Само един от четирима български работодатели смята, че правосъдната система в страната е добра. Едва един от сто казва, че тя е много добра. Това поставя България на предпоследно място в ЕС по оценка за независимостта на съдиите и съдилищата според проучване Евробарометър, цитирано от „Дневник“ (с обобщение на данните за България на английски език можете да се запознаете тук).

Бизнесът в България посочва кои са двата източника на натиск над съдиите. При възможност да посочат няколко отговора на първо място са поставили „икономически и други интереси“ – за 62% това е основната причина, а други 21% са склонни да се съгласят с това твърдение. Но доста близо (57%) е делът на убедените, че това са властите и политиците. Други 22% казват, че общо взето действия на правителството и политиците са повлияли на оценката им за правосъдната система.

Само в Португалия в по-голяма степен (но разликата е от само един процентен пункт) предприемачите казват, че отрицателната им оценка е защото общественият статут на съдиите е твърде нисък, за да гарантира независимата им работа. В България така са отговорили 42% категорично (увеличение с 6 пункта за година) и още 25% казват, че това е донякъде причина.

Запитани как оценяват защитата на техните инвестиции, 18% отговарят, че много се съмняват, че са защитени от закона и съда. Други 37% се съмняват донякъде, което означава, че над половината предприемачи не са убедени, че съдът в България е мястото, което пази парите, имотите и активите им.

Данните показват, че оценката видимо се е влошила за една година и днес в България е най-големият дял на хората, оценили съдебната система като „много лоша“:

  • Много добра: 1%▼-4
  • Общо взето добра: 24%▼-4
  • Общо взето лоша: 29%▼-3
  • Много лоша: 30%▲9
  • Не знам/не отговорил: 16%▲3

Анализът по отношение на фирмените характеристики средно за ЕС показва следното:

  • Микро компании (1-9 служители) е по-малко вероятно (49%) да оценят независимостта на съдилищата и съдиите в тяхната страна като добри, особено в сравнение със средно големи компании (между 50 и 250 служители), където 61% дават добра оценка, и големи компании (250 или повече служители), при които положителната оценка наближава две трети (64%) от отговорилите.
  • Фирмите в сектора на услугите е малко по-вероятно (52%) от тези в други сектори, да оценят нивото на независимост на съдилищата и съдиите в тяхната страна като добри (между 45% и 49% в търговията на дребно, производствени и промишлени сектори).
  • Колкото по-висок е оборотът на една компания, толкова по-вероятно е шефовете ѝ да кажат, че независимостта на съдилищата и съдиите в тяхната страна са добри: 56% от компаниите с най-висок оборот (повече от два милиона евро) отговарят така спрямо 49% от тези с оборот до 100 хил. евро.

„Непредвидимо, непрозрачно административно поведение и трудности при оспорване на административни решения в съда“ е най-споменаваната причина за безпокойството на компаниите за ефективността на защитата на инвестициите в България, Хърватия, Дания, Франция, Унгария, Ирландия, Италия и Полша.

В пет държави повече от половината компании казват намеса или натиск от икономически или др специфични интереси „много“ обяснява тяхната оценка степента на независимост на съдебната система в тяхната страна. Това се отнася за Португалия (67%), България (62%), Кипър (56%), Словакия (56%) и Литва (53%).

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
22 юни 2024 16:41
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Лексаджии - ПОПРАВЕТЕ СЕ!
Лексаджии - ПОПРАВЕТЕ СЕ!
22 юни 2024 16:27
Гост

Един от четиридесет!

Ставрев
Ставрев
22 юни 2024 7:40
Гост

Робовладетели, колко пък са доволни от Вас? Мънкате като стане дума за почасово възнаграждение! Карате ги да работят по над 10-12 часа, горница без осигуровки, осигуряване на минимална заплата. Резултата е е Бентлита за любовници и съпруги, недекларирани жилаща из островите! Неплащане на данъци! Е и ние Ви нямаме доверие! А журналиста или писателя на тази статия е велик!?

в-к Работническо дело
в-к Работническо дело
21 юни 2024 13:21
Гост

Прави ми впечатление че при големи искове или такива които са много интересни, софтуера на ВСС редовно забива

Жокера
Жокера
21 юни 2024 16:54
Гост

Можете ли да посочите кога е забил за последен път? Скоро не е било…

Прост адвокат
Прост адвокат
21 юни 2024 18:56
Гост

Ам… вчера????

