Специализираната прокуратура няма нужда от защита, нужда от защита има правото. Това заяви ръководителката на СП Валентина Маджарова при представянето на анализа за дейността на двете специализирани прокуратури от тяхното създаване през 2012 г. до 2020 г.

Правото и политиката са тясно свързани. Но се надявам, че като в правова държава, политиката ще служи на правото, а не правото на политиката. Нямам основание да се чувствам като човек, който не си е свършил работата. Атаките срещу нас започнаха и продължават и в момента точно защото си вършим работата абсолютно независимо от никой орган и институция, а по вътрешно убеждение, по фактите и правото“, каза още Маджарова.

През май м.г. Пленумът на ВСС, по предложение на тогавашния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, възложи изготвянето на анализи за дейността на специализираните съдилища и прокуратури, като критериите, по които ще се извършват, бяха одобрени от двете колегии. Поводът за това беше обявеното намерение на депутати в 45-то Народно събрание за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. От „Демократична България“ внесоха такива изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха приети на първо четене в правната комисия на парламента (виж тук). Сега има преработен вариант на проект за промени в ЗСВ, който беше публикуван за обществено обсъждане (повече за проекта виж тук).

В работната група към Прокурорската колегия за изготвяне на анализа влязоха кадровиците Калина Чапкънова, Евгени Иванов и Стефан Петров, обвинителите от ВКП Паулина Недялкова, Снежана Торбова, Величка Смилянова, Зорница Таскова, Ваня Илиева, Томи Наков, зам.-шефовете на апелативната спецпрокуратура Калин Стоилов, Даниела Димитрова и Мария Дойчева, както и  ръководителката на СП Валентина Маджарова.

Днес документът, който е от 89 страници (резюме на анализа виж тук), беше представен от члена на ВСС Калина Чапкънова, която е ръководител на работната група.

Анализът изобилства от статистически данни, които са съпоставени с дейността на останалите окръжни и апелативни прокуратури. Той обхваща и трите направления, по които работи СП – корупция, организирана престъпност и престъпления срещу републиката.

По отношение на корупционните престъпления Калина Чапкънова уточни, че те са възложени на спецпрокуратурата с изменения в законодателството в края на 2017 г. През 2018 г. този вид дела са били 67, през 2019 г. – 84, а през 2020 г. – 86. Чапкънова обясни, че процентът на решените досъдебни производства за корупционни престъпления е по-малък от наблюдаваните и има натрупване на броя на висящите дела, което се дължало на тяхната сложност.

Най-трудните, най-времеемките и с изключителна несигурност са делата за корупционните престъпления, дори и когато бъдат внесени с обвинителен акт в съда. Само разследване на една обществена поръчка, проведена назад във времето, отнема година поради необходимостта да бъдат събрани доказателства и информация от различни органи. Анализът също отнема време и усилия“, обясни Ваня Илиева от ВКП.

Шефката на СП Валентина Маджарова допълни, че през 2021 г. на съд за корупция са предадени 66 души, осъдените са 16. Сред тях са зам.-министър на околната среда и кметове на общини. Маджарова заяви, че резултатите са постигнати, въпреки остарялото законодателство.

По отношение на организираната престъпност, за тези осем години делата са били 898, осъдени са 1157 човека, 83-ма са оправдани.

15 души са дадени на съд за престъпления срещу републиката по осем дела.

При представянето на доклада не стана ясно дали анализът отговаря на основната критика към спецструктурите, а именно за продължителността на мярката за неотклонение „задържане под стража“.

В документа се отбелязва само, че арестът се налага заради тежките престъпления като това гарантира, че обвиняемите няма да се укрият или да извършат друго престъпление. През 2012 г. исканията за задържане са 96, уважени са 87. През 2013 г. са 117, а са увеажени 76. През 2014 г. исканията за постоянен арест са 145, 86 са уважени.

През следващите години броят им се удовява. 293 искания (177 уважени) през 2016 г., 269 (212 уважени) през 2017 г., година по-късно исканията са 284 (уважени 201), през 2019 г. са 302 (198 уважени), а през 2020 г. исканията са 229, а уважените са 158.

Изводите, до които е стигнала работната група, са, че има добре изградено взаимодействие между двете специализирани прокуратури, трайна тенденция за натовареност, значително е увеличен обемът на процесуално-следствените действия с участието на прокурор, има трайна тенденция за увеличение на делата с крайни съдебни актове, изградено е доверие с партньорските структури от и извън Европейския съюз.

