Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови решение (пълния му текст виж тук), което ще има пряко отражение върху конкуренцията в пазара на пощенски услуги в България.

С него на практика се дава право на частните оператори да оспорват държавната субсидия, която се дава на „Български пощи“ и така съдът да провери дали с нея държавното дружество получава неследващо му се предимство на пазара.

Субсидията се определя от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Целта ѝ най-общо е да компенсира държавните пощи за предоставянето на универсална пощенска услуга на територията на цялата страна, включително и на места, на които частните оператори не я предлагат. Приема се, че заради това „Български пощи“ понася „несправедлива финансова тежест“, която държавата „покрива“.

През 2022 г. КРС определя компенсацията за пощите от над 28 млн. лв.

Един от частните пощенски оператори обжалва това решение пред Административен съд София-град. Той отказва да разгледа жалбата му, като изтъква, че частното дружество не е адресат на това решение и то не поражда преки и непосредствени права или задължения за него и не засяга негови права и законни интереси.

Недоволно, то обжалва пред Върховния административен съд (ВАС), като сочи, че е конкурент на „Български пощи“ и е участвало в редица процедури за възлагане на обществени поръчки и че необичайно ниските цени на офертите на пощите водят до съмнения, че те използват компенсацията от държавата, за да финансират други свои дейности, а не за да покриват загубите си от универсалната пощенска услуга. Това води до изкривяване на конкуренцията и оказва пряко влияние върху пазара, изтъкват от частната фирма.

Сезиран с казуса, ВАС решава да отправи преюдициално запитване до съда в Люксембург. Причината е, че за решаването му е необходимо тълкуване на чл. 22 от Директивата за вътрешния пазар на пощенските услуги (Директива 97/67/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 декември 1997 г. относно общите правила за развитието на вътрешния пазар на пощенските услуги в Общността и за подобряването на качеството на услугата, изменена с Директива 2008/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 20 февруари 2008 г.). Той предвижда: „Държавите членки гарантират наличието на ефективни механизми на национално равнище, съгласно които всеки ползвател или доставчик на пощенски услуги, засегнат от решение на национален регулаторен орган, има право да обжалва решението пред апелативен орган, който е независим от участващите страни. До приключване на обжалването решението на националния регулаторен орган остава в сила, освен ако апелативният орган не реши друго“.

Най-общо върховните съдии искат СЕС да изясни какво означава да си засегнат от решение на регулатора, за да може да преценят дали частният оператор има право да оспори акта на КРС, с който се определя държавната компенсация за „Български пощи“.

„Член 22, параграф 3 от Директива 97/67/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 декември 1997 година относно общите правила за развитието на вътрешния пазар на пощенските услуги в Общността и за подобряването на качеството на услугата, изменена с Директива 2008/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 20 февруари 2008 г., във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска национална правна уредба, по силата на която доставчик на пощенски услуги, който е конкурент на доставчика на универсалната пощенска услуга, не може да оспорва пред независим орган решение на националния регулаторен орган, на което той не е адресат и с което този орган изчислява съгласно член 7, параграф 3 от изменената Директива 97/67 размера на нетните разходи, понесени от доставчика на универсалната пощенска услуга, и констатира, че тези разходи представляват несправедлива финансова тежест по смисъла на последната разпоредба“, постанови днес СЕС.

В решението си съдът в Люксембург подчертава, че целта на производството за определяне на нетните разходи за извършване на универсалната пощенска услуга и за установяване на това дали те представляват несправедлива тежест за доставчика ѝ е да се възстанови равнопоставеността му спрямо останалите пазарни участници. Т.е. „Български пощи“ да са равнопоставени на останалите пощенски оператори.

„От тази констатация следва, че ако решението, взето в резултат на такова производство, се основава на погрешна или произволна информация, има опасност положението на този доставчик на съответния пазар да бъде изкуствено засилено, което неизбежно би засегнало положението на неговите конкуренти на този пазар, независимо от механизма за компенсиране на нетните разходи“, заявява СЕС.

Частният пощенски оператор е представляван пред съда от адвокатите Катина Бончева, Милена Докова и Михаил Екимджиев от адвокатско дружество „Екимджиев и партньори“.