Илиан Точев
Илиан Точев
21 юни 2024 13:06
Гост

Страни, в които е въведна наказателна отговорност за юридически лица : Литва Под въздействието на Наказателноправната конвенция за корупцията, ратифицирана от Литва през 2002 г., и Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, ратифицирана от Литва през 2002 г. , както и различни международни договори на Европейския съюз, със свое решение от 8 юни 2009 г. Конституционният съд на Република Литва постановява, че корпоративната наказателна отговорност, както и общата концепция за вина, не противоречат на върховния закон на Литва. Естония Законът на Естония подлага юридическите лица на наказателна отговорност. Наказателният кодекс (НК), приет през юни 2001 г. и влязъл в… Покажи целия коментар »

Кокорбашиев
Кокорбашиев
22 юни 2024 8:11
Гост

Сега, това с наказателната отговорност на ю.л. едва ли трябва да се схваща буквално!
Интересно, как ще вкараш фирмата в затвора! Всичко се свежда пак до отговорността на физически лица-собственик, управител, съдружник, счетоводител и прочие. В този смисъл нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 13:04
Гост

Е как бе, нали направиха конституционна съдебна реформа, закриха специализирания съд, разделиха ВСС на две, махнаха главния прокурор, а то се оказа по зле положението.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 13:17
Гост

Скритата идея на направените промени беше да се спасят пет- шест олигарха от евентуални осъдителни присъди срещу което се отблагодариха със щедро финансиране на законодателя.Спаси се и Борисов,когото Гешев щеше да приключи.За тази група хора промените бяха успешни, но за цялото общество нещата се влошиха.Делата се разглеждат по- бавно отпреди, корупцията, особено в софийските съдилища, си върви безпрепятствено, а безвремието е обхванало цялата съдебна система.

4apricot
4apricot
21 юни 2024 13:02
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Симо
Симо
21 юни 2024 12:55
Гост

Какви са тези статистики? Според мен много повече хора не вярват в съдебната ни система.

Жокера
Жокера
21 юни 2024 16:59
Гост

По принцип е така, но и в предишни проучвания, както и от това, е видно, че огромната част от недоволните от съдебната система хора всъщност никога не са имали пряк досег с нея. Ето и от статията – причина за ниската оценка са хората от властта и политиците, т.е. рейтингът на останалите две власти, едната от които излъчвана от „суверена“, рефлектира върху системата. Как може някой да даде обективна оценка за нещо, от което няма преки впечатления?

Прост адвокат
Прост адвокат
21 юни 2024 18:57
Гост

Най-добре е да нямаш досег защото, ако статистиката се прави от хора имали досег, щеше да е мнооого по-зле…

Лозан
Лозан
21 юни 2024 12:46
Гост

Един деловодител в СРС взима малко над 1000 лева. Не може да вдигне глава цял.ден от папки. А почивката му е само половин час.

Чавдар
Чавдар
21 юни 2024 12:47
Гост

Те за това драпат към СГС или САС.

Пешев
Пешев
22 юни 2024 8:19
Гост

За сметка на това повечето са функционално неграмотни!
А и мисля, че това „малко над“ е към 800.оо лв.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 11:23
Гост

Без всякакво значение е субективното мнение, на когото и да било.

Коц Коцев
Коц Коцев
22 юни 2024 8:22
Гост

Изобщо, у нас нищо няма значение!

Хъксли
Хъксли
21 юни 2024 10:31
Гост

Съдебната система в България в момента има по-силно изразена социална функция – добър работодател е. Правораздавателната дейност е между другото.

Фиала
Фиала
21 юни 2024 12:03
Гост

Що не идеш деловодител в натоварен съд за 1000 лв. на месец, м? Тъкмо няма да имаш време да пишеш глупости тук. Може и статистик на съда за тия пари, да. Също и съдебен секретар. Между другото – твърде често нямат време да ядат нещо дори в полагащата им се обедна почивка. Ама нали чуждото яйце все е по-голямо.

Европейската комисия
Европейската комисия
21 юни 2024 10:16
Гост

Докато конкурсите за магистрати са изначално определени за кого са и ВСС не само го позволява, но го и толерира, тенденцията е само надолу. Незнам обаче при положение, че вече са стигнали дъното колко още могат да копаят още. Съдебната ни система е плачевна и наистина за мен е непонятно как публично продължават да газят законите и да правят каквото си искат членовете на ВСС. Пълно безочие и арогантност, никакъв срам и свян за действията им, а принципите на етичния кодекс всички до един погазени, морал и справедливост нулева. Много мога да кажа, но за себе си вярвам, че има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 11:24
Гост

Явно имаш нулеви познания по темата.Вероятно си експерт по всичко, както всяка единица от тъпото народонаселение.

