Опитът на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС за съставяне на редовно правителство се провали. Предложението Росен Желязков да стане министър-председател беше подкрепено само от 98 депутати, 138 гласуваха „против“, а двама „въздържал се“ (кои бяха предложени за министри можете да си припомните тук).

ГЕРБ има 68 народни представители, които гласуваха „за“.

ДПС от днес е с 45 депутати, след като изключи и Рамадан Аталай. Но не всички подкрепиха проектокабинета начело с Желязков. 30 гласуваха „за“, 14 „против“, а един се въздържа.

От 39-имата народни представители на ПП-ДБ 38 гласуваха „против“, а един се въздържа.

В групата на „Възраждане“ всички 38 депутати бяха „против“.

БСП е с 18 представители в парламента, но във вота участваха 17 и всички гласуваха „против“.

Всички 16 депутати от ИТН и 13 от „Величие“ бяха „против“.

Гласуването беше предшествано от турбуленции в ДПС, БСП и „Величие“. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски съобщи, че противно на неговото виждане, почетният председател на партията Ахмед Доган е искал тя да не подкрепи правителство на ГЕРБ. В най-малката формация се стигна до разрив между т.нар. идеолог Ивелин Михайлов и т. нар. полковник Николай Марков с разкрития за готвени компромати и отправени физически заплахи.

По Конституция президентът Румен Радев е длъжен да връчи втория мандат на ДПС, освен ако Дилян Пеевски междувременно не изпълни намерението си да изключи от парламентарната група 15-имата депутати, които не подкрепиха кабинета на Желязков. Тогава втора по големина парламентарна група ще е тази на ПП-ДБ.

От ГЕРБ обаче вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат и така вероятността да бъде съставено правителство с него е минимална. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

Ходът на тази процедура, която може да отнеме две седмици, е възможно да съвпадне с произнасянето на Конституционния съд по промените в основния закон. И ако съдът евентуално отмени новите правила за назначаване на служебно правителство, обявявайки ги за невалидни, то ще се върне старото положение и съставът и съответно политиката на следващия служебен кабинет ще са изцяло в ръцете на Румен Радев.

Росен Желязков посочи, че правителството, предлагано от него, има основна политическа задача да възстанови ефективното управление и да преодолее дефицита на доверие, на правосъдие и на целеполагане. И заяви, че опасността сега е политическата криза да се трансформира в криза на демокрацията и се стига до безкритичен популизъм.

Той припомни, че от началото на демокрация са проведени 15 парламентарни избори, като четири са редовни. През 1990 г. се започва с 83% гласували, за да стигне до 34% активност на последните избори. Желязков говори за това, че вече се е стигнало, че гласуват само твърдите ядра.

„Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме обречени на изолация от обществото, от ритъма на времето и основните принципи на парламентарната демокрация. Нямаме право да обречем следващите поколения в недоверие към държавата и нихилизъм към държавността“, каза Росен Желязков. И обяви: „Предлагам не поредните, а проверените министри“.

„Това е правителство на ГЕРБ, допълнено с няколко министри на Пеевски. Това дори не е правителство от вида „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“, заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ и потвърди, че парламентарната група няма да подкрепи проектоправителството „Желязков“.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че хората искат стабилно правителство, затова от партията ще подкрепят мандата на победителя в изборите. Той прогнозира, че нови избори ще доведат до още по-голям спад на доверието на гражданите. „Няма друг начин да се прекъсне кризата, освен някой да състави кабинет“, каза Цонев. Той говори за втория мандат, който ще дойде в ДПС и заяви, че партията ще положи всички усилия, за да бъде осъществен и ще преговарят с всички, освен с „Възраждане“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов направи реминисценция с правителството „Орешарски“, което също беше на малцинството и заяви, че след съставянето му БСП е катастрофирала. И се обърна към ГЕРБ: „Няма нормален гербаджия, който да иска вие да се превърнете в притурка на Пеевски и на ДПС“, като добави, че ако направят това правителство, ще ги сполети съдбата на БСП.

