Бившият шеф на Административния съд в Бургас Атанас Вълков няма да влезе в затвора за извършени от него документни престъпления и за това, че си измисли дело, чрез което опита да придобие апетитен имот край морето.

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС), с която Вълков беше осъден условно на 2 години и 6 месеца затвор и има забрана да заема магистратска длъжност за 5 години и половина. Преди това състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Весислава Иванова осъди Вълков ефективно на 3 години и 6 месеца затвор.

Миналата година апелативните съдии Николай Джурковски, Красимира Медарова и Емилия Колева намалиха наказанието на Вълков и го замениха с условно, като мотивите им бяха свързани с тежкото му здравословно състояние и продължителността на делото, което започна в съда през 2012 г.

Година по-рано Атанас Вълков беше арестуван и тогава стана ясно, че е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро. От името на вуйчо си Димо Ненов, който изобщо не подозирал за случващото се, Вълков успял да възстанови имота по съдебен път. Той беше обвинен, че е изготвил и ползвал фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, които изкуствено състарявал, като ги заливал със зелен чай. Целта му била с тях да докаже, че земята е на дядо му Иван Габровски. Накрая Вълков стигнал и до продажба на имота, като сключил предварителен договор за 2,2 млн. евро, но купувачите се оказаха агенти под прикритие и той беше арестуван. Срещу него имаше обвинение и за пране на пари, по което обаче беше оправдан на всички инстанции.

По сходен начин той опитал да придобие и друг имот край морето, който е частна общинска собственост. Вълков пак използвал данните на вуйчо си, но завел от негово име административно дело за отчуждаване и възстановяване на собственост на два парцела, които никога не са били на Димо Ненов. Бившият съдийски шеф сам си съчинил делото, след това си го разпределил и започнал да го гледа, но беше арестуван преди да го реши.

На първите две инстанции двата съдебни състава изложиха три различни виждания за вината на Вълков по обвинението в престъпление по служба. Съдия Иванова от СГС прие, че Вълков не може да отговаря по състава на престъплението по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс, тъй като е действал като съдия, а не като шеф на съда и не е заемал отговорно служебно положение, а освен това е ставало дума за фиктивно дело и симулация на съдебен процес, което изключва реална правораздавателна дейност. Затова СГС измени обвинението му, като прие, че Вълков е използвал служебното си положение, за да си набави облага (чл.283 от НК).

На втора инстанция делото се проточи 3 години заради заболяването и отсъствието на Вълков, като в крайна сметка за част от документните престъпления изтече абсолютната давност за наказателно преследване.

За престъплението по служба пък апелативните съдии Красимира Медарова-докладчик по делото и Емилия Колева приеха, че Вълков може и трябва да бъде осъден по основния състав на престъплението по служба по чл. 282, ал. 1 НК. Прокуратурата твърдеше, че съдията е нарушил изискването за безпристрастност, като не се е отвел от въпросното дело, но съдът посочи, че вината му е в това, че го е образувал, защото задължението за отвод касае редовните дела, а в случая става дума за изфабрикувано. Председателят на състава на САС Николай Джурковски беше на особено мнение. Според него Вълков трябва да бъде оправдан, макар и да е извършил престъплението. Той застъпи тезата, че Вълков е трябвало да се отведе и като не го е сторил не е изпълнил свое служебно задължение. Прокуратурата обаче го беше обвинила, че е нарушил служебните си задължения, поради което съдията прие, че прокуратурата е сбъркала правната квалификация.

Върховните съдии Капка Костова-председател и докладчик, Ружена Керанова и Николай Дърмонски се съгласяват с извода на мнозинството от САС, а прокуратурата отново е настоявала, че Вълков е заемал отговорно служебно положение и трябва да носи отговорност по по-тежкия състав на престъплението. От своя страна, защитата на подсъдимия пък е възразила, че той е осъден по непредявено обвинение, защото съдът беше приел като нарушение образуването и гледането на делото, а не липсата на отвод.

На първо място, ВКС казва в решението си, че правилно е била отменена присъдата на първата инстанция в частта, в която обвинението на Вълков за длъжностно престъпление е било изменено по чл. 283 от НК. След това върховните съдии пишат, че правилно е прието, че Вълков е действал като длъжностно лице, но не и като такова, заемащо отговорно служебно положение. Това е така, защото е гледал делото като съдия, а не защото е бил председател на съда, а и нарушенията визират само съдийската му длъжност.

„Като сам е разгледал порочно образуваното от него самия дело, подсъдимият Вълков е нарушил основно задължение на съдията по чл. 4 от ЗСВ за безпристрастно изпълнение на функциите му. Ангажирането на наказателната отговорност на подсъдимия Вълков за ползването на неистински частен документ – жалба, въз основа на която е образувано административното производство, не е пречка за квалифициране на деянието по чл. 282 от НК, тъй като нарушаването на служебните му задължения при образуване на производството не е елемент от състава на документното престъпление.

