За пръв път следовател от Националната следствена служба (НСлС) ще премине пълен обучителен курс в Академията на ФБР в Куантико, а в бъдеще български следователи регулярно ще бъдат изпращани на обучения в федералното бюро.

Това е договорил и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов по време на посещението си в САЩ по покана на Департамента по правосъдие, съобщиха от прокуратурата.

По време на срещата си с ръководството на Академията на ФБР, Сарафов е предложил в България да се проведат серия от обучителни семинари за български магистрати и служители от службите с лектори от САЩ, като акцент в тях ще са киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства. Това би било полезно за изграждане на професионален капацитет и за възможността за създаването на отделна структура, която да работи по този тип престъпления и събирането на електронни доказателства, поясниха от държавното обвинение.

На срещата е било договорено скоро в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет. И.ф. главният прокурор е обсъдил в САЩ и добрите практики в работата на ФБР, които биха били полезни при реформа на НСлС и окръжните следствени отдели и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба.

Директорът на ФБР Кристофър Рей е удостоил Борислав Сарафов с почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност. Акцент в разговорите на Сарафов в САЩ е бил поставен именно върху наказателноправното сътрудничество в борбата с трансграничната организирана престъпнос и съвместните действия срещу международни престъпни групи с участието и на български граждани.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Костадин Савов
Костадин Савов
27 май 2024 22:24
Регистриран

Навремето ЧК и КГБ, сега ФБР.

Didier
Didier
27 май 2024 12:53
Гост

Здравейте сър мадам

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Асена Василева
Асена Василева
27 май 2024 17:06
Гост

Беги бе, аз милиарди заеми уреждам!

Иван Иванов
Иван Иванов
27 май 2024 8:02
Гост

Има едно дело – което си стои на „трупчета“, вече 10 години, как да имаш доверие в системата.

Аз съм адвокат и – какво да обяснявам на клиентите си.

smallfran
smallfran
26 май 2024 10:13
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Асена Василева
Асена Василева
26 май 2024 21:43
Гост

Мръсни мошеници! Препоръчахте ми негромасаж на „Козяк“ и така ме напомпиха, че чак шкембето ми изхвърча напред, за гушата да не говорим!

:)))
:)))
24 май 2024 10:28
Гост

Американската криминалистика е на светлинни години от нашата. В САЩ се извършват едни от най-тежките престъпления, там следователите са обучени на ниво – еразмус. Няма да е зле и българските следователи да се поучат от американските си колеги.

;)))
;)))
25 май 2024 20:01
Гост

А в американския наказателен процес самопризнанието е достатъчно за осъдителна присъда. Хайде да не се поучаваме чак толкова.

Loll
Loll
23 май 2024 15:25
Гост

Чудя се дали едни и същи хора пишат в спортните форуми и тук в Лекс. Без значение каква е новината важното е да се изкажем с негативизъм . Така злоба не се лекува, напротив , става още по- голяма:)

Посолствен трол
Посолствен трол
23 май 2024 21:14
Гост

Аз се чудя дали тук има и други колеги от ПП-ДБ, например с богата практика като адвокат, като някои знакови конституционалисти, пили мазно кафе.

Пеналист
Пеналист
23 май 2024 13:40
Гост

Това получава българинът когато не желае да гласува. Няма значение за кого ще гласува, важно е да го направи, за да не тежат гласовете за мафиотите Делян Магнитски и Боко Тиквата повече! Всеки който не гласува на тези избори, а си остане вкъщи е просто съучастник на Магнитски и Тиквоча! Важно е да излезем масово против тези мръсни своеволия на санкционираният престъпник!

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 20:09
Гост

Защо не изпраскахте цялата мантра, спусната на посолствения тролаж- всички да гласуваме за харвардските измамници и сектата на противните мравояд и гном?

Пеналист
Пеналист
26 май 2024 3:16
Гост

Анонимни троляци не ми отговаряйте моля. Без име, без снимка, без нищо … Мнението ви не струва и не ме е*е, защото си просто поредният безименен, на когото е платено да храни по единствените хора, които постигнаха нещо полезно за теб, за майка ти, за близките ти, за всички нас. Яж лайна и умри в кофи тролчо.

