Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана от Специализирания наказателен съд (СНС). Това потвърдиха за „Лекс“ от съда, след като снощи Ченалова съобщи за присъдата във „Фейсбук“.

От публикуваната вече присъда на съдия Николай Димитров става ясно, че Ченалова е оправдана по основните обвинения, свързани с престъпление по служба, но все пак е призната за виновна по едно от обвиненията за документно престъпление. За него обаче съдът е преценил, че е маловажно, а в този случай наказанието е до една година затвор и за него давността вече е изтекла, поради което в тази част делото е прекратено.

Процесът срещу Ченалова продължи близо 3 години, а обвинителният акт беше внесен в съда за пръв път през 2016 г. Според прокуратурата престъпленията по служба са извършени, докато Ченалова е гледала дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Става дума за 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси.

Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова е обвинена, че поправяла протокол по него.

Спецсъдът приема, че действително през 2014 г. Ченалова е съставила протокол от заседанието, в който грешно допълнила, че ищецът по търговското дело ОЕТ е представил преводно нареждане и е констатирана идентичността му с приложено по делото копие от документа.

Това според съда обаче е маловажно документно престъпление и вместо с до 5 години затвор, наказанието е до 1 година или пробация. В случая абсолютната давност за наказателно преследване вече е изтекла, тъй като тя е 4 години и половина, а деянието е извършено преди повече от 7 години. Съдът оправда обаче Ченалова, че в този протокол е удостоверила и представяне на 3 фактури от фирмата в търговското дело.

Първият обвинителен акт срещу бившата съдийка беше внесен през 2016 г. в СГС, но съдия Вера Чочкова прекрати делото, защото прецени, че Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Софийският апелативен съд (САС) отмени определението и каза, че дело трябва да има, но последва отвод на съдия Мирослава Тодорова от СГС, според която също няма престъпление. След това обвинителният акт беше върнат отново, но от съдия Даниела Талева, която видя съществени нарушения, с които се съгласи и САС.

След промените в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но и той видя същите пороци в обвинението, които бяха потвърдени и от Апелативния специализиран наказателен съд.

След поредното внасяне на обвинителен акт, съдия Николай Димитров отказа отново да го върне, тъй като покривал минималните стандарти, а и вече трябвало да се даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок.

„Днес Специализираният съд се произнесе с присъда, с която ме оправда по повдигнатите над 10 обвинения и прекрати производството по едно от тях (по което естествено ще обжалвам). Благодаря на всеки, който ми вярваше и беше до мен в трудните седем години, в които преживях клевети, задържане, издирване, ограничения, съдебно следствие, кошмара да чакам присъда. Благодаря на колегите от СГС, които през 2016 и 2017г. имаха смелостта да напишат в съдебните си актове, че не съм извършила престъпление и прекратиха делата“, написа Ченалова в социалните мрежи след присъдата.

Тя обаче не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Миналата година Ченалова беше окончателно освободена от съдебната система, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 г. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и се отнасяше до четири групи нарушения – забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Те бяха открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик на няколко дружества, за които има образувани дела за несъстоятелност, а докладчик по тях е била Ченалова. Предложението за дисциплинарка се базираше и на проверка по сигнал на ОББ по повод на действията на Ченалова по четири търговски дела.

Проблемите на Ченалова започнаха през 2015 г., когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. Тогава той обвини съдийката в корупция във връзка с гледаното от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере“.

70
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Със зелени чорапи не става!
Със зелени чорапи не става!
13 юни 2021 11:10
Гост

Пламен Узунов е все още президентски съветник по вътрешен ред и сигурност.

АМИН

Малчо
Малчо
11 юни 2021 15:52
Гост

Документно престъпление извършено от съдия и маловажно, чудесно!

Лаик
Лаик
11 юни 2021 14:39
Гост

Не знам дали целта е била да се набави за дргиго (който и да било) облага. От това, което се изписа в пресата за държавните такси, върви и към вреда за държавата. Ако разглеждането на делото, действително е започнало без да е внесена таксата, хипотетично ответникът е могъл да плати задължението си, след което ищецът оттегля иска или прави отказ от иск. Производството по делото се прекратява, последиците от неплащането на таксата за държавата.

