Системни нарушения, включително и на принципа на случайно разпределение, използване на прокуратурата като инструмент за решаване на търговски спор – това са част от неприемливите практики и пропуските, установени при проверката на Софийската районна прокуратура, която извърши екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура (ВП).

Те са извършили цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел „Специализиран“ за почти четири години – от 2020 г. до 25 септември 2023 г., както и на дейността на бившия районен прокурор Невена Зартова и нейните заместници. Те подадоха оставки именно след започването на тази проверка, като обявиха, че целта им да се свали напрежението върху обвинителите и служителите, които са обект на непрестанни ревизии.

Върховните прокурори са анализирали неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази за образуване на наказателни производства.

„Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП – липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др.“, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е показала, че прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но и преписки, които не отговарят  на тези критерии. В нарушение на закона прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на Софийската градска прокуратура. „Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия, посочват от ВП.

При ревизията са разкрити и случаи, при които разследващите и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването – да се съберат в най-кратък срок необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, да се проучват и проверяват всички материали като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването.

Проверката е установила как е заобикаляно случайното разпределение по конкретни дела – формирани екипи от прокурори, в които е включван и такъв от отдел „Специализиран“. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички от екипа, а към конкретен прокурор. В един от случаите дори е била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в Унифицираната информационна система по съответното дело.

Върховните прокурори са дали препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията. А докладът им ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийската градска прокуратура.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:05
Гост

­­Г­­­о­­р­е­­щ­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­­ч­­­е­т­­а­­­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?95664

До болния с Конституцията
До болния с Конституцията
20 март 2024 13:03
Гост

Нова психиатрична експертиза.
Нови лекарства (ама тоя път редовно)!
Ново принудително настаняване за лечение в специализирано медицинско заведение (психиатрия).

17 мига от края на СВО
17 мига от края на СВО
20 март 2024 19:11
Гост

С хапчета, без хапчета, Одеса скоро ще е руска. Както е изначално. Свиквай!

И се готви не само за Новата, а и за Новия! Как ще го кръстят е без значение. Държавен, Народен … все е тая!

Защо няма арестувани по случая САМОСКЪСАНИЯ ПАГОН
Защо няма арестувани по случая САМОСКЪСАНИЯ ПАГОН
20 март 2024 5:43
Гост

Кога ще бъдат арестувани прокурорите, които пратиха на съд невинни хора, по случая „самоскъсания пагон“-когато милиционер показа завидни шивачески умения, и за да набеди невинни граждани, си самоскъса пагона, без да знае,че действията му са добре видеозаснети. Самоскъсването на пагона от милиционерът-заснето на видео, и въпреки това обвинени невинни граждани? Как е възможна такава мерзост. Гражданите бяха оправдани, само поради изключителната случайност, че самоскъсването беше видеозаснето, а ако нямаше видеозапис със сигурност щяха да са поредните невинни осъдени от престъпните съдебни банди. В добавка -кога ще бъде арестуван милиционерът-и за самоскъсването на пагона, и за това,че набеди пред орган на… Покажи целия коментар »

4 км.
4 км.
20 март 2024 12:51
Гост

Ти пак ли избяга от лудницата,бе?
Защо не си пиеш лекарствата?

Свидетел
Свидетел
19 март 2024 23:34
Гост

Както цялото ръководство на СРП подаде оставка, така й ръководството на СГП да подаде оставка!

Ad nauseam
Ad nauseam
19 март 2024 18:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Лудия с Конституцията
Лудия с Конституцията
20 март 2024 12:53
Гост

Нова психиатрична експертиза.
Нови лекарства (ама тоя път редовно)!
Ново принудително настаняване за лечение в специализирано медицинско заведение (психиатрия).

Ad nauseam
Ad nauseam
20 март 2024 19:13
Гост

Свиквай пич! Влезе ли веднъж, нема вадене. За цял живот е. Лукановата приключи логично след Андрей Карлович.

Реформирай! Намалявай заплатите с възпитателна цел
Реформирай! Намалявай заплатите с възпитателна цел
19 март 2024 16:30
Гост

Какъв е стимулът на прокуратурата да се реформира и промени към законопослушие, при положение,че заплатата си върви гарантирано, увеличенията на заплатите не закъсняват, парите за дрехи са в размер средната пенсия за много месеци накуп, плащат се пари и за ЧНГ. Изсипването на колосална бюджетна субсидия, при тоталните закононарушения е безобразие. Че кой ще се реформира и промени, като заплатата си идва гарантирано, и то в невероятен размер(да, размерът има значение) Редно е заплатите да бъдат редуцирани-до размерът на средната работна заплата, с възпитателен ефект. Че плебсът работи за средна работна заплата, какъв е проблемът и в прокуратурата да е… Покажи целия коментар »

Без значение
Без значение
19 март 2024 14:22
Гост

А защо им се вдигат заплатите ежегодно и то не с малко?! Със сигурност, ако се проверят всички РП и ОП в страната ще се открият много пропуски и нарушения. В много от тях работят цели семейства.