Набит Колев
Набит Колев
22 юни 2024 8:27
Гост

Явно умни и красиви са само съдиите! И типично за заслуженото им самочувствие, те са над нещата, не спадат към народонаселението. Това им е нивото.

1111111
1111111
21 юни 2024 16:27
Гост

Както се казваше преди 89г. ще се оплачем на КПСС. Има едни хора и преди и сега, все чакат отвън да оправят държавата им. Надявам се да нямат и такива очаквания и за жените им.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 10:04
Гост

„Реформите“ на Ристю Бойкикев ни докараха до там. Сиреч, до под „кривата круша“.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 10:00
Гост

Е кво ме интересува мнението на някви си там чорбаджии-парвенюта, които крадат работниците си, лъжат ги и им подхвърлят жълти стотинки за заплата. Каквито те, такава и съдебната система.

Йори
Йори
21 юни 2024 9:49
Гост

Я стигнали сме дори французите, ама в проучване с негативен привкус

Жорката
Жорката
21 юни 2024 9:47
Гост

Шефовете на големите компании, които казват, че съдебната система е добра си плащат за всяко дело, което им представлява интерес. Та за тях съдебната система е страхотна

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 11:25
Гост

Имена и факти…..или само на ангро, лаф да става.

Ха ха ха ха ха ха
Ха ха ха ха ха ха
22 юни 2024 16:30
Гост

Всички с малки изключения.

Пацо Миланов
Пацо Миланов
21 юни 2024 9:44
Гост

Как да няма съмнения и ниска оценка за съдебната ни система като митичната реформа в нея така и не я започнаха, камо ли направиха

статистика да искаш
статистика да искаш
21 юни 2024 9:44
Гост

Само един от 500 работещи определят работодателите в България като добри.

Кака Ви
Кака Ви
21 юни 2024 9:50
Гост

Тоя един ще е зам. шефа

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 9:39
Гост

„съдът в България е мястото, което пази парите, имотите и активите им.“ това ме уби, съдът в България твърде често пази интересите на този, който плаща най-много. Не се изненадвам, че предприемачите гледат да се разберат предварително и помежду си

Илияна
Илияна
21 юни 2024 9:36
Гост

Не знам за португалия, но в България съдия с нисък обществен статут аз не съм видяла

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 10:03
Гост

Зависи какво разбирате под „обществен статут“. Материално съдиите в България са сравнително добре обезпечени (за нашите условия), но не може да се сравняват с колегите си от Западна Европа. Но личния и семейният им статус на голяма част от тях не е добър. Като цяло професията им пречи на личния живот и го закъсват там.

ов, ев, ски
ов, ев, ски
22 юни 2024 8:38
Гост

Мисля, че съдиите у нас се оформиха, като отделна каста и заживяха на розови облачета без връзка със земята! Но това е така, защото в под „небесното им пространство не тежи съдържание“! Главите на голяма част от тях са пълни с хелии и политат във въздуха!

Да.
Да.
22 юни 2024 16:33
Гост

Съдийските длъжности още със създаването на ВСС се раздават САМО по семейно-партийно проверена линия и СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.

Това е истината.

Калояна
Калояна
21 юни 2024 9:35
Гост

Политиците ни са корумпирани, съдилищата какви да са… Ако бяха читави щеше да има осъдени за корупция политици, а то все доказателства за престъпление няма или вземе да мине давността

Велемир
Велемир
21 юни 2024 9:33
Гост

Самия бизнес има навика да си има съдия (поне един) на хранилка за лични нужди. Разгледайте делата за обществени поръчки, то си личи

Пени
Пени
21 юни 2024 9:31
Гост

Той и бизнеса ни е един, ум да ти зайде, че взел да оценява и съдебната система

Данчето
Данчето
21 юни 2024 9:29
Гост

И един от четирима е много

Анонимен
Анонимен
21 юни 2024 9:03
Гост

Това проучване да го видят от ВКС като настояват за нови привилегии. Най-любимото ми е, че искат ОС на колегията да определя кои да бъдат повишени – класическа шуробаджанащина, не че сега не е така, ама поне е леко замаскирано.

сложно е
сложно е
21 юни 2024 9:05
Гост

Да го видят ПП-ДБ, които им се навиват за всички глупости. Включително и на смесени състави. Лошото е, че данните наливат вода в мелницата на корумпетата от ГЕРБ и ДПС и ще опраскат положението окончателно.

от зле по-зле
от зле по-зле
21 юни 2024 9:01
Гост

Икономическото състояние на съдиите си е много добро, но някои са алчни и вземат. Туй то, затова етичните качества са еднакво важни с професионалните, но селекцията през годините зазлява ли залява