Костадинов заяви, че сега няма криза, а очистителен процес, в който старите кланове и олигархични кланове потъват. Да помислим дали можем да намерим съгласие без ДПС и без очертаващите като тяхна патерица от ГЕРБ, призова той останалите партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна изказването си като се обърна към ПП-ДБ: „В трудни ситуации ние се подкрепихме и ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди, те са общи. Няма да ви позволя да ни прикрепяте към ДПС. Ние имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина човека от вас“. Той благодари за подкрепата на ДПС, но напомни, че ГЕРБ няма да подкрепи втория и третия мандат, защото не е логично.

„Да спрем да се излагаме пред хората, които са дошли тук. Те са се наслушали на всичко, в което сме се обвинили. Да кажем на гражданите, че молим за прошка, ще се явим пак пред тях, но да дадат представителност в парламента, за да не се наложи да правим това, което правим в момента. Да си пожелаем да се видим след изборите. Да прекратим дебата и да отидем да агитираме и да молим за прошка“, предложи Борисов.

Тогава думата взе съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и заяви: „Извинявайте, че в предишния ни шанс не сложихме приоритет да бъде реформата в службите и сигурността. Извинявайте, че не можахме да достигнем до реформите в съдебната система. Но разбрахме и чухме нашите избиратели, никога пак няма да се изненадате от нас. Тези реформи ще ни водят напред и ако някой си мисли, че ще бъдем коалиционни партньори без тези реформи, жестоко се лъже“.

„Ние отдавна заявихме, че няма да подкрепим този кабинет и ще гласуваме „против“, каза Тошко Йорданов от ИТН и каза, че от кризата може да се излезе само с експертен кабинет с ясна програма.

От името на БСП Борислав Гуцанов заяви, че от 15 години ГЕРБ е основен опонент на левицата, но те подхождат с уважение към опита на партията на Борисов да състави кабинет. „Вие не осъзнавате, че за тези години създадохте огромни пропасти в обществото и превърнахте огромни области в пустиня“, каза той на ГЕРБ и потвърди, че БСП няма да подкрепи кабинета. Гуцанов се обяви за експертно правителство на националното спасения и националното съгласие.

Депутатката от „Величие“ Красимира Катинчарова направи изказване с въпроси към „старите“ политически сили и отправи упреци към тях за състоянието на държавата.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
04 юли 2024 20:03
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Иван Иванов
Иван Иванов
04 юли 2024 2:55
Гост

Юристите не си учат много законите, цели галактики от недоумение – не го казвам със злоба.

Имахме цели поколения от недоучили – те все още са по постове и фирми.

Библиотеките ни стояха празни, не че ми е фатално това – но да не докоснеш криминалистично право, разни работи, това после ти е професията – да си – всезнайко.

Нашата професия на юристите е – всезнайко. Както и да е – нещо става – но какво е точно.

Боливуд
Боливуд
04 юли 2024 0:52
Гост

Далr само на мен ми се струва, че свинчугата вече губи контрол? Той се обяви за самодържец на ДПС. Депутатите им гледат като наплашени, все едно, ако не слушкат – в Белене. Делянчо стана като полупроводник – прекъсвач, ту изключва някого, ту го включва, според зависи. Има опозиция уж – 15 отцепници от вожда – прасе. Някои казват, че това е театър за пред публика – конфликта уж между Доган и Иберико Хамон. Почетния председател стана на кремиран-балсамиран председател /като Ленин и Г. Димитров в музея/. Защо си мисля, че американците не успяха да го намагнетизират, но той самия без… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
04 юли 2024 3:00
Гост

Чели сте – в скоби – чел ли си нещо от Ленин и Димитров – че припяваш.

На ти – че по лесно е – Ленин е създател на съвременна Украйна – тя е федерация.

Уставът на Ленин е перфектен – ето ги вече 100 години – направи такъв Устав и айде ела.

Ленин е балсамиран – но и – други са балсамирани.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 юли 2024 9:37
Гост

Интересна политическа дискусия се е заформила, но въпросът е какъв човек трябва да си, за да пишеш за управлението на Ленин и Димитров в три часа посред нощ? 🙂 🙂

Горното е невинна закчка, но по тази причина е желателно сайтът да се придържа към чисто юридически научни или практически статии (понеже надали някой друг освен Бухалът би чел задълбочено и с удоволствие правни разработки след полунощ) не да отразява злободневни събития, каквото вече са 6-7 поредни избора, защото това не влияе добре на здравето и натоварва излишно психически хората.

