Столичната община е осъдена да плати 16 000 лева на жена, която се е спънала и е счупила крака си в пропаднали плочки на тротоар в идеалния център на София.

Пострадалата е поискала 50 000 лева за вредите, които е претърпяла, но съдия Десислава Зисова от Софийския градски съд (СГС) е преценила, че справедливото обезщетение би било 20 000 лева. Според съда обаче то също трябва да бъде редуцирано, защото в случая е установено и съпричиняване, тъй като жената не е гледала къде върви, става ясно от решението на съда.

Инцидентът е станал през лятото на 2018 г. Пострадалата се разхождала в района на президентството и докато вървяла по тротоара на ъгъла на улиците „Леге” и „Съборна“, кракът ѝ попаднал в разбит участък, като се спънала в счупен бетон и стърчащи арматурни железа. Изпитала силна болка, като опитала да се лекува в домашни условия, но след 5 дни отишла на лекар и се оказало, че глезенът ѝ е счупен. На жената била поставена шина, изпитвала силни болки през първите 2-3 седмици, а пълното възстановяване отнело около два месеца. През това време 56-годишната жена трябвало да ползва отпуск по болест, близки трябвало да ѝ помагат с пазаруването, не можела да упражнява и хобито си на планинар.

Според съда е безспорно, че общината не е изпълнила задължението си да поддържа улиците безопасни за пешеходците и тя не е представила доказателства за обратното.

„В тежест на ответника е вменено да докаже, че е изпълнил задължението си за поддръжка на тротоара в състояние за безопасното му използване от пешеходците, каквото доказване не е проведено. По делото ответникът не е ангажирал доказателства за състоянието на настилката на процесния тротоар, нито да е имало сигнализация за неравността“, се казва в решението на съда.

Според съдия Зисова обаче частично основателно се явява и възражението на общината за съпричиняване. За хронологията на инцидента е дал показания свидетел, според който неравността не е била видима. Съдът обаче приема, че при обичайно ниската скорост на придвижване по време на разходка, всяка неравност в пътната настилка може да бъде забелязана.

„Ако това не може да стане отдалеч, то е напълно възможно при приближаване до неравността, същата да бъде възприета и избегната от разхождащия се пешеходец. Поради това следва да се приеме, че ищцата не е положила дължимата грижа към собственото си здраве да бъде внимателна към състоянието на пътя, по който преминава“, пише съдия Зисова, за да приеме, че е налице и съпричиняване от страна на пострадалата.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Инцидентите с пострадали от неподдържани тротоари пешеходци в София са почти ежедневни, като най-често стават при подхлъзвания в зимния период и много от тях след това осъждат общината, която всяка година плаща стотици хиляди за обезщетения. В масовия случай пострадалите са се спъвали в необезопасени шахти, показа справка на „Лекс“. Само по пет дела, приключили в последната една година, СГС е присъдил обезщетения от над 100 000 лева на петима пострадали.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 октомври 2020 2:12
Гост

Едно детенце с баба си – да се качат на автобуса и – детето цялото падна в една шахта – точно както е отворена вратата на рейса и – какво – разрева се – то друго няма какво – да свиква.

Това е положението – изключителна немарливост и завист на низовите длъжности – да станат началници – свърши си първо работата и тогава – каква работа – цял ден кафета и – така.

Общински служител.

Наблюдател
Наблюдател
29 октомври 2020 23:00
Гост

А Община Пловдие

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 20:24
Гост

Не гледела къде върви, що за глупости?! Проблемът тук е, че действително трябва да сме вперили непрестанен и осторожен поглед в краката си, за да не се пребием. А си отклонил за миг внимание и край. Това не е нормално. Един свестен тротоар няма. Наскоро установих, че нямам идея как изглеждат сградите в центъра на София. Защото си гледам в краката. Но знам как изглеждат във Виена, в Париж , в Рим и на много други места, където просто си вървя, а не дебна непрестанно дали ще се пребия. Съдът, изглежда, е приложил български подход на вперен в обувките си,… Покажи целия коментар »

Име
Име
29 октомври 2020 15:28
Гост

„Само“ 16 000 лева? Не са малко. А и адвокатът си е написал разписка за 2-3 поне.kR

просто питам
просто питам
29 октомври 2020 12:35
Гост

А съдията още ли се води командирована в СГС и до кога? Ей така за един преател питам….

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 11:57
Гост

Този съд все повече ме разочарова с решенията си. Да не говорим за скорошното им скоростно решение за регистрацията на партиата на Цветнов.

Кон с капаци
Кон с капаци
29 октомври 2020 11:55
Гост

Е, може ли само в краката да си гледаш?

Гришо
Гришо
29 октомври 2020 11:23
Гост

Жива и здрава да е. За мен не са й присъдили заслуженото обезщетение. Но малко прекалява като казва, че не може да практикува хобито си на планинар.

Столичанин
Столичанин
29 октомври 2020 10:01
Гост

Все пак трябва да признаем, че до преди 5-6 години положението в София беше още по-лошо, особено с разкопките за метрото. Имаше вълна от дела, а сега са по-скоро рядкост.

Коце
Коце
29 октомври 2020 10:02
Гост

Добре, че през 2 години има някакви избори, че да се стараят повече, иначе не им пука ни от дела, ни от нищо.

Георги
Георги
29 октомври 2020 11:18
Гост

Защото хората виждат, че няма смисъл да водят дела. А не че не виждат лъде вървят.

Андрей
Андрей
29 октомври 2020 13:27
Гост

16 000 лева чисто обезщетение без лихвите не ми изглежда съвсем като „няма смисъл“.

Николев
Николев
29 октомври 2020 9:03
Гост

Идеята е като ги съдиш да си вземат поука. Но тук трудно се случва. Не си вземат поука

Olq
Olq
29 октомври 2020 9:02
Гост

Браво н жената

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 9:01
Гост

Идеш по Виена, Берлин и гледаш едни тротоари, като слънце. Тука са на дупки и ями.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 9:00
Гост

Столична сякаш е свикнала. Не им е за сефте. На година бая народ ги съди. Те не си поддържат тротоарите изобщо. Пътищата за колите са важни, другото не ги интересува

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 8:59
Гост

Баш така лемя ми се препъна на Витошка, защото не бяха изрязали ламарината за стойка за чадър на някакво заведение. Счупи си носа. Осъди ги, като дадоха 6000 лв обезщетение. Обаче трудно ще ги осъдиш ако нямаш свидетели. Добре, че е намерила тогава.

Kircheva
Kircheva
29 октомври 2020 8:56
Гост

Там като знаем колко са свикнали да ги съдят. Дори не се явяват на делата. Дават се пари по споразумение и така

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 8:57
Гост

Леля ми се спъна на Витошка заради неизрязана ламарина и така, не се яви никой от Столична на делото

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 8:55
Гост

Там удоволствието е, че имат документ на който оише, че е осъдила Фандъкова

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 8:54
Гост

Е не е малко

Гиги
Гиги
29 октомври 2020 11:26
Гост

Знаеш ли какви са били разходите й. Дано да ги е покрила с тази сума.