Още регистратури, разреждане на заседанията, навеси, електронен достъп до делата, сканиране на всички документи по тях. Това са само част от 10-те предложения на столичните адвокати за подобряване на работата им в Софийския районен съд (СРС) по време на извънредната епидемична обстановка, които председателят на софийската колегия Ивайло Данов представя пред шефа на съда Александър Ангелов.

Данов излага и трудностите, за които споделят адвокатите откакто започна епидемията от COVID-19.

Много от тях се оплакват, че заради „непригодността на залите в сградите на СРС“  – т.е. недостатъчната им площ, не може да се спазва задължителната дистанция между отделните участници в процеса и да се гарантира здравето им. Друг проблем, за който споделят адвокатите, е насрочването от почти всички съдебни състави в един и същи час на няколко заседания, което е предпоставка за струпване на хора пред залата. Това се комбинира с недостатъчно отстояние между залите и тесните коридори.

Затруднения в Гражданското отделение има и заради наличието само на една регистратура с едно гише, при работа преди въвеждането на извънредното положение на четири гишета, посочва председателят на САК. Той пише, че адвокатите са посочили, че срещат трудности при подаването на съдебни книжа и документи по дела в сградата на Наказателното отделение поради липсата допълнителна обща регистратура по примера тази на Гражданското отделение (с вход откъм ул. „Баба Илийца“).

Столичните адвокати поставят и проблема с невъзможността за „подаване на заявление за създаване на единен потребителски профил в Единния портал за електронно правосъдие по електронен път с цел подаване на документи по електронен път и запознаване с делата чрез отдалечен достъп, предоставен на адвоката, като пълномощник по съответното дело, както и уеднаквяване на изискванията за сканиране в пълен обем на намиращите се в кориците на делото съдебни книжа от всички съдилища“.

За решаването на тези и други проблеми, адвокатите излизат с 10 предложения, които искат да обсъдят с ръководството на Софийския районен съд. Те са:

  1. Да се осигури възможност за откриване на минимум още една регистратура в сградата на СРС – ГО.
  2. Да се осигури възможност за откриване на още една регистратура в сградата на СРС – НО по примера и аналогично на действащата такава в сградата на СРС – ГО, вход от ул. „Баба Илийца“;
  3. Делата да се насрочват за разглеждане в открито съдебно заседание през определен часови интервал, който да е съобразен със сложността и предвидените за извършване процесуално-следствени действия. В един и същи час по възможност да се насрочва по-малък брой дела, респ. само едно дело;
  4. Актовете, постановени от различните съдебни състави да се публикуват своевременно и задължително на интернет страницата на СРС, както и да се съдейства по осигуряване на възможност за справка по движението на делата и съдебните актове по подадени от страните и адвокатите молби, чрез отдалечен достъп до делото, получаване на преписи от съдебни протоколи по електронните пощи на адвокатите и информиране на адвокатите чрез телефонна справка като се задължат деловодителите по състави да отговарят винаги на телефонните позвънявания.
  5. Да се осигури отделен вход за адвокати в сградите на СРС – НО и ГО.
  6. Да се изгради навес (подвижен) пред главния вход на СРС (НО и ГО), както и да се възстанови възможността за използване на пейките пред съдебните зали при спазване на противоепидемичните изисквания.
  7. Да се извършва пълно и подробно сканиране на всички, намиращи се в кориците на делото, документи с цел привеждане на електронното правосъдие в реално.
  8. Да се въведе възможност за подаване на еднократно заявление по електронен път за създаване на потребителски профил на адвоката в ЕПЕП, който профил да е валиден за всички присъедини към ЕПЕП съдилища и прокуратури.
  9. Да се даде възможност адвокатите да проучват дела, по които не са упълномощени за процесуално представителство, както и да се запознават с актовете на съда предварително, без да са уведомени и получили съответните книжа по делото.
  10. Да бъдат периодично информирани съдебните служители и съдиите и да се упражнява постоянен контрол за стриктното спазване на разпоредбите на чл.77 и чл.78 от ПАС във вр. с чл.31 от ЗА.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 16:18
Гост

Данов явно не е разбрал вече толкова време, че отделен вход за адвокати може да има само ако от ГД Охрана поемат това. В МП да иска. За деловодна система и достъп до нея да се моли на ВСС, но те пак са сътворили негоден продукт. Искането му нито е ново, нито е изпълнимо.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 20:07
Гост

Сега е даже по-добре – жалко е наистина, че зимата няма да можем да подаваме документи отвънка, има някой път – купиш си нещо от магазина и – не можеш да влезеш с продуктите, пък имаш сам една молба да входираш, за една молба да се чекираш на секенера и т.н. Днеска ме пуснаха с приоритет за заседание – да наистина е страшно висенето по коридорите – маската запарва и ред други неща, но видях някакво помещение с гардероби и ключове – дано да е истина това. За отделните входове – не знам – живеем доста смутно време – не… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
07 юли 2020 18:54
Гост

Браво !