Erdman
Erdman
11 юни 2021 13:55
Гост

Your article content is being very much interested, I am very impressed with your post. I hope to receive more great posts.

https://www.myaarpmedicare.rocks/

Анонимен
Анонимен
11 юни 2021 9:00
Гост

Естествено че ще бъде оправдана. Само да припомня, че тя не е съдена за случая Белведере, който всъщност и донесе името “ гнила ябълка“

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 16:45
Гост

Е*ахти и маловажния случай, дължимата държавна такса да не е била случайно под размера на минималната работна заплата? А?

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 18:34
Гост

Каскетния съд пак чете НК, както са му поръчали.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 16:07
Гост

А можеше да й шибнат една двайсетачка като на Иванчева, а сега и тази има индулгенция за честност. Ех, мечти и мокри сънища.

Само така!
Само така!
10 юни 2021 15:07
Гост

Радост в къщи и мор за зелените чорапи и останалите зеленчуци.

Любител
Любител
10 юни 2021 14:38
Гост

Гнилата ябълка е втора преснота ! / По Илф и Петров/

Валтер Шеленберг
Валтер Шеленберг
10 юни 2021 14:47
Гост

Винаги съм бил голям любител на руската класика. Грантаджийството е все пак професия, също като еврейството!

отново минавам
отново минавам
10 юни 2021 14:37
Гост

Случаят определено е маловажен. Без съмнение, тъй като е емблематичен и типичен. Яко важен е въпроса за новата К.

Ad nauseam: Всички съдии и прокурори – изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми! Без ВСС, ИВСС, съдебни ваканции, коледни бонуси, учителски институт, първа линия на Приморско, роднини, милиционери, ПУЦ, РАБФАК, задочно и прочие.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 юни 2021 1:15
Регистриран

Господин “ Отново минавам,“ драги приятелю.Прав си.Това е и моя мечта.Чак се разтреперих при четенето на Вашето послание! Да бъде..

Коко Роко
Коко Роко
11 юни 2021 8:29
Гост

Отново минаващият, стига спами с едно и също. Още първият път те видяхме, видяхме те още преди 10 теми, където все едно и също пишете. Първият път, когато го написахте не се хареса и сега не се харесва! Какво е това изборни магистрати, т.е. политически назначени прокурори и съдии ли? Защото само партиите правят избори и ако се стигне до избори познайте от кой ще искат подкрепа бъдещите магистрати. Стига, стига и стига, това което пишете е глупост!

ВСШ "Георги Димитров", факултет Държавна сигурност
ВСШ "Георги Димитров", факултет Държавна сигурност
11 юни 2021 14:08
Гост

Роко Коко, други ми посерко! От какво се срамиш да се наречеш съдия или прокурор? От какво се страхуваш да се явиш на избор? Изборни са магистратите в половин Европа и САЩ и там не ги избират галосоподавателите на избори за президент, кмет, народни, местни, безмесни и други представители! Има си избирателни колегии и спокойно – няма да те избират онези от малцинствата, но избор ще има – помни! Знам, че шубето е голем страх. За онези които не работят, не са компетентни, не са добросъвестни, подкупни са и не се произнасят В ИМЕТО НА НАРОДА.

Желев
Желев
10 юни 2021 14:27
Гост

Чиста е като сълза. 🙂

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 14:32
Гост

Ше вземе кинти по ЗОдОв и ще ни учи както досега на морална чистота, нравственост и етика.

Роко Сифреди
Роко Сифреди
10 юни 2021 14:13
Гост

Ще я ….

И все пак
И все пак
10 юни 2021 14:07
Гост

Ако специализиран съдия приложи закона по специализиран обвинителен акт – се получава този резултат. И при неспециализиран е същото. Какво значи това? Имаме системен конституционен проблем с качеството и адекватността на законодателството и личния състав в съдебната власт.

