Събранието на академиците избра проф. Борис Велчев за член-кореспондент.

Така правната наука в момента има трима представители, които са получили това високо признание – проф. Цанка Цанкова, проф. Атанас Семов и проф. Борис Велчев.

Както „Лекс“ писа, преди дни за първи път от 27 години насам юрист – проф. Иван Русчев, беше избран за академик.

Велчев има богата обществена биография – беше правен съветник на президента Георги Първанов, главен прокурор и председател на Конституционния съд. В момента е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Борис Велчев е роден на 26 април 1962 г. Завършил е 114 Английска езикова гимназия и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1987 г. е хоноруван, а от 1990 г. редовен асистент по наказателно право в Юридическия факултет на СУ. От 2002 г. е доцент във факултета, а през 2012 г. беше избран за професор по наказателно право в Софийския университет. От 1997 г. е доктор по право, а през 2015 г. защитава и научната степен „доктор на науките“.

Той е основател и първи ръководител на катедрата по Наказателно право във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

И в двата университета Велчев преподава наказателно право и международно наказателно право. Под негово научно ръководство успешно са защитили 18 докторанти.

Борис Велчев е автор на девет монографии – сред тях са „По въпроса за обществената опасност в българското наказателно право“, „Престъпления против републиката“, „Престъпления от частен характер“, „Помилването по българското наказателно право“,  и „Проблеми на наказателната политика в Република България“.

Научните му интереси са преди всичко в областта на наказателното и международното наказателно право, както и в историята на правото. „В публикуваните си трудове съм се старал да изказвам нови тези, понякога полемични, с идеята да предизвикам научна дискусия, да правя предложения за промяна на законодателството“, казва самият той.

И допълва: „В цялостната си дейност съм се ръководил единствено от желанието си да дам своя принос в развитието на правната наука, да дам знания на студентите си, да съдействам за развитието и утвърждаването на авторитета на държавните институции, които съм ръководил, и да помогна в създаването и укрепването на правовия ред в Република България, на българската държавност“.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 14:12
Гост

Нито ми е преподавал, нито съм чела нещо от него. Така, че не мога да кажа нищо.

смешен плач и опит, опит за оплювка
смешен плач и опит, опит за оплювка
30 септември 2024 13:49
Гост

Някой написал че трябва международна известност а проф. Велчев нямал. Първо това не е вярно предвид, кариерата му. И няма как научни публикации по блългараско право да е чужди сборници и списания , както няма и чужди автори у нас. Това е така защото е естествено и няма как да стане. Никой по света не го интересува българската правна мисъл, освен в случаите когато нашите НПО- та натрапват темата в ЕС и никъде другаде. Таква е спецификата на правната наука, че не е глобалистка е си е регионална за дадената държава.

това е добра новина
това е добра новина
30 септември 2024 13:44
Гост

Ами заслужил си гои е. отличен юрист. Отличен Гл. Прокурор, отличен преподавател обичан и търсен от студентите. Такива трябва да са ни Главните прокурори, а не фелфебели. такив атрябва да си председателите на ВАС и ВКС и Членовте на ВСС и ИВСС. Такива трябва да са и председателите на съдилища и админ рукводители на прокуратури. А то като се огледаме то само фелфебели тип Сарафов, изпънати и прожиниращи прокурорчета и прокурорчици, съдийчици и съдийчета. просто няма личности вече в съдебната система. А проф. Велчев е добър пример, но защо не го следваме да се търсят и други негови последователи. Или… Покажи целия коментар »

Мравояд Иванов
Мравояд Иванов
30 септември 2024 12:24
Гост

Искам и аз. Настоявам даже, от върха на богатия си конституционалистки опит.

Доц. д-р Славо Атанасов
Доц. д-р Славо Атанасов
30 септември 2024 12:49
Гост

Изчакайте си реда.

