Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова иска депутатите да променят отново Закона за съдебната власт (ЗСВ) и да дадат срок от 3 месеца след 28 юли, когато спецструктурите спират да съществуват, в който прокурорите да могат да решат на коя прокуратура да изпратят по компетентност неприключилите при тях досъдебни производства и преписки.

Това предложение на прокурор Маджарова беше прието на днешното заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет и изпратено като препоръка на Народното събрание.

Промените (виж тук) в ЗСВ бяха обнародвани в Държавен вестник на 26 април, като според преходните и заключителни разпоредби на закона, спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли.

Според §48 от измененията неприключилите дела и преписки на спецпрокуратурата се изпращат на съответните прокуратури в 7-дневен срок. Прокурор Маджарова определи този параграф като „покъртителен“ и заяви, че в този срок няма как да бъде извършена преценката за всички висящи дела, а освен това след 28 юли тя и колегите ѝ вече няма да са магистрати в спецпрокуратурата, за да могат да решават съдбата на тези досъдебни производства.

„В този 7-дневен срок аз няма да съм вече магистрат там. Това дело нямам право дори да го пипна, а не да определям къде да отиде. Нека има един 3-месечен срок, в който да сме компетентни само по текущите дела, без да имаме право да разследваме нови казуси, за да си разрешим процедурите“, предложи Маджарова. За да илюстрира, че 7-дневният срок е и недостатъчен за тази преценка, тя даде пример с нейно дело, което трябва да изиска от следовател, но по него имало поне 3 различни линии на разследване.

„За да взема решение коя е компетентната прокуратура, един месец ми трябва да чета само това дело и съдебна практика. Катаклизмът е заложен, позволих си пример само с този параграф, но не е само той“, посочи Маджарова и подчерта, че до 27 юли няма как спецпрокурорите да спрат да работят по нови случаи.

На заседанието си Гражданският съвет гласува още да бъде поискана информация дали в Министерството на правосъдието е съставяна комисия, която да контролира изнасянето на архива на спецсъда. Предложението дойде от съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Галя Георгиева, която обясни, че чула, че в тази комисия са включени и представители на неправителствени организации.

Председателят на спецсъда Мариета Райкова обаче подчерта, че отговорността за организацията по приемането на архива е нейна и на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

„Единственото, с което ще се съобразим, е законът и указанията на Държавната комисия по сигурността на информацията“, каза Райкова.

Според нея един от основните организационни проблеми при закриването на спецструктурите е свързан с прилагането след 27 юли на специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от спецсъда. Съдия Райкова каза, че според едната хипотеза, прилагането на тези СРС трябва да се прекрати след закриването на съда, защото той осъществява съдебния контрол, а вече няма да съществува. Другата теза била, че след като разпореждането е издадено законосъобразно, СРС ще продължи да се прилага, но компетентен за контрола вече ще е градският съд.

„Тази теза има и противници сред нас, но в крайна сметка, явно ще се прилагат и двете, според убеждението“, каза шефката на спецсъда. Друг проблем, който тя предположи, че ще се прояви е свързан със сроковете за прилагане на СРС и как съдиите ще ги проверяват.

Законодателят се държеше като „слон в стъкларски магазин“, когато бяха изработвани тези текстове, каза шефът на спецапелативната прокуратура Ивайло Ангелов. Той сравни спецправосъдието с часовник, който трябва да бъде преглеждан и ремонтиран само от хора, които разбират от часовници. „Стана така, че едни хора взеха клещи и отвертка и започнаха да поправят, без да са виждали часовник. Тези хора си бяха самодостатъчни и смятаха, че са разработили перфектен проект. Тепърва ще берем плодовете от това, че професионалните становища не бяха чути. След година ще видим бъркотията, която НС създаде“, каза Ангелов.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
някой
някой
03 май 2022 11:56
Гост