Да обобщим!
Да обобщим!
10 юни 2021 13:33
Гост

Никакво закриване на специализираните съдилища! Перфектни са!

Re:
Re:
10 юни 2021 13:38
Гост

А бе въобще на никакви съдилища – никакво закриване! Хората по села и паланки не може да останат без достъп до правосъдие. Един човек (без да броим кравата) да има в Трън – поне три трънки за съдийки и един байло за прокурор!

Освен това – всички съдии са перфектни. Всички прокурори – агенти на КГБ, лично вербувани от Путин.

Гнила ябълка
Гнила ябълка
10 юни 2021 13:20
Гост

Друго и не може да се очаква от Специализирания наказателен съд.

Ad nauseam
Ad nauseam
10 юни 2021 13:08
Гост

Разбрахме мнението на Виктория Нюланд и на тролещите „демократи за България“ за оправдателната специализирана присъда. Сега анализирайте това:

https://www.youtube.com/watch?v=MSxaa-67yGM#t=89

Адвокат
Адвокат
10 юни 2021 13:19
Гост

Разбираме, че имате проруски и антиамерикански възгледи, но това е юридически форум, а не за политика.

Прокурор
Прокурор
10 юни 2021 13:22
Гост

Точно така. Ползвай огледалото!

само минавам
само минавам
10 юни 2021 13:23
Гост

Майната им на гнилите ябълки! Да живее USA!

Глупако
Глупако
10 юни 2021 12:13
Гост

С Първо главно управление на Комитета за Държавна сигурност (колониалена служба за Болгарии на Комитет Государствение безопаностти Съветскому съюза) зад гърба всяка гнила ябълка ще бъде оправдана.

Умнико
Умнико
10 юни 2021 12:50
Гост

А бе, #КОЙ ти говори на тебе!

Глупако
Глупако
10 юни 2021 14:24
Гост

Провери на кого може му се позволяваше да бъде адвокат на бг фирми с банка и фабрики за милионни, включая и тютюневи в Македония (сега Северна Македония) през 90-те години.

Валтер Шеленберг
Валтер Шеленберг
10 юни 2021 14:44
Гост

Така е то. Умнико. Винаги има втори план. С гранта.

само минавам
само минавам
10 юни 2021 11:48
Гост

Тази случка само налива вода в мелницата на „демократичните българи“ преди европейското и финала на 11 юли.

Америка за България ако случайно постигне нещо, то ще е ликвидация на българите, държавността и България. Дреме ми на мен за Черепа, Пеевски, Гешев, Цацаров и останалите „некорумпирани“ от ДБ /там няма такива между другото/, както и на тях за всичко изброено дотук.

Юда Искариотски несъмнено е положителен герой. Със сигурност по-позитивен от останалите членове на Синедриона. Може да ходите да протестирате пред съдебната палата за ДБ! Пожелавам ви успех.

Наздраве!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 11:32
Гост

поредният оправдан магистрат от спеца

Фики
Фики
10 юни 2021 13:21
Гост

Така им е наредено. За всеки е ясно чии поръчки изпълняват.

Белведере
Белведере
10 юни 2021 11:06
Гост

Че нямаше престъпления, това беше ясно още с повдигането на обвиненията. Отделен е въпроса, че Ченалова и такива като нея нямат място в съда и това е същественото. Не може с наказателни производства да си решаваш конституционни, управленски и персонални проблеми на системата. Това безумие „тип Филчев“ продължава вече 30 години. Проблемът е, че клонингите на Ченалова в съда му придават цялостния облик на неодобрение. И с основание. Затова трябва нова Конституция. Всички съдии и прокурори – изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми! Без ВСС, ИВСС, съдебни ваканции, коледни бонуси, учителски институт, първа линия на Приморско, роднини, милиционери, ПУЦ, РАБФАК, задочно… Покажи целия коментар »

Коко Роко
Коко Роко
10 юни 2021 12:49
Гост

За коментара Ви мога да цитирам титанът на мисълта Христо Стоичков:
Фърст халф вери гут, секънд халф айм но лайк!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:54
Гост

А така, посрещаме Кьовеши днес 🙂

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 11:06
Гост

Тя ни е една от надеждите за изчистване на гнилите ябълки в съдебната система. Защото задкулсието у нас „опрасква“ само чуждите ябълки, а нашите, дори да са от най-гнилите, ги покровителства.

