Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста депутата Джейхан Ибрямов.

Заседанието приключи за по-малко от час и протече при закрити врати заради материали по делото, които съдържат класифицирана информация, съобщи БТА.

Съдия Иван Стоилов реши, че към момента има събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Ибрямов е извършил търговия с влияние. По думите му, няма опасност Ибрямов да се укрие, но на свобода може да извърши престъпление.

Прокуратурата го обвини в търговия с влияние, след като депутатът беше задържан през седмицата с белязани 100 000 лева, които свидетелят Мирослав Тодоров му дал, за да съдейства Ибрямов за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната.

От прокуратурата обявиха, че са използвани специални разузнавателни средства, от които е станало ясно, че Ибрямов е казал на Тодоров, че му трябват милиони за купуване на гласове, но от него поискал 200 000 лева, като предадената сума била половината от уговореното.

Наблюдаващият прокурор Ивайло Петров посочи пред медиите, че има данни по разследването и за купуване на гласове за предстоящите и предходни избори. Петров потвърди, че при задържането на Ибрямов са намерени белязани 100 000 лева, като едната част от парите били във вътрешния джоб на сакото му, а друга част – в хартиен плик, който държал в ръцете си.

„Светнали са му и ръцете и парите са били предварително описани“, каза прокурорът.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано от Ибрямов пред Софийския апелативен съд

Преди и по време на заседанието, привърженици на ДПС се събраха пред Съдебната палата в София в подкрепа на Ибрямов, като преди това те бяха в т.нар. триъгълник на властта. При тях дойде и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Той каза, че е дошъл да подкрепи съпругата на Ибрямов – Биршен, която обяви гладна стачка след ареста му. Доган отново заговори за Делян Пеевски, без да споменава името му, наричайки го само момчето. Днес той каза, че ДПС нямала роля в „създаването на момчето“, но имала роля в утвърждаването му и се извини за това, след което призова поддръжниците си да се обединят в защита на демокрацията и държавността.

„Държавата е против нас, включително съдебна система, полиция, всички органи за държавен контрол. Ще направим всичко възможно да възстановим тази нормалност, която всички искаме. Бъдете живи и здрави, силни! Трябва да направим всичко възможно да преодолеем страха, колеги“, заяви Доган.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ибре дебре
Ибре дебре
05 октомври 2024 17:53
Гост

ЖЕЛАЯ ФИЗИЧЕСКОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ПЕЕВСКИ! ГОТОВИ СМЕ ДА ПЛАТИМ ДА СЕ СЛУЧИ!

2 2=?
2 2=?
05 октомври 2024 17:51
Гост

Преди време депутатите на ДПС бяха единни. При гласуването на кабинет на ГЕРБ с премиер Желязков Доган разпореди това правителство да не се приема. Така групата на ДПС се разцепи. Пеевски изключи от групата депутатите на Доган и ги направи „независими“. След това дойде гласуването на закона за еврото. „Независимите“ на Доган гласуваха с „Възраждане“ против. ПП-ДБ подкрепиха закона. – https://www.dnevnik.bg/biznes/2024/08/07/4660990_tri_partii_podkrepiha_priemaneto/ Последва призива на Хр.Иванов за „тактическо сътрудничество“ с Доган в борбата против Пеевски. Сега Доган призова поддръжниците си да се обединят в защита на демокрацията и държавността. Цялата държава била против тях.. Тук май е прав. Целият държавен апарат… Покажи целия коментар »

---
---
05 октомври 2024 17:54
Гост

Към 2 2 = ? : в този сайт няма кой да ти чете глупостите от по 100 страници . Тук е сайт за юристи . Няма значение кой , кой е – щом има доказателства – вътре ! И , че някой твърди , че имало други случаи – не е повод Ибрямов да бъде пуснат . ТОВА Е ТЕМАТА НА НОВИНАТА . Вън политиканите и рекламиращите се от сайта !

Един 2 2=?
Един 2 2=?
05 октомври 2024 18:16
Гост

2+2=? Има значение кой кой е ! Доган и групата му са против еврото, ПП-ДБ са ужким за, но с Доган ще борят … еврото.