„Освен конкретния правозащитен ефект, решението на СЕС вероятно ще има за резултат подобряване на бизнес климата и конкуренцията в България. По-важното от юридическа и правозащитна гледна точка обаче е възможността в резултат на това решение по тълкувателен път да бъде вразумена практиката на ВАС относно понятието „правен интерес за обжалване на административните актове“ и да бъде приведена в съответствие с принципите за ефективна защита и справедливост. Т.е. право на обжалване да имат не само адресатите на административните актове, но и тези участници в търговския оборот, които са засегнати и понякога търпят драматични имуществени последици от актове на администрацията и на регулаторите, които от гледна точка на практиката на административните съдилища не ги засягат пряко и поради това преимуществено се приема, че нямат право на обжалване“, коментира решението на СЕС адвокат Екимджиев.

 

 

 

 

 

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Герасим Попов
Герасим Попов
25 октомври 2024 11:02
Гост

Български пощи са изстинали в 60-те години на миналия век. Няма вече безплатен обяд, дори и за нуменклатурата, която отказва да приеме, че живеем в 24-тата година на 21-вия век. Навсякъде в развития свят се работи изцяло дигитално, но само тук, в малката старовремска българийка се работи още с обратни разписки и хартийчици … СРАМ МЕ Е ОТ ТАЗИ ТЪПА ДЪРЖАВА !!!

Някой
Някой
24 октомври 2024 17:57
Гост

Еконта удари Български Пощи така, както само той си знае. За което си и плати. Но не, не на държавата, а на ПП-ДБ.

Български Пощи изплащат и пенсии – дейност, която никой друг не се ангажира да изпълнява.

Асенов
Асенов
24 октомври 2024 17:06
Гост

На къде отива тази държава?lwrnc

Заки
Заки
24 октомври 2024 17:08
Гост

A, то въобще има ли вече такава!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 октомври 2024 15:50
Гост

Св. Еконтий харесва това.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 15:08
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 15:08
Гост

То няма полза от тия пари дето се дават на пощите ни. Направо да ги закриват и това е. Безмислени са. Никой не пуска писма и парични записи. А за модерни пратки БГ Пощи са некомпетентни и бавни

Стоил
Стоил
24 октомври 2024 17:10
Гост

Напротив! Пощите лятото са пълни на морето. Още се пускат картички.

"Никой не пуска писма"
"Никой не пуска писма"
25 октомври 2024 7:21
Гост

Собственото мнение, основано на непознаване на действителността, не може да бъде аргумент за взимане на решение.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 15:08
Гост

Време е за сериозна реформа на пощите ни. Но тя няма да се случи скоро. Трябват много пари, високи заплати и бързо и точно обслужване. Американ експрес е нещо, което трябва да се гони

Възмутен
Възмутен
24 октомври 2024 17:12
Гост

A, обаче има за магистралките на Боко и улиците на Фандъчката.

Filosof
Filosof
24 октомври 2024 23:17
Гост

USPS са федералните американски пощи и много пъти са били на загуба. В много страни има държавен монопол и в Конституцията е записано за право на монопол в някои сектори. В ЕС и решението на съда както много практики са абсурдни. Друга тема е, че български пощи са недъгави, но може и умишлено така да са управлявани. Писмата на общини, щатски и федерални администрации се доставят от USPS. Ако преватизират български пощи трябва … еконта да разнася писма от държавни и общински администрации и може да струват дори и по … пет лева писмото, а те частниците ще връщат на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 15:07
Гост

Защо частниците Еконт и Спиди ще оспорват държавната помощ. Български пощи са им абсолютно никаква конкуренция

Стаматов
Стаматов
24 октомври 2024 15:07
Гост

Ми то реално защо се дава тая субсидия на БГ Пощи? Да седят пияндета по клоновете и да не правят нищо?

Демирев
Демирев
24 октомври 2024 15:06
Гост

Според мен няма оправия с родните пощи. Просто няма.

Велчев
Велчев
24 октомври 2024 15:06
Гост

Случвало ми се е да им давам пари за пращане и се оказа, че не съм знаел, че това се води пощенски запис. Ако го пусна, като писмо цитирам „може и да не стигне“. Пускаш в кутията и те го хвърлят пощальоните. Е може ли такова нещо?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 15:03
Гост

Пощите са ни като БДЖ

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2024 14:59
Гост

Няма конкуренция