Холивуд
Холивуд
04 юли 2024 12:01
Гост

Извинявам се за среднощното си писане по политически и исторически теми, които част от участниците във форума приемат за неуместни. Исках да внеса малко черен хумор в и без това нажежената и конфликтна ситуация. Явно се е получил обратен ефект. А и виното ми беше в повече, от там еуфория и ….. знаете как става. Бистра водица, мирна главица.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 юли 2024 14:23
Гост

Е, няма лошо, нито неуместни коментари, защото статията и без това е на такава тема, просто политиката по принцип понякога идва малко в повече като за това в немалка степен са отговорни, колкото управляващите, толкова и медиите с техния безкраен стремеж да търсят сензации. 🙂

Коалиция Рубли и копейки
Коалиция Рубли и копейки
03 юли 2024 21:28
Гост

Частита сватба на „европейците“ ППДБ с Възраждане, чалгаджиите ИТН, сектата психоболни Величие и останките на комунистите БСП.

Иван Иванов
Иван Иванов
03 юли 2024 21:00
Гост

Един провален шанс. Имаме развита силна икономика – ние сме най-слабите в Европа, бедни, но горди.

Можехме да станем най-слаби и в света.

Какъв шанс изпуснахме. А юридически – нищо – това беше нашият пътеводител, един вид – като мислител, ми става според мен.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 19:27
Гост

ППДБ пропадат още на следващите избори, ГЕРБ намаляват сериозно, ДПС и БСП се разцепиха и ще им е трудно да влязат в парламента, Възраждане повече не може да качва, Величие са чао, ИТН са на косъм до 4-те процента. Чудна картинка!

Да живее България
Да живее България
03 юли 2024 20:29
Гост

Да живее България. Патриотизма е на ред. Всички други са антибългарски партии. Всички за България.!!!

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 19:12
Гост

ИЗБОРИ ДО ДУПКА! Докато не гласувате правилно ще е така.

Анонимен 2
Анонимен 2
03 юли 2024 19:16
Гост

Защо в правен сайт публикувате политически новини. Те нямат място тук. С това показвате, че сайта няма нищо общо с правото. Това е за пореден п ът.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 19:30
Гост

И кое е правилно?

Да живее България
Да живее България
03 юли 2024 20:31
Гост

Да живее България. Край на ГЕРБ, край на ДПС , БСП и всички олигофрени. Всички българи за Бъйлгария. Съсипаха хубавата ни държава

Киро и еугЛена на парапета
Киро и еугЛена на парапета
03 юли 2024 17:35
Гост

Причиних си днес гледането на дебатите преди гласуването на проекта за кабинет. Основният разлом се оказа “свялянето” на кабинета Денков. Кабинетът Денков беше чудесен, казвам го без никаква ирония. Той взе едно единствено, адски лошо решение и то беше да се самосвали. Това също без никаква ирония. Чия е вината, след като е станала белята е абсолютно без значение. Последствията са налице. Щетите са за трите партии в това управление – ППДБ, ГЕРБСДС и ДПС. Това е реалността. Останалото е wishful thinking и delusional interpretations.

ППДБ по пързалката
ППДБ по пързалката
03 юли 2024 17:32
Гост

Гледам, разни ппдб елементи да се заливат в злорадство през последните два часа, а трябва да им се реве. На тях най-много им трябваше правителство на ГЕРБ сега. Наесен ще им излезе през носа днешното развитие на ситуацията…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 юли 2024 16:58
Гост

По-същественият въпрос е кога от ГЕРБ ще се усетят, че господинът на снимката и някои други „знакови“ лица дърпат останалото от партията надолу, ала Нинова БСП в продължение на години, но пък съдбата на де факто лидерските формации е сходна и ясна, ако водачът ѝ изпадне в немилост – те са обречени на провал. И без това е модерно да се „реформираш“ и в този смисъл са тръгнали чистки сред други парламентарни групи, нека се поучат и вземат пример от най-адаптивната организационно партия през последните 35 години в България, а именно ДПС, щом те се уплашиха от перспективата на намаляващ… Покажи целия коментар »

