Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови спешни временни мерки на Русия заради войната в Украйна и атаките над цивилни хора и жилищни сгради.

От съда в Страсбург съобщиха, че са изискали от правителството на Русия да се въздържа от военни атаки срещу цивилни граждани и обекти, включително жилищни сгради, линейки, училища и болници, както и да осигури незабавно безопасността им в атакуваните и обсадени от руските войски градове в Украйна.

ЕСПЧ може да посочва временни спешни мерки само когато съществува непосредствен риск от непоправими вреди. Съдът е получил такова искане в понеделник от украинското правителство, което е заявило, че в страната се извършват „масови нарушения на правата на човека, извършени от руските войски в хода на военната агресия срещу суверенната територия на Украйна”.

Искането е било разгледано от председателя на съда, който припомня, че временни мерки са налагани на Русия, включително и през 2014 г. когато беше анексиран Крим.

„Съдът взема предвид текущите военни действия, които започнаха на 24 февруари 2022 г. в различни части на Украйна и счита, че това поражда реален и продължаващ риск от сериозно нарушаване на правата на гражданското население по Конвенцията“, посочва съдът и отбелязва, че са застрашени правото на живот, забраната за изтезания и нечовешко отношение и правото на личен и семеен живот.

ЕСПЧ е приканил правителството на Русия възможно най-скоро да го информира за предприетите мерки, за да гарантира спазването на Конвенцията за правата на човека и основните свободи, като е уведомил и комитета на министрите на Съвета на Европа.

Заради войната в Украйна, членството на Русия в Съвета на Европа беше замразено, но тя е задължена да изпълнява решенията му, включително и тези на ЕСПЧ. Спорно е обаче доколко ще се съобрази, след като преди дни бившият президент и настоящ зам.-секретар на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че страната му само си губи времето в международните организации, от които беше изключена заради войната. В замразеното членство в Съвета на Европа той видя само възможност за връщане на смъртното наказание в Русия.

„Дива несправедливост. Макар и добра причина най-после да тръшнеш вратата и да забравиш завинаги за тези безсмислени безделници. (…) Освен това е и добра възможност за възстановяване на редица важни институции за предотвратяване на особено тежки престъпления в страната. Като смъртното наказание за най-опасните престъпници, което, между другото, се използва активно в САЩ и Китай.“, написа Медведев в социалните мрежи и добави, че и дипломатическите отношения по принцип не са особено необходими.

„Време е да затворим посолствата с големи катинари. И контактите да продължават, като се гледаме само с бинокъл и оръжейна оптика“, написа бившият руски президент.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 март 2022 8:32
Гост

Демократичните държави се съобразяват с решенията на ЕСПЧ. Авторитарните като Русия, Турция и тем подобни не. На който не му харесва аршинът на ЕСПЧ спокойно може да се изсели в Сибир или Анадола и да се къпе в справедливост.

trtrtrtrtrtr
trtrtrtrtrtr
02 март 2022 11:27
Гост

Съдът в Страстбург да бе преразгледал първо нападенията над Сирия, Ирак, Сърбия, Косово и т.н., докато стигне до Украйна. Така, по хронология. А преди Украйна да бе прегледал данните за жертвите на цивилното население там последните осем години. До тогава да не се обажда! Или да мери с еднакъв аршин, или да затваря врати. Няма нужда от такъв едноок „съд“.

Бисер
Бисер
02 март 2022 12:09
Гост

Явно не могат да си подредят приоритетите.

Балабанов, ИТН
Балабанов, ИТН
02 март 2022 10:38
Гост

Този измислен съд винаги е бил функция на ЦРУ. Те институциите на ЕС са такива. Каза ви го френското разузнаване. Колко евродепутати има Сорос?

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 10:05
Гост

Ей, внимавайте. Путин ще погледне и насам. И тогава да ви питам какво ще правите. Ще ставате негови васали ли, или ще се защитаваме. Помислете си добре

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 10:14
Гост

Ти как ще се защитиш? С кухненския нож или с някоя прашка?

Каримански
Каримански
02 март 2022 10:34
Гост

С гъза си! От стола гуверньор на БНБ.

Николай
Николай
02 март 2022 12:10
Гост

Всеки от нас много добре знае каква военна мощ са. Дано да не се стига до там.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 10:04
Гост

Да издават изпълнителен лист и да ги почват ЧсИ-тата със запори и глоби

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 10:02
Гост

Не ме интересува какво казват Нинова, онази монетка и т.н. Аз искам да съм защитена и затова искам войски на НАТО у нас. Не ми пука какво ще кажат русофилите

Пепи
Пепи
02 март 2022 12:11
Гост

Дойде ли чужда войска…нещата не отиват към добро.

За протокола
За протокола
02 март 2022 10:01
Гост

Съдът на ЦРУ да си гледа работата.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 10:00
Гост

Аз пък мисля, че е време руският народ да измете Кремъл и като ще се връща смъртното наказание, да опънат няколко бесилки на Червения площад – за Путин, Медведев, Лавров, Шойгу и т.н.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 9:46
Гост

Да се молим за преврат в Кремъл, защото на онзи не му пука дали ще затрие света и себе си, ако не победи.

OMG
OMG
02 март 2022 9:47
Гост

Tой се е покрил със семейството си в бункера в Алтай и може би допуска дори и да оцелее и да започне на голо поле.

432
432
02 март 2022 9:57
Гост

Не трябва да се молим, а да се отделят повече средства за въоръжаване и политика на българските институции е да разобличава вредната пропаганда на Кремъл в България.

Лазар
Лазар
02 март 2022 12:13
Гост

Късно е за повече средства за въоръжаване. Толкова години не сме го правили, а сега тепърва ли ще се въоръжаваме?

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 9:41
Гост

Той ни плаши с атомни бомби, едва ли се чуди какво ще каже ЕСПЧ

Anonimen
Anonimen
02 март 2022 12:14
Гост

А ЕСПЧ къде бяха когато Украйна плашеше с атомни бомби?