В София може да бъде издигнат паметник на юристите, участвали активно в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Такава инициатива са подели Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, като идеята им е паметникът да е по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи през март 2023 г.

„За 80 години в столицата на България не е поставен знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Вярваме, че навечерието на тази годишнина е подходящ момент за нас като юристи да почетем професионалното и достойното поведение на нашите предшественици, както и на целия български народ в трудните времена на война и несправедливости. Нека покажем, че урокът по човеколюбие, толерантност, професионализъм и хуманизъм не е забравен и стремежът да бъдем достойни техни наследници не е изоставен!“, заявяват от двете съсловни организации, които днес ще представят инициативата си в Националната следствена служба.

Прокурорите и следователите припомнят, че по време на Втората световна война, макар България да застава на страната на Германия, в обществото има силно негодувание срещу антиеврейското законодателство и планираната депортация на българските евреи, като особено важна роля имат юристите. Съюзът на българските адвокати излиза със специално писмо до министър-председателя Богдан Филов, в което обявява Закона за защита на нацията за противоправен и унизителен. Много съдии, прокурори и други магистрати в своето лично и професионално качество, често рискувайки позициите, които заемат, също застават в защита на еврейското население, припомнят от съсловните организации.

Сред многото имена изпъква това на заместник-председателя на 25 ОНС Димитър Пешев, който губи поста си поради подписката, която организира в защита на евреите и под която слагат името си 43 народни представители. С достойното си и смело поведение се открояват още юристите-политици проф. Петко Стайнов и Никола Мушанов, депутатите Димитър Икономов, Георги Кендеров, Стойчо Мошанов, Марин Тютюнюджиев, Григор Чешмеджиев; прокурорът и адвокат Недко Каблешков, Димо Казасов, съдията Иван Ковачев, дипломатите Никола Ванчев, Любен Златаров, Никола Пецев и Петър-Асен Смядовски, тогавашният кмет на Бургас Дянко Пръвчев Лазаров и много други. Сред двадесетте българи, обявени от Яд Вашем за праведници на света, намират място петима юристи – самият Димитър Пешев, политикът и журналист Димо Казасов, кюстендилските адвокати Иван Момчилов и Петър Михалев, както и юристът Анна Сърчаджиева.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
fevin64018
fevin64018
21 септември 2022 20:04
Гост

For your well-being, this post covers a step-by-step easy & simple guide on How to access an O’Reilly Pay Stub Login Portal.
Find Here: https://paystublogin.onl/oreilly-pay-stub-login/

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 септември 2022 15:31
Гост

А защо питам аз в София няма паметник на кан Крум? За това има два повода- първият български законодател, за който имаме конкретни сведения и е присъединил Сердика към България през 809 г.

Правилно
Правилно
17 септември 2022 14:40
Гост

Много точен и правилен въпрос даже не навреме закъснели сме, но по- добре късно отколкото никога !

Въпрос
Въпрос
16 септември 2022 13:16
Гост

Прокурорите и следователите няма ли да се заемат с нещата, с които явно бездействат? Жокер 1 – десетките хиляди прекратени производства годишно, жокер 2 – липса на ефективни разследвания за корупция „по високите етажи“, жокер 3 – милионите, плащани всяка година по ЗОДОВ.

Вярно за милоционерите
Вярно за милоционерите
17 септември 2022 14:42
Гост

Постът ти е противоречив хем казваш, че не работатят , хем казваш защо рабоатят / ЗОДОВ/

Ники
Ники
16 септември 2022 10:19
Гост

Тези хора са рискували позициите, които заематза да защитят еврейското население. Поклон!

Цветанка
Цветанка
16 септември 2022 10:19
Гост

Страхотно звучи. Тези хора трябва да бъдат почитани, а не забравяни

Натанишев
Натанишев
16 септември 2022 10:18
Гост

Желая успех на инициативата и дано се случи без излишни спънки от страна на общината

Лазар
Лазар
16 септември 2022 10:20
Гост

Дано да проявят здрав разум и поне а не пречат.

Арнаутов
Арнаутов
16 септември 2022 10:18
Гост

Повече от необходимо е и трябваше да се случи преди много години.

Мишев
Мишев
16 септември 2022 10:17
Гост

Само дано паметника е красив, а не някаква грозна и абстрактна мазня, дето не се разбира какво е.

Мавродиев
Мавродиев
16 септември 2022 10:17
Гост

Силно се надявам, че тази инициатива ще се реализира скоро

Димо
Димо
16 септември 2022 10:16
Гост

Чудесно е, че ще го построят по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Хари
Хари
16 септември 2022 10:16
Гост

Много добър повод.

Авиерински
Авиерински
16 септември 2022 10:16
Гост

Успех. Ако трябва ще се подпиша

Чимелов
Чимелов
16 септември 2022 10:15
Гост

Ако ние не зачитаме историята си и не я славим, то тя ще се забрави. В резултат едни неграмотни диалектни македонци ще кажат, че ние сме фашисти. И го каза една бабичка от Скопие. „Какво искате от нас? Ние искаме в Европа, защо ни спирате? МА вие сте фашисти бе!“ Това е откачена бабичка, но нали се сещате, че ще каже това и на внуци и на други и ще разпространява откровенна ненавист и злоба към народа ни на база на лъжи

Лозан
Лозан
16 септември 2022 10:14
Гост

Много добра идея. Така ще почетат тези, които са помогнали за спасяването на българските евреи.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:13
Гост

Еми не е лесно само да папаш и да правиш ремонт на ремонта на ремонта… Дано се реализира тази идея. Дано.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:13
Гост

Достатъчно място има в София, но явно има достатъчно празни глави, които не са се сетили през последните 20 години за такъв паметник!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:12
Гост

Ще бъде чудесно да се направи такъв.