Бизнесдамата Ружа Игнатова, която е създател на криптовалутата OneCoin (уанкойн), вече е преследвана и от българските власти. От Специализираната прокуратура съобщиха, че по искане на колегите им от Германия са се включили в неутрализиране на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн.

През последните два дни са били претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, каквото е било искането на прокуратурата в немския град Билефелд, като това е станало в присъствието на представители на Европол и разследващите от Германия. Фирмата, свързана с Ружа Игнатова и майка ѝ Веска, е търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на виртуалната валута.

Дейността на „OneCoin Ltd.“ и свързани с него дружества се разследва в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

До момента са открити сървърите в София и обслужващите ги фирми, като са разпитани и 50 свидетели. От спецпрокуратурата поясниха, че „OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн. В Германия и в други държави разпространението на уанкойни обаче е забранено.

Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, посочват още от държавното обвинение.

38-годишната Ружа Игнатова, която е и с германски паспорт, е родена в Русе през 1980 г., но след 10 години се мести с родителите си в Германия. Според биографията ѝ в „Уикипедия“ е завършила икономика и е доктор по „Право“. Тя създава криптовалутата през 2014 г. и започва да печели милиони с търговия, през създаденото виртуално казино и с продажбата на образователни пакети на клиенти.

Само година по-късно през фирми в Дубай Игнатова купи ресторант „Крим“ в центъра на София и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов за около 9 млн. евро. Преди няколко месеца бургаски медии писаха, че 40-метровата яхта на Игнатова е акостирала на пристанището в града и е събрала погледите на бургазлии.

Преди две години властите в Лондон започнаха разследване срещу компанията „OneCoin“, а миналата година немският финансов регулатор забрани на дружеството да работи в Германия. Това се случи, след като в последните години няколко държави предупреждаваха, че вероятно става дума за финансова пирамида.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
vogidi6235
vogidi6235
28 април 2023 11:37
Гост

I came here to look for something different. nonetheless, I discovered a tonne of stuff here.
SSM Smart Square Login