Шестимата съдии, избрани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) – Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на СРС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново) заявиха готовност да встъпят в длъжност.

Те са направили това в специално заявление, внесено днес във ВСС, научи „Лекс“.

В него сочат, че на 20 февруари 2023 г. смесеният петчленен състав от съдии от двете върховни съдилища отхвърли всички жалби срещу избора на членове на ВСС от квотата на съдиите. И заявяват: „Предвид горното и в качеството ни на избрани членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, с настоящото заявяваме готовност за встъпване в длъжност“.

Както е известно, още през лятото съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета. Изборът на съдиите и на следователите беше оспорен, но съдът го потвърди (повече за решенията виж тук и тук). Така освен шестимата съдии, в новия ВСС трябва да влязат и избраниците на прокурорите Красимира Филипова (зам.-главен прокурор), Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен), Добринка Калчева (АП-Пловдив) и Владимир Чавдаров (апелативен прокурор на Варна) и този на следователите – Петко Петков (НСлС).

Нито един от тях не е встъпил, тъй като Народното събрание не пожела да се занимае въобще с избора на своите 11 представители във ВСС.

Мандатът на настоящия съвет изтече още на 3 октомври 2022 г. Членовете му обаче не напуснаха постовете си, тъй като Конституционният съд прие, че те трябва да продължат дейността си, защото в противен случай с бездействието си парламентът на практика ще закрие ВСС (повече за решението на КС виж тук).

Внесеното днес заявление на шестимата избрани от квотата на съдиите поставя въпроса дали, въпреки липсата на избрани членове на ВСС от Народното събрание, може да встъпи магистратската квота. То най-малкото ще провокира дебат в самия ВСС, но от друга страна, надали е редно решението за встъпването на новите членове да зависи от волята на действащите.

В момента представителите на съдиите във ВСС са само четирима – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова (Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки още през юни 2021 г.). Тези на прокурорите са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Евгени Иванов, а следователите представлява Стефан Петров.

Самите членове на все още действащия ВСС няколко пъти отправяха призив към Народното събрание (докато все още имаше такова) да избере своите представители в кадровия орган.

73
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
знаещ, виждащ, можещ
знаещ, виждащ, можещ
20 март 2023 17:41
Гост

Задължителна съдебна психолого-психиатрична експертиза за кандидатите.Тоя двустранен екзофталм е съмнителен….

nokia
nokia
19 март 2023 18:50
Гост

По дефиниция от КРБ и ЗСВ членовете на съвета трябва да притежават високи професионални качества. Дали авторите на писмото до ВСС притежават такива след като не са прочели закона и не знаят очевидно, че не ВСС, а министъра на правосъдието издава акта за встъпване. Очевидно са объркали адресата.
А ако знаят закона и въпреки това пишат на ВСС, а не на министъра, то тогава възниква въпроса с това писмо какво демонстрират? Напомня ми на манталитета на селски хулигани.

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 11:51
Гост

Само не разбрах какво общо има адресатът на писмото с техните професионални качества. Очевидно е, че не се намираме в обичайна хипотеза, в противен случай щяха да са встъпили вече и нямаше да се налага да пишат писмо до когото и да било. В случая те целят да повдигнат дискусия относно проблема с тяхното встъпване, тъй като министърът няма да подпише нищо, докато е 100% сигурен, че действието му е законосъобразно.

Въх
Въх
20 март 2023 15:22
Гост

Ами ВСС не е компетентен в тази хипотеза и това писмо ще е само повод за поредни логорейни изяви в съвета, без никакъв, ама никакъв смисъл от това.

Анонимен
Анонимен
19 март 2023 8:33
Гост

Да встъпват. От парламентарната квота ще изкарат по кратък мандат. Ако изобщо изберат хора до края на новия ВСС. Не може да зависим от безхаберието на депутатите.

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 13:03
Гост

6 човека едно решение не могат да вземат. Като добавиш председателите на ВКС и ВАС – до тоалетна не могат да идат. За командировки, работни срещи, дела на ВКС и ВАС, болнични и т.н да не говорим. ? Пълен блокаж. Защо пишете глупост до глупост?

Teo
Teo
18 март 2023 14:41
Гост

hi

Видра
Видра
18 март 2023 14:29
Гост

При условие, че на целия свят стана ясно как тези от съдебната квота са избрани по списък, с тотално манипулиран вот, трябва да имаш егати самочувствието да тропаш с крак и да претендираш. Но сами сме си виновни- станали сме апатични и беззъби и вече нямаме достойноство дори да говорим.
Честити да са ни тези узурпатори!