Тролист
Тролист
26 май 2024 18:44
Гост

„мнението ви не струва и не ме е*е, защото си ..“
Ти като си измислиш едно име, и после поснтеш още 5-6 пъти анонимно, та да го докараш до 5 долара надник, нали не мислиш, че си много оригинален? Не си ли говорите там с колегите, като ви спускат опорките от посолството? Да, сигурно покрай тролене за харвардските измамници си заработил нещо, но какво от това? „Пеналист“, ахахахха, а не може да пише на български (справка- горе в кавичките). Много е паднало нивото явно, никакъв подбор при посолствените троляци.

Михайлов
Михайлов
23 май 2024 13:22
Гост

Сарафов иска да прати корупционни схеми във ФБР, да видим колко успешен ще е Фуражката И.Ф.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2024 10:23
Гост

Защо ли някои като чуят думата аташе си представят агент под прикритие или шпионин?
Не, че е нужно да полагат особени усилия, за да узнаят държавни тайни, защото като цяло у нас такива с особено голямо значение няма, пък и все се появяват“случайни“ течове на информация, като чистката в служибите с настаняването на „доверени“ хора там е точно с цел официализирането на споделянето на чувствителни данни с партньорските служби.

НПК е остарял
НПК е остарял
23 май 2024 9:54
Гост

Дано не е само за следователите от НСС, защото и в страната има много дела с такива престъпления. Трябва да се промени НПК, защото в САЩ за федералните прокурори снимка във Фейсбук с богати къщи и лимузини си е доказателство и ние като им кажем, че при нас не е, не вярват. Като се сетя колко мъки бяха докато записите от частни камери започнат да се приемат като д-во от българските съдии и прокурори.

следово куче
следово куче
23 май 2024 9:51
Гост

Преди – в КГБ, сега – във ФБР… Няма особено голяма разлика – все сме си колония, бананова „република“…

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:39
Гост

Тоя съвсем изгуби връзка с действителността.Само се чудя, дали следващият Главен ще е още по-тъп от този или това е дъното.

Михайлов
Михайлов
23 май 2024 13:38
Гост

По-важно е в момента, кой ще сложи Пеевски за председател на ВАС. Важно е сега да се излезе и да се гласува! Без значение за кого стига да не е за Пеевски или Борисов. Когато не гласуваме се намалява процента гласували и така гласовете за Магнитски тежат повече. ВАЖНО Е ДА ГЛАСУВАМЕ СРЕЩУ ДЕЛЯН И БОЙКО !!!

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 20:11
Гост

Правилно, също така в никакъв случай гласове за предателите от „Да, Украйна“ и „Проамерикански парцали“, нали?

Атестационни изпити за следователи
Атестационни изпити за следователи
23 май 2024 9:26
Гост

Това следствие още ли не е закрито?

Всичкото следовател, поради 18 години неработене-на повторни държавни изпити, и на трите.

стига вече
стига вече
23 май 2024 10:05
Гост

забелязвам, че всеки пък като пишете за следователите, все негативно, разбира се, използвате винаги израза “ всичкото следовател“. Явно сте от по-старата генерация. Като има някое дело, от което сте засегнат, и две-три-четири години не стигне доникъде в МВР, та чак се наложи да се превъзлага на следствието, ще пеете друга песен.

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:22
Гост

Смешко

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:22
Гост

А нещо за дълбоката държава? Твойте господари от ГЕРБ и Пеевски? Шеф на Административен съд и ВСС? Тия са концентрирали толкова власт. Но ние се занимаваме кой щял да бъде външен министър

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:20
Гост

И тоя си остана за постоянно

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:20
Гост

Урунгел. Фасадна демокрация. Цялата им работа на гербилите е такава

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:19
Гост

Браво, браво господине…

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 9:19
Гост

Признаваме му това действие. Ма като цяло е смешник

Иванов
Иванов
23 май 2024 9:19
Гост

И все пак – постевено лице на ОПГ ГЕРБ

Хършев
Хършев
23 май 2024 9:19
Гост

Ми не е зле. Не е зле.

Gogo
Gogo
23 май 2024 9:18
Гост

Престижно