Стругаря
Стругаря
19 март 2024 14:03
Гост

Сега тази циркува трупа следва да тръгне по села и паланки и да провери и останалите районни, че и окръжните прокутури и то по същите критерии. И не, че не знаят какво правят овчарите инсталирани на ръководните позиции по тези места, но към момента нямат никакъв интерес да им обръщат внимание. Жалка картинка…

Закривай!
Закривай!
19 март 2024 13:51
Гост

СРП-тази прокуратура ,която по случаят „Битите в метрото“ прати на съд не милиционерът-бияч, а пребитите граждани. Или по случаят Самоскъсания пагон прати на съд невинните , набедени граждани, а не милиционерът със завидни шивачмески умения, който обезчести пагона и си го самоскъса, и набеди невинни хора. А и до ден днешен не са пратени на съд лъжесвидетелите от милицията по случая, нито е проверено дали е редно прокурори да обвиняват потърпевшите от беззаконие, а не нарушилите закона униформени. Тази прокуратурата, която по случая Р.Б.-пребит пред НДК защото от милицията е с дълга коса, прати на съд не милиционерите биячи, а… Покажи целия коментар »

Бобка от Магнаура
Бобка от Магнаура
19 март 2024 13:40
Гост

Нищо кой знае какво са констатирали. Това е изсмукано от пръстите. Ням никво тежко нарушение, а само изсмукано вследствие на системата, която я налагат Главните прокурор и екипете й барабар с ВСС. Който да работи тази работа така ще бъде и такива костатации ще се изсмукват. И се чудим въобще имали такова правомощие Гл. Прокурор след изменеията на КБР? Той не е ли само административен ръководител на ВП. Това с ревизии и проверки не е ли правомощие на ИВСС? И защо въобще ВП има Инспекторат и дублира рабоатата на ИВСС. ВСК и ВАС няма инспекторати??????

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 13:38
Гост

Закривай!
Уволнявай!
Лустрирай!
Арестувай клубари!

До лустратора
До лустратора
20 март 2024 12:55
Гост

Ега те лустрират па тебе бе!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 март 2024 13:15
Гост

Абе то надали е само там, ама нали са я наричали в момента и си поставиха за цел да проведат стриктно цялостна проверка по норматив, така, както трябва да се прави винаги.

#ВсякоЧудоЗаТриДена

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 март 2024 13:37
Гост

П.С. Щом са констатирали „системни нарушения“, а не повторни такива, т.е. рецидивиращо поведение, значи и проверките са били толкова качествени – през пръсти и от дъжд на вятър.

Боби акулата
Боби акулата
19 март 2024 12:44
Гост

А кога ли някой ще ревизира и анализра дейността на самия Сарафов за последните 25 години. Да се види какво е свършилл толкова, че да бъде пример. Само най- високи постове е заемал и май нищо не е свършил, освен да критикува неоснователно колегите си, а той целият в бяло. провесия нащалник

Отврат
Отврат
19 март 2024 11:53
Гост

Всичко това е един отчаян кризисен пи ар, просто част от действията, с които Сарафов иска да го изберат за главен прокурор. Толкова е просто и очевидно отстрани.

колега
колега
19 март 2024 11:52
Гост

А няма ли да получат официално награда прокурори и съдии от СРП и СРС, които успяха да „затворят“предполагаемия чадър над преподавателя по право, изнудвал с лицеви опори студенти, кандидат-охранители и и стъжнил живота на декани/зам-ректор от 3 университета с СМСи, с измислени статии/намерени при обиск/, уронващи престижа им. Вдигна се студентската и академичната правна общност!!! Благодарни сме на тези колеги, но искаме признание за професионализма и морала им!

Тенденциозно е отново само в София.
Тенденциозно е отново само в София.
19 март 2024 11:50
Гост

А защо се проверява само РП в София? В провинцията с УИЗ си играят както си щат, например. Едни прокурори не могат да изплуват от дела, други не се вясват на работа.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 11:27
Гост

Наистина ли има нарушения? Не думай. И аз можех да ви го кажа.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 11:26
Гост

Циркаджии

Кюлев
Кюлев
19 март 2024 11:26
Гост

Браво. Да се надяваме, че ще има резултат

Демирев
Демирев
19 март 2024 11:26
Гост

Еми чудесно. НЕ очаквам обаче нещо да се промени

Велизаров
Велизаров
19 март 2024 11:25
Гост

Пропуски много

Милчев
Милчев
19 март 2024 11:24
Гост

Определено е доста шашаво.

Въпрос
Въпрос
19 март 2024 11:24
Гост

А ревизия на СГП кога? Или там не се дебнем, да не би да се хванем….

Кънчев
Кънчев
19 март 2024 11:24
Гост

Не вярвам точно Сарафов да направи качествено разследване, а и не само, да повдигне обвинения на престъпници, които са свързани с политиката

Трандофирски
Трандофирски
19 март 2024 11:23
Гост

Е? И нищо няма да стане

Мичев
Мичев
19 март 2024 11:23
Гост

Абе глупости бе. Сарафов ще ревизира. Как не.