Анонимен
Анонимен
18 март 2023 17:55
Гост

в един избор винаги има губещ. няма как. Свиквай!

Видра
Видра
18 март 2023 20:45
Гост

Прекрасно илюстрирате нивото на новите членове от СК.

колелоездач с велосипед
колелоездач с велосипед
18 март 2023 22:07
Гост

Ми, защо пък да нямат самочувствие? Гилдията ги избра, съдът обяви избора им за законен и не го касира, тези останалите в съвета са с изтекъл мандат и независимо от решението на Конституционния съд, което може да се тълкува двояко /защото там не става въпрос за ВСС, а за друга институция/ те трябва да заявят искат ли да встъпят или не. Поне така е по закон. Така, че те не тропат с крак и не претендират нищо, защото са избрани от съдиите в страната при законно проведен избор. Това, че на теб не ти отърва, не е проблем на останалите.… Покажи целия коментар »

Видра
Видра
18 март 2023 23:20
Гост

Не може да се твърди, че гилдията ги е избрала и точно там е проблема. С безспорно манипулиран вот можеш само на роднините на село да казваш, че си избран от гилдията. Затова считам, че не могат да имат самочувствие, че са наш избор. Въобще, всичко, което стана ясно по време на делото за касирането на изборите, показа липсата на сигурност във вътрешните избори. И това е видно за всички. Да се твърди обратното е липса на елементарен интелект. Но понеже несъмнено си от тези шестимата, искам да попитам: Не те ли е срам? Поне малко.

Анонимен
Анонимен
19 март 2023 7:45
Гост

Безспорни са само сесебейските бръмбари в главата ти.

Магистрат
Магистрат
19 март 2023 18:49
Гост

Ами хипотетично си представете, че вотът не е манипулиран, защото аз съм чрез на ССБ, но гласувах само за единот предложените кандидати, а грасувахи за двама от избраните. Това с манипулирани вот ми звучи малко като опорките за манипулиране на машинното гласуване, което ни докара до главата отново хартиените бюлетина. Дайте да се върнем на делегатските събрания….

Глух
Глух
18 март 2023 11:04
Гост

Не мога да разбера – сменихме Живков, защото имаше бюрокрация – а доведохме – нова бюрокрация.

Радой Ралин добре си умря човека, да не се мъчи, то какви времена настанаха.

„Той страдаше за Чили,
защото консул там не го назначили“.

Навремето при Студената война имаше конфликти в Латинска Америка и – съответно в Чили имаше социални сблъсъци.

L.G.
L.G.
18 март 2023 10:05
Гост

Една от дамите на първи ред много ,ама много иска да встъпи!Сън не спи и секундите брои!

Анонимен
Анонимен
18 март 2023 8:37
Гост

Е как ще встъпят като са колективен орган, който се сформира по разписан в закона начин! Да питат КС, сигурно пак някое соломоново решение и по целесъобразност ще вземе. На мен новите избрани са ми по-симпатични от старите муцуни, които не понасям, но хората са го казали: „Не се радвай на малко прасе, че не знаеш каква свиня ще стане“!

Joseph
Joseph
17 март 2023 22:31
Гост

Еми като от ДБ и Промяната се оказаха м*керета. Канеха се, зъбеха се и накрая какво – имаха мнозинство и правителство и не направиха НИЩО. Лично писах предложение до Хр. Иванов да спре окрупняването на прокуратурите, дори не благоволи да отговори.

Шурла бурла тиквен ... пай
Шурла бурла тиквен ... пай
17 март 2023 18:08
Гост

И нови, и стари и по-стари и най-стари весесари – ненужни за магистратурата и обществото. Винаги са били в полза на #кой, цаци, двама жоровци и най вече на себе си.
Пълнят софийската канализация и 3/4 от тях говорят на провинциалния диалект. Да встъпват и застъпват. Държава богата, пара за такива винаги и по много.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 17:56
Гост

Лелеее, колко глупости са се изписали тук!!!

Пророк
Пророк
17 март 2023 17:16
Гост

Разбира се, че няма да встъпят. И те го знаят. Просто напомнят за съществуването си. Разбира се, че четиримата избрани от предходните избори сега няма да напуснат. Имат да взимат заплати 14 к за март и април. Освен това много им харесва нещата да зависят от тях. И тук следва прогнозата: Олга и Наска ще си тръгнат през май. Тогава ще чуете как били отвратени, как нямало смисъл. Ще е протест. Може и пресконференция да свикат. Истината е, че имат да взимат едни 20 брутни заплати, които ще загубят поради изтекъл максимален срок за получаване ако не ги вземат до… Покажи целия коментар »

Вътрешно инфо
Вътрешно инфо
17 март 2023 15:47
Гост

Заявлението на новите предизвика буря във ВСС. Спешно е свикано тайно онлайн заседание на старите кучета, на което въпросът се обсъжда. Въздухът трепери.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 17:49
Гост

дрън-дрън

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 15:43
Гост

Сори за Марчева и Драго от Руси, но тяхното време свърши.
Ставай, сдавай и се уволнявай. Достатъчно заплати са взели за тези 6 год., сега е време други да ги вземат.
Тяхната приятелка от САС ще се погрижи техните старини да преминат безметежно.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 17:50
Гост

какво да сдават, като са от парламентарната квота? Там ще има да чакаш …

И ПАК
И ПАК
18 март 2023 9:50
Гост

ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА БСП. ДА ВИ НАТРИСАТ ЛАЙНА КАТО ДРАГЧО ОТ РУСИ

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 15:25
Гост

Абе тези новите явно нещо не са в час. Те са новите господари във ВСС – какви молби, какви 5 лева. На кого се молят и за какво се надяват. Ебати страхливците. Вече те колят и бесят. В тях е ножът, хлябът и сиренето. Във вторник на заседанието на СК влизат и почват да заседават. Няма какво да се обясняват. Не са избрани от съдиите, за да се обясняват на старите членове, които вече са и бивши членове. Толкоз.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 17:51
Гост

а в теб е тъпотията.

Глух
Глух
17 март 2023 15:14
Гост

Ужас, поредна административна шапка, уж е демокрация.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:33
Гост

Редно е. Избрани са от квотата, споровете по избора им са приключили.
НС когато и ако избере – тогава ще се сменят представителите на другата квота.
Няма нито една причина, вкл. законова, да се чака НС да се накани да заработи И за България и българския народ, за да се изпълни поне това изискване – да си заемат местата новоизбраните членове.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:31
Гост

Ако четиримата от ВСС от съдебната професионална квота напуснат да не излезе, че новите довършват стария мандат? Прецакването ще е зловещо. Защото тия от парламентарната квота няма кой да ги замести в момента и те си продължават, докато парламента избере хора на тяхно място. Веселба!

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:21
Гост

И тия се разбързаха встъпват от страх да не изтърват кльопачката!!!

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:11
Гост

Няма да им дадат да встъпят. Така лесно не се изпускат 14 бона на месец. Марчева отдавна тръби, че и 1 от общо 22 да не е избран – не можело да встъпят. Старите кучета са се разбрали да не изпуснат тъй лесно кокала. Половината от СК и в момента вече вземат едновременно заплата и пенсия по КСО, тъй като са направили възрастта, т.е. 17 бона месечно – Имова, Магдалинчев, Мавров, Керелска.
Като Леонид на Термопилите ще бранят постовете си. Поръчали са от „Вагнер“ частна армия да охранява централата.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:26
Гост

Не е въпрос дали ще им дадат или няма да им дадат и кой какво се е разбрал. Това не е концерт по желание.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:33
Гост

А Кой трябва да реши дали да встъпят или да не встъпят – старите членове или новите.
Или може би самият Той, чието име не трябва да се произнася.

Овидий
Овидий
17 март 2023 14:01
Гост

И какво чакаха тея мушмороци, че не поискаха да встъпят още преди 6 мес. Да не би да чакат император Чолаков да им разреши.

аман
аман
17 март 2023 14:10
Гост

Ти дори статията не си прочел, а коментираш – преди по-малко от месец излезе решението на петчленката на ВКС и ВАС, с което се потвърди изборът. До този момент всичко беше висящо.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:24
Гост

Законът не изисква решението на ИК да е влязло в сила, за да встъпят избраните. Така е при всички избори – национални и местни. Изборът се прави от избирателите, а решението на ИК е само доказателство за броенето на гласовете. Ако се отмени решението на ИК и изборът се касира, правомощията на встъпилия се прекратяват – така е при народните представители и местните органи според десетилетната практика на КС и ВАС. Малко повече трябва да се чете по изборните дела.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:35
Гост

Само дето всеки избор си има свои правила и този, на народните представители и общинските съветници, няма общо с дискутирания.
Върни се на темата и спри да разводняваш.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 15:19
Гост

Всеки избор има своите правила, а тези по глава 2 от ЗСВ не обуславят встъпването с влизането в сила на декларативното решение на ИК, обявяващо резултатите от гласуването. Отделен е въпросът, че въобще не е предвидено и „встъпване“, каквото и да значи това. Няма и полагане на клетва. Тъй че правомощията на новите започват от изтичане на мандата на старите. Да отиват във ВСС и директно да почват да заседават. Никой нищо не им дължи и приемо-предавателни протоколи не се подписват

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:42
Гост

Най – интересно ще стане, ако съдиите встъпят, а мушмороците от прокуратурата продължат да се ослушват и да чакат каскетът да им каже какво да правят.

Ъхъм
Ъхъм
17 март 2023 13:35
Гост

Айде, Дишева, дигай си задните части от столЪ…

Драма за лапачите!
Драма за лапачите!
17 март 2023 13:34
Гост

Всъщност няма никаква разлика между настоящите и ново избраните пионки! Нещата се влошават с всеки нов избор и са повече от очевидни!

ЧестиТО !
ЧестиТО !
17 март 2023 13:32
Гост

Решение № 1 от 14 януари 1999 г. по к.д. № 34/1998 г. на Конституционния съд: „Създаването на смесен съд от трима съдии от Върховния касационен и двама от Върховния административен съд противоречи обаче на чл. 119, ал. 1 и 3 и чл. 125 от Конституцията. Според § 8 и § 62, т. 1 ЗИДЗСВ този съд ще разглежда жалби срещу решенията на дисциплинарния състав на Висшия съдебен съвет и на самия Висш съдебен съвет по дисциплинарните дела, което е недопустимо от гледна точка на основния закон. … Системата от правораздавателни органи е очертана в чл. 119, ал. 1 от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:36
Гост

Това пък какво общо има и защо трябва да ни е честито решение на КС от 1999г.?

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:11
Гост

След като КС реши, че няма „узурпация на власт“, а „непрекъсваемост на процеса, наречен власт и подчинение“, кой може да застави досегашните членове да напуснат?!

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:14
Гост

Съдът, като започне да прогласява решенията им за нищожни, но това не е необходимо, защото те всички много добре знаят, че новите трябва да встъпят. Както вече казах, непрекъсваемостта не е безгранична, а само до следващия валиден избор.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:18
Гост

И „аз вече казах“, че КС реши, че няма „узурпация на власт“. Кой ще попита КС дали само част трябва да напуснат или целият орган трябва да се подмени?! А това е конституционен въпрос и не се решава от ВСС, не ли?!

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:23
Гост

КС не е разсъждавал върху узурпация на власт, а върху съотношението между принципите за мандатност и непрекъсваемост и то, напомням, само за инспектората. Мандатът е личен за всеки член на колективния орган и да се твърди, че професионалната квота не може да бъде сменена без парламентарната, е все едно да се твърди, че никой член не може да напусне и да бъде заменен, без всички останали.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:51
Гост

Мандатът на ВСС е ЕДИНЕН, поради което при напускане на някой член се провежда нов избор, но новият член довършва мандата на стария, а не продължава с „личния си мандат“. Наистина КС не се занима с „узурпацията на власт“, защото е по-приятно да не се занимава, а да ни предложи новаторския за КРБ от 1991 г. подход за „непрекъсваемост на процеса, наречен власт и подчинение“, дори когато това изрично не е предвидено в Конституцията. В обобщение – този конституционен спор може да бъде разрешен само от КС, а не от някой друг. Дори и сега да напуснат четимата от съдената… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:12
Гост

„Личен мандат“ не означава лични 5 години за всеки от тях. Мандатът е личен (чл. 130, ал. 8 КРБ), а продължителността му е обща за всички (чл. 130, ал. 4 вр. ал. 9 КРБ). Затова ако някой напусне, новият член довършва 5-те години, но неговият мандат също е личен. Ако мандатът на професионалната и парламентарната квота е продължен извън 5-те години до произвеждане на нов избор и такъв бъде произведен само за професионалната квота, продълженият мандат на старите членове от професионалната квота автоматично се прекратява и встъпват новите за 5-годишен мандат. Останалите членове от парламентарната остават в рамките на продължения… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:39
Гост

Пак разсъжденията ти са неотносими към въпроса.
Примерът с избор на нов член, който довършва мандата на стар, напуснал /освободен/ преждевременно, е проведен при това условие.
Тези кандидати са избрани като членове на нов ВСС, с нов мандат от съответния брой години.
Не правете безсмислени аналогии. Усложнява се излишно въпросът.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:25
Гост

Валиден, но частичен …. ВСС не се състои само от професионалната съдийска квота. Бозата е пълна. Успех на народното събрание в избора им на техните членове от ВСС. Христо Иванов да предложи този път да се изберат с пълно мнозинство от 240 депутата. Ще стане работата! Ама друг път!

