Апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс е решил, че бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Баневи трябва да бъдат екстрадирани в България. Това съобщи пред БНР адвокатът на семейството Венсан Пенар.

Той подчерта, че решението ще влезе в сила, ако не бъде обжалвано, без да уточни дали ще подаде жалба.

Баневи бяха задържани в Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови престъпления и сговор за престъпления в чужбина.

След задържането им във Франция, Баневи публикуваха позиция, в която казаха, че не са се крили, не притежават имение в Ница и дори били на път за София, а трите им деца останали сами на летището след зрелищните арести.

От прокуратурата пък казаха, че „Полимери“ бил не просто източен в годините, а обезкостен. Според държавното обвинение от завода били присвоени над 1,5 млн. лв. Нарязан на скрап и източен бил и завод „Елма“ в Троян, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ.

Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по други сметки на Баневи.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Истината
Истината
22 ноември 2018 9:20
Гост

Имам чувството, че всички, които пишете под статиите в лекса, сте с начално образование или сте просто тролове. Къде бяха Гешевците и другите помияри с червени тоги, когато Банев „разкостваше“ „Полимери“, а Ветко захарния комбинат в Пловдив. А ?

Юри
Юри
21 ноември 2018 21:59
Гост

Всички ощетени заслужават справедлив процес.

Фен
Фен
21 ноември 2018 22:01
Гост

Искам да видя решението на съда. Да видим сега колко независими са нашите магистрати.

Кольо
Кольо
21 ноември 2018 19:04
Гост

Редно беше. Тези хора се къпят в разкош и то с пари от измами.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 19:14
Гост

И за сметка на данъкоплатеца.