И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов е назначил ревизия на работата на апелативния прокурор от София Владислав Владимиров. Тя идва след сигнал на сдружение „Ангели на пътя“ по повод отказа на прокурор Владимиров да подкрепи протеста на градската прокуратура за по-висока ефективна присъда за катастрофа с фатален случай от миналата година.

Става дума за инцидент от 14 май 2023 г. на магистрала „Струма“, при който загина 19-годишният Стефан Идакиев. Рано сутринта младежът се прибирал от работата си на бензиностанция с негови колеги, а зад волана била колежката им Ани Рангелова, която извозвала работниците от нощната смяна. Колата се движела с около 150 км/ч по магистралата към Перник, попаднала в локва, завъртяла се, разкъсала мантинелата и паднала в дерето. Стефан Идакиев почина от раните си в болница, а негов спътник беше тежко ранен.

На първа инстанция подсъдимата Рангелова беше осъдена на 3 години и 4 месеца затвор, но и близките на починалото момче, и прокуратурата не останаха доволни от наказанието и делото стигна до апелативния съд.

Миналата седмица родители на загинали на пътя, сред които и майката на Идакиев, блокираха символично Съдебната палата в знак на протест срещу решението на прокурор Владимиров да не подкрепи протеста на колегите си.

Днес и. ф. главният прокурор Борислав Сарафов се срещна с близки на пострадалите от катастрофи, с представители на „Ангели на пътя“ и с адвокат Людмил Рангелов, където е съобщил и за назначената ревизия на работата на прокурор Владимиров.

„Екип от прокурори от Върховна прокуратура ще провери работата на прокурора от АП-София от началото на годината, като ревизията ще обхване всички дела и преписки, срочността на произнасянията по тях, натовареността на магистрата и други показатели, свързани с професионалните му задължения“, съобщиха от държавното обвинение.

На срещата Сарафов е споделил и вижданията си за работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя, които ще залегнат в концепцията му като кандидат за обвинител №1. В срещата са участвали и завеждащите отдели във Върховната прокуратура Ваня Стефанова и Виктор Малинов.

„Ние усещаме болката ви. Престъпленията, свързани със смърт на пътя, са основен акцент в работата на прокуратурата. Нашата амбиция е, доколкото законът ни позволява, да направим всичко възможно да постигнем справедливост по тези дела. А със справедливостта ще дойде и генералната превенция“, е казал Сарафов.

На срещата са обсъдени възможностите за по-бързо приключване на експертизите, които са ключови за делата за смърт при катастрофи, както и на досъдебните производства и нуждата от законодателни изменения, които да решат наболелия проблем с липсата на вещи лица.