Номинираният за премиер от първата политическа сила в парламента ГЕРБ – Росен Желязков, незабавно предложи състав на правителство. Минута след като получи папката с първия проучвателен мандат от президента Румен Радев, Желязков му върна такава с имената на министрите.

Той предлага правителството да има един вицепремиер – Томислав Дончев, който да е и министър на иновациите и растежа.

За министър на финансите е предложена Людмила Петкова, на външните работи Даниел Митов, на вътрешните работи Калин Стоянов, на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков.

Деница Сачева да поеме Министерството на труда и социалната политика, Атанас Запрянов на отбраната, а Мария Павлова да остане министър на правосъдието.

За министър на образованието и науката е предложен Красимир Вълчев, на здравеопазването Костадин Ангелов, на културата Любен Дилов-син, на земеделието и храните Георги Тахов, на околната среда и водите Ивелина Василева, на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на икономиката Теменужка Пекова, на енергетиката Делян Добрев, на електронното управление Владимир Темелков, на туризма Евтим Милошев и на младежта и спорта Красен Кралев.

Прави впечатление, че съставът на предложения кабинет е от бивши министри в правителствата на ГЕРБ, депутати от партията и част от служебните министри. Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че това е правителство на малцинството и обяви, че ако то не получи подкрепа, страната отива към нови избори наесен.

„Това е голяма отговорност и изпитание, предвид силно фрагментирания парламент, както и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите, което неизбежно се отразява на легитимността на институциите и за чието преодоляване ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес“, заяви президентът. Сега предстои той да издаде указ, който да бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

„Ако правителството мине с някой трик – дали някой не дойде, дали някой ни подкрепи не като партия и мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот, но не, че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него. За този кратък живот единствената и най-голяма цел е да се приеме бюджетът, другото са Планът за възстановяване и устойчивост и Еврозоната. След това спокойно можем да отидем на избори“, коментира Борисов.

Той отново се обърна към ПП-ДБ и ги призова да помислят по тези няколко точки. „Насреща сме за преговори – министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Коя е Мария Павлова

Родената през 1971 г. Мария Павлова в момента служебен министър на правосъдието, а преди това беше заместник на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Тя беше служебен министър на правосъдието и в правителството на Огнян Герджиков от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. В няколко други служебни правителства в периода 2022-2023 г. беше и заместник-министър на правосъдието.

Павлова е в съдебната система от 1998 г., като е започнала като следовател в Столичната следствена служба, после е прокурор в Софийската районна прокуратура. Кариерата ѝ продължава като следовател в Националната следствена служба, където е била и завеждащ отдел „Специализиран“, ръководител на звено „Аналитично“ и говорител на службата. През 2016 г. е избрана от колегите си за член на първата Комисия по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 юли 2024 19:08
Гост

Мара коя я подаде-Резидентът или #Кой…Това не е предложение на герберастите…Следователката е угоднически настроена и за власт прави всичко

А дано, ама надали
А дано, ама надали
02 юли 2024 0:34
Гост

Аз вече не знам кое е по-малкото зло – това което е предложено, или това което ще стане, ако предложеното не мине. Ние българите, противно на приетото, сме наистина големи оптимисти и търпеливци, защото не спираме да се надяваме, че все някак си ще се размине лошотията и в тая патова ситуация. Вечно някой някого не харесва, вечно някой е недооценен, щото е заслужил повече. Няма разбирателство, нито наченка на компромис за отстъпка, но народа гледа да го дава яваш, защото е убеден, че нищо няма да промени, освен да чака смирено и да връзва двата края. Политическата ситуация сега… Покажи целия коментар »

Истината
Истината
02 юли 2024 10:53
Гост

Мара Павлата … Чух нейни колеги да я наричат „тъпа пуйка“ (цитирам!). Не я познавам, но ако това мнение е от нейната професионална среда, ЖАЛКО, безобразно тъжно! Попитах защо я наричат така. Отговорът беше, че правото й било вечна тайна и била неука, но подмазвачка и кариеристка.

