Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) е отказала да провери сградите на Специализирания наказателен съд (СНС) и на Софийския районен съд (СРС) за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това става ясно от отговор на РЗИ след сигнал от Софийската адвокатска колегия (САК).

През ноември столичните адвокати са поискали здравните власти да проверят сградите на двете съдилища, защото там се забелязва струпване на хора, липса на вентилация и дезинфекция на залите.

От САК казват, че в спецсъда и СРС има специфики, които ги отличават от останалите съдилища – съдебните зали са без прозорци, а сградите са с обща климатична и вентилационна система, която в СНС е изключена, макар това да е единственият начин за осигуряване на въздух в залите.

По отношение на СНС трябва да се има предвид, че не е възможно еднопосочно движение в коридорите, поради разположението на залите. В коридора, където са разположени зали 1, 2, 3 и 4, не е възможно разминаване на движещите се в двете посоки на разстояние между лицата от метър и половина. В този съд, поради подсъдността му, по делата обичайно се събират множество подсъдими и защитници от цялата страна. Обичайно е заедно със съдебния състав, прокурора, свидетелите и вещите лица участниците в съдебните заседания да са над 15-20 души, а често и над 30. Отделно от това, в Софийския адвокатски съвет постъпиха данни от колеги адвокати, че от СНС са се обадили да кажат, че са били контактни, защото прокурорът, който цял ден е бил в заседание с тях без маска, е с положителен тест за коронавирус“, пишат адвокатите. Те добавят, че залите в спецсъда са без проветрение, влиза се от дело в дело без между заседанията да има дезинфекция.

Подобна е ситуацията в сградата на СРС, в която се намира Наказателното отделение, където също залите, а и коридорите, са без прозорци.

Що се отнася до тази на бул. „Цар Борис III“, където е Гражданското отделение на Софийския районен съд, то и там има проблем – делата са много и се получава струпване на хора, които чакат пред залите и така на практика е невъзможно спазването на дистанция от поне метър и половина, разказва САК.

Адвокатите изразяват притеснението си, че не са дадени изрични указания за начина на работа в условията на извънредна епидемична обстановка в страната в тези сгради и затова искат РЗИ да извърши проверка в СНС и СРС като прецени, с оглед квадратурата на залите, струпването на много хора от цялата страна и общата климатична и вентилационна система, дали се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19, както и да даде конкретни указания как да се провеждат заседанията.

Адвокатите искат още здравните инспектори да проверят дали се спазват и изисквания в тези две съдилища за случаите на хора с положителни проби за коронавирус и контактните им.

РЗИ: Няма нужда от предписание

От РЗИ обаче са отговорили, че няма да извършат проверка, съответно няма да издадат предписание.

В писмото си до столичните адвокати от РЗИ казват, че заповедите на здравния министър за мерките срещу разпространението на COVID-19 се отнасят до всички стопански субекти, обществени институции и държавни органи. Те се изпълняват от ръководителите на държавните органи чрез прилагане на организационни мерки в зависимост от спецификата на работния процес и осигуряване на дезинфекция, спазване на лична хигиена на персонала, лични предпазни средства и др.

Организация на работата и противоепидемичните мерки следва да корелират с оценката на риска по работните места във връзка е нововъзникналия риск, извършена с помощта на службата по трудова медицина, както и с Министерство на правосъдието, което трябва да въведе мерките“, казват от РЗИ.

Нататък обясняват, че за правилното функциониране на климатичните инсталации и осигуряване на чиста среда, системата трябва да се поддържа в изправност, да се почиства и дезинфектира, както и да се осигурява достатъчно свеж въздух във вътрешността на помещенията. РЗИ обяснява още, че режимът на работа на вентилационната система трябва да бъде съобразен и с конкретните технически характеристики на използваната инсталация за всеки обект.

