Собственикът на „Литекс“ Гриша Ганчев е обвинен, че е ръководил още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. Проверка на „Лекс“ показа, че в края на м.г. в Специализирания наказателен съд (СНС) е внесено второ дело срещу бизнесмена, по което той е подсъдим заедно с Илия Терзиев от Съвета на директорите на „Литекс Комерс“, управителя на захарния завод „Българска захар 2002“ Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова.

Първо спецсъдът, а преди дни и Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), обаче са прекратили делото и са го върнали на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. И двете инстанции са стигнали до извод, че за участието на подсъдимите в престъпната група, която според обвинението пък е престанала да съществува още през 2009 г., не е описано конкретно тяхно поведение, а само теоретични постановки. От обвинението не ставало и ясно защо прокуратурата твърди, че в определени градове е извършвана престъпната дейност, без да посочва факти. Това нарушение според апелативните съдии не позволява на подсъдимите да разберат в какво са обвинени.

„То препятства пълноценно и ефективно упражняване на правото на защита на подсъдимите и е отстранимо чрез изготвяне на нов обвинителен акт“, се казва в окончателното определение на съда, с което делото е върнато на прокуратурата.

Обвиненията срещу подсъдимите са, че са укривали или не са плащали данъци в особено големи размери, за което са подправяли и документи. Според защитата пък това е едно от противоречията в акта, защото според чл. 255 от Наказателния кодекс отговорност се търси алтернативно за избягване на установяването на данъци или за неплащането им, докато в случая прокуратурата твърди, че са извършени и двете.

В обвинителния акт се казвало още, че схемата била замислена от Ганчев, а останалите откликнали. Според защитата обаче не са изложени никакви факти и за тези обстоятелства, както и нямало съображения за размера на причинените вреди на държавата. Затова адвокатите са настоявали и Министерството на финансите да не бъде конституирано като граждански ищец по делото.

Най-общо прокуратурата твърди, че са извършвани фиктивни сделки за продажба на захар между „Литекс Комерс“ и гръцка фирма с привидни доставки и документооборот, но и това, според адвокатите на обвиняемите, не е изяснено и те питат, ако всичко е било фиктивно, защо трябва да бъдат плащани данъци.

Преди 4 години Гриша Ганчев отново беше пратен на съд за данъчни престъпления свързани със сделки със захар, но делото в Специализирания наказателен съд още не е приключило. По него прокуратурата отново го обвинява, че е ръководил престъпна група, която е укрила данъци за 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени синът му Данаил, изпълнителните директори на „Литекс комерс“ Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

По това дело Ганчев беше обвинен и за закана с убийство към бившия шеф на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, но от самото начало на процеса Стефанов обясняваше, че бил заблуден за заплахите.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Български Потомствен Роб
Български Потомствен Роб
10 април 2019 19:39
Гост

Гриша Ганчев притежава половината България и по-добре той да я притежава отколкото Ахмед Доган -тюркът или Киро Рашков -индоромът .За съжаление обаче и Ганчев не е направил нещо значимо за Ловеч.Даже и пътят ,който води до замъците му намиращи се над хълма за Ловеч са пълни с огромни дупки , за които той като толкова богат човек спокойно можеше да плати ,.за да бъдат запълнени .Също той е безразличен и за красотата на България като цяло защото не е платил за създаването дори на един единствен парк с дървета …Но то това няма значение при положение .че след едно две… Покажи целия коментар »

DDD
DDD
11 април 2019 12:16
Гост

Това би било похвално разсъждение за някой с начално или най-много основно образование. Докато интелигентните хора, които търсят еднаква справедливост за всеки член на обществото, залагат на закона като критерий, а не на „махленски“ аргументи от сорта на този е по-голяма маскара от онзи, затова той е невинен и заслужава да ни управлява, щото видите ли далаверите му не са чак толкова големи.

Адвокат
Адвокат
10 април 2019 13:19
Гост

Толкова некадърна прокуратура с толкова нагъл и ояден главен прокурор начело никога не е било! Как нямат една присъда за корупция?! 9 (девет) кокошкари осъдени миналата година за подкуп, половината от които за подкуп на катаджии до 50 лева! И с всичката си наглост царароидите си направиха съд-подлога, където се гледат всички шумни дела и където винаги задържат под стража – да има некадърната прокуратура с какво да се похвали. Не че после ще осъдят някой, важна е репресията и всяването на чувство за страх, че който е против властта и Цацаров – го очаква същото.

Еххх
Еххх
10 април 2019 13:00
Гост

Един от ефективните начини за покровителстващо правораздаване е повдигането на изпреварващи обвинения, лошо скалъпени. Образува се дело, съдът решава, че си не невинен и дотам – блокиран е пътят за ново смислено обвинение на същото основание.

Коло
Коло
10 април 2019 12:27
Гост

Само като видите плиткото теме на И.Г. ви става ясно какви са ни прокурорите марионетки

Цацаратурата фърст
Цацаратурата фърст
10 април 2019 11:01
Гост

Цацаратурата подвигнала безумно обвинение, което дори не може да бъде разтълкувано какво значи от правна гледна точка, само за да репресира някой неудобен, като по възможност мярката му за неотклонение да бъде гледана от подлогите на цацаратурата от Специализирания съд – това никога, ама никога не е било!

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 10:58
Гост

Май съдбата на това дело ще е като на първото. И Ганчев естествено пак ще се измъкне.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 10:56
Гост

Докато прокуратурата спи, Гришата си вее байряка.

Анонимен
Анонимен
10 април 2019 10:57
Гост

Това са много сериозни обвинения и трябва да са подкрепени с неоспорими факти и документи.