Смях в залата
Смях в залата
01 юли 2024 13:19
Гост

Ристьооооо, г-н Бойкикев, Реформаторееее, къде си имаш цял ЗСВ, КПКОНПИ, къде се скри 10 години пропагандаааа и накрая миши изпълнения. Нали с Конституцията всичко започваше, е айде промени я, сега довърши. По-големи некадърници от ППДБ – една голяма кръгла НУЛА!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2024 11:52
Гост

Въпрос: Номинраният премиер прилича на:

а) обикновен човек
б) достоен и принцпен държавник, който има развито правосъзнание и служи само и единствено на народа
в) предпазно средство от естествен каучук/латекс
г) екземпляр от тип (Cnidaria) мешести
д) гол охлюв или дъждовен червей
е) всеки сам си преценя – beauty is in the eye of the beholder

Георги Ат.
Георги Ат.
01 юли 2024 11:27
Гост

Гербажиите са пуснали троловете да цъкат минуси на негативните коментари, които и без това са около 80%, само за да изглежда, че проекто-правителството се радва на подкрепа и е много експертно.

Народе
Народе
01 юли 2024 10:12
Гост

Ей така става народе като не гласуваш… На есен пак и после поне още един път… И след тва ще дойде Радев да ни спасява и официално ще взема да емигрирам

---
---
01 юли 2024 11:33
Гост

Аз не съм за ГЕРБ, но кое Ви кара да мислите , че ако активността при гласуване се повиши резултатът ще ви хареса ? Не Ви ли даде жокер „Величие“ ? Не предполагайки, че при активност нещата могат да ви харесат . Проблемът е в мисленето на населението , не само в пасивността.

Илиев
Илиев
01 юли 2024 10:11
Гост

Ама какво разбира Милошев от туризъм… Защо се продължава с тия диви недоразумения

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 10:09
Гост

Любен Дилов-син ще я офъфли културата един път завинаги

Данчето
Данчето
01 юли 2024 10:07
Гост

Ех, как Даца Фандъкова не е предложена за министър на регионалното развитие, а оня мъпет Гошо на правосъдието… А чакайте, тях ги пазят за налично мнозинство

Калояна
Калояна
01 юли 2024 10:02
Гост

ГЕРБ са най-корумпираната пасмина, разминаха дори БСП и то много отдавна. Няма разкачване от тях и това е нещото, което ще погуби България

Велемир
Велемир
01 юли 2024 10:00
Гост

Добре, че няма кой да го подкрепи това, че имам чувството, че имам дежа вю

Димитър
Димитър
01 юли 2024 9:55
Гост

Дано да подкрепят кабинета. Междувременно нека да помълчим за интересите на Киро,Асен,Прокопиев, Христо Иванов и всички протестъри и жълтопаветници,които като вълци вият в полето за власт…… Слава богу, че Христо „направи“ съдебната реформа…….

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 10:14
Гост

Пеевски го обмисля в сега… Сън не е спал

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 9:55
Гост

Майчице, Желязков ще голем премиер, нема що… Като Главчев

Валя Гигова
Валя Гигова
01 юли 2024 9:53
Гост

Можете да не го харесвате, но Росен Желязков има огромен опит и е подготвен за тази длъжност. Той е от малцината,за които може да се каже,че е израснал в управлението, нито е случаен, нито е привнесен отвън.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 10:04
Гост

Те в ГЕРБ много са опитни и много са подготвени, но проблема е главата на ламята какво изисква от тях и защо си продават душата

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 11:31
Гост

Много е опитен в…законовите кражби…

Георги Ат.
Георги Ат.
01 юли 2024 9:39
Гост

Борисов 1, 2 и 3 събрани в Желязков Super hits vol.1 … от некадърник до накадърника, мила моя майно льо.

Присъда
Присъда
01 юли 2024 10:05
Гост

Е те са си обичайните заподозрени, които виждаме напоследък

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
01 юли 2024 9:26
Гост

Мъпет до мъпет, лъсват всички зависимости и е повече от ясно, че с такова правителство ще сме последни в ЕС по всички показатели, тотално обвързани от интересите не на народа, а на курполентните момчета. Трагедия.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 9:24
Гост

Ха, изненада. Вече ми е все тая кои са, важното е да има правителство поне за 6 месеца.

Статуквото
Статуквото
01 юли 2024 9:22
Гост

Същите ку-ви и да, съдебната реформа почина…..

Димитър
Димитър
01 юли 2024 22:18
Гост

Дай боже!