След представянето на данните, Валентина Маджарова заяви, че това е истината за работата на спецпрокуратурата и благодари на членовете на работната група, че „се осмелихте да изпишете истината в доклада“.

По думите ѝ дейността на СП е не само ефективна, но и ефикасна. Маджарова заяви, че заради работата на спецпрокурорите през 2017 г. бил свален мониторингът по темата за организираната престъпност.

В отговор на въпрос как ще защитят необходимостта от съществуването на спецпрокуратурата, Калина Чапкънова заяви: „Анализът свидетелства как от момента на създаването си специализираните прокуратури вършат в пълен обем всички онези функции, възложени им по закон. Цифрите са показателни и по-добра защита от този обективен и професионален анализ няма“.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат САК
Адвокат САК
16 февруари 2022 15:03
Гост

Смях в залата!!! На първо масто за подсъдимите, които наистина се веселят. Повечето спецове ме е срам да ги гледам как мрънкат, напират за отлагане на заседанията и забатачват делата. Има определени шумни процеси, по които е спуснато да се движат, другото е леш. Никакво местене насам и натам няма да помогне – кадрите решават всичко, особено управленските.

Браво
Браво
16 февруари 2022 15:13
Гост

Спри да лъжеш Тролчо. Нелеп си!

Браво
Браво
16 февруари 2022 14:49
Гост

Тая лека лелка никога не е имала и един работен ден в живота си. Като русата (разбирай плиткоумната) Сийка Милева, Маджарова, работи само нощем, докато я въртят с 200!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 14:58
Гост

Поне е прокурор, а ти си прост трол.

Браво
Браво
16 февруари 2022 15:02
Гост

Може, но също така си вадя хляба в битки с прокурорите, от там и наблюденията ми над НИКАКВАТА ИМ РАБОТА !!!!!! Спеца ще е затворен, а тия ще бъдат пратени по родните места!

Браво
Браво
16 февруари 2022 15:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Нели
Нели
17 февруари 2022 16:51
Гост

Така може да говорите за вашата майка!

Браво
Браво
16 февруари 2022 14:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 14:40
Гост

Специализирана прокуратура може да бъде много ефективна институция, ако: 1. Е извън шапката на прокуратурата и не е под контрола на главния прокурор; 2. Не е претоварена с дребни казуси, а един прокурор работи между 3 и 5 дела; 3. Стартовите заплати на специализираните прокурори да са 10 000 евра чисто, за да бъдат привлечени най-добрите от най добрите; 4. Всеки прокурор и семейството му да имат охрана, а работата в специализираната структура да не бъде с продължителност повече от 10 години; 5. Да има филтър на казусите които стигат до Специализираните, за да не се занимават с дребни дела;… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
17 февруари 2022 12:23
Гост

И ти ще платиш разходите за заплати, охрани и т.н.? Сигурен ли си че някои от предложенията ти например 1. са възможно изобщо без конституционни промени? А по 4. защо един прокурор с оставащи 1 година до края на мандата си да не се впусне в корупционни схеми, така или иначе скоро ще трябва да го местят и ще стане зависим пак от главния. Мисля че предлагаш много скъпи, трдуно осъществими и отново обречени на провал идеи.

Спец. прахоляк
Спец. прахоляк
16 февруари 2022 13:53
Гост

Я, днес е имало парад на калинки те с водеща, тази от ВСС!
А нямаше ли кой да попита тези „титани на правото“ за техния персонален принос в „резултатите“ на спеца? Примерно шефката Маджарова колко обвинения е внесла в съда и по-важното, по колко от тях има влезли осъдителни присъди? Голям смях щеше да падне, гаранция, защото резултата е нула, кръгла и много голяма!

Стоян
Стоян
16 февруари 2022 13:22
Гост

Е, друго изявление от нея не съм и очаквал.

Статистик
Статистик
16 февруари 2022 13:23
Гост

Като я слуша човек ще рече, че спецовете се спукват от работа.

Браво
Браво
16 февруари 2022 14:47
Гост

Няма и как да се очаква от прислужник на Каскета юридическо обосновано и критично изявление. Те никога не са били юристи в истинския смисъл на думата. Просто хора с купени дипломи и бутани цял живот, защото са изпълнителни и гърлото е винаги дълбоко! Специализираната прокуратура е престъпна организация, запълнена от най-гнусната измет и калта на земята!

Тошко
Тошко
16 февруари 2022 13:22
Гост

Само и само да остане, нали? Ама не виждам да е свършила кой знае каква работа.

