Съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Такова предложение за промяна в Наказателния кодекс ще внесат депутатите от БСП в първата седмица на новата парламентарна сесия.

БСП винаги е имала позиция. Тя е изразявана от предишни наши колеги. Янаки Стоилов е човекът, който написа между 2009-2010 г. закон и той беше приет – съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото“, каза на пресконференция депутатът от левицата Крум Зарков.

По думите му съкратеното съдебно следствие има своя смисъл и той е престъпникът да бъде наказван бързо, а не да се чака с години краят на процеса.

Но имало престъпления, за които то не бива да се прилага и такъв е случаят с убитата 7-годишна Криси в Сотиря, посочи Зарков. „Този случай показва как Наказателният кодекс се видоизменя всеки път под силата на емоцията и на някое престъпление и това го прави неефективен. Министерството на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова цялостна концепция за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година“, посочи Крум Зарков. Срокът бил удължен до края на август 2019 година.

Докато не се направи ясна стратегия за наказателната политика на България и не се оформи наказателният закон по нея, само ще се констатират подобни зверства и политиците ще се надпреварват кой какво повече ще направи, но след това“, коментира още депутатът.

Но преди всичко, продължи той, трябва да се зададе въпросът какво се случва в затворите, където хората трябва да бъдат превъзпитавани. „Какво се случва с психичното здраве на нацията, че всеки ден, когато излезете може да срещнете хора, които очевидно не са в нормално състояние“, допълни още Зарков.

По-рано днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов изрази сходна позиция. Според него е разумно съкратеното съдебно следствие при особено тежки случаи да отпадне.

Законодателната промяна ще бъде факт, но с нея проблемите ще бъдат решени частично. Не е най-правилния подход да се концентрираме само и единствено в съдебната фаза на процеса от решаване на подобни проблеми. Те са много по-сложни и комплексни. Личното ми мнение е, че ще бъде факт отпадането на съкратеното съдебно производство в тежките случаи. Но това няма да реши изцяло проблемите“, каза Николай Проданов пред БНР. Той бе Сливен, където откри нов арест.

По думите му в момента в България има проблеми с опазването на личната сигурност на гражданите. „И това не е проблем само на такива изключително тежки посегателства върху човешкия живот и чест. Вие чувствате ли се спокойно като пътувате по някоя от магистралите в страната, защото аз не се чувствам сигурен. Има големи проблеми, свързани със сферата на обществен ред и сигурност, която трябва да бъдат решавани“, коментира още зам.-министърът на правосъдието.

Той напомни за стратегията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромското население, която срещна сериозни възражения. Според Проданов обаче би било полезно този документ да бъде приет. „Дошъл е моментът за взимането на някакви по-решителни мерки“, каза заместник-министърът на правосъдието.

По повод прекратената обществена поръчка за храна в затворите, изпълняващият длъжността шеф на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Ивайло Йорданов посочи, че не очаква проблеми заради случилото се.

Няма да има никакъв проблем, взели сме всички мерки за подсигуряването на храната. Общата бройка на лишените от свобода е почти 7000, така че ние не можем да си позволим проблем с изхранването“, коментира Йорданов.

Обществената поръчка за доставка на хранителни продукти в местата за лишаване от свобода беше открита през октомври 2018 г. Стойността ѝ беше 34 млн. лева. Явиха се петима кандидати, като четирима от тях бяха отстранени. Така на финала остана само едно дружество. На 8 юли тази година обаче обществената поръчка беше прекратена, защото „поставя възложителя в хипотезата, при която може да сключи договор при най-неизгодни условия без това да може да се установи чрез сравняването на поне две или повече подходящи оферти“.

Днес Николай Проданов откри новия арест в Сливен, който в момента се помещава на последния етаж на сградата на Областната дирекция на полицията. Арестът е на мястото на бившето котелно помещение в двора на Сливенския затвор. Преустроено е в двуетажна сграда, която ще заработи след около две седмици. Изграждането е струвало 1.1 млн. лева.

Арестът разполага с 20 жилищни помещения и е с капацитет до 40 задържани лица. Три от помещенията са обособени за задържане на непълнолетни девойки и момчета, както и за жени. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел, неограничен достъп до течаща вода, система за повикване и сигнализация при нужда, както и съвременна противопожарна инсталация. Помещенията, които са с осигурен достъп до пряка слънчева светлина, са снабдени и със система за вентилация и за регулиране на температурата в режим отопление и охлаждане.

Новият арест разполага с две самостоятелно обособени места за престой на открито и със зала за свиждане, която осигурява пряк визуален контакт между посетители, задържани и надзиратели.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ехх
Ехх
03 септември 2019 11:43
Гост

Отново популизъм. Проблематиката е доста сложна, а ССС има за цел да помогне правораздаването, а не както някои си мислят – да облекчи санкцията за извършителя.

Велински
Велински
23 август 2019 9:16
Гост

Не може ли въобще и да отпадне съдебното следствие… присъдите може да се дават и от разследващите, даже и на площада пред кметството. Нека депутатът да обясни дядо му Кацамунски как е действал..

Анонимен
Анонимен
22 август 2019 17:07
Гост

Изключително разумно предложение. С тази съкратена процедура дори рецидивистите не излежават заслуженото си наказание. Излизат навън след някоя и друга година, а това съвсем не е безопасно.

Анонимен
Анонимен
22 август 2019 17:00
Гост

Проблемите, свързани със сферата на обществен ред и сигурност са много наистина и не може да се решат изведнъж, но е крайно време да се започне с тяхното премахване.

Анонимен
Анонимен
22 август 2019 16:42
Гост

Интересно как се намират пари за нови арести, за комфорта на задържаните, а все нямат да подобрят условията за служителите.

Анонимен
Анонимен
22 август 2019 16:37
Гост

Съкратеното съдебно следствие от една страна наистина подпомага досъдебното производство, но пък се намалява много присъдата. А това не винаги е рационално.