Софийският университет „Св. Климент Охридски“ до момента не е получил сигнал за плагиатство, свързан с трудове на първоначално спрягания за премиер от „Има такъв народ“ адвокат д-р Петър Илиев. Това съобщиха от СУ за „Лекс“.

В университета от по-малко от 20 дни действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав (с тях можете да се запознаете тук).

Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и  „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“. Т.е. не само преподаватели, но и студенти, и представители на правни издания.

Изрично е записано, че няма давност за установяване на плагиатство.

От СУ заявиха за „Лекс“, че ако бъде получен сигнал, по него ще бъде извършена проверка, а тя се провежда по новите специални вътрешни правила. Те предвиждат, че сигналът се подава до ректора на СУ, той го изпраща на заместника си, който отговаря за научноизследователската дейност. В случая това е проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от деня, следващ деня на получаване на сигнала, извършват проверка по допустимост.

И ако преценят, че е допустим, го изпращат за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Именно пред Етичната комисия се извършва същинското производство – там проверяваният се защитава, могат да се назначават експертизи, като тогава от ЮФ ще трябва да предложат трима специалисти по конституционно право да изготвят становища.

Едва след развиването на цялата тази процедура Етичната комисия излиза с доклад до ректора, в който дава заключение дали има плагиатство и в какъв мащаб е.

Тогава въпросът отива за решаване при ректора, като по закон плагиатството е основание за освобождаване от академична длъжност. То е и нарушение на Етичния кодекс на СУ, който гласи: „Недопустимо е плагиатството. Изследователите трябва да признават и уважават приноса на другите изследователи и да се придържат към правилата за коректно изброяване и цитиране на източниците“.

Проверка на „Лекс“ установи, че Етичната комисия на СУ има отделни правила за работа и в тях изрично е регламентирано, че тя може да се самосезира за извършване на проверка (раздел V, т. 1). Т.е. според тях няма нужда да бъде получен сигнал от заинтересовано лице, но правилата за проверка на плагиатство пък го изискват (правилата на комисията виж тук). До момента комисията не се е самосезирала.

За съмненията за плагиатство в книга на спрягания тогава за кандидат за министър-председател Петър Илиев първо намекнаха от фейсбук страницата „Правна лудост“. Впоследствие за тях съобщи сайтът clubz.bg.

Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ. Ръководителят ѝ проф. Пламен Киров заяви пред „Лекс“, че е работа на деканското ръководство да назначи независима комисия за тази „стара история“, но подчерта, че в момента повечето преподаватели по заповед на ректора са в отпуск.

Книгата на Илиев, която е обект на съмнение, не е налична никъде, дори и в Народната библиотека. За нея все пак има данни в електронния каталог на националното книгохранилище. Тя не е трудът, с който той е станал доктор (за дисертацията му виж тук).

Екипът на „Правна лудост“ обаче е намерил книгата и е направил сравнение между нея и дисертацията на доц. Киселова. Така са засекли съвпадения в над 40 страници в съдържанието на двата научни труда, не само по отношение на историческия преглед, където са най-многобройни, а в заключителната част (всички разкрития на „Правна лудост“ виж във видеото по-долу).

Освен това книгата на доц. Киселова не посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 г., но е публикувала хабилитационния си труд като книга едва наскоро.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Уйо Яйцев Ролексов
Уйо Яйцев Ролексов
04 август 2021 6:00
Гост

Никой нема да ме провери, щото аз ще съм новия Рашков и ще ви ебъ анално после.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 4:41
Гост

Плагиятство в областта на правната наука е – невъзможно.

Ето защо станах майстор и водещ адвокат, за да не се тъпча в трамвая с подобни съмнения.

Трамваят на съмнението е полу-празен, какво плагиатство име една теза.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 август 2021 20:19
Гост

Всичко това само доказва тезата ми, че политици стават единствено лица, в чиито сиви-та има доста гнили неща, които биха излезнали наяве, ако тези лица кандидатстват за някаква сериозна позиция по специалността си. Факт е, че адвокатската професия може да се практикува самостоятелно, без един адвокат да е в състава на едно адвокатско дружество. Изобщо- както писах преди, трябва да има ЗИД на Закон за политическите партии, в които да се прибави забраната за членство в политическа партия и на всички адвокати. То не беше хаджигейов, то не беше мадам “ мулти“- дончева; то не бяха спасов и кой ли… Покажи целия коментар »

военната служба на политиците-масово неслучила се
военната служба на политиците-масово неслучила се
03 август 2021 8:05
Гост

Аз забелязах,че масово политици-мъже, да са на възраст да са военнозадължени не са ходили в казармата, когато беше задължително. Значи са били тежко болни от списъка за освобождаване. Интересно, когато са кандидатствали за работа дали в медицинските им е записано отлично здраве, или тежките болести-с които са освобождавани от военна служба. държа да подчертая ,че в архива на военните окръжия се пазят документите, и не е проблем да се провери дали масово освободените от военна служба политици наистина са толкова болни,че да не служат в армията, като се сравни с медицинските-за отлично здраве , при кандидатстване а работа. Има и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 4:37
Гост

Мда.

А Вие трактат писали ли сте, имате ли представа от научна дейност.

Аман с тази казарма.

Пепи
Пепи
02 август 2021 19:30
Гост

Интересно какво ще излезне от проверката.

колега
колега
02 август 2021 17:36
Гост

Гледам клипа и виждам преводи на чужди книги- ами две изречения , преведени на бг си звучат все еднакво. Но да провери, че да се кротнат хората вече.

ПиХ
ПиХ
02 август 2021 19:34
Гост

И къде по-точно има преводи на чужди книги?
Апропо и двамата се обозначават като автори, не като преводачи…

Стаматова
Стаматова
02 август 2021 17:08
Гост

Подкрепям проверката!

Bobi M
Bobi M
02 август 2021 17:07
Гост

Според мен човека нищо не е крал,но понеже е на Има такъв народ и сега ГЕРБ акат омраза

Михаил
Михаил
02 август 2021 19:38
Гост

Напълно в техен стил.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 17:07
Гост

Политиката е мръсна работа. Доказва се сега.

Тото
Тото
02 август 2021 19:37
Гост

Много зависи кои са политиците в нея.

Николев
Николев
02 август 2021 17:06
Гост

Защо гласът от клипа говори, като робот?

daniel M
daniel M
02 август 2021 17:06
Гост

100% е плагиатствал. Няма начин

Симеон
Симеон
02 август 2021 19:36
Гост

Е, много си убеден. Психиката на българина- само да злорадства.

Цветков
Цветков
02 август 2021 17:06
Гост

Ма какъв е тоя весел клип дето сте сложили бе сладри.

Cancurov
Cancurov
02 август 2021 17:04
Гост

Да де, да де. Той един физкултурник и пълен дебил, като Цветанов с години беше министър, ама сега ще ровим някой дали нещо не е имал в миналото си. Пирмерно да е откраднал вафла в 3ти клас от училищната лафка.

waistermajn
waistermajn
02 август 2021 17:08
Гост

Да де, но ако ще махаме такива, като Цветанов да не влизат вече в управлението, то нека новите да са по-добри от старите

Жозефа
Жозефа
02 август 2021 19:33
Гост

Искрено се надявам това правителство да е по- читаво от предното.

Константин
Константин
02 август 2021 19:34
Гост

Споко. Чисти имидж.

Анонимен
Анонимен
02 август 2021 17:03
Гост

Май ще се чудите какво да му измислите на човека.

Кера
Кера
02 август 2021 19:31
Гост

Чиста проба злоба.