Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена като съдия в Софийския градски съд, както самата тя поиска. Това единодушно реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), която остави без уважение молбата на Щъркелова.

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм, но делото още не е в съда. В хода на разследването прокурор Щъркелова каза, че целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението, като част от плана за това било и хакването на поливните системи пред парламента. Обвинението твърдеше, че идеята била да се активират пръскачките при преминаване на автомобили на президента и гости на парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването, а оттам и нестабилност на цялата политическа система.

В края на януари Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, даваща основание за преназначаването ми от длъжността „прокурор“ в Специализирана прокуратура в длъжността „съдия“ в Софийски градски съд е свързана и с други обективни фактори – кадровата обезпеченост на Специализирана прокуратура и високата натовареност на Софийски градски съд. Структурата, в която заявявам желанието си да бъда преназначена е с изключително голяма натовареност“, пише Щъркелова до ВСС.

Молбата ѝ първо беше разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, но решението е било отложено, докато не се произнесе Съдийската колегия.

А съдийската КАК пък предложи на колегията да не уважи заявлението на Щъркелова. Мотивите за това е, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем е възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдийската КАК.

И още: „Предвиденият в разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ кариерен бонус за връщането на заместниците на административните ръководители на равна по степен длъжност след прекратяване на мандата им, касаят възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“.

С оглед това КАК предлага Щъркелова да не бъде премествана в СГС.

Тя не е първият спецпрокурор, който иска преназначаване в друг орган на съдебната власт. Миналата седмица Прокурорската колегия назначи спецобвинителя Кирил Пейчинов за зам.-шеф на Военно-окръжната прокуратура в София.

Преди няколко месеца пък Съдийската колегия остави без уважение молбата на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров да бъде преместен на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ в Административен съд-Габрово.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 март 2022 17:39
Гост

Тоя вампир не заслужава и като чистач на пътя да работи. За пореден път се убеждавам, че Господ си знае работата.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2022 10:36
Гост

Щъркелова да си стои в любимата прокуратура, нали сама е отишла там. Мисля, че камъкът си тежи на мястото и това място за Щъркелова е в прокуратурата. Когато си получаваше бонусите за принадлежността си към спец звеното не напусна, защо ли? Сега е късно чадо вече…

Променете Конституцията!
Променете Конституцията!
23 февруари 2022 8:01
Гост

Не искам да коментирам конкретния случай-не знам за какво иде реч. Коментарът е по принцип. Считам, че при съкращение на звено в съдебната система : 1. не трябва да има преназначаване, а следва да има съкращение. По същия аргумент,че това се случва при частника-там няма защита от уволнение при закриване на звено, предприятие, отдел и тн. 2. Обезщетението следва да е по общите правила на КТ-1 заплата. А не до 20. Всичко това е възможно с едно изречение промяна в Конституията с приблизителен текст-„несменяемостта не се прилага, при закриване на звено в съдебната система“. Без този текст реформа в съдебната… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 17:43
Гост

Хубаво, ама миналата година, тази колегия назначи няколко адм. ръководители от прокуроратурата в съда. Явно практиката на СК на ВСС се мени по някакви критерии различни от разписаните в ЗСВ,на наши хора и други.

The Justice
The Justice
22 февруари 2022 15:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 14:15
Гост

Преди лимонките се тъпчеха за спецковци, сега панически изчезват, мамините районници.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 15:12
Гост

От теб по-голяма лимонка има ли бе?!!!
Трол!!

Софийска вода
Софийска вода
22 февруари 2022 13:36
Гост

Трябва доста да ти се е завил свят от пръскане, че да се засилиш в СГС, но през страничната врата за която ключове имат само които трябват! Малко е болезнено, но в паниката по спасяването се бъркат вратите. Нищо, в каскетурата има нужда от пръскане и в СГП и на много други места.

Уан
Уан
22 февруари 2022 13:29
Гост

Едно командироване? Така стават тези неща.

Слави
Слави
22 февруари 2022 13:26
Гост

Голяма красавица е! Как така не са я взели ? :)))
…. И от пръскачки разбира …

Цъклю
Цъклю
22 февруари 2022 12:58
Гост

Жалко.
Жени Пръскачката щеше да пасне като дялан камък в управлявания от апатрида съд.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 11:28
Гост

Мястото се пази за онази от Прокуратурата за специализирани поръчки на мафията, която разкри държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки пред НС. Никакви бонуси за калинките за мокри поръчки на ГЕРБ и ДПС!

Велизара
Велизара
22 февруари 2022 11:13
Гост

Каквото и да си говорим – кашата е пълна.

Хари
Хари
22 февруари 2022 12:47
Гост

Много време ще трябва да се оправи за съжаление.

Дробчев
Дробчев
22 февруари 2022 11:13
Гост

Ами добро решение за мен.

Христов
Христов
22 февруари 2022 12:49
Гост

Да. Правилно е.

Кирев
Кирев
22 февруари 2022 11:13
Гост

Лошо е, когато трябва да чакаш на един обдуани чичаци да решата къде да те преназначат.

Абсолют
Абсолют
22 февруари 2022 11:12
Гост

Ще има жалби сега

Тити
Тити
22 февруари 2022 12:49
Гост

Нормално.

Гирев
Гирев
22 февруари 2022 11:11
Гост

Абе ние ако не знаехме, че ВСС си обслужва Гешев и ГЕРБ, да се изненадаме, ама то…

Чочо
Чочо
22 февруари 2022 12:50
Гост

ГЕРБ вече са изпята песен.

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 18:59
Гост

Кирчо също,ама още не го знае,нищо скоро ще го разбере……

Билорески
Билорески
22 февруари 2022 11:11
Гост

Определено не ми допада това решение на ВСС.

Спиро
Спиро
22 февруари 2022 12:51
Гост

Отново двоен аршин.

Ананиева
Ананиева
22 февруари 2022 11:11
Гост

Е как толкова време делото не е в съда още?

Радев
Радев
22 февруари 2022 11:10
Гост

Така е. Понеже българина не вярва на идеи и на платформи, а само на сеир и жълти новини, логично всяка партия, каквото и да стане, веднага гледа да се изкара жертва, за да може евентуално да събере повече поддръжници. Вероятно пробива в НАП не е бил с цел политическа дестабилизация.

Мелодиев
Мелодиев
22 февруари 2022 11:09
Гост

Да бе, всичко е с политическа цел, как не.