Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е разследван за престъпно сдружение за търговия с влияние, заедно с бизнесмена Пламен Бобоков и с окръжния прокурор от Русе Николай Николов.

Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура и разпространиха снимки от комуникация между тримата от последните години. Съобщението на държавното обвинение дойде, докато Специализираният наказателен съд решаваше дали да остави Бобоков в ареста, след като вчера беше задържан.

Той е обвиняем с брат си Атанас за организирана престъпна група, свързана с бизнеса с отпадъци, но беше на свобода срещу гаранция от 1 млн. лева. От прокуратурата съобщиха, че са го задържали вчера, защото до 14 юни не е внесъл гаранцията, както и заради новите доказателства. Пламен Бобоков пък определи случващото се като беззаконие. Пред „Лекс“ адвокатът му Ина Лулчева обясни вчера, че на 15 юни, докогато е бил срокът за внасяне на гаранцията, тя е уведомила прокуратурата, че сумата няма да бъде внесена, тъй като се очаква произнасянето на съда по нея, а причината е, че Бобоков е обжалвал мярката и размера на гаранцията. Веднага след като жалбата е била отхвърлена, гаранцията е била платена, но бизнесменът беше задържан.

Днес съдът освободи отново Бобоков и го остави под гаранцията от 1 млн. лева, която вече е платил.

От прокуратурата пък обявиха, че са събрани нови доказателства срещу него, след като е била изготвена компютърно-техническа експертиза на телефони и таблети на обвиняемите по делото. Така разследващите разбрали, че той си говори с хора с имунитет, с висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми, които се укривали в чужбина. Тези материали обаче са отделени вече в друго производство, различно от това за отпадъците.

В съдебна зала прокурорът Петър Белчев мотивира обаче искането си за постоянен арест на Бобоков именно с контактите му и възможността да повлияе по този начин на разследването. Той цитира и разговор на бизнесмена с лице с имунитет, за което само се предполагало, че е президентът Румен Радев. Ставало дума за концесия на пристанище Бюканън в Либерия за 25 години с концесионер „Приста порт“, която е собственост на братя Бобокови.

„Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявява интерес от запознанството си с него с оглед на изпращане на посланик на България в Нигерия с акредитация в Либерия. Това е разговора в писмена форма“, посочи прокурор Белчев.

По този повод Бобоков коментира днес пред журналисти, че с президента Радев се е виждал веднъж на официална среща и това било преди 2-3 години. По думите му, когато се прави бизнес в чужбина, е нормално държавата да помага.

„Когато правим бизнес в чужбина, всяка една нормална администрация подпомага предприемачите. Знаете ли как се лобира в Узбекистан и Африка? Трябва да има някаква държавна помощ. Бойко Борисов откри завода ни за рециклиране на масла в Узбекистан, аз имах отлично отношение с премиера“, каза Бобоков.

Сред контактите му бил е секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента – Пламен Узунов. Публикувана е комуникация между двамата, според която Бобоков живо се интересува от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. До тази развръзка се стигна след решение на Върховния административен съд от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера. Именно то е обсъждано между Бобоков и Узунов.

Още през декември 2018 г. Бобоков си пише с предполагаемия секретар на президента, изписан в телефона му като “Prezident-Pl. Uzunov“.

На 27 декември Узунов изпраща поредица от съобщения на Бобоков: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“.

В отговор Бобоков казва: „Разбрах“. На същия ден получил и снимка на диспозитива на съдебното решение, с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“. На 3 януари 2019 г. изпратил на Бобоков линк и към решението на ВАС, излязло в първия работен ден на годината (решението на ВАС виж тук). От прокуратурата подчертават, че публикуваният съдебен акт напълно съвпада с изпратения от Узунов текст още на 27 декември.

Днес Бобоков каза, че с Узунов са приятели, но нямаше спомен за разговор, свързан с либийския танкер. Като приятелски, той определи и отношенията си с укриващия се Васил Божков, но подчерта, че нямат общ бизнес.

Следващата разпространена от държавното обвинение комуникация на Бобоков е с окръжния прокурор от Русе Николай Николов, който няколко пъти е кандидатствал неуспешно за окръжен прокурор на града, като за последно се пробва в края на миналата година.

Прокурорът е записан като „Prok. Niki Nikolov и през ноември пише на Бобоков: „Привет“, „Надявам се, че още съм в играта, нали?“, а Бобоков отговаря – „100%“.

След неуспешния избор на 4 декември, Николов пише пак:

„Станалото-станало. Ще го преживея пак. Разчиташ, излъгаха теб. Разбери истината, за теб е важно. Не оставяй нещата така. Длъжници са ти! Захапи и стискай! Отмъсти и за мен“.

Бобоков му отговаря, че вече е предприел мерки и казва, че „адски“ съжалява за случилото се.

„Кълна се, че няма да оставя нещата така“, добавя бизнесменът, а Николов го успокоява:

„Недей, такива са, ама ние не вярваме. Иначе аз бях страхотен! Не се хваля“

По този повод Бобоков коментира, че с Николов също са приятели, но подчерта, че той не е бил избран за поста.

От прокуратурата обявиха, че са извършени лични обиски Узунов и Николов, както и претърсвания и изземвания. Днес Узунов беше призован за разпит като свидетел в прокуратурата, а показания се очаква да даде и Николов.

„Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите“, допълниха от държавното обвинение. Тепърва ще се изяснява и дали срещу прокурор Николов ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Това е поредно дело на Специализираната прокуратура, по което са огласени част от доказателствата и по този повод от държавното обвинение заявяват, че ще продължат действията си, независимо от служебното положение на обвиняемите, социалния им статус и политическата принадлежност.

„Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица“, добавят от прокуратурата.

Комуникацията между Бобоков и прокурор Николов

Комуникацията на Бобоков със секретаря на президента Пламен Узунов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Маргин
Маргин
19 юни 2020 18:44
Гост

Бобоков го играе жертва. Нагледали сме се на такива.

Гого
Гого
19 юни 2020 18:42
Гост

Нищо интересно не намирам в тази комуникация. Просто чат.

Юли
Юли
19 юни 2020 18:41
Гост

Прокурор, секретар и бизнесмен. Интересна комбинация.

въпрос
въпрос
19 юни 2020 17:45
Гост

А какво ще стане с единия милион, който внесе Пламен Бобоков?

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 18:20
Гост

Интересен въпрос – дали се явява нарушител на гаранцията човек в такава ситуация. досега не си спомням подобен случай – хем да си платил, макар и със закъснение, спорно, при положение, че се е чакало произнасяне от съд, и да те вкарат в кауша.

Ставри
Ставри
19 юни 2020 18:30
Гост

Той точно има за какво да лежи зад решетките.

Гери
Гери
19 юни 2020 18:29
Гост

Каквото става с всичките внесени гаранции.

интересно
интересно
19 юни 2020 17:45
Гост

Това, което разпространи прокуратурата, не ми прилича на престъпление. От него става ясно, че едни хора си говорят за нещо. Нямат право ли да си общуват, трябва да се изолират ли и да не поддържат връзки с други хора?

Ели
Ели
19 юни 2020 18:33
Гост

Напълно съм съгласен. Това е просто чат. Няма да издържи като доказателство.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 17:31
Гост

Влиятелни хора си говорят. Нищо ново. Рубриката предозиране. Да, правят си услуги, ама дали има търговия с влияние туй вече е друга работа

анонимен
анонимен
19 юни 2020 17:29
Гост

Днес е 19 юни. За 22 юни е призован уж като свидетел и Валентин Златев. И него ли ще включат в групата

радев
радев
19 юни 2020 17:26
Гост

Такааа, да обобщим Бобоков е лобирал НН да стане ОП на Русе. НН не е станал. После пък ПУ му дал предварително решение на ВАС. Откъде съветник на президента има предварително съдебно решение е доста интересно, но пък не виждам по кой текст от НК може да бъде подведено. Нито е класф инф, която е изнесена, нито е престъпление срещу правосъдието. Всичко е за да ударят Радев

анонимен
анонимен
19 юни 2020 17:26
Гост

Да не подгонят сега и съдии от ВАС

анонимен
анонимен
19 юни 2020 17:28
Гост

И тях да пришият към зле скалъпената им история с Бобокови ли? Няма да се учудя. Но прокуратурата минава всякакви граници, вихри се страшно беззаконие, измислят си ОПГ само и само да пратят делото в спецсъда, където пионките послушно изпълняват всичко. Няма ли някой да ги спре най-накрая

Ванката
Ванката
19 юни 2020 18:36
Гост

Ти чуваш ли се? Кой ще ги спре спецовете. Много добре знаем кой ги чадъросва.

Каскетов
Каскетов
19 юни 2020 18:34
Гост

Гешев е способен на всичко.

Хаха
Хаха
20 юни 2020 1:43
Гост

Има ли такъв проект на решение или няма? Разполагал ли е с него преди да бъде подписано? Хайде да спрем да го играем на жертви. Ясно е, че кръгът от лица, които са разполагали с проекта преди да бъде подписан е твърде малък. Всеки трябва да си носи отговорността.

анонимен
анонимен
19 юни 2020 17:25
Гост

А бе, някой би ли ми казал коя охрана е по-квалифицирана – НСО или Бюрото за защита на главния прокурор.

анонимен
анонимен
19 юни 2020 17:23
Гост

Обвързване с Божков и заплаха към президента – това ни казват от прокуратурата

987
987
19 юни 2020 17:24
Гост

Прекрачват се едни граници, за които един ден ние ще плащаме.

Шест пъти "НЕ"
Шест пъти "НЕ"
19 юни 2020 18:37
Гост

А не бе! На Цветанов кой му опра пешкира? Ама нали са недосегаеми.