Магистрати поискаха намесата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) във връзка с кадрови дефицит в районния съд в Разлог, но призоваха решението да не бъде такова, че да ощети съда в Благоевград. Сигналът е на шестима съдии от РС-Благоевград и ще бъде обсъден на заседанието на СК на ВСС във вторник.

Историята започва на 29 март с писмо на председателя на РС-Разлог Велина Полежанова до шефката на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова. В него Полежанова изтъква, че от началото на годината броят на постъпилите дела се е увеличил значително спрямо същия период на 2020 г. А съдът в Разлог е с намален състав. Един от магистратите е напуснал, втори е в отпуск по майчинство, а трети – Димитър Думбанов, от 2018 г. със заповед на председателя на Върховния административен съд е командирован в Административен съд-Благоевград. Според сайта на съда това означава, че работи с 50% от състава си, т.е. там са останали само трима магистрати. Заради това Полежанова иска от Катя Бельова да командирова съдия в Разлог.

На 30 март Бельова изпраща писма до шефовете на районните съдилища в Благоевград, Гоце Делчев, Сандански и Петрич, в което съобщава за искането на Велина Полежанова и моли до 2 април всеки от ръководителите да каже дали има съдии, съгласни да бъдат командировани в Разлог.

Председателят на РС-Благоевград Вера Коева отговаря, че нито един от нейните колеги не е съгласен и не желае да отиде в Разлог. Същевременно тя отбелязва следното: „Във връзка с възникнал кадрови дефицит в гражданското отделение на Районен съд-Благоевград и предвид нормативни пречки за попълването му (чл. 79, ал. 2, т. 4, вр. с чл. 80, ал. 1, т. 5 от ЗСВ) и невъзможност за компенсирането на тази кадрова липса със съдии от наказателното отделение на съда, многократно са предприемани действия и са правени искания за прекратяване на командироването на съдии от нашия съд в друг съд“.

В сигнала си до СК на ВСС шестимата магистрати от районния съд в Благоевград казват, че при така създадената ситуация има два варианта за излизане от кадровата криза. Единият е Димитър Думбанов да се върне от АдмС-Благоевград в Разлог. Другият е младшият съдия от ОС-Благоевград, който бил с изтичащ мандат там, да бъде „пратен“ да помага в Разлог.

Независимо от тези две възможности, на 6 април съдия от Разлог се обадил на шефката на РС-Благоевград, за да му бъдат съобщени имената и материята на магистратите, които ще бъдат командировани в Разлог и „да им се направи веднага доклад по материя или смесена такава“, става ясно от сигнала до СК на ВСС.

По този начин за нас става ясно, че очевидно вместо да се ползват двете законови алтернативи за запълване на кадровия дефицит от съдии в РС-Разлог, отново се подготвя командироване на съдии от Районен съд-Благоевград без съгласие на магистратите, чиято работа следва за пореден път да се поема от наличния съдийски състав, продължаващ да се натоварва с дела и дежурства на отсъстващи магистрати.

Категорично възразяваме срещу това унизително и дискриминационно положение, в което се поставят съдиите в Районен съд-Благоевград вече и в сравнение с младши съдия в БлОС. Натовареността на съда ни, след отсъствието на цели трима съдии, които и към момента са командировани от PC-Благоевград в Окръжен съд-Благоевград, доведоха до още по-голямо натоварване и завишение обема на работата ни през 2020 г., в сравнение с предходната 2019 г.“, пишат шестимата магистрати до СК на ВСС.

А високата натовареност, по думите им, изключва възможността за още по-голямо редуциране на състава, а напротив – необходими са мерки за преодоляване на кадровия дефицит и в районния съд в Благоевград.

Те дават и друг пример. Наскоро е била обявена процедура за командироване на съдии в Наказателното отделение на ОС-Благоевград, като от 14 години не е имало възможност за квалификация по тази материя. Четирима магистрати от районния съд в града са изявили желание да бъдат „качени“. Това били все хора с близо 20 години стаж, с отлични атестации и с опит в наказателното право и процес. При все това, на мястото е командирован магистрат от Дупница, като подателите на сигнала обясняват този факт именно с високата натовареност на РС-Благоевград. В тази връзка питат как тогава в единия случай се приема, че са много натоварени, а за Разлог увеличеният обем от работа се игнорира.

Затова те искат СК на ВСС да реши проблема на колегите им от Разлог, но това да не става за сметка на съда в Благоевград.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
11 май 2021 6:46
Гост

Сега Разлог, преди това Ихтиман и Сливница, скоро и по много други места…. На ВСС явно не им стана ясно, че са най-немощният кадрови орган. И няма как да е другояче след като конкурсите са забатачени и повече от 10 % от съдиите са командировани. Иначе се занимават с куп безполезни неща, правят „радикални “ модели за реформи, но са неспособни да осъществяват основните си функции, за които са създадени

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 21:40
Гост

Добре де, един конкурс за РС-Разлог толкоз ли не може да се направи? Все ще има желаещи от самия Разлог.

