Росен Желязков от ГЕРБ ще е председател на 49-ия парламент, а шефът на правната комисия ще бъде излъчен от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Това са се разбрали представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в работната група за обща законодателна програма, която днес приключи дейността си.

Десислава Атанасова от ГЕРБ и Николай Денков от ПП-ДБ обявиха постигнатото съгласие за избор на председател на парламента, което ще позволи и Народното събрание да започне работа, като това ще стане на продължаващото утре първо заседание.

Двете най-големи коалиции са се разбрали да приложат и идеята на ПП-ДБ за ротация на председателското място, но тя ще се случи, ако парламентът работи повече от 3 месеца. По думите на Атанасова, това решение е взето като джентълменско споразумение от преговарящите групи, което предполага и ротация на председателя на правната комисия. Денков пък добави, че номинации за шеф на комисията ще бъдат обсъдени утре.

Основната тема, по която представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ работиха, е свързана със заявката им за обща законодателна програма. Тя включва внесените от Министерския съвет закони, заедно с други, които те ще изработят, като списъци с тях ще бъдат предоставени на медиите и на всички парламентарни групи.

„С предимство са законопроектите, свързани с правосъдна реформа, плана за възстановяване и устойчивост, еврозона и Шенген. Бих отбелязал специално и имаме готовност да внесем заедно законопроекта за защита от домашното насилие, тъй като има крещяща нужда от него. Статистиката е ужасяваща – по една жена на седмица губи живота си по подобни причини“, заяви Николай Денков. Той подчерта, че в тези разговори е обсъждана само законодателната програма, а не общо правителство, за което трябва да се проведат разговори между лидерите. Според него обаче няма да има промяна в позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова обаче посочи, че диалогът между двете коалиции трябва да продължи, за да се изпълни основната мисия на всеки парламент – „да излъчи работещо редовно правителство“.

„Усилията на всички нас ще бъдат насочени към приобщаване и на други парламентарни групи за голямата цел – именно конституционно мнозинство, защото сме наясно, че сериозна и дълбока правосъдна реформа би могла да се случи само така“, добави Атанасова.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
впечатлявам се от проф. Пламен Киров
впечатлявам се от проф. Пламен Киров
19 април 2023 16:20
Гост

Така като гледам всички коментатори и анализатори най- ми харесва проф. Пламен Киров. Човека говори прави и убедително, личи си , че знае какво говори. погледнах му биографията в нета и какво да Ви кажа ми такива ни трябват в Парламента и в правителството поне няколко души. Та кой друг , ако не конституционалист и член на Венецианската комисия ни трябва в момента щом искаме да променяме конституцията. работил във „Венецианската комисия“ и знае там какво искат и препоръчват. Бил и Конституционен съдия, т.е. тълкувал я е тази наша конституция, освен че я преподава. Е такива компетентни хора са ни… Покажи целия коментар »

Тролски неволи
Тролски неволи
19 април 2023 10:49
Гост

Троловете на герберското ОПГ са в ступор – те плюят ПП, а баце гали кирчовците по главата :))))

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
19 април 2023 9:24
Гост

Стига да изпълнят най-важната задача – въвеждане на механизъм за наказателно преследване на временно озурпиралият длъжността главен прокурор – Иван Магнитски !!

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:29
Гост

„узурпация“, бе неграмотник!

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:41
Гост

Щом Харвард ти казва, че е озурпация, значи е озурпация

Колело
Колело
19 април 2023 8:46
Гост

Коренно противоположни са избирателите на едните и на другите. Би трябвало едните да са управляващи, а другите да са опозиция… Това е…

Не съвсем
Не съвсем
19 април 2023 10:51
Гост

Напротив, политическите им виждания са почти едни и същи. Най-съществената разлика е в отношението им към корупцията.

Колело
Колело
19 април 2023 12:07
Гост

Не е така.. Коренно различни са, а за отношението.. Няма да коментирам, то се видя..

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 22:37
Гост

Избирателите на ПП и ДБ / последните не чак толкова, защото са всеядни/ изпитвали тревожност като гледали техните лидери заедно с лидерите на Герб в парламента. Защо, бре? Не си ли ги знаехте от по-рано? Христо Иванов отдавна е тревожен и му личи. Сега ще изпитат и други чувства и физически усещания.

