Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от името на Движението за права и свободи (ДПС), подадени от Делян Пеевски, срещу две решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се отказва заличаването на партията от участие в местните избори (определение виж тук).

Казусът, както става ясно, не се отнася до спора на двете крила – на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров, от една страна и на Делян Пеевски от друга, за парламентарните избори. Именно по него обаче идва първото съществено произнасяне на върховните съдии, което е показателно с две от констатациите им – „невъзможно е установяването на действителната воля на правния субект“ и с жалбите се цели съдът да замести волята на партията.

Пред съда днес се явиха адвокат Георги Атанасов, с пълномощно от Джевдет Чакъров, както и адвокатите Александър Ангелов и Страхил Панов, с пълномощно от Делян Пеевски.

Атанасов оттегли жалбите срещу решенията на ЦИК, като заяви, че те са правилни. Ангелов и Панов пък оттеглиха отказа от жалбите, като оттеглиха и пълномощията на адвокат Георги Атанасов да представлява ДПС по тези дела.

Адвокатите, упълномощени от Пеевски, заявиха, че поддържат жалбите срещу решенията на ЦИК и поискаха ВАС да се произнесе по същество или да даде на ЦИК указания да заличи регистрацията на ДПС за участие в местните избори през октомври.

Адвокат Георги Атанасов пък посочи, че отказът от жалбата е неоттегляем. „Моля, в случай, че се занимаете със съществото по спора, да приемете, че решението на ЦИК е в съответствие със закона“, каза той.

Няколко часа след странното заседание ВАС прие, че не е редовно сезиран с оспорване на решението на ЦИК.

Съдът посочва, че според удостоверение от Софийския градски съд от 27 август 2024 г. председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно. А чл.10, ал.2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава.

„Страна в производствата е партия ДПС, но нейните председатели, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия (оспорване на решението на ЦИК, отказ от оспорване, оттегляне на отказа, оттегляне на оттеглянето на отказа), които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството. Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това“, заяви днес ВАС.

И посочи, че с процесуалните си действия представителите на ДПС всъщност искат от съда да замести волята на самата партия. „Това обаче е в пълно противоречие с принципа на политическия плурализъм, установен в чл.10 от Конституцията на Република България и представлява недопустима намеса в дейността на партиите, имаща за цел да съдейства за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите, както и с принципа на безпристрастност на съда. В производството по регистрация за участие в изборите, респективно заличаване на регистрацията съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които както вече се изтъкна, разполагат с еднакви и равни права“, заключават върховните съдии Румяна Борисова, Любомира Мотова и Таня Дамянова.

И приемат, че в конкретната хипотеза не са сезирани с валидно оспорване на решението на ЦИК, поради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
В. Тодоров
В. Тодоров
10 септември 2024 20:27
Гост

Адв.Атанасов е напълно прав- оттегляне на отказа от жалба е недопустим. Затова литературното съчинение, което са написали от ВАС, няма нищо общо с процесуалните закони. Представлението има за цел да ни убеди колко е дистанциран ВАС от ДП, защото по-важната битка предстои, а там вече отсега е ясно,че ДП ще спечели.

Журналист
Журналист
10 септември 2024 20:56
Гост

Да. Аз също съзирам цирк от страна на ВАС. Всички последващи решения и то важните такива ще бъдат в полза на Пеевски.НастоящияТ съдебен акт е за заблуда на обществото. ВАС няма решение в практиката си, което да е било против интересите на Пеевски.

Stoil
Stoil
10 септември 2024 19:58
Гост

Поздравления за решението!

Кирил
Кирил
10 септември 2024 19:56
Гост

Когато атовете се ритат, стоиш настрана. Старо правило.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 септември 2024 19:55
Гост

Ем, разбираемо се измъкнаха по терлици, за са не се набутват в кацата с катран точно преди изборите, а това определение граничи с отказ от правосъдие, защото ако имаха повечко желание, при условие, че юридическото лице е неспособно да формира безпротиворечива воля, биваше да помислят, ако не друго, то поне за назначаването на особен представител (да, би било скандално, но понякога се иска характер за тая работа) или поне дадат стандартни указания за изясняване на искането, защото такова има, а не веднага да вдигат ръце и минават по бързата процедура, все едно нищо не е станало – нито жалба, нито… Покажи целия коментар »

Симо
Симо
10 септември 2024 19:54
Гост

Браво! Добре го порязаха.

аман ве
аман ве
10 септември 2024 19:53
Гост

Кажете им на тия мекерета най-накрая! Още преди 112г. е трябвало да ги изгонят.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 19:46
Гост

Добро отсъждане на ВАС, макар и само за местните избори. Би следвало и за националните да се отсъди по подобен начин. И двете страни искат да използват предимствата на марката „ДПС“. Чакъров опитва с явна манипулация – вместа „Движение“ поставя „Демокрация“. Новото Начало пък директо си вкарва абревиетурата „ДПС“ в името.

В нашата страна има такива тарикатлъци. Мария Капон регистрира Единна народна партия, което дублира европейската ЕНП, но тава не е морално. Очаквам ВАС да се произнесе против такива тарикатлъци, но Чакъров и Пеевски да получат достъп до националните избори.

Иван Иванов
Иван Иванов
10 септември 2024 19:09
Гост

Отказ от процесуално действие може да се извърши – докато не е стигнало до съда и докато не е произнесен акт на съда.

Интересно е тук – Атанасов си оттегля жалбите, а другият лагер – оттегля оттеглянето.

Щом е уведомен съдът за оттеглянето на Атанасов, то – няма как – да бъде направено – „отказ от оттеглянето“.

Muki
Muki
10 септември 2024 18:40
Гост

Разпад, а след разпада – ГЕРБ, мажоритарно, хахаха

Смешко
Смешко
10 септември 2024 19:56
Гост

Много си бърз бре. Ако трябва да вляза в тона ти ще напиша „Радев и Слави мажоритарно, хахаха“ Сериозно: Действително само мажоритарни избори, но за депутати, могат да разбият монопола на ЦК-тата на партиите върху реденето на листи. Пример за този монопол са листите на Обединената левица на Радев – виж например „Станишев ще води листа Стара Загора, Кирил Добрев – в Благоевград, Паргов – в 25-и столичен район“. А за Мажоритарни избори навремето бяха Слави, Валери Найденов и Мира Радева. Дори имаха разбивка на едномандатните райони. И бяха прави докато Слави не каза, че най-мажоритарните избори са за президент… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:40
Гост

Да вземат да се оправят вътрешно, че то стана цяла сапунка

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:39
Гост

Докато някой не бъде изключен от ДПС този фарс ще продължи

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:38
Гост

Да не очакват сега ЦИК да реши спора между двете крила

тъй, тъй
тъй, тъй
10 септември 2024 18:38
Гост

Спорът в ДПС не е правен, няма как съдът да реши кой е по-председател на партията от другия и изразява валидно волята й. Много правилно произнасяне на ВАС.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:37
Гост

Защо му е на Пеевски менте ДПС, никой от турците няма да му гласува, колкото пари и заплахи да се раздадат…

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:37
Гост

И каква стана тя. ДПС само трябва да се оправи

ахмед
ахмед
10 септември 2024 18:36
Гост

Д-р Доган е наел кантората Доковска. Ти да видиш.

орисница
орисница
10 септември 2024 18:39
Гост

Ха дано другият председател скоро да търси наказателен адвокат 😉

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:36
Гост

Такава лудница е в ДПС, че не може да се разбере какво иска ДПС.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2024 18:36
Гост

Кое ДПС?