А случаят с Ибрямов е пределно ясен

Пеналист
Пеналист
05 октомври 2024 17:51
Гост

Е след като обвинението е за тежко умишлено престъпление, а още повече кумулативно са изпълнени условията в НПК да не се измени мярката за неотклонение, за някого имаше ли съмнение, че съдът ще потъпче НПК? Не че не му се е случвало на СГС да го прави, но винаги е бил неуспешен опитът това да се случи… Да си обжалва пред САС, пак няма да се измени мярката, защото има императивна норма в НПК, която е изрична и го забранява. Не са нужни тези журналистически мнения, завоалирани като статии.

ДПС ПП = ВНЛ
ДПС ПП = ВНЛ
05 октомври 2024 16:50
Гост

Доган и Бареков протестират пред парламента и пускат бели гълъби в знак на протест и свобода в защита на хванатия със 100 000 лв. белязани пари за купуване на гласове.

В това време ПП депутати и активисти ореваха социалните медии в защита на Доган и против всички действия срещу Ибрямов…

Това не е държава, а абсурдна дистопия

ХарварТски парапетен гений
ХарварТски парапетен гений
05 октомври 2024 16:44
Гост

ПП и лично еугЛена Бориславова от дни защитават Ибрямов и Доган. Къде са сега да продължат с нелепиците си при наличие на белязани пари и произнасяне на съда за одобряване на всичко протоколи. А да – където винаги са били. На държавната трапеза пък било то и в коалиция с ДПС. Гнусни сте!

СССР е в аналите на историята
СССР е в аналите на историята
05 октомври 2024 16:39
Гост

Хахахха, всяка дори леко критична позиция срещу еугЛенчето Бориславова бива моментално цензурирана от лекс. На миналите избори ПП загуби 300 000 гласа! С тази цензура и запушване на устата за истината следват нови минус 100 000 съвсем скоро.

Hello
Hello
05 октомври 2024 17:52
Гост

Ти изначално не гласуваш за нас, така че не се притесняваме Иване.

ПП са на амбразурата в защита на Доган
ПП са на амбразурата в защита на Доган
05 октомври 2024 16:31
Гост

Ахмед Доган протестира в центъра на София срещу правото на държавата да понамали влиянието му върху обръчите от фирми.

Наоколо имаше стотици хиляди симпатизанти, както биха казали от братската им коалиция ППДБ, както и един Бареков, нает за глашатай.

Не обърнах внимание дали Христо Иванов или Лена Бориславова не бяха сред публиката.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 16:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
05 октомври 2024 16:24
Гост

Както се казва, във войната Пеевски-Доган заставам на страната на войната.

ХарварТ
ХарварТ
05 октомври 2024 16:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
---
---
05 октомври 2024 16:29
Гост

Към горния :Поръчков, за да плюeш ПП , ще се възползвам дори и без връзка с темата. Браво на Съда . Браво и на Лена Бориславова .- тя никога не е подкрепяла плащането на вот.

Димитър
Димитър
05 октомври 2024 17:36
Гост

Разбира се,защо да подкрепяш купуване на гласове, като можеш машинно да фалшифицираш резултата…..

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 16:19
Гост

Как ще купуват гласове, след като Шиши е взел в аванс всички купувачи?

OMG
OMG
05 октомври 2024 16:18
Гост

Естествено, че ще го оставят, а сега всеки съдия, който чете делото ще бъде обвиняван, че е зависим. Проблемът със зависимостта е, че прокуратурата ще проглежда само за сигналите, които идват откъм Пеевски, а ще мълчи за тези, които са срещу него и кохортата му.

---
---
05 октомври 2024 16:32
Гост

Значи нямате оплакване , че е работен по случая. Чудесно. Случаят е важен. Призивите да се работи и по други случаи не е според вас повод да не се работи и по този случай , нали ?

Кармата е кучка
Кармата е кучка
05 октомври 2024 16:09
Гост

Няма такъв цирк. Доган протестира срещу себе си! Жената на Ибрямов (лична секретарка на Доган две десетилетия) пък обявила гладна стачка, а шкембето й ще се пръсне. Ленчето Бориславова и ПП от сутрин до вечер пригласят на догановите и го играят полезни идиоти.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 октомври 2024 15:56
Гост

По-важното е да видим дали сега жена му ще спази обещанието си за гладна стачка и евентуално поотслабне.