Столичната община (СО) беше задължена да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха на страницата си във Фейсбук и на сайта си, след като не може да го прави на информационните табла по спирките и в станциите на метрото.

Това определи днес съдия Албена Ботева от Софийския градски съд (СГС) в продължение на спешните мерки, които общината трябва да вземе, докато продължава делото, заведено срещу нея от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.

На страницата на общината във Фейсбук и на сайта ѝ гражданите трябва да имат достъп в реално време за замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10), приземен озон (О3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2). Общината беше задължена от съда още през юли да дава актуална информация за нивата на тези ключови замърсители, но е отговорила, че няма технологична възможност това да става чрез информационните табла по спирките и в метрото.

Друго наложено тогава задължение от съда е общината да мие улиците в София два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до март. От СО са поискали тази мярка да отпадне за зимния сезон заради метеорологичните особености, но съдът не се съгласи.

Съдия Ботева нареди задължението да остане и за периода октомври-март, ако времето позволява. Нещо повече, общината беше задължена да обявява на сайта си и график, по който ще се мият улиците, както и да предупреждава, ако това няма да се случва заради лошо време.

В страницата на общината трябва да бъде обявявана и ежемесечна справка за извършените проверки за забраната за влизане на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона „Първа“ в София, ако не покриват стандарт „EURO4“ за изгорели газове. Същата справка трябва да бъде обявявана и за проверките на коли в центъра на столицата, които не покриват стандарта „EURO3“.

Друго задължение на общината е да предоставя всеки месец отчет колко проверки и наказания са наложени по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата. За следващата година СО трябва да представи и план за засаждане на дървета.

Всички спешни привременни мерки бяха наложени от съда, защото очакванията са, че делото скоро няма да приключи.

Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години и цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва тази година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

На днешното заседание стана ясно, че още не е изготвена назначената комплексна експертиза, която да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух, а по нея ще работи и трети експерт от БАН. Следващото заседание е на 17 февруари.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Властваща нефелност
Властваща нефелност
11 ноември 2019 16:52
Гост

Нашата община няма капацитета да контролира реденео на плочки по тротоарите, какво остава да се бори с екологични проблеми. Всички ще изпукаме, докато се въведе някакъв реален механизъм. Да не забравяме, че и това, което имаме като министър на околната среда, не вярва в глобалното затопляне. Дано поне в мръсния въздух да вярва, че смъртността и заболяванията са си съвсем реални.

Полезно
Полезно
11 ноември 2019 16:49
Гост

И да качват снимки от Орлов мост в час пик в Инстаграм. За всеки случай.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:53
Гост

И какво, ако общината не изпълни мерките?

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 11:58
Гост

Аз викам бой по каската до откат.

кметицата
кметицата
11 ноември 2019 12:05
Гост

Боя по каската можеше да се случи на последните избори. Сега вече е късно. Духането на супата продължава.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:53
Гост

Не може всеки в този град да има кола, от 18-годишните до 88-годишните и да джитка с нея и до кварталния магазин. Трябва да има ограничаване на този трафик, има примери от света.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:51
Гост

Нищо не направиха, защото основните замърсители – горящите гуми, пластмаси и текстил, са и ключови избиратели на ГЕРБ, както се видя.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:51
Гост

И защо спряха билетите за градския транспорт от 1 лев? Да не се ощетят. А като се кандидатират за кметове, само голи обещания.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:52
Гост

Тя, Данчето сигурно още си празнува. А нали щяха кметовете да пишат планове, обяснения, да бъдат глобявани?

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 11:50
Гост

И какво като съобщят. Все едно ние не виждаме в сутрин като днешната колко е мръсен въздухът.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
11 ноември 2019 11:37
Гост

Те преди изборите нищо не направиха, чакайте сега…

вуйчо цако от швейцария
вуйчо цако от швейцария
11 ноември 2019 12:07
Гост

…….до следващите избори, нали ?