Контролът по изпълнението на противоепидемичните мерки свързани с прилагане на организационни разпоредби и здравно-хигиенни мероприятия е задължение на ръководителя на съответното ведомство, към което следва да се обърнете. Необходимите противоепидемични мерки са обсъдени и не се налага издаване на предписание. Контролът за спазването на разпоредените мерки на лицата поставени под домашна изолация или карантина се осъществява от органите на МВР“, посочват още от РЗИ и на практика отказват да проверяват сградите на двете съдилища.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
24 декември 2020 9:33
Гост

Сградата на СНС не я знам, сградата на СРС е проучена – в исторически план ако щете – това е бившето ГУСВ, щаб, армейски имот, съответно е правен за военни цели – тук може да се говори дълго – представлява укрепен и откъм бетон, откъм евентуален щурм на сградата – което включва и съответната архитектурна планировка – малки стаички, несвързани една с друга и т.н. Смешно е – но откъм военна гледна точка е такова изискването към сградата, да е мини-крепост (евентуално). Сградата е строена от съветски специалисти (справка Мавзолея на София), високоякостен бетон, при проектирането на новият СРС –… Покажи целия коментар »

Анониме123н
Анониме123н
23 декември 2020 17:59
Гост

До вчера бяха против да се отлагат съдебните засегнатия, сега дпуга песен по хванаха

ехо
ехо
23 декември 2020 17:24
Гост

А дали случайно тези от РЗИ са били уведомени, че и в двете сгради на СРС НИКОГА НЕ Е ИЗГОТВЯНА оценка на риска на работните места, и НИКОГА не е имало сключен валиден договор по обслужване от Тредова медицина?!

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 15:29
Гост

Моля Ви, екипа на лекс.бг, стига ковидистична истерия.

асен
асен
23 декември 2020 12:07
Гост

Напълно правилно поведение от страна на РЗИ. Адвокатите са едни дежурни мрънкачи и оплаквачки с нисък авторитет в обществото, на които всички спряха да обръщат всякакво внимание.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:39
Гост

Дано Софийската адвокатска колегия да не остави нещата така.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:41
Гост

Няма повече какво да се направи. Колкото и който да подава сигнали, те няма да си мръднат пръста за проверки.

до горния коментатор
до горния коментатор
24 декември 2020 9:03
Гост

Могат да подадат сигнал до прокуратурата, за да провери дали отказът на РЗИ е в унисон със закона. Могат да оспорят отказът и пред съда-и не само по реда на чл 256 АПК Сравни частния сектор на какви проверки е подложен,че пред големите търговци дори и жандармерия присъства за да седи за спазването на мерките, не се разчита на самопроверка.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:36
Гост

Е като проверят, най- много да видят как защитниците без маски си шушумушат със задържаните подсъдими с надежда нещо да прихванат, ама нейсе…

Любител
Любител
23 декември 2020 11:34
Гост

То бившия финансов министър ни нарече маргинали, сега РЗИ отказва да провери как се осигурява безопасна среда, нищо ново, адвоката кучета го яли. То някои състави дори не си промениха навика да насрочват няколко дела в един ден.

адв.
адв.
23 декември 2020 14:32
Гост

А в САдС, коридорите са по метър и половина и чакаме за по осем дела в един час.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:33
Гост

Изключително неадекватно поведение. Нали имено те трябва да следят как се спазват мерките.

Nikolov
Nikolov
23 декември 2020 10:08
Гост

Да му се невиди. Как може да пропуснат да ги проверят и да отказват това нещо. Значи за едни има закони, а за други не?

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:31
Гост

Отново двоен аршин.

Цецо К
Цецо К
23 декември 2020 10:08
Гост

Еми нормално.

Димитриева
Димитриева
23 декември 2020 10:08
Гост

Демек се оправдават

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 11:34
Гост

Така им изнася.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 10:05
Гост

Твърдо съм против това да не се спазват тия мерки, като се вижда как едни го правят, а други го проспиват

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 10:05
Гост

Освен детските градини, за които ни пощуриха се оказва, че и в съдъ има разпространение на Ковид

Фреди Ф
Фреди Ф
23 декември 2020 10:03
Гост

Ми не проверяват сигурно защото ги е страх. А другия момент е, че си знаят, че не се спазват правилата. Те в съд всички си мислят, че са повече от останалите хора

Живко
Живко
23 декември 2020 10:02
Гост

Определено се излагат.

Dimitrina F
Dimitrina F
23 декември 2020 10:02
Гост

Е. Ама не ги спира да ходят да ръчкат обикновените хора

Анонимен
Анонимен
23 декември 2020 10:01
Гост

Платени про*** ки