Александър
Александър
30 септември 2024 12:15
Гост

Беше ми асистент по Наказателно право в началото на 90-те и не мога да кажа лошо за преподаването му и отношението му към студентите. Лекциите по НП обаче на нашия поток ни четеше чешита Тамара Хинова – професор се водеше в БАН, нервна истеричка, но що-годе с поведение, за разлика от преподавателя на другия поток проф. Димитър Михайлов.

Симо
Симо
30 септември 2024 12:08
Гост

Много добра новина!

Стоил
Стоил
30 септември 2024 12:02
Гост

Трябва да има предложения за промяна на законодателството ни.

Хари
Хари
30 септември 2024 12:07
Гост

Особено от такива хора като проф. Велчев.

Георги Ат.
Георги Ат.
30 септември 2024 11:56
Гост

Борката е пич! Интересен, сладкодумен и интелигентен – точно за член-кореспондент, там това се иска, а не желязна воля и управленски качества.
За какъв чеп ни е някой скучен, намръщен и с подстригано въобръжение човек, който при най-кратка среща излъчва посредственост?

нов
нов
30 септември 2024 10:55
Гост

Защо под статията за избор на ръководство на ССБ коментарите са изключени, а за избор на академици и чл.кор. всеки може да напише каквото му дойде на ума?

Кака Сийка
Кака Сийка
30 септември 2024 13:18
Гост

За да не ги плюят, как защо?!?

Ничелинска
Ничелинска
30 септември 2024 10:11
Гост

Наистина съм обнадеждена след този избор

Попчев
Попчев
30 септември 2024 10:11
Гост

Поздравления професоре

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 10:11
Гост

Защо му е да се захваща не разбирам

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 10:11
Гост

Добър избор

Заки
Заки
30 септември 2024 11:31
Гост

Невероятен човек и юрист е.

Свидетел
Свидетел
30 септември 2024 10:00
Гост

Поздравления! Ама нали едно от условията за избор на „член – кореспонденти“ и „академици“ на БАН е да „имат признание в международните среди и известност в чужбина“. Нито Русчев, нито Велчев са с международна слава. За Семов е ясно, той се занимава с Право на ЕС и е публикувал доста в авторитетни списания във Франция и отделни издания на Европейския съюз, на френски и английски език. Докато тия двамата, нищо нямат на чужд език. Нито пък някой ги разпознаване извън България. Дали и в БАН тия титли не девалвираха?!

с уважение
с уважение
30 септември 2024 9:04
Гост

Само на когото не е преподавал Борис Велчев може да пише подобни злостни думи по негов адрес. Изключително интелигентен, ерудиран и справедлив е като преподавател. Грижата му винаги е студентите да знаят, да разберат, да се научат да мислят, а не като много други преподаватели да се покаже той колко знае.

Мдаа
Мдаа
30 септември 2024 8:41
Гост

Проф. Никола Филчев преди време доста “хубави думи” изказа за него. И много верни.

Мария Стоянова
Мария Стоянова
30 септември 2024 8:33
Гост

Едно време по наказателно право бяхме при чл.-кор. проф. Костадин Лютов, невероятен и обаятелен лектор! Неговият труд за обществената опасност по българското наказателно право, преобърна много представи за явлението в пеналистиката! А точно проф. Борис Велчев не виждам с какво е допринесъл за пеналистиката, освен с изкачването на разни кариерни стълбици.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 8:30
Гост

Помня го като главен прокурор – тих, смирен, подчинен, зависим, винаги удобен за силните на деня.

Некой
Некой
30 септември 2024 8:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
прокурор
прокурор
30 септември 2024 9:07
Гост

Тъй, тъй и въпреки това остава най-добрият главен прокурор след 1990 г., каквото и да напишеш за него.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2024 8:28
Гост

„Велчев има богата обществена биография..“ – ключовото изречение в статията е това, като е коректно да се направи уточнението, че обществен не е равносилно на академичен.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2024 8:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица