Съдебният заседател от Софийския градски съд (СГС) Пламен Тодоров Киров тръгна на избори и поиска да бъде отведен от делото за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Това означава, че процесът срещу шестима лекари ще трябва да започне отначало, след като се очакваше да приключи до края на годината.

Младата жена почина след раждане със секцио преди 8 години, но обвинителният акт срещу лекарите беше внесен в съда едва през 2017 г. В следващите две години бяха разпитани 31 свидетели и на заседанието вчера бяха призовани последните шестима, като преди края на делото се очакваха само заключения по две експертизи.

Съдебният заседател Пламен Киров обаче изненадващо поиска да се отведе в края на процеса. На 1 октомври той е изпратил до съда заявление за отвод. В него казва, че иска да бъде отведен, защото участва в предизборния екип на голяма парламентарно представена партия, ще има публични изяви, поради което се чувства предубеден и иска да бъде освободен.

От съда се свързали с Киров, който казал, че е и болен. На последното заседание той не присъства, а представи болничен лист за два дни, който обаче не е от 1 октомври, а с дата 8 октомври – тази на насроченото заседание.

Затова съдия Димитрина Ангелова наложи на Киров глоба от 500 лева.

Подсъдими за смъртта на младата родилка са д-р Явор Лозанов и д-р Елена Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново”, както и д-р Антоний Филипов, д-р Александър Червеняков, д-р Владислав Христов и д-р Христо Цеков от ”Пирогов”.

Деяна Георгиева постъпила в „Шейново“ на 12 септември 2011 г., където трябвало да роди първото си дете със секцио, а операцията направил д-р Лозанов и жената родила момченце. Според обвинението, при възстановяване на направените разрези обаче, гинекологът пропуснал да отстрани цялата плацента от матката и така започнала първоначалната инфекция, довела до сепсис.

Още на следващия ден младата жена започнала да изпитва силни болни, но определената за лекуващ лекар д-р Байданова-Василева не назначила нужните изследвания, не диагностицирала правилно жената и я изписала. На 20 септември Георгиева била приета в тежко състояние в „Пирогов”, където било взето решение за диагностична лапароскопия. При прегледа било установено, че се налага спешна операция за отстраняване на матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво. Вместо това обаче, докторите Филипов, Червеняков, Христов и Цеков взели решение да се изчака и поставили грешна диагноза – остър сигмоидит.

Състоянието на жената продължило да се влошава и била преместена в Александровска болница, където на 7 октомври била извършена операцията, но на 24 октомври Деяна Георгиева починала от сепсис.

Кризата със съдебните заседатели

Случаят със заседателя Пламен Киров идва насред кризата за съдебни заседатели в цялата страна, заради която вчера Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поиска и законодателни промени, с които да се облекчи процедурата по избора им. Председатели на съдилища алармираха ВСС, че имат сериозен проблем с набирането на заседатели, а в някои градове нямало нито един желаещ. Председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова пък предлага всеки гражданин да се счита за съдебен заседател, ако отговаря на изискванията на закона.

Казусът със заседателя Киров съвсем не е единствен в градския съд. Миналата година съдебният заседател Христофор Рачев се отведе от делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, защото спечели конкурс за младши прокурор. Процесът срещу Пенев за продажбата на бившите „Царски конюшни“ трябваше да бъде гледан в градския съд, но обвинителният акт няколко пъти беше връщан на прокуратурата, а веднъж делото беше прекратено именно заради отвода на заседателя. В крайна сметка делото отиде в спецсъда.

Преди години пък резервният съдебен заседател по делото срещу Златомир Иванов-Баретата беше арестуван по подозрение в педофилия, като това стана в хода на процеса срещу Баретата. Така делото трябваше да започне отначало, след като преди това друг заседател беше отведен, защото беше чут да  коментира в полза на обвинението.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Людмила Велинова
Людмила Велинова
11 октомври 2019 14:31
Гост

Абсолютно точно!!!

Людмила Велинова
Людмила Велинова
11 октомври 2019 14:26
Гост

Проверени са списъците на всички политически партии излъчили свои кандидати,но лицето Пламен Киров не фигурира като кандидат.Самия той не е представил никакъв документ доказващ кандидатурата му нито партията,която го излъчва.Всичко се крепи единствено на неговото твърдение.

Съдебен заседател
Съдебен заседател
11 октомври 2019 15:03
Гост

В ЗСВ, раздел 2, Чл 63 т.3 пише, че дори да не се е кандидатирал за депутат,съдебният заседател не трябва да бъде ангажиран с политика, да не е част от екипа на политическа сила. Съдът трябва да е деполитизиран и безпристрастен. Иначе законопроизводството се опорочава. Затова и отводът е правилното решение.

юрист
юрист
11 октомври 2019 9:33
Гост

Не съм си правил труда да проверявам и не знам от коя партия е, но принципно питам, смятате ли че имате право да му саботираъе кампанията с медийни внушения..? Може би грешката в случая е ма съдията, показал непреклонност да отложи заседанието за след изборите. Ако го беше направил/а, вероятно нямаше да има проблем.

юрист
юрист
11 октомври 2019 9:35
Гост

Като впрочем нали затова я има и фигурата на резервния заседател, какъв по-точно е проблемът? Че се търсят под вола всякакви поводи медийно да се подкрепи една законодателна инициатива?

Людмила Велинова
Людмила Велинова
11 октомври 2019 14:09
Гост

Резервният съдебен заседател се назначава на първо заседание,а не по всяко време.По делото няма назначен такъв и сега ако се одведе Киров целия процес се връща в изходна позиция.

Гост
Гост
11 октомври 2019 15:10
Гост

А защо няма назначен резервен съдебен заседател по такова тежко дело? Пропуск на съдията или какво?

Иван адвокат
Иван адвокат
10 октомври 2019 22:01
Гост

Не е сигурно лесно да решаваш съдбините на хората – но това е системата – наистина трябва да се убедят всички в залата, че подсъдимите са виновни.
Наказателните процедури са тромави – но – ефективни. Ужасното е не в съдебният заседател – а защо това „секцио“ се рекламира – като един вид елементарни процедури. Никога не съм бил доктор, тоест – нямаме даже доктор в родата.

копи пейст
копи пейст
10 октомври 2019 17:13
Гост

„Случаят със заседателя Пламен Киров идва насред кризата за съдебни заседатели в цялата страна, заради която вчера Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поиска и
законодателни промени, с които да се облекчи процедурата по избора им. Председатели на съдилища алармираха ВСС, че имат сериозен проблем с набирането на заседатели, а в някои градове нямало нито един желаещ“.
Защо ли?!

Съдебен заседател
Съдебен заседател
10 октомври 2019 14:18
Гост

Този човек май че го знам. Ако е същият за когото си мисля е скромен и почтен. Вероятно е отвратен от преживяното в съдебната зала и затова се е насочил към политиката. Заседателите как да знаят а приори, че са заложници по едно дело години наред и това ще им попречи на всякакъв социален, личен и политически живот??? Горчивият опит и Законът им дават право да се отведат незабавно, ако се морално и политически предубедени. Значи отводът е бил единственият морален и законен избор на Киров. На сеирджиите коментатори им е много лесно да го клеймят. Поръчкова или не –… Покажи целия коментар »

Възмутена
Възмутена
10 октомври 2019 11:44
Гост

А не е ли постъпила безотговорно г-жа съдията, подценявайки ситуацията? При наличието на проблем с този заседател, веднъж с отвод и после – с болнични, за които изрично е предупредил? Пише, че са му звъннали преди делото, съобщил е, че е болен. Тогава не е ли трябвало своевременно да бъде назначен резервен съдебен заседател? Някой има интерес да отвлече вниманието от забавеното тежко дело и статията е поръчкова, за да прикрие гафа на съдията. Дори не е подписана!.. А заседателите са виновни, защото спазват закона да се отвеждат, когато са предубедени. Lex. bg, „обективни сте“, няма що!

Plamen K.
Plamen K.
10 октомври 2019 12:58
Гост

Айде успокой се малко, пък помисли преди да пишеш. Можеш да питаш защо в началото на делото не е предвиден резервен заседател, но не може от днес за утре да има такъв. Заради този сега делото ще започне отначало, няма да бъде вкаран нов заседател.

Възмутена
Възмутена
10 октомври 2019 13:23
Гост

Заседателите крепостни ли са или роби? Законодателят го е решил много ясно , щом е предвидил възможност за отвод. Киров е спазил закона. Иначе делото щеше да бъде опорочено и отново върнато от нулата. Съдебните заседатели също имат права, това да не е Топлофикация? Законотворците са калпави.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 9:55
Гост

Когато си решил да ставаш съдебен заседател, поемаш нужната отговорност. В закона ясно са разписани и задълженията им, а не само правата. Като си искал да се развиваш в политиката, защо си кандидатствал за съдебен заседател? Друг е въпросът, че за мен този институт е напълно ненужен и неработещ, което го показва и настоящия случай. Делата трябва да се гледат само от съдии.

заинтересован
заинтересован
10 октомври 2019 15:25
Гост

И кое е по-добре, да се приключи формално делото или да се приключи законосъобразно? Ако някой има законно право на отвод и реши да се ангажира с политическа кариера, да го държат в съда насила ли? Що за правосъдие е това?

Възмутен от Възмутена
Възмутен от Възмутена
12 октомври 2019 9:51
Гост

Компетентна сте … няма що! Как да го назначи сега този съдебен заседател съдията, то трябва делото да започне от началото с него. А по дела за причинена смърт порази професионална непредпазливост няма практика да се назначават запасни съдии и съдебни заседатели. Това е изключителна мярка в практиката и е нормално да е така, защото те и без това са недостатъчно, остана и да висят като запасни по чуждите дела….

Жури по български
Жури по български
10 октомври 2019 10:11
Гост

Това да е единствения случай, ще е добре, но за съдебни заседатели се избират от СОС и после участват по делата граждани, които са подсъдими и такива, които имат психични заболявания, така, че този поне е уведомил. Идеята за съдебни заседатели не е лоша, но е безконтролна, както и всичко останало, а какво ще стане с решените дела с участието на тези заседатели …., никой не се интересува.

Правосъдие за всички
Правосъдие за всички
10 октомври 2019 9:38
Гост

Щом законът позволява такъв отвод, виновни са законотворците. Щом съдия Лалов може да се отведе, за да влезе в политиката, ще може и заседателят Киров. Или двоен аршин?! Съдията да призове резервен заседател, при наличието на молба за отвод поне седмица преди делото, а не удобно да се измъква от тежкия финал на делото зад случая с Киров.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 10:00
Гост

Очевидно е колко сте наясно. Съдия Лалов подаде оставка, а не си направи отвод. Резервен съдебен заседател се привлича в началото на съдебното следствие, а не когато му хрумне на някой да се отвежда. Има принцип на несменяемост на съдебния състав в наказателния процес, както и принцип на непосредственост в събирането на доказателствения материал. Като ви липсват базови познания, поне не пишете глупости.

Съдебен заседател
Съдебен заседател
11 октомври 2019 11:24
Гост

Законът дава право на съдебен заседател, който е ПРЕДУБЕДЕН да се отведе по всяко време, защото е в положение на НЕСЪВМЕСТИМОСТ.

Гост
Гост
11 октомври 2019 13:02
Гост

Да разбирам ли, че съдиите, когато влизат в политиката, могат да дадат отвод, оставка, каквото трябва, а заседателите не? Те нямат права, така ли? Докато смъртта ги раздели от делото, в което са призовани? Браво на нашата съдебна система, да не се чудим защо и правосъдието ни е такова.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 17:46
Гост

Очивидно не разбирате какво ви обяснявам. Нормално е един член на съдебния състав, ако ще се отвежда, да го направи в началото на делото, особено по наказателни дела, където действа принципът на несменяемост, а не когато с години се събират доказателства и на финала -отвод. „Съдебен заседател“ очевидно много познавате закона и ми го цитирате, проверете какво означава и терминът злоупотреба с право, защото правата се упражняват добросъвестно. И правото на отвод, което е и задължение, е различно от несъвместимостта, но какво мога да ви обяснявам аз, един прост съдия. Вие познавате по-добре нормативната уредба и действителния смисъл на нормите… Покажи целия коментар »

Съдебен заседател
Съдебен заседател
11 октомври 2019 18:31
Гост

Г-н/Г-жо съдия, в ЗСВ няма посочени срокове за отвод поради несъвместимост или предубеденост. Това може да се случи непредвидено. И Вие го знаете най-добре. Съдът трябва да бъде деполитизиран. А в случая с този заседател не е възможно. Може ли да бъде държан насила в съдебната зала, след като основателно иска да се отведе? Къде остават гражданските и политическите му права?

анонимен
анонимен
10 октомври 2019 9:21
Гост

Изключително безотговорно!

Гешевтаров
Гешевтаров
10 октомври 2019 8:44
Гост

Ало цацаратурата, събудете се !

Справедлив
Справедлив
10 октомври 2019 10:38
Гост

Затова, че е спазил закона и си е дал отвод ли? Ало, четете законите!

Голямото жури
Голямото жури
10 октомври 2019 1:08
Гост

Четох, четох и пак не разбрах- глобили са го защото си прави отвод ли? Че от кога глобяват за това законно право и задължение на състава на съда?! Ами ако пък в действителност има основание за отвод, ако в действителност заседателят е политически ангажиран – кое е по- добре- да приключи формално делото /все едно как/ или делото да се приключи законосъобразно? А защо пък не е имало резервен съдебен заседател, след като казусът е важен и тежък? Кой не е определил такъв? Наскоро освободиха един съдия по такава причина и по негова молба. За бившия съдия може, за заседател-… Покажи целия коментар »

Голямото жури
Голямото жури
10 октомври 2019 1:20
Гост

Сега нали критикуват едни съдии, дето казват че било трябвало да си направят отвод, а не го направили и са си взели решението, което решение сега предизвиква голямо Австралийско вълнение. Този човек може би чул и си направил отвод – но хората тук казват – пак е виновен. А, де?