Американската изключителност като двоен стандарт
Американската изключителност като двоен стандарт
10 юни 2021 11:32
Гост

Всички гнили ябълки (и круши) по света, от испано-американската война насам, са само и единствено покровителствани от Големия брат.

По-голямо унижение от настоящото, т.е. президентът да приема упреци при условията на суверенитет, за корумпирани българи – здраве му кажи! Може и вероятно са такива и Черепа, и Пеевски, и вся остальная, обаче … В Америка няма гнили ябълки, нали? Изперкалият Джо и синето му са любими такива на целокупна, единна и неделима Украйна!

АМИН

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 11:42
Гост

Авторитарните държави (напр. Турция) скачат като ужилени, когато някоя демократична държава им отправи основателна критика, като винаги излизат с 2 стандартни аргумента – 1. Ние сме независима държава и 2. И при вас има нарушения – и затова нямате никакво право да ни се месите. Докато демократичните държави си вземат бележка и правят анализ какво могат да подобрят. Аз лично бих искал България да е от последните.

минавам за последно
минавам за последно
10 юни 2021 12:02
Гост

Юдо! Предпочитам да свърша в авторитарна Турция, отколкото на електрическия стол! Първо вземи попрочети, преди да тролиш! От 1648 година насам в основата на международната сигурност /и просперитет/ е водещ принципа на суверенитета! Заложен е в основата на ООН. Между другото ООН е инициирано от САЩ и все още някак скрибуцайки работи, понеже иначе … жална ни майка на цялата цивилизация. Това че чичо Сам, както винаги, се прави на по-по-най с жалки бананови държавички като България, управлявани от колониални псевдодемократи със зелени чорапки, не значи че Америка за България зачита този принцип спонсорирайки „демократични терористи“ и явно месейки се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 12:13
Гост

Турция е еталон за НЕправова държава, където „султанът“ командва всички власти, вкл. съдебната. А в горните аргументи няма никаква правна обосновка, единствено лъха на определена политическа омраза. Моля обаче да не забравяте, че това е форум за юристи, които поначало имат отрицателно отношение към подобни политически режими.

разбрах
разбрах
10 юни 2021 12:45
Гост

Точно така – това е форум за йористи. Тролове или такива от ПУЦ, РАБФАК, задочници, хаджигеновци, маноловци и прочие. Султанът, нали? Е да де, кой от изброените кандидатствайки е издържал успешно изпит по български език и литература? #КОЙ, освен Пеевски? Изворът на белоногата.

Фрундсберг10
Фрундсберг10
10 юни 2021 16:47
Гост

Ааа моля, моля. Аз съм юрист, от централен столичен университет, ако това има значение и винаги съм мразел либералната демокрация. Крайно десният тоталитаризъм е единствения път!

Лазар
Лазар
10 юни 2021 13:23
Гост

Надали това ще се случи в близко бъдеще.

Лазаре, стани!
Лазаре, стани!
10 юни 2021 14:11
Гост

Ако не се случи, подобни резултати ще продължат да ни радват до второто пришествие.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 юни 2021 1:21
Регистриран

Умно.Ама много умно! И аз също.

само питам
само питам
12 юни 2021 10:22
Гост

Виолетке, ти ваксинира ли се?

Кутията на Пандора
Кутията на Пандора
10 юни 2021 13:55
Гост

Надежда ли каза? Неволята учи!

Само така!
Само така!
10 юни 2021 19:36
Гост

Двоен стандарт и опраскване на американските превъзходни!

