Столичният общински съвет (СОС) е ощетил десетки фирми, предплатили за т. нар. „Служебен абонамент“ за паркиране. Той е приел изменения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, с които е изключил правото им на паркиране в събота, въпреки че те са си платили абонамента, когато той е включвал и този ден.

Същевременно не са предвидени никакви компенсации за ощетените бизнеси.

По данни на Центъра за градска мобилност в „Синя зона“ има 147 места за „Служебен абонамент“.

Едно служебно паркомясто там струва 650 лв. на месец (в „Зелена зона“ -450 лв., а в свободните зони – 264 лв.). Затова фирмите масово предплащат, тъй като ако дадат авансово парите за една година, получават отстъпка от 10% – т.е. вместо 7800 лв. им излиза 7020 лв. , а ако предплатят за 6 месеца – намалението е с 5%.

Промяната, с която съботата е изключена от служебния абонамент, е в чл. 68 от наредбата (какво гласеше той преди и какво предвижда сега виж в карето). Тя е гласувана от СОС на 12 ноември 2020 г. и е влязла в сила седмица по-късно, като в решението не са посочени мотиви. С него обаче общината на практика изменя едностранно вече сключени договори за „Служебен абонамент“.

Това е така, тъй като досега едно служебно паркомясто в „Синя зона“ включваше право на паркиране в дневен режим в работни дни от 8.30 до 19.30 ч., а в събота от 8 до 18 ч.

Сега общинските съветници са решили, че от 19 ноември 2020 г. правото за паркиране в събота отпада. Това значи, че всички подписали договори и платили вече служебен абонамент, са на практика ощетени, защото ако трябва да паркират пред офисите си в събота, ще трябва да си платят както всеки друг за „Синя зона“, въпреки че са дали пари за служебен абонамент, който е включвал и този почивен ден.

На въпроси на „Лекс“ за възникналата ситуация и ощетяването на предплатилите от председателят на комисията по транспорта в СОС Карлос Контрера отговори: „Следвали сме обществения интерес. В събота и неделя зоната се ползва активно от гражданите на София. Имахме много искания от столичани, които живеят в центъра и получихме писма от районите кметове от съответните райони и удовлетворихме техните искания“. И допълни: „Цената за служебния абонамент в наредбата е определена за месец, а не за ден“.

Проверка на „Лекс“ показа, че договорите, които Центърът за градска мобилност сключва за служебен абонамент, препращат към чл. 68 от наредбата и режимът, който той определя. Т.е. излиза, че ако общинският съвет реши да запише във въпросната разпоредба, че служебният абонамент важи за 5 минути на месец, толкова и ще получават фирмите.

И ако е право на общината да регулира зоните за паркиране в града, то юристи са категорични, че тя не може да изисква при намалена престация да се плаща същата сума, като за първоначалната, за която са сключени договорите. Т.е. не е допустимо да липсва адекватност между платеното и получената услуга и следва фирмите, които са я предплатили да получат компенсации. Да се настоява за друго би било злоупотреба с монополно положение, а общинското дружество „Център за градска мобилност“ безспорно е монополист при предоставянето на услугата „Служебен абонамент“.

Трябва да се отбележи, че ЦГМ компенсира ползващите служебен абонамент, когато през пролетта бяха отменени зоните за паркиране в София, като мярка за борба с разпространението на заразата от COVID-19. Тогава за служебен абонамент не се дължаха пари за 1 месец и 19 дни, колкото продължи мярката (съобщението на ЦГМ за компенсацията виж тук).

С промените в наредбата, общинските съветници въведоха и платено паркиране в събота и в „Зелена зона“ от 10 до 18 ч., което досега важеше само за „Синя зона“.

В мотивите към решението пише, че промяната е заради невъзможното намиране на свободни места в събота в „Зелена зона“.

„В тези дни запълняемостта е 100% и блокира възможността гостите на столицата и живущите да паркират. Много от жалбите на живущите са свързани именно с факта, че веднъж паркирали през уикенда, не им е възможно да ползват автомобилите си, защото след това не могат да намерят място за паркиране. Удълженото работно време пък е в отговор на обществената потребност от въвеждането му, предвид опита от прилагане на настоящите правила. Предвид необходимостта от осигуряване на свободни паркоместа през съботно – неделни дни от седмицата, се предлага работно време на Зелена зона в събота от 10.00 ч. до 18.00 ч.“, пише в решението, но в мотивите не се казва нищо за премахването на служебния абонамент в събота.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:27
Гост

Ей, ненаяли се. Чудят се как да изкарат пари.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:26
Гост

На Фандъчката изцепките.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:23
Гост

Това е пладнешки обир. Как няма да компенсират хората.

Любител
Любител
26 ноември 2020 10:41
Гост

Като дават по 3 места на апартамент с преференциални цени на т.н. живущи, места няма да има. Който иска повече от една кола, да си плаща по свободните цени.

XNL
XNL
26 ноември 2020 9:34
Гост

Не оправдавам пладнешкия обир на хората и фимите. Да си потърсат правата!

Златимир
Златимир
26 ноември 2020 9:33
Гост

За Общински съвет София или лошо или нищо!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:24
Гост

Е, то хубаво няма.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:33
Гост

Честно казано искам тия от СОС да им се натресат едни хубави глоби и накзания, амааа не на общината, а не всеки един по отделно, който формира тоя сос

Spiro
Spiro
26 ноември 2020 9:32
Гост

Поредните келеши

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:24
Гост

Ама пълни.

Тирбушони
Тирбушони
26 ноември 2020 9:32
Гост

Поредните искащи да точат пари от клетия народ. По-нагло племе от тия в СОС няма. Някаква пасмина събрана от какви ли не села, но рЕзко станала буржоа

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:31
Гост

Мразя СОС!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:25
Гост

И с право.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:31
Гост

Тия от СОС ги чакам втора година да ми дадат одобрение да си купя имот техен…пълни келемета

Саливерстров
Саливерстров
26 ноември 2020 9:30
Гост

В последната година съм далеч по-разочарован от СОС вместо от парламента, както са мнозина. Тия са по-големи влечуги и от тия в парламента. И печелят от това, че никой не ги знае и не ги снима

мошенниците
мошенниците
26 ноември 2020 9:30
Гост

Определено мисля, че в СОС са тотално побъркани и не са за там!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:29
Гост

Сега е редно да бъдат съдени до дупка. До дупка!

предложение
предложение
26 ноември 2020 9:23
Гост

Ами баш така е, може и 5 минути да на правят служебния абонамент, но не могат да искат по 650 лева на месеца за него. Какво пречи ако в една година има 52 съботи, там с колкото са прецакани да им се удължат договорите, дори не трябва да се връщат пари

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:25
Гост

То трябва да тече някаква мисъл.