Специализираният наказателен съд (СНС) не е издавал разрешения за подслушване на служебния премиер Стефан Янев и на политици от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Това съобщиха днес от съда, като поясниха, че е била извършена проверка в съдебните регистри, която е показала, че няма издадени разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу политици от партиите, участвали в протестите срещу правителството на ГЕРБ.

От съда напомнят, че дейността им по Закона за СРС се проверява всяка година от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

„До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност. Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“, допълват от спецсъда.

От годишния доклад на СНС е видно, че през 2020 г. е издал общо 2 798 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства, а отказите са 194.

Поредният скандал с подслушвания започна след изнесена информация на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, че 32 -ма души от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. Според Атанасов 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП.

След това вътрешният министър Бойко Рашков, който е и бивш шеф на Бюрото за контрол на СРС, потвърди информацията и каза, че сред следените е бил и служебният премиер. Стефан Янев също коментира скандала и потвърди, че е бил сред подслушваните, а прокуратурата се самосезира и поиска проверка от Бюрото за контрол на СРС.

„По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е „да“. Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите“, беше коментарът на Стефан Янев.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
897
897
25 май 2021 22:01
Гост

А Атанас Атанасов ще понесе ли някаква отговорност,в случай,че това твърдение се окаже напълно невярно?
Време е и политиците да носят отговорност за fake новините и „сензациите“, които бръщолевят.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 10:14
Гост

Напълно съгласен. Ако това се прилагаше на практика, половината управници от ГЕРБ за изминалите 10 години трябваше да са си подали оставките, а другата половина направо да са в затвора.

Милен
Милен
25 май 2021 21:01
Гост

А сети ли се някой да провери експлоатираните СРС -та в Служба Военна полиция. Там до скоро Сертов си правеше каквото си иска, а държаният на каишка шеф на вътрешна сигурност изфабрикуваше основания за пред съда. Да не говорим за нерегламентираните подслушвания. След уволнението на Сертов голямо унищожаване на документи падна. Но……следите остават. Дано се намери някой прокурор, който да прочете тези редове, макар, че освен новият административен ръководител на ВОП-София, никой от подчинените му няма интерес от разкрития, тъй като до вчера са слугували на Сертов.

Анонимев
Анонимев
25 май 2021 22:39
Гост

Крайно време е тази служба да бъде проверена обстойно, но не от военна прокуратура, а от специализираната. Там батака е пълен, Сертов е превърна в ЕООД, обслужвайки единствено личните си интереси. Де да бяха само нерегламентираните подслушвания. Да се направи пълна ревизия на цялото му управление през годините. То небяха издигания и толериране на кум и кумец, батко и братко, съседи – употребяващи значими количества алкохол, офицери неопазили служебното си оръжие(влезнали в басейна на плажа и го оставили на вятъра), както и назначения и толериране на приближени на кмета на град Стамболийски. Службата стана за смях и подигравки пред обществеността.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 20:04
Гост

Ами другите съдилища кога ще отговорят!?

ТОВА Е ИСТИНАТА
Анонимен
Анонимен
25 май 2021 13:08
Гост

Само като видя, че е статия от лайнометните „медии“ на Пеевски и ми е достатъчно, за да не отварям линка. Явно троловете на Шиши неуморно се трудят на всички фронтове и със зъби нокти се борят против закриването на Специализирания задкулисен съд на хунтата.

Мафия
Мафия
25 май 2021 12:23
Гост

Гешевтурата вкарва в Специализирания мафиотски съд редовно искане за подслушване на 1 телефонен номер на 1 истински престъпник. Но малката „подробност“ са дългият списък с други номера, с които въпросният престъпник е говорил – и точно там, някъде между другите криминални престъпници, с които е говорил, „неволно“ са вкарани за подслушване и номерата на всички „оперативно интересни“ лица, нямащи нищо общо с криминалната престъпност, напр. опозиционери. Но Ушев и останалите кукли на конци на задкулисието в съдебната система за това не говорят.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 12:14
Гост

Както пишеше в една статия „всички ги подслушват, но само на ББ му изтичат записите“.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:54
Гост

Да не забравяме, че има и други окръжни съдилища в България, които могат да дадат разрешение. Имам известно съмнение за един друг съд…

Рори
Рори
25 май 2021 11:52
Гост

Някой да е очаквал различен отговор от този.

Кирил
Кирил
25 май 2021 11:51
Гост

Дори да са подслушвали определени политици от партиите, участвали в протестите срещу правителството на ГЕРБ, това няма да излезе наяве.

Опенхов
Опенхов
25 май 2021 11:51
Гост

Да бе. На документи всички са изрядни, чисти, честни…обаче по дела виждаме, че такива те не са.

Кемелов
Кемелов
25 май 2021 11:50
Гост

Застлали са си добре от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:50
Гост

Това, което са правили ГЕРБ и Борисов категорично не го подкрепям, но уви справянето с порочните им практики се прави от бивши комунисти, после бесепари. Което знаем, че не е ОК.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:49
Гост

Могат да подслушват един и към него после прикачват още телефони. Не знам дали все пак не са подслушвани.

Nikolov
Nikolov
25 май 2021 11:49
Гост

В България се подслушва всеки. НЕзависимо какви документчета се вадят. То и Лукашенко е спрял самолета оня ден защото е имало заплаха за бомба…нали…

Тодор Р
Тодор Р
25 май 2021 11:48
Гост

Това, че няма разрешителни не значи, че не се е осъществило подслушване. Все пак знаем как работеше Борисов, а и преди това Цветанов.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:48
Гост

А не може ли да се е издало разрешение за подслушване на хора приближени до политици от партиите и покрай тях да са се подслушвали хора от ИМВ, Има такъв Народ и Да България?

Симеон
Симеон
25 май 2021 11:47
Гост

Атанас Атанасов може би се е объркал нещо.

Мики
Мики
25 май 2021 11:48
Гост

А може би пък поръчковият съд не казва цялата истина.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:47
Гост

Въпроса е дали са писменно давани тия разрешения и дали някой ги е искал.

Demireva
Demireva
25 май 2021 11:47
Гост

Ами това са глупости на пропагандата на новия кабинет. Сега да видим какви чудесни специалисти имат БСП и Радев. Колко много разкрития правят.

Абагард
Абагард
25 май 2021 11:46
Гост

Ох в България не за всичко се иска разрешение и не всичко го има на хартия.