Кишев
Кишев
16 февруари 2022 13:21
Гост

Няма справяне с организираната престъпност, докато от нея се изхранват политици. А те на свой ред се стараят всячески да ни обясняват как, като са заловили петима кокошкари по селата и са разбили престъпността в България. Респектирали я.

Нешев
Нешев
16 февруари 2022 13:20
Гост

Хаха, бил свален мониторингапо темата за организираната престъпност. Идете в Люлин примерно и се разровете (няма да ви отнеме много време) там има много членове на футболни агитки, които се занимават с наркотици и какви ли не още престъпни дейности. Така финансират фракциите си, а и себе си. Е те не са ли вид организирана престъпност? Те не се ли ползват от политиците за организиране на золуми? Ама политиците иначе живеят далеч от тях – в модерните квартали на София и в подножието на планината. В охраняеми вили. В „спалнята на София“ се краде кола всяка вечер, разнасят се наркотици… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
16 февруари 2022 13:19
Гост

Трите направления, по които работи СП май са само на хартия.

Кики
Кики
16 февруари 2022 13:19
Гост

Особено борбата с корупцията. Кога ли ще видим осъден политик.

Павлова
Павлова
16 февруари 2022 13:18
Гост

По думите ѝ дейността на СП е не само ефективна, но и ефикасна. Маджарова заяви, че заради работата на спецпрокурорите през 2017 г. бил свален мониторингът по темата за организираната престъпност.

Но фактически ликвидирана ли е организираната престъпност у нас? Аз не мисля така. Да, намали силата си в сравнение с края на миналия век и началото на този, но все пак още я има. И то са замесени политици в нея. Не е ли важно това да се прекрати, а не само да отчитаме, че няма мониторинг. Остави мониторинга, виж хората как живеят.

Велизара
Велизара
16 февруари 2022 13:16
Гост

Е да, но когато правото може да разобличи нередности в политическия живот, тогава политиците направиха така, че правото да е само инструмент за политика, нищо повече. Нищо.

Емилиева
Емилиева
16 февруари 2022 13:16
Гост

Е да, но за няколко години може да се каже, че стана така, че правото служи на политиката

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 12:59
Гост

“….Но се надявам, че като в правова държава, политиката ще служи на правото, а не правото на политиката….“ Надежда всяка тука оставете- откакто всички политически партии предприеха подхода за ангажиране на платени партийни тролове, с цел обработката на общественото мнение- похват и метод, взаимстван от руската военна академия като метод за водене на информационна война и “специални операции“- правото заминава скорострелно в кошчето за боклук. На всичко отгоре тези тролове се опитват да внушават, че политиката е нещо по-висше от правото и всмуква в себе си правото… Само заради това си струва да бъдат смачкани и премахнати от този специализиран… Покажи целия коментар »

Мавродиева
Мавродиева
16 февруари 2022 13:14
Гост

Да не забравяме, че САЩ също имат подобен подход с ползването на тролове за различни цели, не е само Русия.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 13:25
Гост

До “Мавродиева 16 февруари 2022 13:1“ Доколкото ми е известно, сащ са поставили основите, но основното развитие на всички фази на “информационната война“ е руски интелектуален военен продукт- това инфо е от съпруга ми, чиято тема за докторантура включваше и изследването на точно този проблем.

Емилиева
Емилиева
16 февруари 2022 13:15
Гост

Трябва да искаме нормално управление на държавата и също смятам, че както с епротестираше против ГЕРБ и нелепото им управление, така трябва да се изтъкват и грешките на сегашните управляващи.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 12:53
Гост

“…. нужда от защита има правото…“ Абсолютно вярна констатация. Затова и публикувам коментари тук; затова и съм неудобен коментатор за кирилпетковските тролове и изобщо- за всички политически тролове на 4 ната коалиция; затова и умишлено се внушава, че съм лице с психични отклонения, когато напиша с факти, че цялата “реформа“ на управляващите всъщност срива из основи българската държавност и е насочена към тотално, пълно и такова сриване, че никога повече да не може да бъде възстановена; затова твърдя, че управляващите нямат понятие не само от държавно управление и децентрализацията му, а и изобщо от икономикс, макроикономика; право и мениджмънт- с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 12:48
Гост

Чапкънова от девет кладенци вода ще носи за да защити специалните и дружката си от с.Долно Нанагорнище.

Литера
Литера
16 февруари 2022 13:13
Гост

Така ще е

Филипов
Филипов
16 февруари 2022 13:21
Гост

Рано или късно ще ги закрият. И така е правилно.