Колеги, Ще се получи следната ситуация-преписките и досъдебните производства ще се изсипят основно в градска Прокуратура,където ще се разпределят на „случаен принцип“. по този начин водилите ги до момента наблюдаващи прокурори в Специализираната Прокуратура ,ще се отърват,а и впоследствие,докато се „напаснат“ нещата,няма да получават никаква работа за поне шест месеца. Същите ще се ползуват с протекции,защото за работили под прякото ръководство на настоящия Главен Прокурор-тогава административен ръководител на Специализираната Прокуратура,докато около 10 души от СГП“Гърбят“ и вършат и тяхната работа. Ще има брожения в СГП и ще се вземе решение „специализираните прокурори“ да бъдат отделени в самостоятелен отдел в СГП… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
02 май 2022 21:31
Гост

Мисля, че тази власт вече трябва да си ходи, защото побърка цялата държава, а така също и съдебната власт.

woW
woW
01 май 2022 13:00
Гост

Ти да видиш – „специализираните“, най-компетентните в света, които бяха незаменими някак изведнъж не моели да се ориентират „на коя прокуратура да изпратят по компетентност неприключилите при тях досъдебни производства и преписки“. И за тази сложна интелeктуална дейност им трябвали поне още 3 месеца.
Това не е затруднение и за прокурор от районна прокуратура, но за тях било сложно. Евалла.
Да ги пращат на окръжни прокуратури на случаен принцип, след като не могат да определят.

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 22:23
Гост

Очевидно даже не сте разбрали за какво се е говорило. Но за сметка нa това коментираме. Типично.

алибаба
алибаба
02 май 2022 11:06
Гост

Очевидно тролите поръчково и замествате липсата на собствено мислене с агресивно врещене срещу чуждите коментари, които дори не можете да осмислите. Типично.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 май 2022 12:48
Гост

Ти да видиш – най-компетентните дори не могат/не искат да прочетат закона. Имат цели три месеца да приключат или поне да изпратят до компетентната прокуратура делата, а 7-дневния срок е само за техническото изпращане до вече определения адресат. Само че те май искат трите месеца да се чешат където не ги сърби, а още отсега се вайкат за 7-дневния срок. Едно на ръка, че в закона има и 24-, и 72-часови срокове за някои случаи. С публичното признаване, че не могат да вземат процесуални решения в 7-дневен или в тримесечен срок, особено компетентните признават открито, че са напълно некомпетентни да… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
30 април 2022 15:44
Гост

Шефката на спецсъда не излиза от равновесие.Все едно за войната в Украйна да я готвили и я е спечелила.

Анонимен
Анонимен
30 април 2022 9:50
Гост

Аз не разбирам къде е проблемът, докато се работят делата от колегите и се вършат действия по разследване да се описват томовете и да се подреждат, за да бъдат изпратени. Все пак всеки следовател знае какво разследва и всеки прокурор следва да знае какво наблюдава. Още повече, че прокурорите разчитат на мотивацията на база доказателства и фактическата обстановка в мненията по чл. 235 НПК, независимо, че те са едно правно нищо.

Стан
Стан
30 април 2022 9:41
Гост

Ако продължават да се тюхкат и оплакват и три години няма да им стигнат. Хайде сега – едно разпределение до лятото ако не може да се направи, да си стягат багажа и да се мятат на амбразурата на частната кариера! Там бързо ще се научат да се организират и да не пъшкат за няма-нищо.

някой си
някой си
30 април 2022 9:41
Гост

Да ги изпратят във ВКП и от там да ги разпределят. Ще се избегнат споровете за подсъдност. Естествено, несериозно го казвам. Но е факт, че законодателят такава каша сътвори, че трудно ще се приложи закона в този му вид.

Адвокат
Адвокат
30 април 2022 8:29
Гост

Личи си, че никой не отбора от темата. За съжаление и ЛЕКС много не са схванали какво пишат

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 22:26
Гост

Лекс не искат да схванат.

Просто Кольо
Просто Кольо
29 април 2022 23:34
Гост

Тук коментиращите за един час ще ги разпределят…като си довършат коментарите.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 22:02
Гост

Два месеца е по НПК срокът за разследване, на нея три месеца й трябват да определи подсъдността. На друго място за чистачка няма да я вземат, ама на фона на Каскета минава за голям капацитет в прокуратурата.

Орнитолог любител
Орнитолог любител
29 април 2022 18:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 април 2022 17:07
Гост

Маджарова, ако цял месец чете една дело за да прецени компетентността на друга прокуратура , колко ли ще го чете, ако трябва да пише ОА по него!

