Делото за тероризъм покрай изтичането на данни от Националната агенция за приходите (НАП), за което са подсъдими бизнесменът Иван Тодоров и служителят във фирмата му „ТАД Груп“ Кристиян Бойков, се връща в прокуратурата.

На днешното разпоредително заседание защитниците и на двамата подсъдими поискаха обвинителният акт да бъде върнат, тъй като в него не са изложени факти за извършени престъпления.

Съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд (СГС) прие, че прокуратурата е допуснала съществени нарушения, като на едно място в обвинителния акт се казва, че Тодоров е извършил престъплението при евентуален умисъл, а на друго се твърди, че е действал при пряк умисъл. Освен това съдът отбелязва, че в обвинението не са описани конкретни действия на подсъдимите, дата и място, на които са извършени престъпленията, а вместо това е правен само анализ на доказателства и последващи изводи. Според СГС допуснатите нарушения са лишили подсъдимите от възможността да научат в какво престъпление са обвинени и е ограничило правото им на защита.

Определението на СГС не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред апелативния съд.

За колосалното изтичане на данни в НАП се разбра на 16 юли 2019 г., когато до медии бяха изпратени имейли от „анонимен руски хакер“, който се самообявяваше за автор на атаката в приходната агенция. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Тодоров, Бойков и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков, който беше сочен за подбудител, заедно с Тодоров.

Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, тъй като целта им била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка държавното обвинение публикува множество разговори и чатове между тримата. Един от тях е проведен на терасата на фирмата. В него Янков казва на Бойков: „То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“, а в друг пък са цитирани други негови думи: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“.

Друг аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са хакнали и пръскачките край парламента. Собственикът на „ТАД Груп“ остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков.

След теча на данните от НАП десетки граждани заведоха дела за вреди, заради които Върховният административен съд отправи преюдициално запитване, но все още се чака произнасянето на Съда на Европейския съюз (повече виж тук).

В края на февруари пък Административният съд – София-град прие, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните за над 6 млн. граждани и юридически лица през 2019 г., но е бездействала. Съдът потвърди почти всички констатации на Комисията за защита на личните данни, въз основа на които беше наложена глоба от над 5 млн. лева на НАП (виж още тук). Санкцията беше оспорена от агенцията, но делото за нея още е висящо в Софийския районен съд, тъй като се чака заключение от експертиза.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
javosig379
javosig379
06 април 2023 20:21
Гост

Take part in the Sportsman Warehouse Sweepstakes

Глух
Глух
06 април 2023 5:15
Гост

Ето че някои имат привилегии, на други обвиняеми им се стъжва още преди да почне делото. Че трябва да ги накажат – трябва – твърде нагло са постъпили, като има мотив и – липсата на пари във фирмата – считай колко нашироко са свикнали да живеят. Но – за анти-държавна дейност – това е нелепо – да свалят Бойко – че то не е ли очевидно – че има застой в държавата – няма прогрес и т.н. Разбира се – това са детски работи – ако не бяхме се вдигнали всички на протести, когато най-накрая си показаха от ГЕРБ истинските… Покажи целия коментар »

Главния
Главния
05 април 2023 21:06
Гост

Важното е да сме живи и здрави – да правим паметници, белким спечелим благоразположението на американци и израелци, да ходим на отпуск и „работни посещения“ по покани на наши хора, въобще да се пра’им на луди. А върнатите обвинителни актове, оправдателните присъди и присъдените обезщетения да си вървят…

Пак разходи за сметка на народа!
Пак разходи за сметка на народа!
05 април 2023 19:31
Гост

Елховският дрънкулник на Гушеф сигурно още не е разбрал, че му връщат делото. Ще падне голямо „мислене“, а и Пръскачката се покри и сега тоя картоф, колкото и да е изстинал все в неговата глава ще се блъска!

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 8:50
Гост

Те, Елховските гении никога нищо не са разбрали…………Ачката, Мирко, Арнаудова………..все отбор титани на пеналистиката…………

tagowe4501
tagowe4501
05 април 2023 19:09
Гост

Gone are the days when students had to carry paper hall passes and teachers had to manually keep track of student whereabouts.

https://e-hallpassreviews.blogspot.com/2023/03/e-hallpass-reviews-streamline-your.html?

Абокат
Абокат
05 април 2023 18:04
Гост

Колко е трудно да напишеш един обвинителен акт…. от компютъра си вкъщи проникнал в сайта на нап и изтеглил лична информация за ….. брой граждани. С две изречения може да се напише. В адвокатската си практика съм срещал и обвинителни актове с едно изречение от две сказуеми… като цяло трябва хич да не бива за да го върне съда делото

Щерев
Щерев
05 април 2023 17:55
Гост

Поредното дело, което ще се точи с години.

Заки
Заки
05 април 2023 17:57
Гост

При това нескопосано обвинение…

Умря циганката...
Умря циганката...
05 април 2023 17:49
Гост

Абе, друго си беше Съдът за специализирани поръчки на мафията да задържа под стража по измислени обвинения за по няколко месеца или години по искания на Поръчкоратурата…

Чавдар
Чавдар
05 април 2023 17:47
Гост

Поредните съществени нарушения от родната ни прикриватура.

Anonimen
Anonimen
05 април 2023 17:35
Гост

Ама не може всеки път да сте толкова заблудени в съда и прокуратурата и да се въртите, като кокошки в курник при всеки случай, като теча на данни от НАП, Нексо и други

Малина
Малина
05 април 2023 17:34
Гост

Егати тъпотията

Marksizam
Marksizam
05 април 2023 17:34
Гост

Нищо, нищо, оня дето се хили, като човек от СС през 1040 г. и води партия Израждане ще оправи нещата…

Стврев
Стврев
05 април 2023 17:33
Гост

Направо да го прекратяват това дело и толкоз. Момчетата показаха че системата на НАП лесно се пробива но особени щети от това не последваха.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 19:30
Гост

Селяците от АССГ даваха и по 200 лева обезщетение, защото много кахър, много зор…. Дрън дрън

Ления
Ления
05 април 2023 17:32
Гост

Известен факт е, че всички в системата са корумпирани, но те наистина се опитват да ни го припомнят при всеки удобен случай

Бени
Бени
05 април 2023 17:31
Гост

Въпреки пръскачките, пак ще плащаме обезщетения, които ще ни наложи съда в Страсбург

Стврев
Стврев
05 април 2023 17:33
Гост

Сега пред сградата на НС има ли пръскачки или се полива с водоноски?

Аврамов
Аврамов
05 април 2023 17:30
Гост

Явно, че родните съд, прокуратура, полиция, са една шайка корумпирани бандити, които са тотално некомпетентни

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 17:47
Гост

Каскетурата със сигурност

Stamen
Stamen
05 април 2023 17:29
Гост

Цялата сила на Гешев в прокурорската работа са му пресконференциите.

Филип
Филип
05 април 2023 17:50
Гост

И селският му туризъм.