Свито от страх дупенце
Свито от страх дупенце
18 април 2023 23:55
Гост

Депресивна тревожност изпитва една крадлива тиква само при мисълта за близки срещи с бай Ставри. Затова отиде да се моли на Кирчо и Кокорчо, които преди изборите заклеймяваше като най-голямото зло в България. Засега усещането е за стегнати и плътно притворени седалищни мускули, които при прокарване на антикорупционното законодателство са с тенденция към разширяване и разтваряне.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 април 2023 21:55
Гост

Ако бе друго поне от сеир не можем да се оплачем, а и сапунения сериал си го бива, като се има предвид че достигнахме развръзката, при която изгората в нелегалност, червенокосата, буйна и млада Есмералда Променливата, пристава тайно на опитния снажен момък гордия Освалдо Гербевия.

Латино сериал
Латино сериал
19 април 2023 0:02
Гост

По-скоро освинения, оплешивял и налегнат от притеснения, свързани с изкупуване на много стари грехове и престъпно минало, дон Тиквоне загърбва егото си и отива да целува ръка на новите млади и нахакани шерифи, които все повече осъзнава, че носят една необратима промяна. В следващия епизод остава да видим дали изкупуването на грехове ще е под формата на сътрудничество на новите шерифи или при бай Ставри де ла Бобов дол.

ПП ГЕРБ = Лена забременя
ПП ГЕРБ = Лена забременя
18 април 2023 21:53
Гост

Борците срещу корупцията в парламента се прегърнаха с корупционерите.

Не искаха, но имаха желание.

Вечна дружба.

Тук сме в Рая, всичко ни е "6"
Тук сме в Рая, всичко ни е "6"
18 април 2023 21:18
Гост

50 Хиляди на Протест в Прага срещу поскъпването на живота! Множеството скандира: НАТО Вън!

Всички путлерасти - в Сибир!
Всички путлерасти - в Сибир!
18 април 2023 21:24
Гост

В многомилионна държава винаги могат да се намерят 50 хиляди олигофрени и подлоги на Путлер. Чехите още помнят гнета на СССР и Пражката пролет и наскоро си избраха за президент НАТО-вски генерал, който открито подкрепя Украйна във войната срещу фашисткия окупатор.

Матилд
Матилд
18 април 2023 22:27
Гост

Не си разбрал. Протестът беше в защита на правото на аборт. Ама нищо, пишете си.

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
19 април 2023 9:25
Гост

50 хиляди идиота са това 😉

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 20:36
Гост

Каква ти любов? Жив секс си е!

Буре
Буре
18 април 2023 21:08
Гост

Това между Тиквата и Каскета беше дългогодишна любов. Сега определено ще е секс и борбата е кой да е отпред и кой отзад.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 21:53
Гост

А това между Тиквата и Бойкикиев какво е? Струва ми се, че е изпепепеляваща до болка дългогодишна, непрестанна и повтаряща се любов. Кой отпред и кой отзад се виждаше и тогава и сега. Джентълмени.

ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
ОСТАВКА КАСКЕТ !!!
19 април 2023 9:26
Гост

Какво е „бойкикиев“, това дори не е дума …

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 20:06
Гост

Любов, скрепена с джентълменско споразумение. Идилия.

ПП хванаха парапета на ГЕРБ
ПП хванаха парапета на ГЕРБ
18 април 2023 19:47
Гост

Хахаха, през форума е минал организираният тролетариат от амеби на ПП. Командировани са да цъкат минуси и да ни убеждават, че това не било сватба, ами „принципно“ поведение.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 19:51
Гост

Парапети. Ще надничат скришно към брачното ложе. Ама, принципно ще гледат.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 21:14
Гост

Това тролове на ПИК ли са или на ГЕРБ? Интелектуалният им капацитет е идентичен и е сложно да се различат.

Верен трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
Верен трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
18 април 2023 19:17
Гост

На кого ни оставяш, о, велики император Тиквоний! Докато ние и следователите пишем кървави писма върху проскубани каскети до арменския поп, ти целуваш ръка на жълтопаветниците, които по твоя заръка заливахме с помия по време на предизборната кампания! На кого да вярваме вече, май пак ще трябва да обръщаме палачинката!

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 19:28
Гост

Без гласовете на Тиквоний, Кирчо и Кокорчо ще лапат мухите, които Ленчето ще поднася с безумните си законопроекти. Първо любов, после сватба. Палачинките са за десерт за такива кратуни като теб. Горчиво! Сексът ще е блажен, ама за някои. Ти ще подсмърчаш от екрана, както винаги.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 19:02
Гост

Любовта няма граници! Христо Иванов се връща при Татко! Не, че не е очаквано и желано.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 18:50
Гост

рОТАЦИОННОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО Е ПРОТИВОКНОСТИТУЦИОННО! МА ОТ ДЕСА ПРОСТАКЕСА И ОТ КАКА ЛЕНА ГЛАДНА ХИЕНА – ТОЛКОЗ!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
МАКАР ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИ ВЕЧЕ

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
19 април 2023 9:28
Гост

Добре че си ти, капацитет единствен, да казваш, кое е противоконституционно и кое не е ….