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 16:04
Гост

Изключително сложна работа, да му се невиди е преценката по компетентност. Проблема е че делата и преписките трябва поне 2 седмици по рано да постъпят в Спеца, да може деловодно да се обработят иноче реално три месеца на трупчета, няма да работят по тези преписки и дела. Бойкорашковчетата, дали ще изпратят своевременно преписките и делата в Спеца? Съмнявам се!Трябва да се превеждат и задържани. А това, че на някой от Спец му трябват 3 м. да се чуди, коя е компетентната прокуратура, да отвори НПК, ако пък неможе да прецени, да изпраща на прокуратура за която има бланка, а от… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
29 април 2022 15:31
Гост

Явно повечето пишещи тук не са прочели закона. В тези три месеца нито прокуроратурата, нито съдът могат да преценяват къде да изпращат преписки и дела, тъй като са длъжни да ги водят законосъобразно до последния ден. Едва в този последен ден могат да го преценят, тъй като в следващите седем трябва да ги изпратят.
че някой законодател е направил тъп закон нито прокуратурата, нито съдът са виновни.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 15:50
Гост

Колега, съгласете се, че де юре и де факто са различни неща.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 май 2022 12:52
Гост

Нещо май изтървате, че „законосъобразно“ включва в себе си решение ПРЕДИ 27 юли какво се случва след 28ми. Или в нечии глави ЗИДЗСВ не е закон?

dfghjk
dfghjk
29 април 2022 15:24
Гост

Този въпрос следва да си се реши законово, а не по усмотрение на някакъв ръководител.

dfghjk
dfghjk
29 април 2022 15:26
Гост

Ако и както е решено вече – да се стягат и да си свършат работата. Достатъчно време имат. Ако не си я свършат – дисциплинарки, като за всеки работещ. Айде стига! Без друго спаха с години на високи заплати, незаслужено поставени в по-благоприятни условия, сега да си разкарват делата и да затварят битака.

Черният отмъстител
Черният отмъстител
29 април 2022 15:02
Гост

Просълзих се от умиление. Тея нищоправници и клати.урци вместо да се засрамят, решили да искат общо 6 месечен срок, в който да продължат да лапат големи заплати, но да не получават нови дела. Че какво им пречи до 27.07 да свършат тази работа – да си прочетат преписките и делата и да решат къде да ги пратят. Баси наглеците.
Позор – оставка и затвор!
А иначе са наясно, че тяхното няма да стане и всичко е медиен шум – НС няма да им се върже, а и скоро няма да има НС, което да приема каквото и да било…

111
111
29 април 2022 22:48
Гост

Бате,ти на к’ви наркотици си?

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 19:45
Гост

Ти си камплексар-нищонедървещ , ако имаше само един трудоден на някой от тези хора щеше да си в санаториум като Наречен. Чувал ли си за дела с 40 подсъдими, с 39, за дела, по които има СРС срещу 30 лица, за разпити на служители под прикритие, за СЕР или т.нар. джитове, алитерат нещастен!

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 22:32
Гост

Още някой не е чел закона. Спецовете си запазват достигнатите заплати, където и да бъдат преназначени. И ще получават нови дела в Спецсъда и Спецпрокуратурата до закриването им на 27.07.22г. Иначе коментираме. Нивото на компетентност е умопомрачаващо!

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:39
Гост

А защо не го каза на второто гледане на законопроекта в Народното събрание и нямаше нито един прокурор. Да беше взела становище своевременно…Три месеца ще се преценява кое къде отива и после оперативно се изпраща за седмица.

Анонимен
Анонимен
30 април 2022 22:10
Гост

Някой не е чел закона!

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 15:25
Гост

Вие ли?

Да почетем паметта на Академик
Да почетем паметта на Академик
29 април 2022 14:25
Гост

Стефан Павлов (1914 – 1993) – български юрист-пеналист, учен, професор по Наказателен професор в СУ ,,Св. Климент Охридски“ (1952 – 1987), Декан на ЮФ (1970 – 1873), заслужил деятел на науката и културата, академик на БАН. Академик Стефан Павлов е изтъкнат и водещ юрист-процесуалист, неуморен и решителен радетел за строго спазване на законността и за защита на правата и законните интереси на гражданите, за утвърждаването на обективната истина, на държавността и справедливостта в обществото. Той е автор с неоспоримо вътрешно и международно признание. Неговата последна монография, озаглавена „За ориентацията на българския наказателния процес от социализъм към демократизъм и хуманизъм през… Покажи целия коментар »

-------
-------
29 април 2022 14:38
Гост

Не ви ли писна да публикувате тоя комунист?!!!!!