съдия
съдия
17 март 2023 13:01
Гост

Съгласно чл. 130 от Конституцията, мандатът е на всеки отделен изборен член, а не на органа ВСС.
След като има избор, който е признат за законосъобразен, новоизбраните членове от професионалната квота следва да встъпят.
Такава е волята на изборното тяло и тя следва да бъде зачетена.
Безобразията на Народното събрание не са причина за неизпълнение на конституционни разпоредби.
Поздравления за колегите и успех.

На съдията дЕдо му
На съдията дЕдо му
17 март 2023 15:35
Гост

Да поразсъждаваме:
Защо избраните да продължат мандат не са с мандат от 5 години, а го продължават само до петата му година (от началото на предшественика им)? Дали е защото мандатът е персонален или на органа? А?
Лесно е да се сменят само имена и дати в актовете, чиито първоначален вид даже не си измислил сам, а е трудно да „размърдаш сивото вещество“, нали?

Нина
Нина
17 март 2023 12:56
Гост

Предполагам, че при така изявеното желание на новоизбраните, то Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова ще подадат оставки. И по този начин ще обосноват и възможността на новите да встъпят.

Законът
Законът
17 март 2023 13:02
Гост

Законът казва, че изборите за освободени места са СЛЕД, а не ПРЕДИ оставките

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 13:16
Гост

Само че това не бяха избори за освободени места (както миналата есен), а за редовен състав и оставките нямат никакво значение.

Той
Той
20 март 2023 23:31
Гост

Надали -двама от тях са част от групичката опг по поръчкови политически и курвенски назначения на ръководители -няма да я провалят я, толкова е сладко да дерибействаш, а справедливостта да върви на майната си !

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:26
Гост

След като са избрани, трябва да встъпят. Парламентарната квота може да бъде избрана по-късно или въобще да не бъде избрана. Не може с бездействието си парламентът да подменя волята на магистратите, които са избрали своите представители.

Бети
Бети
17 март 2023 13:43
Гост

====по-точно са им ги избрали …хаха

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:25
Гост

Няма какво да разсъждават ВСС, новоизбраните трябва да встъпят. Дори да се позовават на решението на КС, което напомням, че беше само за инспектората, то указва, че мандатът се продължава до произвеждането на нов избор. Такъв вече е произведен по отношение на професионалната квота, няма какво повече да се чака, а старите членове на професионалната квота вече са отвсякъде нелегитимни по каквито и да било правила.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:15
Гост

не може по различно време да встъпят парламентарната и съдебната квота в нов състав на ВСС – категорично не е това идеята на Конституцията

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:29
Гост

А каква е идеята? Сегашните членове да карат доживотен мандат ли?
От такива „коституционалиисти“ сме се докарали до това положение.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 14:46
Гост

Това са си някакви твои свободни съчинения, което не означава, че следва да се прилагат като правило.
Напротив.
Проведени са избори за нови членове на ВСС от съответната квота, минали са обжалванията и е време да встъпят, съобразно волята на избирателното тяло. С нищо не се нарушава нито КРБ, нито ЗСВ. Но волята на избироателя ще блъде подменена, ако ВСС в досегашния му състав продължи да управлява нескончаемо, щото НС може въобще още 10 години да не свърши работа и за една стотинка, с тия наложени дупетати.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:07
Гост

Дишева, Керелска, Мавров и Пашкунова дали ще пуснат кокала?

ухааа
ухааа
17 март 2023 12:06
Гост

Браво! Така се прави! Даже викам и парламентарната да си ходи и да си действаме само със съдебна

Нетърпение
Нетърпение
17 март 2023 12:03
Гост

Трябва да встъпят, гласувано им е огромно доверие, защото са познати на цялата професионална общност с последователно и активно изразяваните позиции за защита на независимостта и авторитета на съдебната власт!
Данчо Съдията

АйПи
АйПи
17 март 2023 12:08
Гост

Дето се вика, избрани са с 200

Джанго
Джанго
17 март 2023 12:02
Гост

Прокурорските представители като са извадени от същата торба, не смеят да си поискат, защото никой не им е казал още дали искат.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 12:01
Гост

Е така е то, като една политическа партия и НПО–тата покрай мътят водата години наред, видяхме им „съдебната реформа“, съмнявам се, че и това НС няма да излъчи състав, но да видим, интересно ще бъде и за кандидатурите от партиите там ще е интересно!

Чичо Сам
Чичо Сам
17 март 2023 12:01
Гост

Щетите от бездействието на Народното събрание могат да бъдат ограничени поне като встъпят тези, които вече са избрани. Няма спор в това и обратната логика е абсурдна.

Анонимен
Анонимен
17 март 2023 11:59
Гост

Хахаха, ей сега стана мазало.