Krь
Krь
18 април 2023 18:50
Гост

Маловажно е кой ще е шеф на НС и кой – на правна комисия. По-важно е, че се разбраха да приемат келяви закони. Да правиш нова разследваща структура по НПК е голяма глупост. Глупост е и промяната в НПК + ЗСВ, особено съдебното обжалване на отказите да се образува дело. Грешни закони на Йорданова и Зарков. Много грешни!

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 18:48
Гост

Тъпанари!
И едните и другите! Слуги на Мамона

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 април 2023 18:16
Гост

Хахах, да живее САЩ и американското посолство, че вразумиха нашите политици, предполагам. чрез съответното материално стимулиране. Протестърите се огънаха по-лесно отколкото очаквах, но важното е че, все пак държавата ще започне да работи в парламентарен режим.

Тиква -> Бай Ставри
Тиква -> Бай Ставри
18 април 2023 19:09
Гост

Искаш да кажеш, че след 12 години крадене някой се огъна и пое риска да приеме закони, които могат да го пратят право в Централния софийски? Смятай колко му пари под краката вече, щом започна да играе ва банк!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 април 2023 19:43
Гост

Добре го извъртяхте, но след толкова пеоведени избори и изхатчени половин милиард лева такъв аргумент изглежда смешен, можеха да направят тоя номер на предния вот най-малкото, но недалновидният им егоизъм струва пари.

Зрител
Зрител
18 април 2023 21:09
Гост

Да ти … държавата с тези „народни избраницци

Асен
Асен
18 април 2023 17:56
Гост

Поне Народното събрание ще започне работа.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:57
Гост

Отдекен е въпросът колко ще свършат.

ПП ни предадоха
ПП ни предадоха
18 април 2023 17:35
Гост

Няма страшно – това е просто Любов. Делят си постове и заплати. И само ни лъжат, че са един против друг.

Димо
Димо
18 април 2023 17:58
Гост

Ние пък като им вярваме.

Тиква -> Бай Ставри
Тиква -> Бай Ставри
18 април 2023 19:12
Гост

Напротив, ПП обещаха 1. Антикорупционно законодателство и 2. Че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Изпълняват си и 2-те обещания, докато престъпниците от ГЕРБ им се молят за някакви общи действия, само и само да спасят кожата на вожда-тиква.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:27
Гост

То не е “исторически компромис”, а си е направо любов ….

:)))
:)))
18 април 2023 17:24
Гост

За председател на Правната комисия…подочух че готвят проф. Пламен Панайотов от ЮФ на СУ.

анонимен
анонимен
18 април 2023 17:33
Гост

Как като не е депутат?!

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:12
Гост

Страхтна новина – Радо Чолаков няма да е председател на правната комисия. По-несъстоялен председател не е имала тази комисия

еугЛЕНА
еугЛЕНА
18 април 2023 17:37
Гост

Имала е – провинциалното нотариусче на ПП. С мисловен процес на амеба.

Чичо Сам
Чичо Сам
18 април 2023 17:11
Гост

Оппааа, главният прокурор май ще прати едно писмо и до арменския поп.

4567
4567
18 април 2023 17:15
Гост

Да праща. Навън вече е взет да подбив. Неспособен да се справи, може само да плаче

Щерев
Щерев
18 април 2023 18:02
Гост

Той така си започна от самото начало.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:11
Гост

Не знам дали наистина не преговарят за правителство, но аз съм онова мнозинство, което иска правителство. Крайно време е

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:10
Гост

Хайде, Радев вън!

222
222
18 април 2023 17:10
Гост

Да не вземе пък да избие бял дим?

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:11
Гост

Може, ама ПП ще напират да избие от втория мандат, сега духат клечката преди да е пламнала.

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:13
Гост

Кирчо и Асенчо натискали единият да е премиер, а другият министър. Аз ако съм, няма да им дам да припарят да МС, ега ти наглеците

wtf
wtf
18 април 2023 17:14
Гост

А Тачева министър на правосъдието, а? Да не е по-добра идея

123
123
18 април 2023 17:15
Гост

Нея няма кой да я предложи.

Петров
Петров
18 април 2023 18:04
Гост

И по- добре. Че иначе ще я втасаме.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 април 2023 18:19
Гост

То всеки политик във властта е малко или много нагъл, но на тези двамата им липсва ако не компетентност, то елементарна ориентация в икономическата и международната среда.