Борисов
Борисов
29 април 2022 14:46
Гост

Хм, той е учителят по наказателен процес на сегашните съдии, прокурори, съдии и адвокати, може би вече пред пенсия. Хм, значи ето защо са толкова ЗЛЕ! Какъвто учителят, такива и учениците.

Борисов
Борисов
29 април 2022 14:53
Гост

….ппц исках да кажа – следователи и адвокати…

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:23
Гост

Уф, дразнят ме вече. Какви са тия приказки. Валентина Маджарова е ръководител на СП, т.е. тя отговаря за организацията и администрирането на преписки. Еми да не се мотае, а да създаде такава, че да преминат плавно делата към другите прокуратури. Но важното е да се реве и да не се работи

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:26
Гост

На чужд гръб и сто тояги са малко. И да се мотае и да не се мотае, ще е мазало. Ти чувал ли си досега да е правено такова нещо и не ми казвай за закриването на военните в два града, че няма нищо общо

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:21
Гост

Ако Маджарова не познава съдебната практика и ѝ трябва цял месец да чете за едно дело, що за прокурор е, да не говорим административен ръководител

факт
факт
29 април 2022 14:21
Гост

Проблемът, който е се поставя – че спецпрокурорите вече ще са прокурори в съвсем други прокуратури от 28.07. е факт. Те ще са никой спрямо въпросните преписки и ДП и няма да имат никакво основание да ги препращат и да преценяват коя е компетентната прокуратура.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 май 2022 13:00
Гост

от 28.07!!! което значи, че на 27.07 те все още са спецпрокурори и че знаейки за закриването на спецпрокуратурата трябва да са се разпоредили къде да бъде изпратено делото. 7-дневният срок след 28.07 е не за прокурорите, а за деловодството.

колко месеца са нужни на районен прокурор да прецени, че преписката е от компетенцията на окръжната или на върховната прокуратура? или че трябва да бъде препратена в друг съдебен район?

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:20
Гост

Аз пък не виждам проблем със сроковете. Първо имат едни три месеца, в които да направят най-подробния опис на делата и да кажат къде трябва да отидат след закриването. И в седемте дни да извършат т.нар. прехвърляне. Прокурорите си знаят делата и би трябвало 3 месеца да им стигнат за опис. Ако дойдат нови, ще ги добавят и т.н. Виж, ако за тея години са се туткали и имат много дела на трупчате, в което не се съмнявам, то те са си виновни. Ами да бяха работили, а не да трупат само досъдебни производства

сложно е
сложно е
29 април 2022 14:23
Гост

Когато имаш национална компетентност и разследваш ОПГ, което е действало в три града примерно как преценяваш бързо как се разделят материали кое къде отива по подсъдност. Ще трябва и намеса от главния прокурор, ако не искат да разделят нещо, да определи, че примерно остава в СГП. Сложно ще е.

4567
4567
29 април 2022 14:26
Гост

Сложно ще е, защото сами те ще бойкотират работата със своето нищоправене. Да кажем, че един прокурор има 40 преписки и дела (условно казано, не знам дали е така). Сяда и ги преглежда, преценява кое дело къде трябва да отиде. Ако има колебания например, че едно дело трябва да се раздели на две, на три, на четири, го описва това и се праща на главния прокурор, който има правомощието да каже коя прокуратура да го работи. Елементарно

Мики
Мики
29 април 2022 14:54
Гост

А когато Гешев се намеси…Лоша работа.

хм,хм
хм,хм
29 април 2022 14:24
Гост

Интересно защо СП не даде данни точно за колко висящи ДП става въпрос.

Борис
Борис
29 април 2022 14:13
Гост

Този 7-дневен срок е съвсем недостатъчен. Пълен абсурд.

Хари
Хари
29 април 2022 14:12
Гост

Разумни искания. Дано три месеца да им стигнат.