Така че, по делото правилно е прието, че обективното проявление на нарушението на чл. 4 от ЗСВ се изразява в съзнателни действия на подсъдимия Вълков по образуване и разглеждане като съдия-докладчик на административно дело, по което няма действителен предмет и надлежна страна, с цел получаване на облага – придобиване на недвижим имот (първо – за вуйчо си Димо Ненов, впоследствие за себе си), без да са налице законовите основания за това“, се казва в решението на ВКС.

От него става ясно още, че недоволен от размера на наказанието е бил само Вълков, тъй като в протеста на прокуратурата нямало възражения по този въпрос. Върховните съдии подробно описват, че в случая е изключително висока обществената опасност на деянията.

„В служебното си битие на съдия подсъдимият Вълков е съзнавал повече от всеки друг (или поне би трябвало да е така) възможните негативни последици от ползването на неистинските документи пред съдебни и административни органи, което сочи на неприемливата нагласа за нарушаване на закона… В тази връзка няма как да не бъде съобразен и изключително негативният ефект на стореното от подсъдимия по отношение на правосъдната дейност като цяло и на нейния облик и авторитет, макар престъпленията формално да не са срещу правосъдието. Те сериозно подкопават доверието на гражданите в дейността на съда като призван да въздава справедливост, да бди и отстоява законността и да защитава правата и законните интереси на гражданите. Подобна дейност е във висша степен пагубна за авторитета на съдебната власт и за облика на правораздаването. Тя определя твърде високата степен на обществена опасност на стореното от подсъдимия“, посочват върховните съдии, които все пак намират наложеното му наказание за справедливо.

Съдийската колегия днес освободи от съдебната система Атанас Вълков заради влязлата в сила присъда на 11 април. На заседанието стана ясно, че той е подал и молба за напускане, но тя бе оставена без уважение.

Председателят на ВКС Лозан Панов каза, че решението е било публикувано вчера макар още да не е пристигнало уведомление от прокуратурата за предприети действия за изпълнение на наказанието. В случая се има предвид и лишаването на Вълков от магистратски права. Панов уточни, че във ВКС служебно е узнал за предприетите действия от прокуратурата чрез внесеното предложение днес той да бъде уволнен.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдба
Съдба
24 април 2018 17:06
Гост

Мда, а като си спомня, че този човек ме остави без заверка единствен от цял поток, само защото имах различно мнение от останалите студенти и защото виждах определени разпоредби като неправилни,които към настоящия момент са уредени с тълкувателно решение точно както мислех. Ирония! Този човек ми каза, че никога няма да имам нищо общо с “юрист”, а сега имам самостоятелна практика като адвокат и смея да твърдя се справям, точно заради различното си мислене! “Като станете на моето положение, тогава ще ми спорите!” това бяха думите, хаха не мерси!

юрист
юрист
24 април 2018 19:55
Гост

Че той е и преподавал ли? Къде, по какво?

добревае
добревае
24 април 2018 11:22
Гост

ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЪДИИ….и….НЕВИННИ, как стаева това и каква е тая еквилибристика ? ТОВА СЪЩЕСТВО НЕ ГО ИСКАМ ДА Е В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ВЪОБЩЕ , А НЕ ЗА някакви си 5 години !

Пешо
Пешо
24 април 2018 7:54
Гост

Поредното корумпе, пощадено от колегите си. Тия са като богопомазани.

Възмутен
Възмутен
24 април 2018 7:51
Гост

Това си е сериозно престъпление. Защо само условна присъда?

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 9:27
Гост

Възмутен, чети внимателно – не е имало протест срещу решението на САС и при това положение ВКС няма как да отмени условното осъждане

Защо ли
Защо ли
25 април 2018 15:02
Гост

Защото или някой стои зад гърба му, или добре плаща (не знам каква точно е разликата)!

5-ko
5-ko
24 април 2018 7:46
Гост

Гарван гарвану….

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 7:50
Гост

Върховните нещо пак се излагат.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 7:34
Гост

zalival dokumenti s zelen chai – ne e zle, roden moshenik

адм.съдия
адм.съдия
24 април 2018 7:28
Гост

Тази история е като филм, бях я забравил, бях забравил и за изобретателния колега. Предпочитам да беше жив и здрав и да беше влязъл в затвора, защото съдия, който извършва това, дори само му минава през ума… не просто няма място в системата, а си е за затвора

Blinded
Blinded
24 април 2018 10:19
Гост

А Ирена Венкова, бившият председател на РС Белоградчик, май ще се отърве от правосъдието, като по-изобретателна от Николай Вълков. НOХД 5266/2016 г. в СГС много се закучи.