Изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия по казуса с царските имоти, тъй като висящите дела са от компетенциите на съдебната власт, а приемането на специален закон е само в правомощието на парламента. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева на пресконференция, специално организирана по повод сформираната във ведомството работна група по разпореждане на премиера Бойко Борисов в отговор на писмо от Симеон Сакскобургготски от 30 октомври т.г.

В писмото, адресирано до предишния председател на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя и омбудсмана Мая Манолова, Сакскобургготски е предложил да се намери решение на въпроса за т.нар. „царски имоти“. В него бившият цap и пpeмиep предлага „дa ce пoтъpcи oтгoвop нa пpoблeмитe, cвъpзaни c цapcĸaта pecтитyция, ĸaтo ce дъpжи cмeтĸa зa фaĸтитe пpeз гoдинитe“.

Днес Цачева обясни казуса така: „Изпълнитeлнaтa влacт в лицeтo нa Mиниcтepcĸия cъвeт нe мoжe дa пpeдпpиeмe ниĸaĸви дeйcтвия. Пpaвнитe пocлeдици oт oтмянaтa нa Зaĸoнa зa ĸoнфиcĸaция нa имoтитe нa бившитe цape и тexнитe нacлeдници oт 1947 г. мoгaт дa бъдaт peшeни caмo пo зaĸoнoдaтeлeн път oт Hapoднoтo cъбpaниe“.

В отговор на многобройните въпроси министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че молбите до съда за спиране за половин година на делата за Врана и Царска Бистрица се смятат за оттеглени, тъй като са били внесени с условие „до произнасянето на работната група“. Делото за Врана е отложено за 8 май поради смъртта на един от наследниците. А делото за 16 000 дка гори в Рила е насрочено за 30 март, информира началникът на кабинета на министъра на земеделието Атанас Кацарчев.

До този момент спечелени от държавата са делата за чифлика Кричим, къщата в Ситняково и хижата Саръгьол. Делата за Врана и за горите са на първа инстанции.

На въпрос министър Нанков съобщи, че воденето на делата за сградите е струвало на бюджета до този момент около 1 080 000 лв., изплатени на адвокатска кантора. А по делото за горите – около 1 400 000 лв. за същата кантора.

Николай Нанков обясни и защо до момента държавата не е влязла във владение на имотите, спечелени на трите съдебни инстанции. Това се дължало на неуредени финансови въпроси, защото Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза не са изпратили банкови сметки, на които да им бъдат изплатени присъдените суми, разходвани за поддръжка на имотите.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hosici9971
hosici9971
27 юли 2023 8:19
Гост

I was actually reading your post and found some really interesting information. The thing is quite clear that I just want to thank for it.

Myeclass Login

yiboc96091
yiboc96091
11 април 2023 11:46
Гост

If You Want Any More Valuable Info Check Here: Lotus Seafoods Menu