Маските паднаха
Маските паднаха
03 юли 2024 16:52
Гост

Няма такъв смях. Уж големите евроатлантици ППДБ се наредили до пропутинските марионетки от БСП, Възраждане, Величие… Позор сте!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 юли 2024 20:44
Гост

Явно Путин е по-силен, отколкото го величае руската пропаганда. Из цяла Европа, та чак в САЩ са готови във всичко да виждат неговата дълга ръка. Ако ще това да е баба Пена, която напълнила памперса за възрастни.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:47
Гост

Пак ще изпилим бюджета по провеждане на избори… аман

Rumen
Rumen
03 юли 2024 16:47
Гост

Руменеее, Радееев чакаме те, напускай президентството предварително и основавайте партия, че положението е страшно

Алек
Алек
03 юли 2024 16:46
Гост

ГЕРБ нищичко не може да възстанови, независимо какви ги дрънка Желязков

Ali
Ali
03 юли 2024 16:44
Гост

А КС да излезе с решение до 2 седмици аз не вярвам, те сега търсят как да не се произнесат, че и това не е проста работа

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:40
Гост

Като правиш чистка на догановите кадри не те чака нищо добро

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 юли 2024 19:07
Гост

>>> ДПС от днес е с 45 депутати, … . 30 гласуваха „за“, 14 „против“, а един се въздържа.

оказва се, че 2/3 от чистката вече са завършили, 30% си чакат реда, а 3% са в процес на чистене.

Александров
Александров
03 юли 2024 16:40
Гост

Ооо в ДПС някакво непокорство ли се отчита, Пеевски не естегнал достатъчно редиците или се оформя опозиция… по Доганово време такова нещо нямаше, но е видно, че както един етнически българин може да разцепи някаква организация никой друг не може на тоя свят

Жоро
Жоро
03 юли 2024 16:37
Гост

Кой се ската я от присъствие, я от гласуване, че не са 114, а са 98

Гошо
Гошо
03 юли 2024 16:33
Гост

БОЙКО – К**ВА НА ДЕЛЯН!

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:35
Гост

Малко по-нежно де..

Александровa
Александровa
03 юли 2024 16:32
Гост

хахахахахах… тотален срив…. Б.Б. го хвана шубето да се цуне с Пеевски толкова открито или просто се работи да са си достатъчни на есен

Пеналист
Пеналист
03 юли 2024 16:32
Гост

Което показва, че правилно надеждите на хората следва да се осланят на ППДБ!

Александровa
Александровa
03 юли 2024 16:34
Гост

То показва, обаче къде изчезнаха тези 10% от предишния вот

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
03 юли 2024 16:46
Гост

В неадекватна комуникационна стратегия, ужасна PR кампания и дебелоглавостта и политическата неопитност на лидерите на ППДБ. Защото им се говореше да се фокусират в създаване на структури в страната, защото им се обявяваше, че с Интернет кампания не става, защото им се предлагаха експерти да им помогнат да влезнат в политиката, но Ленчето от много разбиране на нещата отказа. Ето там отидоха процентите. Иначе няма за кого друг да се гласува, но трябва да послушат по-опитните, а не да разчитат на куцата си политическа интуиция. Ако имаха структури сега, можеха да подадат ръка на турците, които са честолюбиви хора и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:51
Гост

Лена, че е недоразумение е безспорен факт, че са допуснати грешки – допуснати са, че има за чистене има. Но помислете как стартира ГЕРБ – структури, навсякъде – всяка паланка, благодарение на злия, но все пак гений Цв. Цветанов. По-опитните от ГЕРБ, ако се слушат ще сме си зле и омутрени дорде Сретен Йосич не посети бат Бойко най-накрая

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 юли 2024 20:47
Гост

Как стартира ГЕРБ? С пребоядисване – бившите клубове на Отечествения фронт по места първо станаха клубове на СДС, после ги пребоядисаха на ДСБ, после ги пребоядисаха на ГЕРБ. А вътре до ден днешен седят партийни номенклатури от бившата БКП, техните деца и внуци.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2024 16:31
Гост

ДОЛУ ГЕРБ!