Столичната община е осъдена и на втора инстанция да плати обезщетение от 26 000 лева на колоездач, пострадал тежко при падане от колело заради нападение от глутница бездомни кучета, показа проверка на „Лекс“.

Софийският апелативен съд (САС) потвърждава напълно решението на градския съд от миналата година (виж тук), като подчертава, че в случая Столичната община системно е бездействала и не е предприела никакви мерки за залавяне на агресивните кучета, въпреки че са били подавани сигнали.

Става дума за инцидент от вечерта на 22 юни 2021 г., когато 48-годишният колоездач отивал до магазин в кв. „Левски“ и е бил нападнат от три кучета. Едно го захапало за обувката, а друго за панталона и в опит да ги отблъсне, мъжът загубил равновесие, блъснал се в паркиран автомобил и паднал тежко. В резултат на това счупил един от зъбите си и получил множество разкъсвания по ръцете, краката и лицето – на челото, веждата, носа и устната. Веднага бил откаран в болница, където бил опериран и се наложило да му бъде направена и пластична операция на устната и носа, която му оставила траен белег, а възстановяването продължило 45 дни.

Инцидентът бил забелязан от собственика на паркираната кола, който видял случилото се от терасата си и разказал пред съда, че трите кучета излезли от ниша и нападнали изневиделица мъжа. Животните били хранени от други живущи там, едното дори било кръстено „Мечо“, направили им и колиба, поради което колоездачът нямало как да ги забележи предварително.

Очевидецът излязъл веднага и искал да изгони кучетата, но забравил за тях, след като видял локва кръв и пострадалия, който бил „в потресаващо състояние“. Лицето му било напълно обезобразено – с висящи парчета кожа и месо. Извикал полиция и линейка и свидетелствал, че кучетата по-рано нападнали и друг велосипедист.

Съпругата на пострадалия даде показания, че той и до сега не се е възстановил психически – страхувал се от кучета, спрял да кара колело, не искал да ходи до въпросния магазин. Най-тежко приемал променения му външен вид. Прикривал белезите, като не искал да се бръсне, а мерките срещу разпространението на коронавируса му помогнали, защото предпочитал да ходи на работа с маска.

След като градският съд уважи изцяло иска за обезщетение на мъжа, Столичната община обжалва решението, като твърди, че той е пострадал от падането от колелото, а не заради нападението от кучетата. Освен това според общината, щом живущите в района са направили колиба и са хранили кучетата, то те вече имали стопани и не били под неин надзор.

Апелативните съдии определят тезата на общината, че мъжът е пострадал от падането, а не заради нападението от кучетата, като несъстоятелна.

„Безспорно нападението на животните е провокирало загуба на равновесие и ако те не са нападнали и бутали велосипедиста, той е нямало да претърпи инцидент от падане“, пише съдът. След това обяснява и защо в случая приема, че кучетата са безстопанствени, а не както твърди общината – стопанисвани от живущи в района.

Съдът се позовава на Наредба №4 от 2021 г. за прилагане на националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, в която се казва, че безстопанствено е всяко изоставено, изгубено, родено на улицата или домашно куче, оставено на обществено място без надзор. Освен това по делото е установено, че кучетата са били с чип и живеят в глутница на улицата, без да имат ясни собственици. Според въпросната наредба (чл. 21, ал. 4) при липса на граждани и организации, заявили желание да се грижат за безстопанствените кучета, върнатите по места животни са под контрола и грижите на общината.

В решението си съдът подчертава, че храненето, изграждането на колиба и даването на име на някое от кучетата, не означава, че те са изведени от надзора на общината, тъй като остават да живеят на обществено място и без надзор. Така САС приема, че общината е отговорна за вредите, причинени от животните, освен ако не докаже, че е изпълнила задълженията си за предотвратяване на инциденти с тях. Според чл. 50, т. 2 от Закона за защита на животните общините са длъжни да вземат мерки за осуетяване на агресивно поведение на кучетата към хората. В чл. 11, ал. 2 от цитираната наредба пък е посочено, че залавянето на агресивни кучета се извършва и при подаден сигнал до общината, когато трябва да се направи и проверка с участието на ветеринарни лекари, като могат да участват и представители на организации за защита на животните.

Очевидецът на нападението над колоездача е свидетелствал, че случаят не е единичен, а той и семейството му са подавали няколко пъти сигнали до общината, която обаче не реагирала. Пред съда общинските власти също не представили доказателства за извършени проверки или някакви предприети мерки по тези сигнали. Общината представила само отчети за приемани планове и то само до 2019 г.

„Събраните доказателства установяват, че в конкретния случай общинските власти не са осъществили своите задължения в съответствие с предписанията на закона. По делото са ангажирани писмени доказателства за дългосрочно приета програма за регулирането на популацията от безпризорни кучета, както и отчети към нея. Те обаче установяват наличието на планиране и организационна дейност, и дават статистически данни, но не се установява с оглед конкретиката на правния спор, че в разглеждания случай са предприети каквито и да било адекватни мерки за предотвратяване на инциденти от безстопанствените кучета, обитаващи района на ул. Летоструй, където е настъпило произшествието. Конкретни действия общинските власти и организациите, на които са делегирани функции, въпреки надлежното сезиране на общината, не са осъществени“, се казва в решението на съда.

