Стажантската програма на Софийския районен съд, с подкрепата на комисия „Фулбрайт“ и със сътрудничеството на отдела за писмени правни преводи на български език в Генералната дирекция „Многоезичие“ на Съда на Европейския съюз организира конкурс за разработка на тема „Значение на практиката на СЕС и ЕСПЧ за развитието на националната правна система“.

Победителите ще посетят съда в Люксембург и ще се запознаят с неговото функциониране, както и с професията на юрист-
лингвистите. Идеята се осъществява със съдействието на Незабравка Възелова, юрист-лингвист в този отдел, също преминала през Стажантската програма „Фулбрайт“ към СРС.

В конкурса могат да участват стажанти, участвали в програмата „Фулбрайт“ на СРС в периода 2017-2022 г. Кандидатите трябва да представят актуална автобиография, в която да посочат нивото на владеене на езици, съгласно Общата европейска референтна рамка за езиците (ОЕРР), но е препоръчително да могат да използват свободно английски език. Владеенето на други езици, особено френски и немски, е предимство.

Освен това те трябва да представят есе на посочената тема, което трябва да бъде в обем до 12 страници на български език и до три страници резюме на английски език.

Срокът за подаване на есето и документите е до 20 ноември т.г.

Инес Бакърджиева

От кандидатите ще бъдат излъчени осем победители, като оценката ще бъде формирана от представеното есе и от представянето на стажантите в рамките на програмата за периода 2017-2022 г.

Както вече стана ясно, победителите ще посетят съда в Люксембург като е планирано това да стане от 11 до 15 март 2023 г.

Стажантите ще бъдат придружени от двама ръководители.

Програмата осигурява финансиране на нощувките и закуските, а стажантите ще трябва да покрият разходите за самолетните билети и лични такива.

В СЕС победителите ще имат възможност да разговарят с българските съдии в Люксембург, да присъстват на съдебно заседание, да посетят сградите на съда, библиотеката и др., предвидена е среща с
представители на отдела за писмени преводи на български език към Съда на ЕС и представяне на работата на юрист-лингвистите и на възможностите за платен стаж в този отдел и в останалите служби на СЕС.

Иначе през новата учебна година рекорден брой кандидати – 103-ма, от общо 136 бяха избрани за стажанти.

Едуард Драганов

Отделно бяха връчени удостоверения на студентите, изкарали успешно стажантския цикъл 2021-2022 г. Инес Бакърджиева и Едуард Драганов бяха наградени за отлично представяне в програмата, а Анна-Мария Събева – за изключително отговорно и постоянно отношение към решаването на възложените ѝ казуси и отличните познания в областта на правосъдната дейност, както и за разработването на самостоятелна научна студия. Събева получава награда, която ѝ дава право на едногодишен стаж при съдия от Върховния касационен съд.

А до 1 декември се събират номинации за най-добре представилите се стажанти за учебната 2021-2022 г. като победителите ще имат възможност да отидат на стаж в САЩ.

На церемонията по повод 13-тата годишнина от учредяването на стажантската програма на СРС на 20 октомври присъства съдия Джейн Триш Милазо от Федералния окръжен съд за Източен окръг на Луизиана, САЩ.

Анна-Мария Събева

Тя обяви, че за първи път е в България, но е работила с двама наши стажанти и предстои с други двама. „Стажантите ще могат да наблюдават различните процеси в моя съд, когато е възможно. Опитвам се да предоставя възможност да видят от първа ръка правосъдната система в САЩ“, каза съдия Милазо.

Съдия Морийн Дафи Луис от Окръжния съд в Лос Анджелис, щата Калифорния разказа, че работи в най-големия съд в света и в него съдиите разглеждат разнообразни дела – от такива между холивудски звезди, през наказателни, до свързани със строителство. Всеки съдия има средно по 650 дела, което налага да се търсят и алтернативни начини за разрешаване на споровете. Един от тях е медиацията, която по думите на съдия Луис е много полезна за бързото приключване на споровете, особено за бизнеса, за да продължи да се развива. Тя призова стажантите да се възползват от предоставяните от програмата възможности, а след това да върнат наученото в процеса на осъществяване на справедливо правосъдие.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
07 ноември 2022 13:38
Гост

“Георги Близнашки е почетен деятел на Европейската комисия, бил съм евродепутат и член на Конституционната комисия в Европейския парламент, мога много да ви говоря за ЕС, който в момента се превърна в едно огледало на тъпотата, както и Съда им. Не може да се сравнява с ЕС отпреди 10 или 20 години.”

Тихомир
Тихомир
07 ноември 2022 12:30
Гост

Това е изключителен шанс. Дано се запишат повече хора.

Щерев
Щерев
07 ноември 2022 12:26
Гост

Ето такива новини обичам да чета.

Дичо
Дичо
07 ноември 2022 12:25
Гост

Успех, прекрасни млади хора!

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2022 12:24
Гост

Къде са сега форумните путлерасти да насосят САЩ, ЕС, „Америка за България“ и всички НПО-та?

Anonimen
Anonimen
07 ноември 2022 12:19
Гост

Всеки съдия имал средно по 650 дела. А нашите тук живот си живеят

Филип
Филип
07 ноември 2022 12:20
Гост

Именно за това трябва да се използва медиацията като алтернатива.

Лепира
Лепира
07 ноември 2022 12:07
Гост

Късмет и успех

Николаев
Николаев
07 ноември 2022 12:07
Гост

Там е истината, хора. Отивайте и не го мислете

Пичев
Пичев
07 ноември 2022 12:07
Гост

Чудесна новина.

Хършев
Хършев
07 ноември 2022 12:06
Гост

Учащите се ми е инетересно какво мислят някой от родителите им, които примерно са фенове на Путлер. Дали рият с копито, че не ги пращат на стажантска програма в Москва?

Руси
Руси
07 ноември 2022 12:28
Гост

В интерес на истината в Русия също има какво да се научи.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2022 12:30
Гост

Най-вече как да станеш олигарх и как да нападаш сувуренни държави и анексираш територии в пълно противоречие с правото.

Мишева
Мишева
07 ноември 2022 12:06
Гост

Голям шанс за всеки отишъл. Там се кове демокрацията.

Любенов
Любенов
07 ноември 2022 12:05
Гост

Естествено, че е добре свободното владеене на английски език. Ще могат да завържат много ценни контакти по този начин

Пепов
Пепов
07 ноември 2022 12:05
Гост

Това е много положително.

Стратиев
Стратиев
07 ноември 2022 12:04
Гост

Надявам се, че ще има интерес. Това е безценен опит.

Demirev
Demirev
07 ноември 2022 12:04
Гост

Определено трябва да се запише, който може

Haralampiev
Haralampiev
07 ноември 2022 12:03
Гост

Страхотно. Чудесно ще е за младите