Отвратен
Отвратен
09 октомври 2019 13:49
Гост

Този човек не заслужава да бъде съдебен заседатл, не заслужава да бъде избиран за нищо. За съжаление е само един от многото с тая нагласа у нас.

Отрезвително
Отрезвително
09 октомври 2019 13:51
Гост

Това е нивото на хората с някаква власт у нас. Всеки гледа себе си, а позицията, която заема не е заради отговорността и дълга към обществото, а да си напълни джоба.

J,ek
J,ek
09 октомври 2019 13:20
Гост

Махнете тия съдебни заседатели . Никой , освен съдия , не може да издържи това идиотско напрежение , отговорност , натиск и пр. Съдебната работа не може да бъде весело хоби – вчера му се ходело на риба и лов , днес премислил и иска да играе голф . Малоумници !

Пипи
Пипи
09 октомври 2019 12:32
Гост

Деница Вълкова не вижда ли, че сега няма читави съдебни заседатели. Ако се приеме нелепото й предложение кьораво, куцо и сакато ще се повлече към заседателните зали.

съд с жури
съд с жури
09 октомври 2019 13:21
Гост

Да, както е в страните с жури. Такива са вече и Русия и Франция-журито не е институт само на ангросаксонската система. Не е ли време за въвеждане на съд с жури, освен ако подсъдимия изрично не поиска да го съди професионален съдия.

Съгласен
Съгласен
09 октомври 2019 13:51
Гост

Да, ще напълнят съставите с кофти мат’риал и ще съсипят наказателното правораздаване.

О майко моя родино мила!
О майко моя родино мила!
09 октомври 2019 12:30
Гост

Безотговорни и некадърни лекари, безхаберни съдебни заседатели, Скапана държава.

Срам
Срам
09 октомври 2019 12:28
Гост

Пламен Киров явно не може да си определя правилно приоритетите. Жалко, че тази му безотговорност му излезе само 500 лева.

анонимен
анонимен
09 октомври 2019 12:00
Гост

Пълно безобразие. Такова тежко дело ще трябва да започне отначало. И какво излиза сега – за да не се нарушават правата на пострадалите и на заседателите, съдиите ще трябва да разглежда делата в промежутъка между два избора.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 11:59
Гост

Аз пък не виждам смисъл изобщо от заседателите, това в огромната си част са хора, които просто нямат какво да правят. Разумен и внятен човек рядко би се заробил като заседател. Това не е точно гласът на обществото в съдебната залата.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 11:52
Гост

Интересно ми е коя е таз голяма партия, която си е харесала този за каквото и да е. Не, че е изненадващо, за която и да е.

вбесен
вбесен
09 октомври 2019 11:51
Гост

Пълно безобразие и никаква гражданска съвест. Нека сега този човек да се изправи пред родителите на починалото момиче, пред мъжа ѝ и да им каже – е, ще почакате още някоя друга годинка, не за справедливост, а за да мине делото на първа инстанция.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 11:53
Гост

При политическа ангажираност не може да остане заседател. Какво да прави? Да се откаже от участието си в изборите ли? Това ще е лишаване от политически права…

Стига с тая анонимност
Стига с тая анонимност
09 октомври 2019 13:55
Гост

А правото на бърз и справедлив процес страните по делото? А моралният дълг, който е поел?

Реалист
Реалист
09 октомври 2019 13:56
Гост

Оставете, тука отдавна думата морал е просто непонятна чуждица…

Отвартен
Отвартен
09 октомври 2019 11:51
Гост

Е, това е изродия. С какво лице ще излезеш пък пред хората и ще искаш да те изберат при това положение?

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 11:54
Гост

лош старт на предизборната кампания 😉

гешевтаров
гешевтаров
09 октомври 2019 12:21
Гост

А цацаратурата не може ли да се самосезира и провери дали не се касае за корупционна схема ? Не е ли възможно подсъдимите да „почерпят“ заседателя, за да се кандидатира за участие в изборите. Така делото започва отначало и се печели време в което доказателствата да „увяхнат“ или „потънат“?

Справедлив
Справедлив
10 октомври 2019 10:27
Гост

Много детективски романи четете. А ако не се беше отвел навреме Киров, при това – законно, колко обективна щеше да е присъдата за тежкото дело и щеше ли да издържи? Правилно си е направил отвод, така трябва.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 12:25
Гост

А и как само се е издънил с болничния лист, който пресметливо си е взел с грешна дата.

Справедлив
Справедлив
10 октомври 2019 10:24
Гост

Значи освен да не участват в политиката, съдебните заседатели нямат право и да боледуват. Те трябва да са на разположение 24/7, да са лишени от граждански права, от личен живот, така ли? Неподозирано робски ангажимент. Бедни, бедни съдебни заседатели, не ме учудва, че никой не желае да се занимава с това, освен пенсионерите. За 20 лв. еднократен хонорар.