследство.
Никой не е пратен насила.

Силно предимство е да си внук на партизанин.

Веселата коза
Веселата коза
30 август 2022 8:38
Гост

Какво е това включване от ВАС?

Пинокио
Пинокио
30 август 2022 8:34
Гост

Искали да изпишат вежди, ама извадили очи

Живко
Живко
30 август 2022 8:35
Гост

Типично по български

2015
2015
30 август 2022 8:16
Гост

Като гледам – министър по това време или ще е бил Вучков, или Бъчварова. Повече няма да кажа.

sirius
sirius
30 август 2022 8:18
Гост

Всъщност какво искаш да кажеш – много по-свестни и компетентни от последвалите… уж професионалисти, които се заклеха на ГЕРБ

Димитров
Димитров
30 август 2022 15:50
Гост

Трагедия!

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 8:15
Гост

След като в продължение на години толерира нормативните безобразия в МВР, сега изведнъж ВАС стана много строг… Как да разбирам това?

Едуард
Едуард
30 август 2022 8:36
Гост

Не знам как да го разбираш, ама на разгара са пак ченгетата

Филип
Филип
30 август 2022 8:37
Гост

Не ги гали полицаите в БГ, голяма част си набавят храната и напитките по втория начин

Гражданка
Гражданка
30 август 2022 8:37
Гост

НЕ НА КОРУПЦИЯТА В МВР

Бисер
Бисер
30 август 2022 15:55
Гост

Дано някой ден и това се случи.

Крюшо
Крюшо
30 август 2022 15:54
Гост

A, тези които не го правят. Защо не се опънеш ти на жегата да пазиш някой богопомазан?

Борисов
Борисов
30 август 2022 15:52
Гост

Вятърът на промяната.