Членовете на Висшия съдебен съвет влязоха в спор по въпроса кой да отиде на среща с представители на Венецианската комисия, на която ще се обсъжда механизмът за разследване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Докладчиците от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) са тук на 7 и 8 ноември по покана на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, за да обсъдят проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, в който се предвижда по какъв начин да се провеждат разследванията срещу тримата големи в съдебната система. Срещата на кадровиците е предвидена за 7 ноември.

ВСС трябваше днес да излъчи свои представители, които да отидат на нея. Гергана Мутафова заяви, че присъствието на представляващия съвета Боян Магдалинчев е задължително от институционална гледна точка. Наред с това тя предложи още двама членове на ВСС – Даниела Машева и Даниела Марчева.

В залата се чуха възгласи, че трябва да има наказателен съдия, защото все пак става дума за промени в НПК. Така се стигна до предложението на Магдалинчев на срещата да отиде Вероника Имова. В залата се чуха и други предложения – за Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, като за нея беше изразено съмнение дали ще се е върнала от отпуск.

Тогава думата взе Атанаска Дишева, която поиска самата тя също да присъства на разговора. Обоснова се с факта, че е участвала във всички заседания на работната група по измененията в ЗСВ, както и на публичните заседания при представянето на проекта за промени в НПК за тримата големи. Тя изрази съмнение, че се цели на срещата да отидат онези членове на съвета, които мислят по един и същи начин за механизма за разследване. И попита каква позиция ще защитават представителите на съвета, след като проектът за промени в НПК не е бил обсъден от Пленума и няма изразено единно становище по него.

Пламена Цветанова на свой ред каза, че по тази логика на срещата трябва да отидат четиримата членове на ВСС, които са част от работната група, която трябваше да изготви именно такива промени в НПК. Това са самата тя, Евгени Диков, Даниела Машева и Севдалин Мавров. Цветанова обаче уточни, че следващата седмица ще отсъства.

Драгомир Кояджиков предложи най-напред да се гласува бройката на представителите на ВСС. Според него петима души са достатъчно. Георги Кузманов ги сведе до трима.

Но Пламена Цветанова предложи седем, защото по думите ѝ Атанаска Дишева подозирала в сговор.

„Моето персонално участие ли ви притеснява, че говорите за сговор?“, попита Дишева.

Думата взе Севдалин Мавров, който напомни на членовете на съвета, че проектът за изменения в НПК е бил обсъден на среща с представители на ПАСЕ и там е бил подложен на сериозни критики, включително и от съдии от Върховния касационен съд.

Той разказа, че в работната група е била лансирана и одобрена идеята да се върне самостоятелният статут на Националната следствена служба. Там да има трима прокурори, които да решават най-тежкия проблем в тази процедура, а именно събирането на доказателства. После тези тримата да бъдат оправомощени да искат разрешение от ВСС за започване на досъдебно производство срещу някой от тримата големи в съдебната власт. Мавров беше категоричен, че и според сега действащото законодателство няма никаква пречка да се търси наказателна отговорност от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, защото това е правомощие на прокуратурата.

Въпросът в крайна сметка беше решен от Даниела Машева, която предложи всички номинирани до момента членове на съвета да участват в срещата с представителите на Венецианската комисия. Така на 7 и 8 ноември с тях ще разговарят Машева, Даниела Марчева, Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Атанаска Дишева, Евгени Диков и Севдалин Мавров.

Представителите на Венецианската комисия ще се срещнат и с министъра на правосъдието, с всички парламентарни групи, с председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и с главния прокурор.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 12:13
Гост

Направо мамин Дебелянчо да пратят – да говори лично детето, да се разбере, вместо представителите си да праща. Пък на Лозан Панов и другите, недолюбвани от лайн*метните издания на Пеевски, да им отвият болтовете на джантите или направо да пратят контрапротестиращите в подкрепа на Гешев да ги причакат във входа по тъмно след работа.

Извод
Извод
30 октомври 2019 9:28
Гост

ВСС вече не функционира като колкетивен орган, а като политическа структура с враждуващи крила.

Лошо
Лошо
30 октомври 2019 9:29
Гост

Това, че политически дрязги се прехвърлят в съдебната власт подкопава нейните устои и смисъл.

Скорпион
Скорпион
29 октомври 2019 18:30
Гост

Ей, докладчиците са тук точно на рождения ми ден. Дали да не взема да отида по този повод.

Чавдар
Чавдар
29 октомври 2019 18:29
Гост

Тези стават за смях с препирните си също като в НС.

Сашо
Сашо
29 октомври 2019 18:27
Гост

Атанаска Дишева е напълно права, че позицията на представляващия трябва да е предварително изяснена.

Тия пък
Тия пък
29 октомври 2019 16:29
Гост

Ама какво се чудят, то е лесно – Цацаров и Гешев са хората.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 16:30
Гост

И Лозан с кърпичката в джоба на сакото и са готови – представителни, някои умни, други красиви.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 17:03
Гост

А трети даже и двете. А пък нали са си етични и морални.

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 16:24
Гост

Само си представи да се изсипе целият Пленум, малееееее, каква говорилня ще бъде. Хората от Венецианската комисия първо нищо няма да разберат, и второ, ще си тръгнат полудели от глъчката.

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 16:25
Гост

Много ми е симпатична, но на мен една Атанаска Дишева ми стига. Ако може малко да намали децибелите и да бъде по-обрана, ще е направо прекрасно.

главна весесетура
главна весесетура
29 октомври 2019 16:19
Гост

Боже какви спорове! Какви дискусии на дребно! Как можеш да ограничиш член на Висшия съдебен съвет да отиде на среща на самия орган? Който иска, той да иде и да говори. Това е колективен орган, а не главна прокуратура, както все още й казват някои

ВК не е ЕК
ВК не е ЕК
29 октомври 2019 16:23
Гост

те не разбират, че венецианската комисия не им е европейската комисия. тук политика няма. хората си гледат експертно основните начала на правото и демократичната държава и каквото и да им изкоментира някоя българска майка, няма да повлияе на становището.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 16:24
Гост

Мислите ли, че някой член на ВСС е чел становище на ВК по какъвто и да е въпрос, за да е наясно и с процедура и въобще?

Самуил
Самуил
29 октомври 2019 17:05
Гост

И освен това много скоро ще стане Гешевтура.