В.т
В.т
10 май 2021 20:46
Гост

Не разбирам защо се създава изкуствен проблем. Има младши съдия, мандатът му изтича – пращат го, където има нужда. Може дори още сега да го командироват.

Таня
Таня
10 май 2021 23:08
Гост

Ами защото ще ходи в СРС, и затова не иска да ходи в Разлог !

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 19:28
Гост

Македонска му работа. Равнозначно е на цига.. Ска му работа

МЕЧ
МЕЧ
11 май 2021 9:30
Гост

ОЛИГОФРЕНСКИ коментар

Минка
Минка
10 май 2021 18:15
Гост

Председателката на Окръжния съд забърка поредната каша, искайки да накаже съдиите от районния съд в Благоевград, заради това че не са и лоялни и имат мнение, което не съответства на нейното. Но хак им е, на ВСС – те не направиха нищо до момента въпреки множеството сигнали.

Стамат
Стамат
10 май 2021 21:58
Гост

Съдиите от районния съд в Благоевград съвсем не са ангели небесни. Всеизвестно е, че там има няколко лобита, няколко лагера, няколко ОПГ-та, които непрекъснато се нападат и ръфат помежду си, както и с огромно усърдие се клепат едни други пред всички възможни органи и институции. Само папата в Рим не са занимавали с простотиите, които ежеминутно сътворяват. Грозната и неприятна истина е, че във войната между окръжния и районния съд чисти и бели няма – там всички са в кафяво и миришат лошо.

аман от човека на Бойко с СМС-а
аман от човека на Бойко с СМС-а
11 май 2021 9:51
Гост

Пак ли ти този интригант изпълзял от нафталина?!Уффффф

Стамат
Стамат
10 май 2021 16:24
Гост

Проблемите в Благоевградския съдебен окръг са от повече от 10 години. Кочината там е ужасна. Прасетата, които я обитават, вместо да работят, по цял ден се занимават само с клюки, интриги и сплетни -това важи както за окръжния съд, така и за районните съдилища. Паднали са толкова ниско, че повече няма някъде. Неслучайно хората наричат съдебната палата в Благоевград „СВИНАРНИКА“. Време е за изриване на КОЧИНАТА и на екскрементите в нея.

някой си
някой си
10 май 2021 13:08
Гост

То да е само там този проблем. В РС Габрово от почти година на всеки три месеца от ОС Габрово командироват (когото те преценят, как – неясно) по един районен съдия в РС Севлиево, иска, не иска – за три месеца бъхти пътя дотам и обратно. По същия начин районните съдии са наказани вече четвърта година да са по една седмица и в РС Трявна, когато тамошната председателка и единствен съдия в целия съд си пусне отпуск или излезе в болничен – това ако не е проблем …

Мики
Мики
10 май 2021 11:42
Гост

Ами, ВСС да се взимат в ръце и да намерят решение.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 11:02
Гост

Ох, там вечно има някакви проблеми.

Никой
Никой
10 май 2021 11:31
Гост

Рибата мирише от към главата. Жалко за работещите там.

Димитър
Димитър
10 май 2021 11:40
Гост

Лошото е, че проблемът с кадровата обезпеченост стои там от доста време и не виждам как ще се реши скоро.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 11:02
Гост

В Разлог са започнали да се съдят масово ли?

Реалист
Реалист
10 май 2021 15:21
Гост

Факт – Явор Бахаров го знае от личен опит

Любител
Любител
10 май 2021 15:26
Гост

Забравях, че в съдебният му район е Банско. Нямаш си представа колко трудови спорове възникнаха в локдауна. И това е само една страна на монетата. По точно – на зарчето.

Стаматова
Стаматова
10 май 2021 11:01
Гост

Дано се реши проблема. Защото висят дела.

Люси
Люси
10 май 2021 11:43
Гост

Дано да намерят по-бързо адекватно решение.

Popova
Popova
10 май 2021 11:01
Гост

Добре де, как ще ги накарат да идат хората в тоя град? Това е проблем.

Никой
Никой
10 май 2021 11:30
Гост

Командироват от съседен град за по 3 месеца без съгласие.
Хората без връзки изгарят.

Димчо
Димчо
10 май 2021 11:44
Гост

Както обикновено.

Дервишева
Дервишева
10 май 2021 11:01
Гост

Отново са изненадани от количеството дела.

Kinova
Kinova
10 май 2021 11:00
Гост

За мен не е изненада. Пак липсва организация.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 11:00
Гост

Казус си е. Трябват нови назначения.

Руменов
Руменов
10 май 2021 10:59
Гост

Разлог не е ли дори туристическа дестинация. Ще ти плащат, ще си работиш и ще седиш там.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 11:00
Гост

Ами апартамента кой ще го покрие.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 10:58
Гост

На хората не им се ходи в Разлог бе.

Чочо
Чочо
10 май 2021 11:47
Гост

Никой не ги пита. Ще командироват някои със сигурност.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 10:57
Гост

Ами да, щом има увеличение на делата си е редно да се вземат мерки.