По отношение на размера на обезщетението от 26 000 лева, САС изброява всички наранявания на мъжа, последвалите дълги периоди на лечение, както и емоционалното и психическо му състояние след случая, за да прецени, че то е справедливо определено.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
bipebo6002
bipebo6002
08 април 2023 6:42
Гост

Here I have given a solution to every single problem while logging into your OnShift Portal

Всичко се плаща
Всичко се плаща
06 април 2023 18:41
Гост

Плаща се и за хапещи кучета, плаща се и за НЕхапещото „куче“ на Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката.

Плаща се и за политически позиции:
„Политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза; …“
За подробности – https://www.facebook.com/vili.lilkov/posts/3606054932957990

Сред подписалите са Любо Левчев, Красен Станчев и много, много забравени отдавна от „Дневник“ и „Медиапул“ стари СДС.ари и ДСБ-ари като Вили Лилков, Евгени Михайлов, Огнян Минчев и т.н.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 април 2023 15:17
Гост

Добре след като са дали такава дефиниция за „безстопанствени кучета“, защо тогава прокуратурата арестува мъжа от Долна Оряховица, който само хранел бездомните животни? Търсят си изкупителна жертва или ?

Радмила
Радмила
07 април 2023 8:34
Гост

Този нещастен човечец, когото арестуваха в Долна Оряховица, дано има кой да го съветва, защото би осъдил държавата в Страсбург без проблем именно заради това, което по-горе написахте, че е изкупителна жертва.

Филип
Филип
06 април 2023 14:02
Гост

Този човек ще остане с трайни психически травми.

Заки
Заки
06 април 2023 14:00
Гост

Веднъж Фандъкова да си извади оарите от джоба и нещата ще се оправят.

Ganev
Ganev
06 април 2023 13:05
Гост

Позорна работа.

Рулина
Рулина
06 април 2023 13:00
Гост

Определено е плачевно това, което се случва

Геро
Геро
06 април 2023 14:01
Гост

Да не смееш да отидеш до магазина за да си напазаруваш.

Мушев
Мушев
06 април 2023 12:59
Гост

Ами то в бюджета на всяка община си има пари за тези разходи и дори не се разправят. Мой близък осъди общината за 6000 лева за дето падна и се преби в центъра на неизрязана метална стойка за чадъри

Мавродиев
Мавродиев
06 април 2023 12:58
Гост

Сумата не е лоша. Общината обичайно не обжалва тези съдебни решения. Дори не праща никой на делото.

Юлия
Юлия
06 април 2023 12:58
Гост

Нищо де, сега, като дойде соевият комсомолец Борис и ще цъфне София.

Николова
Николова
06 април 2023 13:10
Гост

Само да напомня, че точно по идея на Бонев и ДъБъ бе премахната картата за един месец за една линия в София. След масово негодувание от страна на гражданите бе гласувано да се върне тази карта. Но никой не наду тръбата на Йерихон за да ни информира, че Фандъкова и ГЕРБ са съсипали градския транспорт. Защото тази малоумна идея дойде точно от Бонев. Кротичко си затрая. Защото идат избори и защото соевите комсомолци не бива да остават разочаровани от своя герой от „народа“ Борис Бонев… И ГЕРБ направиха такива поразии в София, че не ми се говори, но уви не… Покажи целия коментар »

Владимира
Владимира
06 април 2023 12:56
Гост

Тук въпросът е дали Бонев, дето все спасява София и още не я е спасил, ще направи така, че общината да не бездейства. Защото ме съмнява. Иначе и аз смятам, че ГЕРБ не управляваха добре София през последните години. Но не мисля и че Бонев е човекът, който може да оправи нещата. Нахално създание е. Имам представа що за човек е. Сега е лесно, като си в опозиция да крещиш, но когато от теб зависи всичко очаквам могъщо згромолясване.

Игнатия
Игнатия
06 април 2023 13:03
Гост

Лошото е, че Бонев ще го изберат бабчиките реститутки от центъра на София, които нямат нищо против да не им се влиза с автомобили в центъра, където те живеят. Също така и младежите по Младост, Манастирски ливади, Лозенец, Бизнес парк и други, които имат пари да си купят електро автомобил, а също и да ходят в скъпи заведения. Обаче не всички знаем по два езика и получаваме по 3-5000 лева на месец заплата чисто. Някой знаем по един чужд език и въпреки, че имаме висше образование не получаваме повече от 1000-1500 лева на месец. Лошото на жълтопаветниците е, че изповядват… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
10 април 2023 15:47
Гост

Много от тези, които изповядват принципа „ако нямаш пари – махай се от града ми“ със сигурност са пришълци в този град от някое провинциално градче или селце, но вече са станали големи „софиянци“ и дават акъл как да се живее тук!

Любен
Любен
06 април 2023 13:04
Гост

Да да, той като дойде Борис Бонев и ще ликвидира проблема с плъховете, кучетата и хлебарките за една седмица… така става. Освен реваншизъм и така нареченото чегъртане, друго не очаквам. Няма грам приемственост, а има и добри неща направени от Дацата.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 12:54
Гост

Малка е сумата с оглед на инфлацията!

Стаменов
Стаменов
06 април 2023 12:57
Гост

Вие нормални ли сте? Все още има работодатели, които плащат заплати, които са уговорени преди инфланцията и дори преди войната да започне. Още от 2021 година, когато е направено увеличение на парите последно. От тогава няма актуализация и заплатите са от 500 за няколко часа на ден до 1300 за пълен работен ден. И това са заплати, както казах, уговорени преди две години!

Ростислав
Ростислав
06 април 2023 14:08
Гост

Цените се вдигат, ама за заплатите никой не се сеща.

Анонимен
Анонимен
06 април 2023 12:43
Гост

Оффф, добре че се пенсионира Белазелков…