Специализираният наказателен съд (СНС) оправда бизнесмена Гриша Ганчев по т.нар. „захарно дело“, което се проточи 5 години на първа инстанция. Оправдани бяха още осем подсъдими, между които и синът му Данаил Ганчев. Единственият осъден е правнукът на писателят Димитър Талев – Милко, който получи условна присъда. Председателят на състава Лилия Георгиева е подписала присъдата с особено мнение.

Собственикът „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА-София“ беше пратен на съд през 2015 г. за неплатени данъци за 711 580,56 лева, което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според прокуратурата за продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него беше повдигнато и обвинение за закана с убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

„Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва“, били думите на бизнесмена, но те не били изречени пред Стефанов, а му били предадени от друг човек. Бившият шеф на НАП след това няколко пъти отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото.

Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на „Литекс Комерс“ и са обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани, но в следващите две години така и не стигна до съд. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Днешната оправдателна присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Още преди да приключи първото дело в спецсъда, Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар.

По него той е подсъдим с Илия Терзиев от Съвета на директорите на „Литекс Комерс“, управителя на захарния завод „Българска захар 2002“ Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова. Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на миналата година спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 март 2020 16:43
Гост

Няма да се изненадам, ако заседалите са разбрали делото по-добре от съдията, дето е бивш прокурор или следовател. 😂

Анонимен
Анонимен
02 март 2020 15:05
Гост

Надявам се прокуратурата да протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Анонимен
Анонимен
02 март 2020 15:15
Гост

Именно. Защото днешното решение е пълен фарс.

срам
срам
02 март 2020 13:38
Гост

Браво, бе, на такъв човек да си внук и да се докараш до присъда!

тютюн
тютюн
02 март 2020 13:46
Гост

Може да прилича повече на героите на прадядо си – да е някой Борис…

Унакс
Унакс
02 март 2020 12:59
Гост

Не е като да е невинен, но не е и като държавата да има тежки доказателства. Като цяло на Ганчев му се размина. Руската рулетка него го пропусна. Сега тирето ще си вирее без големи проблеми. Да му мислят в Левски. Техният водач е на пангара сега. После може и собствениците на Пирин, Локо Пд, Ботев Пд. да са на пангара. Нищо, че вчера се снимаха и прегръщаха с Борисов.

kalina
kalina
02 март 2020 12:57
Гост

Не вярвам да е невинен. Няма как да е. Просто минаха вече 30 години от онези смътни 1990 – 1999 и нещата се забравят

pe6ov
pe6ov
02 март 2020 12:55
Гост

Колкото на Ганчев му намериха нещо, толкова и на Божков ще му намерят, толкова и на Цветан Василев ще намерят. Всичко е парлама. Да ни покажат как работят и разчистват страната от престъпниците. Ама един едър престъпник или политик не е в затвора. Това как ще го обяснят силните на деня?

pe6ov
pe6ov
02 март 2020 12:53
Гост

Да бе да. Този пробутва захар от Чернобил. Съсипа ЦСКА само и само за да не плаща 15-20 милиона на държавата. В България вирее тарикатщината. Това е.

Kick
Kick
02 март 2020 12:52
Гост

Ето така се очаква да приключат повечето дела срещу олигарси – няколко години мотане и накрая това.

Kolinkov
Kolinkov
02 март 2020 12:52
Гост

Цветанов така едно време се биеше в гърдите, че залавял всякакви престъпници и гонеше уж от големите до малките престъпници. Накрая с присъди и в затвора са само кокошкарите. В най-лошия случай богатите „бизнесмени“ биват пускани под домашен арест.
Апропо – тоя затовр в София трябва да се измести, защото сега се пада в центъра на града и това е безумно.

Георгиев
Георгиев
02 март 2020 12:50
Гост

бе глупости. Не бил престъпник. Кой казва? Оправдан ще е. Разбира се. Гледали ли сте някога прочутия от преди години сериал „Под прикритие“? Там колко пъти ги привикват и им повдигат обвинения на Джаро и Иво Андонов и как всеки път по ТВ казват за тях, че са бизнесмени… То сериала не е измислен от въздуха. Крушката си има опашка

Конте
Конте
02 март 2020 12:48
Гост

Така е. Ганчев се измъкна. Затова и сега ще си държи ЦСКА с тирето колкото си иска. А само заради тази мушингия е за затвор.
В същото време ще разбишкат и те вече го направиха, собственика на Левски. После като се окаже, че поне на документи той не е виновен за нищо, което ще стане след има няма от 5 до 10 години, вече няма да има как да помага на Левски. Важното за Гешев и правителството е да спъва големите клубове, като Левски.

марио
марио
02 март 2020 12:46
Гост

Лошото е, че хората нямат доверие в правораздавателната ни система. Хората не смятат, че Ганчев и Божков и останалите от това съсловие са божи кравички. Тия милиони дето са натрупали в началото не са били от купуването на една ябълка, измиването на същата ябълка, после продаването и, а след това и купуването на две ябълки и повтаряне на процедурата.

Серафим
Серафим
02 март 2020 12:45
Гост

Сега ставаме свидетели на същия сценарии, но този път в главно действащо лице е Васил Божков. Пак така и жена му бе привикана за разпити, неговият син също. И е много вероятно да няма реални присъди за него, също както няма и за Ганчев, също както нямаше и за Алексей Петров…

Спиро
Спиро
02 март 2020 12:56
Гост

Аз не знам дали не се пробутват тези обвинения от едни братя дето държат фармацефтичния бизнес и корабния такъв.

Анонимен
Анонимен
02 март 2020 14:05
Гост

Много е важно кой политик точно е разперил чадър над такива бизнесмени.