213
213
10 юни 2021 10:52
Гост

Тази ли беше съдийката, която пусна убиеца от „Соло“ и до днес не можем да го намерим и да го вкарат в затвора?

Чичо Сам
Чичо Сам
10 юни 2021 10:54
Гост

Същата, тогава на място беше само една младши съдийка, ако не ме лъже паметта.

Банго Васил
Банго Васил
10 юни 2021 11:27
Гост

Лъжете те „паметта“ чичо Сам. Както винаги.

Наблюдател
Наблюдател
10 юни 2021 10:51
Гост

Без да се прочете делото, не може да се каже дали е извършено престъпление, но съм склонен да приема тезата на няколко съдии, които са прегледали обвиненията в последните години. Иначе, Ченалова няма място в съдбната система, независимо дали е извършила точно тези престъпления, за които е обвинена.

Джанго
Джанго
10 юни 2021 10:53
Гост

Тя обаче стана голям и признат борец за справедливост, след като се обърна и припозна враговете на главните прокурори.

Re:
Re:
10 юни 2021 11:25
Гост

Какви престъпления, кви 5 лева БРЕ?! Ходи чети делото! Трбява да имаш базисни познания. И правна култура. Каквито в специализираната нямат и не могат й да имат. По причина ПУЦ, РАБФАК, задочно, поръчки …

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:50
Гост

Некадърен обвинителен акт, който дори Съдът за специализирани поръчки не може да уважи. Това никога не е било, а Гешев е радост.

Ало
Ало
10 юни 2021 11:23
Гост

Какъв „некадърен“ ОА БРЕ каун?! Цялото обвинение и дело беше едно пълно безумие. Това е ясно на всеки здравомислещ. Отделен е въпроса, дали може с наказателни производства да се решават кадрови проблеми.

Мики
Мики
10 юни 2021 13:25
Гост

А, сефте! Така е при родната ни прокриватура.

Re:
Re:
10 юни 2021 13:28
Гост

Някакви претенции към специализирания наказателен съд?!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:44
Гост

Аз не мога да повярвам, и този път ли прокуратурата през пръсти работѝ. Ега ти

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:46
Гост

E, това е само първа инстанция. Не се знае какво ще стане нагоре, може пък ВКС да го върне, знае ли човек

Ивайло
Ивайло
10 юни 2021 10:47
Гост

А може пък ВКС да потвърди оправдателната 🙂

Re:
Re:
10 юни 2021 11:13
Гост

Нито през пръсти работи, нито ще е само на първа инстанция! Беше ясно от самото начало какво ще се случи. Прикриватурата имитира дейност. Много ясно, че това в което я обвиняват се покрива от функционалния й имунитет. Отделен е въпроса, защо са търпели подобен съдия. Да беше само тя, с мед да я намажеш!

Цаци
Цаци
10 юни 2021 13:26
Гост

Само когато й изнася. Я какво се случи с Иванчева. Разбиха й живота и най-вече здравето.

Да.
Да.
10 юни 2021 13:44
Гост

Преди това Иванчева и компания разбиха „Младост“, но това няма нищо общо с делото и истината. Разбира се.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 10:41
Гост

Ха! Да си идва в съдебната система и най- малко като заместник председател на СГС! Френският посланник ще му стане готино! Супер!

12345
12345
10 юни 2021 10:44
Гост

Дисциплинарно уволнена е и не може да се върне, въпреки че и до днес съм на мнение, че ВАС отново се произнесе по целесъобразност, а не по законосъобразност.

67890
67890
10 юни 2021 11:09
Гост

Естествено. Кога ВАС не се е произнасял по целесъобразност?! Кога?! Имам предвид по „важните дела“. Системният проблем на съдебната система се решава по целесъобразност. От съда на властта.

Жечев
Жечев
10 юни 2021 13:27
Гост

Айде, няма нужда от такива кадри.

Мечев
Мечев
10 юни 2021 13:45
Гост

Ма те само такива съдебните кадри бе Жечев!