На 20 февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира председател на Софийския градски съд (СГС). Това решение беше взето на днешното заседание на кадровия орган.

Същевременно членовете на колегията приеха атестациите на кандидатите за поста – Евгени Стоянов и Светлин Михайлов. Оценките и на двамата са много добри – първият получил 100 точки, а вторият – 99. Разликата от една точка направи впечатление на Боян Новански. Той заяви, че Михайлов има повече решени дела и по-малко забавени. Новански определи методиката за атестиране като субективна и нечестна.

Заместник-председателят на КАК Красимир Шекерджиев обясни, че обосновката за получените оценки и отделните показатели е изчерпателно посочена. Той изрази надежда, че възражението на Новански е принципно и каза още: „“Aĸo cмятaтe, чe нoвaтa нapeдбa зa aтecтaциитe тpябвa дa бъдe пpepaбoтeнa пo няĸaĸъв нaчин, тoвa e дpyг paзгoвop“.

След днешното решение се очаква СГС да проведе общо събрание, на което да изслуша двамата кандидати.

Иначе точката бе внесена като допълнителна с аргумент, че вече дълго време градският съд стои без титуляр.

През лятото на миналата година Калоян Топалов подаде оставка по лични причини. От тогава СГС е с временно изпълняващ функциите шеф и това е съдия Десислава Попколева.

Коментирайте

avatar