Хаха
Хаха
07 юли 2020 16:07
Гост

Уважаеми софийски адвокати,
Исканията по т.5, 8 и 9 могат да бъдат удовлетворени само в мокрите ви сънища.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 17:25
Гост

О, те колко неща проспаха. Сега се сетили да вземат мерки. Я да ходят на опашка за свидетелство за съдимост да се редят на жегите да ги питам. Ама иначе искат отделен вход богопомазаните.

адвокат
адвокат
07 юли 2020 18:53
Гост

Участието на дебили в този форум е крайно нежелателно !

Хаха
Хаха
07 юли 2020 19:20
Гост

Кой е дебел?

Хаха
Хаха
07 юли 2020 19:22
Гост

Да се чете: дебил

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 14:06
Гост

Много полезни промени. Надявам се да ги направят.

Тити
Тити
07 юли 2020 14:04
Гост

Е, то половината предложения са за облекчаване работата на адвокатите.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 14:04
Гост

Както винаги! Да не са се загрижили за обикновения гражданин.

адвокат
адвокат
07 юли 2020 18:55
Гост

Участието на дебили в този форум е крайно нежелателно !

льольо
льольо
08 юли 2020 8:38
Гост

Ми нали като му облекчиш технически работата, като му осигуриш бърз достъп до дела, бъро и лесно депозиране на книжа, и тн това има пряко отражение върху правата и интересите на клиентите?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 14:02
Гост

Айде сега и отделен вход за адвокати? От какъв зор?

Лапяй ми куря
Лапяй ми куря
07 юли 2020 19:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
льольо
льольо
08 юли 2020 8:40
Гост

от зор, че те там работят на практика. от зор за това, че се струпват по 30 души като от тия 30 има поне 5 дето не са разбрали, че в съда не се влиза с: нож, спрей за само защита, и какво ли още не. От това, че има по 2-3 разправии и 2-3 скандала и вместо да влезеш за 5 минути влизаш за 20 и повече в някои моменти. Съчетано с неуредиците в портала за електронно правосъдие, който в момента е абсолютно нефункционален става мазало. По точно не става мазало, а си продължава мазалото.

Фики
Фики
07 юли 2020 14:00
Гост

Изключително разумни предложения. Дано се приемат поне част от тях.

льольо
льольо
08 юли 2020 8:43
Гост

най-важно – електронния достъп до дела, електронно депозиране на книжа и документи, пълно подробно сканиране на всички документи по делата. Това е супер важно. Отделно – да дадат възможност за електронно заявяване на достъп до дело. Малоумно е да трябва да подавам отделна молба (на хартия) до отделния съд за всяко дело, по което искам да получа достъп. Да може такъв да се заявява в самия портал – нали електронно правосъдие пък хартиени молби пускаме за всяко дело. Ми аз да пусна 1500 молби ли? И как това помага на облекчаване на работата на администрацията и деловодството. В СРС има… Покажи целия коментар »

OND
OND
07 юли 2020 14:00
Гост

Съвсем навременни биха били тези съвети и предложения. Дано има и навеси и дано има и разреждане на заседанията

Уранготан
Уранготан
07 юли 2020 13:59
Гост

Добра идея. Дано минат поне 5

AnimalMan
AnimalMan
07 юли 2020 13:59
Гост

Мерките ще си останат за постоянно явно и е добре да се вземе предвид някакво облекчение

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 14:33
Гост

Натам вървят нещата.

Тошков
Тошков
07 юли 2020 13:58
Гост

Ако сами не се пазим няма кой да ни пази, но е факт, че не се установява достатъчен контрол над мерките

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 13:58
Гост

Не мисля, че има нужда от промени. Засега си е ОК работата.

Лозан
Лозан
07 юли 2020 14:00
Гост

Кое точно е о.к.? Висенето на опашки, или натовареността на магистратите?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 13:58
Гост

Да се замислят сериозно за организацията, защото случайте растат през лятото, а едва ли зимата ще намалеят

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 13:57
Гост

Според мен има резон в тези предложения. Определено могат да се разредят заседанията.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 14:01
Гост

Колко съдилища вече го правят чрез видеовръзка. В 21 век сме все пак.

Gerova
Gerova
07 юли 2020 13:57
Гост

Добри предложения. Бравео

Фердинанд
Фердинанд
07 юли 2020 13:57
Гост

Да бе липсата на навеси е много прецакващо